Vil vi høre svarene?
„Sandheden er derude“ er mantraet i tv-serien X‑Files, og millioner af fans, som bliver godt underholdt (og påvirket) af seriens konspiratoriske univers, siger ofte, når snakken går om ufoer, at de vil have svar på deres mange spørgsmål om ufoernes oprindelse, myndighedernes rolle i behandlingen af ufo-rapporter og ufo-vidner etc. Men spørgsmålet er vel nærmere: Vil de virkelig høre svarene?
Jeg kan godt komme i tvivl, for mails til undertegnede og andre i SUFOI tyder på, at ikke alle er interesseret i svar, bortset fra dem, de ønsker at høre. Mange har for længst fundet sandheden — i hvert fald deres version af den.
Lad mig slå fast, at hovedparten af de mails og breve, vi modtager, kommer fra hr. og fru Danmark, som har oplevet noget for dem uforklarligt på himlen, og som er oprigtigt interesserede i at få en mulig forklaring på oplevelsen, eller bare vil sikre sig at vi kender til observationen, dvs. at de ved at indberette oplevelsen ønsker at støtte vores arbejde — hvilket vi sætter stor pris på. Det kan også være henvendelser fra nysgerrige, der har læst noget utroligt i pressen eller på nettet, som de undrer sig over og derfor søger efter yderligere informationer. Denne store gruppe brevskrivere svarer og hjælper vi gerne, i det omfang evnerne og ressourcerne rækker, både i UFO-Nyt, på www.ufo.dk og her i UFO-Mail.
Så er der de få, men energiske og insisterende mailskrivere, vi sjældent bruger meget krudt på, fordi vores erfaring siger os, at det ikke tjener noget formål — ud over det formål, som mailskriverne tilsyneladende har, nemlig at komme i kontakt med nogen, som de kan plage med egne fortræffeligheder og måske provokere. Disse skribenter foretrækker overnaturlige forklaringer evt. kombineret med indtil flere konspirationsteorier frem for de forklaringer, som ligger lige for og som er helt sandsynlige. Min holdning er: Hvis der findes en sandsynlig forklaring, hvorfor så lede efter den mest usandsynlige, nemlig besøg fra andre verdener eller en rablende skør konspirationsteori?
Alt for ofte støder jeg på „argumenter“ fra et ego, der insisterer på at fremføre egne påstande, der helt tydeligt signalerer „ingen andre kan se tingene så klart, som jeg gør“, eller „ingen andre kan på nogen måde have adgang til den samme hemmelige viden, som en klog fyr som jeg har“. Denne attitude bygger samtidig på den overbevisning, at „det er langt mere sandsynligt, at alt det, vi tror, vi ved i dag, er forkert, samt at den moderne videnskab tager fejl, end at en klog fyr som jeg har uret“. Sådanne personer er så forblændet af deres egen overmenneskelighed, at de „glemmer“, at de — og ingen andre — faktisk har bevisbyrden, når de påstår dit eller dat. Når de fremsætter usædvanlige påstande, må de også præsentere helt ekstraordinære beviser, som sandsynliggør deres påstande. Ofte er det ikke et spørgsmål om manglende „ekstraordinære beviser“, men manglen på selv det mindste bevis i det hele taget! Selv mener de, at de har dem, men det er beviser, som kun de selv — den troende — kan se.
Og skulle man være heldig at plante bare lidt tvivl i deres sind, så de i et svagt øjeblik selv tvivler bare en lille bitte smule på eget bevismateriale, eller simpelthen er blevet afsløret i at viderebringe en klassisk vandrehistorie eller en bevislig løgn, så hiver de en eller anden konspirationsteori op af hatten, gerne i en variation tilpasset deres eget verdensbillede. Det kan umiddelbart virke som et smart trick, men kortslutter hurtigt kommunikationen! Det er nemlig spild af tid at diskutere med folk, som tror blindt på konspirationsteorier. Dette tankespind er netop konstrueret til at forklare alt, og hvis nogen oprigtigt prøver at pille tankespillet fra hinanden, er vedkommende nok selv en del af konspirationen!
Hvor stammer så disse konspirationsteorier og den „hemmelige viden“ fra? Internettet såmænd. Den lille gruppe mailskrivere, der kender sandheden, har fundet den på nettet. Deres viden bygger ofte på surfen rundt på internettet — og vupti, så har de spundet deres egen historie om, hvordan hele verden hænger sammen! Enhver kritisk stillingstagen til hjemmesidernes bagmænd, indhold og intentioner er fuldstændig fraværende. Måske skyldes det uvidenhed, måske manglende evne til at foretage kildekritik, måske overfladiskhed, måske at man bare vil bekræftes i egen tro og indretter sin søgen efter dette.
Internettet kan opfattes som et demokratisk forum, hvor alle kan komme til orde uanset status. Men det er også et forum, hvor en hvilken-som-helst-tosse hurtigt og nemt kan udbrede hvad-som-helst uden skyggen af dokumentation, og der skal nok være nogen, som hopper på løgnen, manipulationen eller tankespindet.
Internettet er en fantastisk informationsbase, hvis man kan bruge det rigtigt. Uanset om nettet bringer falske eller sande informationer, påvirkes vi alle — også i vores syn på ufo-fænomenet. I dag har nettet overtaget den rolle, som aviser og film spillede i ufoernes barndom. I artikelserien »Da ufoerne blev rumskibe«, som begynder i UFO-Nyt nr. 3, 2009, ser vi nærmere på, hvordan og hvornår de forskellige ufo-myter og troen på ikke-jordiske besøg blev grundlagt — og i bund og grund ikke har ændret sig væsentligt siden.
Sagt om konspirationsteorierMedieforsker Frands Mortensen:
Historiker Dan H. Andersen:
|
Sagt om mediernes behandling af konspirationsteorierMedieforsker Frands Mortensen:
Bent Jensen på en blog på ing.dk:
|
Sagt om internettetForfatter og historiker Andrew Keen giver i bogen »The Cult of the Amateur — How Today’s Internet Is Killing Our Culture and Assaulting Our Economy« (Nicolas Breadley Publishing 2007) en række eksempler på productplacement på YouTube, på artikler om evolutionsbiologi omskrevet af kreationister på Wikipedia, falske videoer med valgresultater på YouTube, utrolige historier om 11. september osv. Keen kalder dette fænomen for digital darwinisme: overlevelse for den mest højtråbende og mest insisterende. Problemet med, at alle „skriver med“, er ifølge Keen det meget enkle, at „en løgn kan rejse verden rundt, før sandheden når at slå sin klo i den“. I 2010 vil der være 500 millioner blogs på nettet, hvor alle kan give deres meninger og holdninger til kende. Keen skriver: „I en verden, hvor vi alle er amatører, findes der ikke længere nogen eksperter.“ Og hvis der alligevel gør, er det svært at komme til at lytte til dem, for der er så mange stemmer, der råber op. Det er svært at gennemskue, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Er den første søgning på Google den bedste! Keen arbejder med begrebet „Googles kollektive intelligens“, som udgør summen af alle idioters idiotiske søgninger — og jo flere ens idiotiske søgninger, der er forkerte, jo større vil risikoen være for, at den rigtige søgning bliver underprioriteret. |
Arkiv åbnes i Uruguay
Flyvevåbenets ufo-kommission begyndte først at studere disse sager for få årtier siden. Ufo-fænomenet har dog ifølge oberst Ariel Sanchez, officer i flyvevåbenet med 33 års aktiv tjeneste og leder af ufo-kommissionen, eksisteret i Uruguay siden 1947 med en fortsat rig historie på ufo-beretninger. Kommissionen har til huse i et lille kontor i Montevideo, hvor man har en computerdatabase og et papirarkiv. Der er i hundredvis af dokumenter i grønne ringbind med betegnelsen „Fortrolig“. De indeholder øjenvidneberetninger, fotografier, skitser, tegninger, dokumenter og vurderinger foretaget af personalet.
Arkivet består af omkring 2.100 rapporter, som kommissionen har undersøgt og afvist af forskellige grunde. 30 år efter projektets begyndelse står 40 sager tilbage som uopklarede. Arkivet har modtaget rapporter, der spænder fra „almindelige“ observationer og formodede landinger til bortførelser, hvor folk hævder, at de er blevet kidnappet af ikke-jordiske væsener.
Det uruguayanske flyvevåben har nu offentliggjort alle data, og kun vidnernes identitet er fortsat holdt hemmelig. Blandt de uopklarede sager kan nævnes en fra 1986, hvor to jagerfly fra Pucara jagtede en lysende kugle over Palmar Dæmningen. Piloterne forfulgte den og var lige ved at indhente den, da kuglen fløj væk med svimlende høj hastighed med kurs mod Argentina. Da piloterne vendte tilbage til deres base, dukkede kuglen igen op over dæmningen. De jagtede den igen, og da den denne gang forsvandt ud af syne, ændrede den farve fra rød til gul.
Det samme skete for en gruppe militærpiloter i 1996, da de deltog i en øvelse over Santa Bernardina Basen i Durazno. De så to lysende kugler i 3.000 meters højde. Kuglernes tilstedeværelse blev bekræftet af flyvekontrollen i lufthavnen. Da objekterne fløj bort, bevarede de deres facon og lysstyrke. Nogle minutter senere bemærkede piloterne, at objekternes lys blev svagere, så kun deres omrids var oplyst.
Militærets statistikker viser, at de fleste rapporter kommer fra yngre mænd og mænd op til omkring 45 år. De viser også, at de fleste tilfælde finder sted først på aftenen, 49 % af rapporterne handler om lysende kugler, og blot 2 % handler om observationer af fremmede væsener.
Kilde:
Filer’s Files 2009 — #25
Oversættelse & bearbejdelse:
-for & kmh
SETI fylder 10 år
Der er ikke opfanget nogen signaler fra ET endnu, oplyser man fra Berkeley, men eftersøgningen fortsætter. I dag er der 140.000 frivillige med 235.000 personlige computere i 226 lande, som er aktive i efterforskningen.
Det er et verdensomspændende projekt med navnet SETI@home (http://setiathome.ssl.berkeley.edu), og deltagerne i projektet bruger en metode kaldet „spredt computerkraft“, som nu kan fejre sin ti års fødselsdag.
„Fra et eller andet sted derude kommer der måske signaler, men vi ved ikke, hvor vi skal se efter dem, og vi ved ikke, hvordan signalerne ser ud“, siger Dan Werthimer, astronom ved Berkeley Universitetets Space Sciences Laboratory, som står for SETI@home projektet. „Så vi er nødt til at se efter alle steder hele tiden, og vi må gøre det i lang tid. Vi leder efter en nål i en høstak, og det kan tage hundrede år, men vi fortsætter med at søge over hele kloden.“
Denne form for forskning begyndte faktisk for mere end 40 år siden, da en ung Harvard astronom ved navn Frank Drake blev inspireret af mulighederne for, at der var liv på fjerne planeter og begyndte at lede efter signaler fra rummet på National Radio Astronomy Observatory i Green Bank i Vest Virginia. Som et pudsigt indfald kaldte Drake sin forskning for Project Ozma.
Drake blev til sidst professor i astronomi ved Universitetet i Santa Cruz. Han er nu gået på pension, men hans forskning fortsætter. I 1984 grundlagde en anden ung astronom, Jill Tarter, SETI Institute i Mountain View, hvor Drake stadig har sin gang.
SETI står for Search for Extraterrestrial Intelligence, og instituttets formål er at „udforske, forstå og forklare oprindelsen, arten og udbredelsen af liv i universet“.
„Vi tror, at vi udfører den mest grundige forskning i menneskehedens historie — at forstå vores oprindelse og vores plads blandt stjernerne“, står der videre i formålsparagrafferne.
Instituttet bruger det store Allen Teleskop, et betydningsfuldt radioteleskop ved Hat Creek nær Redding til sin forskning, såvel som ved anden astronomisk forskning.
Ifølge Werthimer er SETI@home det store trækplaster for amatører, som ønsker, at deres computere tager del i en forskning, som muligvis kunne opfange et signal fra liv et eller andet fjernt sted, langt ude i universet — og opnå anseelse for at hjælpe med at opdage det.
Andre projekter
Werthimer, SETI@home’s leder, har også grundlagt en søgning efter ET kaldet SERENDIP — Search for Extraterrestrial Radio Emissions from Nearby Developed Intelligent Populations — som anvender det store radioteleskop ved Arecibo i Puerto Rico.
De frivillige i SETI@home modtager al radiostøjen fra Arecibo på deres computere, som på den måde bliver en gigantisk supercomputer, hurtigere og kraftigere end nogen anden computer, der nogensinde er bygget, oplyser Werthimer.
På Space Sciences Laboratory i Berkeley har forskeren David P. Anderson og hans kolleger skabt det mystiske „spredt computerkraft“-koncept og udviklet software med navnet BOINC — Berkeley Open Infrastructure for Network Computing — som omkring 100 andre „spredt computerkraft“-projekter bruger (se bl.a. http://boincdenmark.dk).
Hos Rosetta@home, bruger fx 84.000 frivillige deres personlige computere til at designe vilkårlige, endeløse nye proteiner, som måske er forbundet med sygdomme som malaria og Alzheimers.
Hos Einstein@home analyserer 222.000 computere over hele kloden utallige bidder af data fra satellitter, der søger efter beviser på de tyngdekraftbølger, som Albert Einstein for længe siden hævdede fandtes.
Kilde:
San Francisco Chronicle, 22. maj 2009
Oversættelse:
-for & kmh
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.