Selv paranoide kan have virkelige fjender
Why the Rational Believe the Irrational“,
355 sider, illustreret i s/h, noter og stikords-
register, Johns Hopkins University Press 2022.
I sin seneste bog Conspiracy Why the Rational Believe the Irrational giver Michael Shermer en overordnet gennemgang af konspirationsteorierne — hvem tror på dem og hvorfor, hvilke er rigtige, og hvad bør vi gøre ved dem? Tillid til konspirationsteorier, skriver han, går på tværs af køn, alder, indkomst, uddannelsesniveau, erhvervsmæssig status og endda politisk tilhørsforhold.
En oplevelse af manglende kontrol og styr på livet, usikkerhed, trusler og frygt. Mange faktorer spiller ind, når vi mennesker føler behov for at opbygge et verdensbillede præget af konspirationsteorier. Behovet forstærkes, hvis man lever i et samfund præget af antidemokratiske bevægelser og oplever et tab af ytringsfrihed og menneskerettigheder.
USA er i dag et mere polariseret land, end det har været siden Den Amerikanske Borgerkrig. I Europa har Putins krig i Ukraine (med en Putin, som er blevet håbløst spundet ind i egne konspirationsteorier om Vesten) for første gang siden Murens fald i 1989 fået politikerne til at analysere risikoen for brug af atomvåben. Dette klima giver gode vækstbetingelser for frygt, fjendebilleder og konspirationsteorier.
Vi må heller ikke glemme — konspirationstilhængerne gør det i hvert fald ikke — at verdenshistorien, som det vil fremgå af det følgende, også er rig på ægte konspirationer, og selv paranoide kan jo have virkelige fjender.
- Indtil 1. Verdenskrig var konspirationsteorier overvejende rettet mod religiøse og etniske minoriteter, især jøder, og drivkraften var frygten for, at disse outsidere rottede sig sammen for at udnytte regeringerne til egne skumle formål.
- Efter 1. Verdenskrig vendte billedet. Nu var det myndighederne, som førte befolkningen bag lyset med løgne og falske løfter. Denne oplevelse af, at myndighederne udspionerer, har hemmeligheder for befolkningen og agerer truende er blevet bekræftet utallige gange, fx af fortællingen om USA’s krigsførelse i Vietnam, Watergate- og Iran-Contra-skandalerne, afsløringen af MKULTRA-programmet, sterilisations-programmet i 1907–1928 samt det hemmelig syfilis-forsøg med 600 afroamerikanske mænd i 1932–1972. Det er ikke nogen tilfældighed, at tv-serien X‑Files i 1990’erne meget hurtigt blev en kæmpesucces med de mange afsnit med veldrejede konspirationer og mystiske cigaretrygende mænd, der trækker i trådene i det skjulte.
- I 2016 skete der en ny ændring i konspirationsteoriernes univers. Indtil da ulejligede mange konspirationstilhængere sig i det mindste med at mønstre en række fakta og komme med argumenter for deres ideer. I dag føles det åbenbart tilstrækkeligt blot at komme med påstande bakket op med en understregning af, at „Rigtig mange mennesker siger, at…“. Denne retoriske stil har ikke mindst Donald Trump mestret og har dermed været et forbillede for mange ligesindede. Hans præsidentperiode var foruden populisme og uforudsigelighed også præget af en tsunami af løgne og misvisende udtalelser — mindst 30.000 ifølge visse beregninger. Det er immervæk godt skuldret på fire år selv af et løsgående og utilregneligt missil — samt af de mange personer, som har gidet holde regnskab med alle løgnene. Det, der tæller i dag blandt konspirationstilhængerne, er ikke fakta, men højtråbende gentagelser i én uendelighed på sociale medier.
Michael Shermer mener, at viden og gennemsigtighed er de vigtigste våben i kampen mod konspirationsteorier, og han gennemgår i Conspiracy — Why the Rational Believe the Irrational en række konstruktive og konkrete ideer til, hvordan man kan forsøge at hjælpe folk op af kaninhullet. På dette punkt er han helt på bølgelængde med Mick West, der i bogen Escaping the Rabbit Hole How to Debunk Conspiracy Theories Using Facts, Logic, and Respect også har en positiv og imødekommende tilgang til de mennesker, der bygger deres liv op af brudstykker fra alverdens konspirationsteorier.
Jeg må indrømme, at jeg finder både Shermers og Wests ideer gode og deres tilgang særdeles sympatisk, men min erfaring med hardcore konspirationsdyrkere har desværre hidtil været ret nedslående: Konspirationsteoretikere er faktaresistente, vrede, opmærksomhedskrævende og opleves som helt uden for pædagogisk rækkevidde. Mit liv er for kort til, at jeg vil bruge kræfter på at trække dem op af kaninhullet.
Conspiracy — Why the Rational Believe the Irrational er både velskrevet, vidende og væsentlig og supplerer fint listen over andre gode bøger om konspirationsteorier og psykologien bag deres opståen og udbredelse. Den vil dog næppe blive læst af de mennesker, som den handler om, da de formentlig har nok i de informationer, de får tilbudt i de sociale mediers ekkokamre.
Fakta-tjekKonspirationsteorierne har skabt et marked for tjenester, som kan hjælpe med at finde hoved og hale i alle mulige påstande. Her finder du et udvalg:
„Falske nyheder på Twitter bliver delt meget mere end sande … jo flere gange, du ser en nyhed — jo mere vil du tro på den…“ (DIIS.dk) |
„Smart people sometimes believe dumb things. They may be highly educated, well-read, and quick-witted and yet still harbor some very wrong ideas.“ — Michael Shermer
Michael Shermer er videnskabshistoriker, leder af The Skeptics Society, udgiver Skeptic magazine og er en flittig forfatter og foredragsholder. Blandt Shermers mange udgivelser kan især anbefales de to titler „The Believing Brain — From Ghosts and Gods to Politics and Conspiracies. How We Construct Beliefs and Reinforce Them as Truths“ (Times Books 2011) og „Why People Believe Weird Things — Pseudoscience, Superstition, And Other Confusions Of Our Time“ (Owl Books 2002). Hør Shermer fortælle om sin nye bog, „Conspiracy“.
(Foto: John Welte)
|
Læs mere |
Læsetips mellem himmel og jord
God artikel om bortførelses-syndromet
Abducted! Scientific Explanations of the Alien Abduction Experience. Publiceret: 27. december 2022. Læs mere: „En tidlig bortførelse?“ og „Betty, Barney og bortførelser“.
Nyt om Skinwalker Ranch
The Basement Office: Skinwalker Ranch: New Evidence of Paranormal Activity, UFOs, Ghosts. Publiceret: 28. december 2022. Varighed: 43:13 min.
|
Pentagon-rapporten, der bare ikke vil udkomme
Siden den 31. oktober 2022 har medier verden over ventet forgæves på den lovede statusrapport fra Pentagons All-domain Anomaly Resolution Office (AARO). Den 16. december blev pressen så spist af med en såkaldt „medie-rundbordssamtale“, hvor repræsentanter for AARO gav en slags status på arbejdet. Der var ingen rygende pistol, men derfor kan man jo godt brygge en ufo-historie, som holder liv i fortællingen om de mystiske besøgende, hvilket mange medier har benyttet sig af. Se fx „Pentagon har modtaget ‚flere hundrede’ UFO-indberetninger siden i sommer“, en artikel som også kan læses på Ekstra-Bladet.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Astrofysik for travle mennesker
Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem – universet. Læs om alt fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof, og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Skattejagt
I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Uanset hvilken skat det handler om.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.