Hvad er dette for nogle lys?
Jeg er i bil på vej hjem fra arbejde i Holbæk, da jeg ved Tuse ser 4 — 6 lysende prikker på himlen i vestlig retning mod Kalundborg. De er samlet i en klynge få grader over horisonten, og jeg ser dem vel i omkring 30 sekunder. Men da jeg fortsætter min kørsel mod vest, kommer der hurtigt forhindringer i vejen, så jeg ikke kan se dem.
Sådan fortæller en 43-årig mand fra Havnsø på Sjælland til ufo-mail om sin observation den 7. november 2006 ved 16-tiden og fortsætter:
„Jeg tænker, at de måske kommer til syne igen, hvis jeg kører tættere på, men jeg ser dem ikke mere.
Jeg kører i tæt trafik og håber, at der er flere, der har set det samme.
Jeg kan udelukke fly, stjerner osv… har aldrig set noget sådant før.
Det kan måske være komet-rester, der brænder op i atmosfæren… håber at der er flere der har set det.“
Observatøren indrapporterer straks sin observation af de lysende prikker via observationsskemaet på www.ufo.dk.
Efterfølgende har vi fra en 37-årig kvinde fra Asnæs modtaget fotografier samt denne beretning fra den 7. november 2006:
„Da vi skal til at spise til aften, konstaterer min mand, at der er lys udenfor vinduet. I første omgang tror han, det er en genspejling fra noget i køkkenet.
Men der hænger 5 lysende objekter på himlen. Vi ser dem i ca. 3 min. Herefter forsvinder de, lige så hurtigt, som når man slukker på en kontakt.
Umiddelbart efter dukker der 3 objekter op, de er fremme i ca. 4 min. og bevæger sig mod øst, og jeg får taget flere gode billeder af det.
De forsvinder også pludseligt, hvorefter der går et par minutter. Så dukker der igen 3 objekter op på himlen, de forsvinder kort efter igen, og der kommer ikke flere.“
Observationen finder efter dataene i de fremsendte fotos sted omkring kl. 18.50 og varer omkring 15 min. Lysene angives som kommet til syne i nordvest og forsvundet i sydvest i 20 graders højde over horisonten.
Fra familien i Asnæs har SUFOIs Fotoafdeling modtaget i alt 9 fotos, som nu er til undersøgelse hos vore fotokonsulenter.
Så du noget?
Også rent geografisk kunne noget tyde på en vis sammenhæng mellem de to observationer, hvoraf den ene understøttes af fotografierne med lysene på himlen. Mellem de to observationssteder er der kun 10–15 km i luftlinie.
Men har andre set det samme, og hvad var det egentlig, der blev observeret og fotograferet i Nordvestsjælland den 7. november??
Kommentarer fra læserne er meget velkomne til UFO-Mails redaktion i info@sufoi.dk
Ufo-nedstyrtning i Sibirien afvises
Nyhedsgrupper og blogs på Internettet har i den seneste uges tid været fyldt med kommentarer til en påstået ufo-nedstyrtning, der skulle have fundet sted den 1. december i Krasnoyarsk-regionen i Sibirien. Beretningen om nedstyrtningen afvises nu bl.a. af ufo-forfatter.
Nyhedsbureauet Interfax udsendte den 1. december 2006 en meddelelse, hvoraf det fremgik, at et uidentificeret flyvende objekt var meldt nedstyrtet mellem byerne Yeniseisk og Lesosibirsk i Krasnoyarsk-regionen. Meddelelsen blev videresendt af mange elektroniske medier via Internettet.
Det var i nærheden af Krasnoyarsk, den påståede nedstyrtning
skulle have fundet sted.
Lokale beboere fortalte, at de observerede nedstyrtningen ved 10-tiden lokal tid og tilføjede, at de også så spor efter ild i skovområdet i taigaen, oplyste områdets hovedkontor for interne anliggender til Interfax.
Kontoret oplyste endvidere, at en undersøgelsesgruppe var blevet sendt til stedet, hvor nedstyrtningen skulle have fundet sted.
Det sibiriske hovedkontor for Det russiske Ministerium for Krisesituationer meddelte samtidig nyhedsbureauet Interfax, at de dog ikke kunne bekræfte nedstyrtningen.
Interfax sluttede sin oprindelige meddelelse med oplysningen om, at en Mil Mi‑8 helikopter overfløj det påståede nedstyrtningsområde og ikke havde kunnet konstatere nogen form for spor efter ild eller rester efter en nedstyrtning.
Efterfølgende har de officielle myndigheder i området meddelt, at rapporterne om nedstyrtningen var blevet undersøgt, og at den øjensynlig ikke havde noget på sig. Talsmanden for Det sibiriske hovedkontor for Det russiske Ministerium for Krisesituationer, Sergey Andriyanko, betonede overfor pressen helt officielt, „at sagen var falsk alarm“.
Det er bl.a. forfatteren Paul Stonehill, der nu fremkommer med oplysningerne om, at nedstyrtningshistorien er svindel og citeres i bl.a. polske NOL — THE EASTERN EUROPEAN UFO JOURNAL, der kan ses på adressen: http://nol-polishufojournal.blogspot.com/2006/12/russia-false-siberian-ufo-crash.html
Paul Stonehill nævner i sin kommentar til sagen, at der intet blev fundet i taigaen, og at det var opfattelsen hos de russiske myndigheder, at hele historien var en joke.
Man havde en helikopter flyvende omkring i området i en time uden at finde noget. Myndighederne eftersøger derfor nu den person, der oprindeligt ringede til dem og rapporterede om nedstyrtningen.
Paul Stonehill, der almindeligvis anses for at have rimelig god indsigt i russiske ufo-forhold, er medforfatter til bogen »Mysterious Sky: Soviet UFO Phenomenon«, der udkom i 2006 og forfatter til bogen »The Soviet UFO Files« fra 1998.
Planetmøde på morgenhimlen
Der er et smukt syn for alle morgenfriske danskere. I denne tid står planeterne Merkur, Mars og Jupiter nemlig tæt sammen på morgenhimlen, fortæller astrofysikeren Michael J. D. Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetarium.
Hvis vejret tillader, vil de tre planeter kunne ses på den sydøstlige himmel i timerne før solopgang. Det bedste tidspunkt til at få et glimt af planetmødet er omkring kl. 07:30 dansk tid.
De seneste morgener har de tre planeter nemlig stå meget tæt sammen på himlen. Planeterne kan ses med det blotte øje, men en almindelig håndkikkert kan gøre det lettere at fange planeterne meget lavt over horisonten i sydøst.
Merkur, Jupiter og Mars på morgenhimlen i sydøstlig retning d. 11. december omkring kl. 07:30 dansk tid.
Grafik: Tycho Brahe Planetarium med Starry Night
|
Vidt adskilt
Selvom planeterne ser ud til at stå meget tæt sammen, så er de alligevel adskilt med flere hundrede mio. km i rummet. Her fra Jorden ses de blot i samme retning.
Om morgenen d. 11. december er der 195 mio. km mellem Jorden og Merkur, 369 mio. km mellem Jorden og Mars mens Jupiter ligger hele 945 mio. km væk.
Mere om den aktuelle himmel kan ses på adressen: http://www.tycho.dk/article/view/320/
Christer Fuglesang i rummet
Den svenske ESA-astronaut, der blev medlem af det europæiske astronautkorps i 1992, har nu fået sin debut i rummet med opsendelsen af den amerikanske rumfærge til den internationale rumstation ISS — men uden rensdyrsteg.
piloter eller ingeniører. Christer Fuglesang
er en af de relativt få forskere.
Svenskeren Christer Fuglesang er ikke blot astronaut, men også forsker. Nærmere bestemt er han partikelfysiker.
Selvom hovedparten af hans mission på den internationale rumstation ISS handler om udbygning af rumstationen, vil han også få tid til at udføre reel forskning, fortæller den europæiske rumfarts organisation ESA.
Fuglesang, hvis far har norsk oprindelse, begyndte sin karriere ved Kungliga Tekniska Högskolen (KTH) i Stockholm. Efter sin kandidatgrad, i 1981, indledte han et ph.d.-projekt inden for partikelfysik ved Stockholms Universitet. Undervejs gennemførte han flere ophold ved det europæiske center for kernefysik, CERN, i Geneve i Svejts. Seks år senere, i 1987, opnåede han ph.d.-graden, og i 1991 blev han ansat som lektor.
Selvom astronauternes træning tager det meste af tiden, stræber han efter at holde sine videnskabelige kvalifikationer ved lige. En af grundene er ønsket om at holde fast i forbindelsen til sine forskerkolleger, men han fortæller også, at han savner den kreative måde at tænke på, som knytter sig til forskningen — hvor astronauternes træning mere handler om at finpudse bestemte indøvede rutiner.
Lysglimt i øjet eller i hjernen?
Et af de projekter, som Christer Fuglesang arbejder med, ALTEA, handler om effekterne i hjernen af kosmisk stråling.
Mange astronauter har gennem tiden fortalt, at de har set lysglimt, selvom deres øjne har været lukkede. Som regel er der et par minutter eller lidt længere mellem hvert lysglimt.
Forskerne har længe vidst, at årsagen til lysglimtene er kosmisk stråling. Alligevel står mange spørgsmål tilbage. Man ved ikke, hvilke partikler, som udløser glimtene, eller hvordan de er blevet skabt.
„Vi ved ikke, om glimtene kommer fra øjnene, og altså skyldes processer i øjet, eller om de opstår i de visuelle centre i hjernen. Forhåbentligt vil ALTEA hjælpe os med at finde svaret“, siger Mark Pearce, en af Fuglesangs forskerkolleger og lektor ved KTH.
„Betyder hvert glimt, at der dør en celle i øjet? Eller er glimtene tegn på usynlig skade, som partikler med høj energi anretter i andre former for væv, for eksempel i hjernen?“
ALTEA er en form for hjelm, som astronauten tager på. Den indeholder seks detektorer, som tilsammen giver en 3D rekonstruktion af, hvordan partikler rejser gennem hjernen. Under eksperimenterne bliver der taget et såkaldt EEG diagram af astronautens hjerneaktivitet. Desuden er der en knap, som astronauten kan trykke på, når han eller hun ser et lysglimt.
ALTEA har stor betydning i forberedelserne af længerevarende rejser i rummet, i første omgang ombord på ISS, og på længere sigt for rejser længere ud i rummet. Forhåbentlig kan resultaterne også udnyttes på Jorden — for eksempel i forbindelse med strålebehandling af patienter med kræft i hjernen.
Eksperimentet vil blive filmet til brug for undervisning i gymnasiet.
Selve ALTEA hjelmen er allerede ombord på rumstationen. Den nuværende besætning — der blandt andet tæller den tyske ESA-astronaut Thomas Reiter — deltager også i projektet. Det vil også gælde for fremtidige besætninger — hvor en af deltagerne bliver Sunita Williams, der fløj op til ISS sammen med Christer Fuglesang, men i modsætning til ham skal forblive ombord på stationen som en del af den permanente besætning.
Jo længere tid astronauter tilbringer i rummet, jo vigtigere bliver det at holde styr på, hvilke doser af stråling, de bliver udsat for.
Mesterkokken kræser for astronauterne
Siden rumfartens første dage har astronauternes mad været den absolut mindst spændende del af at udforske rummet, men det problem har man nu gjort noget ved.
Den europæiske rumfarts organisation ESA har ansat den franske mesterkok Alain Ducasse til at kreere en festmenu, som astronauterne kan indtage, når de skal fejre fødselsdag og andre mærkedage i det ydre rum.
Folkene bag projektet håber, at festmåltiderne kan hjælpe astronauter med at udholde de lange ophold i rumfartøjer. Blandt andet regner man med, at en tur til Mars vil tage omkring tre år, og her kan afvekslende måltider være den opmuntring, der er nødvendig for at holde strabadserne ud.
Sværdfisk på dåse
Ducasse-menuen består af tolv retter, og astronauterne får mulighed for at smæske sig i både sværdfisk, andeconfit og vagtler i madeira-sovs. Til gengæld er det hele af praktiske årsager så dåsemad.
Menuen blev for nylig afprøvet på Den Internationale Rumstation, og stationens beboere havde kun rosende ord til overs for retterne.
„Det var fantastisk lækkert. Det var en rigtig dejlig forkælelse på en søndag aften. Måltiderne er virkelig en vigtig pause for os. Det er et sted, vi finder glæde, og vi forsøger virkelig at bruge god tid på at spise vores mad“, siger astronauten Thomas Reiter til BBC.
Efter fem måneder på rumstationen trængte han til en lille opmuntring.
Han kunne kun finde én fejl ved menuen — der var ingen rødvin til.
Det amerikanske rumprogram NASA har i årevis forsket i, hvordan astronauternes måltider blev så lette og næringsholdige som muligt, men det er først de seneste år, at smagen har været i fokus.
Fem måneder før de skal af sted, kan astronauterne sammensætte deres måltider fra en lang liste. Derefter bliver menuerne analyseret af en diætist, der fastslår, om næringsindholdet er godt nok, og senest tre måneder før afrejse bliver maden så bestilt hos producenten.
Ikke rensdyrsteg i julemåneden!!
Som andre astronauter, kunne den svenske astronaut Christer Fuglesang ønske sig et yndlingsmåltid på rumfærden. Det forlyder, at Fuglesang ønskede sig rensdyrsteg, men at NASA ikke helt bifaldt tanken.
Måske især ikke i denne julemåned…
Hvem er fotografen??
neden for midten af billedet.
af kontrast og lysstyrke, der be-
virker, at man nu kan se flere
sammenhængende lys.
14.10.2006 ses en lille lysplet lidt tv. for midten af billedet.
af kontrast og lysstyrke, der be-
virker, at man nu kan se flere
sammenhængende lys.
Som det ses har disse et ændret
udseende i forhold til det første billedes udsnit.
Men hvem har taget billederne?
De fotografiske data og yderligere fotos er desværre gået tabt, så genkender du billederne eller kender du fotografen, hører vi meget gerne herom på UFO-Mails redaktion på adressen: info@sufoi.dk.
Og naturligvis hører vi også gerne fra læsere, der kan bidrage med oplysninger om, hvad der er fotograferet.
Det er jo ikke nødvendigvis juleudsmykning.
Den 5. kolonne
Radioprogrammet Den 5. kolonne på P3 beskæftiger sig med alskens stof — også de såkaldte konspirationsteorier. I den forbindelse har studieværten Huxi Bach kontaktet SUFOI for at høre nærmere om ufoer.
Konspirationsteorier har ofte et gran af sandhed i sig. Ingen røg uden bål, som man siger. Den 5. Kolonnes mission er at bringe det danske samfunds fordærv frem i lyset, siger programværten Huxi Bach fra P3 på Danmarks Radio.
Foto: DR
|
Studieværten Huxi Bach fra Danmarks Radio stiller i programmet Den 5. kolonne nærgående spørgsmål til alle og enhver.
Onsdagene indtil jul — vil der hver gang være et kort indslag om ufo’er, almindeligvis mellem kl. 16 og 17.
Det er Peter Nørgaard fra Skandinavisk UFO Information, der står for at besvare de i sandhed specielle og „nærgående spørgsmål“.
Tjek evt. DR’s hjemmeside — hvis I vil vide mere om programkonceptet eller evt. høre visse af indslagene:
http://www.dr.dk/p3/sandheden/
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Astrofysik for travle mennesker
Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem – universet. Læs om alt fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof, og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Skattejagt
I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Uanset hvilken skat det handler om.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.