Ufo styrtet ned i Faxe Kalkbrud
Nedstyrtningsstedet i Faxe Kalkbrud.
(Foto: Marcus Mørk)
|
Temaet og storytellingen bag årets tema i Det Danske Spejderkorps’ Nathejk er som taget ud af en episode af X‑files. Eller kunne stamme fra tidens amerikanske ufo-scene. Og som det fremgår af billedet, er også udseendet på den styrtede ufo og de tilhørende aliens helt efter bogen.
Selv beskrev spejderne temaet for „Vi er ikke alene“-nathejket sådan her:„Der foregår mærkelige ting omkring os, og der går rygter om, at der er set ufoer rundt omkring i Danmark. Særligt går der i disse dage et rygte om, at der måske er faldet en ufo ned på Sjælland.
Mange af øjenvidneberetningerne samles sammen af foreningen Vi Er Ikke Alene, der tror på, at der findes andet liv i rummet, og som gerne vil have sandheden frem om ufoer og liv i rummet. Alt dette benægtes dog af statens hemmelige organisation STYG, som med magt prøver at holde al information om ufoer og andre mystiske fænomener hemmelig.“
Det stort opsatte arrangement løb af stablen fra sent fredag den 16. september 2022 med start i Faxe, og sluttede søndag den 18. september i Ringsted.
Et i sandhed flot og stort arrangement bygget op omkring den holdning til ufoer, som har fået nyt liv, efter medierne — også herhjemme — er begyndt at interessere sig mere og mere for, hvad der sker på ufo-fronten i den amerikanske kongres og hos Pentagon i USA.
Du kan se flere billeder fra årets Nathejk på Facebook.
Dansk ingeniør bruger kvart årsværk på at se nærmere på Bob Lazar
112 sider lange rapport om Bob Lazar
og hans teorier.
Robert Scott „Bob“ Lazar er en i ufo-kredse kendt amerikansk konspirationsteoretiker og selverklæret fysiker. Han hævder, at han i slutningen af 1980’erne var ansat på et hemmeligt laboratorium på Area 51 og det tilhørende Site S4, som arbejdede på at omdanne udenjordiske teknologier fra nedstyrtede ufoer til noget, som kunne anvendes her på jorden. Spørgsmålet har dog altid været, hvor troværdig Bob Lazars historie og tilhørende teorier var.
Har brugt et kvart årsværk på Bob Lazar
Det er den danske civilingeniør og ph.d. Flemming Hansen dykket ned i. Ja, faktisk har han brugt, hvad der svarer til et kvart akademisk årsværk af — formodentligt — hans fritid på at skrive en 112 siders rapport på engelsk om Bob Lazar, de teorier han er fremkommet med, og hvordan det går med dem, når de bliver holdt op mod den gængse fysik.
Med Flemming Hansens baggrund hos bl.a. DTU Space har han en solid teoretisk baggrund at vurdere det på. Og lad os bare sige det sådan: Det bliver ikke noget kønt møde for Bob Lazars troværdighed.
For mange uoverensstemmelser og forkerte fysiske antagelser
Kort fortalt konkluderer Flemming Hansen, at „Historien er meget smart og konsekvent opbygget, og har mange tekniske detaljer. Men laver man en dybdegående analyse af den, holder den ikke vand. Hvis du graver dybere ned i den, er der for mange uoverensstemmelser og forkerte fysiske antagelser i fortællingen til at retfærdiggøre nogen grad af troværdighed i Bob Lazar-historien.“
Du kan høre mere om rapporten i episode 38 af podcasten Flyvende Tallerken. Her gennemgår Flemming Hansen rapportens findings sammen med Frederik Dirks Gottlieb og medvært og astrofysiker Anja C. Andersen. Du kan høre episoden her og downloade hele rapporten her.
Læsetip
|
Svensk ufo-litteratur fortæller vigtig historie
verdens største ufo-arkiv, Archives for the Unexplained (AFU). Til
daglig arbejder han som journalist. Følg ham på hans blog.
Faktisk bragte vi allerede i UFO-Mail 367 en snak med Clas Svahn om netop denne bog, og det store projekt Archives for the Unexplained, som han er formand for, og som også er udgiver af denne bog. Nu har jeg så haft mulighed for at læse bogen igennem. Så hvad er det egentlig for en bog? Og hvad fik jeg ud af at læse den?
Et omfattende katalog over svenske ufobøger
Kort fortalt indeholder bogen korte anmeldelser af alle de ufo-bøger og bøger, som berører ufo-fænomenet, og som er udkommet fra 1908 og frem til i dag. Eller i hvert fald alle dem, som Clas Svahn selv har læst.
Til hver bog finder du både ISBN-nummer på samtlige udgaver, som er udgivet af bogen — hvis det findes — samt et billede af forsiden på rigtig mange af bøgerne.
Det er et imponerende antal, og faktisk er der nok nærmere 720–730 bøger omtalt — og Clas Svahn har allerede fundet flere bøger siden udgivelsen. Det er væsentlig flere bøger, end jeg tror, der nogensinde er udgivet på dansk, hvor ufoer indgår — enten omtalt eller som hovedemnet.
Rigtig mange svenske ufobøger med religiøst islæt
En af de ting, jeg lægger mærke til under gennemlæsningen af bogen, er, at der er rigtig mange svenske bøger med et religiøst eller new age islæt, hvor ufoer eller besøgende fra rummet spiller en central rolle.
Det var et emne, der også blev berørt en del i de første årgange af UFO-Nyt. Og har spillet en central rolle hos en forening som IGAP herhjemme. Vi havde også en dommedagssekt med dybe rødder i den danske ufo-verden, nemlig Orthon-bevægelsen tilbage i 1967, som jeg har skrevet historien om i UFO-Nyt nr. 3–2002.
Men derudover er der — så vidt jeg er bekendt med — ikke mange andre udgivelser af denne type på dansk.
I Sverige topper antallet af udgivelser i denne kategori i løbet af 1990’erne. Det er samtidig det årti, hvor der udgives flest bøger i Sverige, om eller hvor ufoer indgår i. Hele 34 bliver det til, hvor de 11 af bøgerne er faktabaserede, og de 23 har enten en religiøs, new age eller konspirationsteoretisk vinkling.
Den vigtigste lære af de mange ufo-bøger
Udover denne kuriøse detalje synes jeg, at den vigtigste lære, du kan få af at læse Clas Svahns bog, er den historiske udvikling i synet på ufoer. I hvert fald når vi begrænser os til at se på de mere faktuelle ufo-bøger.
Frem til og med 1970’erne er bøgernes fremherskende mening, at ufoer er besøgende fra rummet. Men fra slutningen af 1970’erne og frem til op i 2000-tallet har de faktuelle ufo-bøger en mere kritisk holdning til ufo-fænomenet. Her er nærmere tale om mytologiske eller naturlige forklaringer, og tidligere tiders sikre ufo-observationer debunkes på stribe.
Men så vender tendensen igen. Hen over de seneste 10–15 år er det igen besøgende fra rummet, som er forklaringen på, hvad ufoerne er i de — om end få — svenske faktuelle ufo-bøger, som er udgivet i denne periode.
I min samtale med Clas Svahn fremhævende han netop denne iagttagelse, og håbede „at bogen kan give folk en aha-oplevelse og få dem til at indse, at det, som sker i øjeblikket, faktisk er hændt før“.
Clas Svahn: „700 böcker
om ufo — en översikt
1908–2022“, 226 sider,
UFO-Sverige 2022.
Køb „700 böcker om ufo -
en översikt 1908–2022“ her.
Lige præcis den pointe er faktisk en, jeg selv tit fremfører, når jeg taler med den stadig voksende kreds af nye ufo-interesserede, som er blevet skabt af de seneste års ufo-virak i USA. For både virakken og den bølge af nye interesserede, den har skabt, lyder på mange måder, som jeg selv gjorde tilbage i 1970’erne, hvor jeg begyndte at interessere mig for emnet.
Som at bladre i Archives for the Unexplained
Clas Svahns 700 böcker om ufoer er på mange måder som at bladre sig igennem reolen med svenske ufo-bøger hos det store arkiv, som han har været med til at skabe i Norrköping.
For mig var den både et walk down memory lane — for mange af de oversatte bøger, der omtales, findes også i en dansk version. Og så er den en spændende måde at få indsigt i, hvordan „troen“ og overbevisningen om ufoer er skiftet gennem tiderne. Lige fra den første bog fra 1908, som omtaler „ufo-observationer“, der går helt tilbage til middelalderen og frem til i dag.
Så ønsker du et retrospektivt kig ind i ufo-litteraturens udvikling i vores naboland — og indirekte resten af verden — er det lige bogen for dig.
Hør eller genhør min snak med Clas Svahn om bogen her.
LæsetipDansk UFO-litteratur 1950–1990. Den mest omfattende fortegnelse over ufo-bøger udgivet i Danmark. 300 bøger er beskrevet. De er ordnet efter emne, så det er nemt at finde netop den litteratur, man er på jagt efter. To bind med i alt 83 sider. Pris: kr. 39,-. Kan bestilles her. |
Læsetips mellem himmel og jord
Danske observationer
Flyvende objekter spottet i Ishøj: „Det er meget mystisk“
Aliens er landet og har kontaktet vidner
Chris Mellon er en af Pentagon-ufo-sagens driftige bagmænd (se afsnittet „Amerikanske bagmænd vil spinde guld på ufomyten“ i „En rundtosset Flyvende Tallerken“). I forbindelse med sin deltagelse i en ufokonference i Spanien har Mellon til en avis udtalt, at hans science fiction-interesse og tro på rumvæsner i sin tid fik ham overbevist om, at ufoer er fremmede rumskibe. Under interviewet giver han udtryk for, at „hundredvis“ har set disse rumskibe lande på Jorden og har kommunikeret med væsnerne. Læs mere i „Chris Mellon: Aliens Have Landed and Contacted Witnesses“.
Spøgelsesraketterne
- Spøgelsesraketterne — UFOer over Norden i 1946 (artikelsamling)
- „Men han har jo ikke noget på!“ bl.a. med afsnittet „Spøgelsesraketterne — det store efterretningsbedrag?“.
UFO Documentary — Ghost Rockets Teaser #1, publiceret 5. juli 2012 (Momento Film)
|
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.