Er der flere ufoobservationer under corona-pandemien?
Klassisk linseformet sky fotograferet ved Damaskus i Syrien.)
(Foto: Night Sky Network
|
Således indleder freelancejournalisten Erik Betz en artikel i et af de seneste ugentlige nyhedsbreve fra Astronomy.
I sin artikel fortsætter Erik Betz med det, som vi alle ved: Over det meste af verden er befolkningen blevet tvunget til at opholde sig hjemme. Folk bliver deprimerede og keder sig.
Men har det noget på sig, når nyhedsmedierne bringer historier om, at flere mennesker ser ufoer? I databasen hos NUFORC, The National UFO Reporting Center, bemærkede Erik Betz en kraftig stigning af indberetninger i foråret, hvor Pentagon frigav de meget omtalte ufovideoer fra US Navy. En tilsvarende tendens forekom imidlertid ikke hos MUFON.
MUFON, The Mutual UFO Network, har indsamlet ufoobservationer og undersøgt dem i detaljer siden 1969 og har fra samme år fungeret som en central rapporteringsdatabase for ufooplevelser, så hvis der har været en kraftig stigning i ufoobservationerne, ville MUFON være blandt de første til at vide om det.
Der blev rapporteret omkring 3.800 tilfælde mellem januar og slutningen af september i år, hvilket er en stigning på ca. 20 % sammenlignet med samme periode i 2019. MUFON siger imidlertid, at det ikke er usædvanligt, for variationen følger det normale mønster.
De fleste nyhedsmedier har ifølge Erik Betz skrevet om stigningen i ufoobservationer med udgangspunkt i NUFORC’s database, som i april modtog næsten tre gange så mange indberetninger som samme måned året før. Denne stigning forekom på præcis samme tidspunkt som den globale pandemi-lockdown og på samme tid som frigivelsen af de hidtil klassificerede optagelser af de amerikanske jagerpiloters ufovideoer.
Siden da er indberetningerne faldet til det normale antal igen, men alligevel bliver især amerikanske medier ved med at skrive om et stigende antal observationer. Erik Betz har talt med Steve Hudgeons fra MUFON, og denne siger, at MUFON omkring 2012 bemærkede, at en større og større procentdel af de indberettede observationer straks kunne identificeres som fly, fugle, insekter eller andre lignende velkendte objekter. En af de væsentligste årsager hertil er, at de fleste fotos tages med mobiltelefoner, som trods de efterhånden avancerede indbyggede kameraer alligevel har visse begrænsninger i forhold til et rigtigt kamera.
Logikken bag den påståede stigning i antallet af ufoobservationer er ikke helt ved siden af. Der er især to hovedtyper af mennesker, der ser ufoer: hundeluftere og rygere. Det skyldes naturligvis, at de er mest udenfor, siger Hudgeons til Erik Betz, og særligt på det sidste, hvor mange flere er hjemme. Mange er slet ikke vant til at færdes så meget udendørs og har derfor begrænset erfaring med naturlige himmelfænomener. Desuden ser ufoobservationer ud til at dukke op i krisetider, hvor mennesket ifølge psykologerne har et ønske om at projicere bekymringerne på noget andet.
Der er dog også en anden forklaring. Nyhedsmedierne ved, at folk kaster sig over ufohistorier, og journalisterne vil ikke gå glip af den mulighed, og at det lige netop er i USA, er ikke så underligt: En tredjedel af alle amerikanere tror, at ufoer repræsenterer fremmede rumvæsner, og en sjettedel hævder, at de selv har set en ufo.
Kilder:
www.nuforc.org/webreports/ndxevent.html og
www.mufon.com/ufo-news.
Nyt om Tunguska-eksplosionen
Væltede træer efter Tunguska-eksplosionen fotograferet af Leonid Kulik i 1927.
(Foto: Leonid Kulik/Soviet Academy of Science)
|
I de 112 år, der efterhånden er gået siden Tunguska-eksplosionen, er der blevet skrevet meget om, hvad der kunne have forårsaget denne hændelse. Det meste er i form af videnskabelige afhandlinger, men mange populære bøger og tidsskrifter om astronomi eller relaterede emner berører også begivenheden. Her er UFO-Mail ingen undtagelse.
Den russiske mineralog Leonid A. Kulik
(1883–1942) foretog adskillige ekspeditioner
til området omkring floden Stenede Tunguska
og var lige til sin død overbevist om, at den my-
stiske gæst fra verdensrummet var en jernmeteorit.
De fleste har den opfattelse, at begivenheden er forklaret for længe siden som enten en sten- eller jernmeteoride eller en kometkerne, der ramte Jordens atmosfære og eksploderede adskillige kilometer over Jordens overflade, men manglen på håndfaste beviser har gennem årene ført til mange andre teorier om Tunguska-mysteriet.
Nogle af de mere fantasifulde er, at en ufo med fremmede rumvæsner havarerede. Måske et fartøj, der blev drevet af atomkraft. Var det den serbisk-amerikansk fysiker, opfinder og elektroingeniør Nikola Tesla (1856–1943), som foretog et eksperiment, eller var det et tidligt og hemmeligholdt forsøg med atombomber, der gik galt, og som de russiske myndigheder derfor dækker over?
Nu har den russiske forsker Daniil Khrennikov og hans kolleger offentliggjort en ny videnskabelig teori, der muligvis endelig løser mysteriet. Teorien er offentliggjort på arXiv.
Daniil Khrennikovs teori går ud på, at Tunguska-eksplosionen i 1908 blev forårsaget af en lille jernasteroide, der strejfede Jorden og forsvandt igen uden at ramme, hvorved Jorden med nød og næppe undslap en langt større katastrofe.
Daniil Khrennikov og hans team hæfter sig ved, at eksplosionen ikke efterlod et krater, hvilket er årsagen til det mysterium, der har forundret forskere lige siden. For hvad kunne have forårsaget en så enorm eksplosion uden at efterlade andre fysiske spor end millioner af væltede træer?
tæt ved Stenede Tunguska, som er en biflod til den store flod Jenisej.
Eksplosionen knækkede træer, som om de var tændstikker, væltede
nomadernes telte, knuste småhuse, blæste folk omkuld og dræbte i
tusindvis af dyr.
Forskere verden over, og især i Rusland, har længe spekuleret over årsagen til Tunguska-eksplosionen. Den mest plausible teori har længe været, at eksplosionen var resultatet af, at en komet ramte Jordens atmosfære. En komet består fortrinsvis af vand og frosne gasarter, og i det pågældende tilfælde blev isen hurtigt opvarmet og fordampede eksplosivt i luften, inden den nåede at ramme jordoverfladen.
En sådan eksplosion kunne have været kraftig nok til at vælte træerne uden at efterlade et krater. Det ville ikke have efterladt andet end damp i atmosfæren. Men kometteorien passer ifølge Daniil Khrennikov ikke med nogle af de øvrige beviser.
I det øde og tyndt befolkede Tunguska-område i Midtsibirien var der blot et par håndfuld øjenvidner, som oplevede selve begivenheden. Øjenvidnerne beskriver, hvordan „himlen splittedes i to“, og de både så og hørte en enorm eksplosion og et udbredt ildskær. Tilsammen viser øjenvidneberetningerne, at kometen/meteoriden/asteroiden bevægede sig over en strækning på omkring 700 km gennem atmosfæren, før eksplosionen fandt sted.
Daniil Khrennikov og hans kolleger foretog simuleringer af den effekt, som meteorider vil udøve, når de består af enten sten, metal eller is og bevæger sig med en hastighed på 20 km i sekundet gennem atmosfæren. Friktion mod atmosfærens molekyler opvarmer straks sådanne objekter, men mens jern begynder at fordampe ved omkring 3.000 grader Celsius, fordamper vand ved kun 100 grader Celsius. En frossen komet vil derfor ikke holde ret længe. Faktisk beregnede Khrennikov, at et islegeme, der er stort nok til at kunne forårsage en så voldsom eksplosion, ikke kan bevæge sig mere end 300 km gennem atmosfæren, før det er fuldstændig fordampet.
Det antyder, at det indtrængende legeme ikke kunne bestå af is. I stedet siger Khrennikov, at et andet scenarie passer langt bedre til fakta. Simuleringerne viser, at eksplosionen kan være forårsaget af en jernmeteoride på størrelse med et fodboldstadion. Meteoriden er passeret gennem Jordens øvre atmosfære og er opvarmet hurtigt for derefter at blive afbøjet og forsvinde ud i Solsystemet igen. Chokbølgen fra den meget nære passage resulterede i de væltede træer.
Ifølge Khrennikovs beregninger ville chokbølgen have forårsaget en eksplosion på omtrent den rigtige størrelse, og det fordampede jern fra dens overflade ville være kondenseret til støv, der langsomt faldt til jorden uden at efterlade synlige spor. Det kunne også forklare de mange rapporter om de mystiske lyse nætter i Danmark og det nordlige Europa.
Hvis Khrennikov og hans kolleger har ret, var Jorden og dens indbyggere heldige den dag. Et direkte sammenstød med en 200 m stor asteroide ville have efterladt et krater på mindst 5 km. Det ville også have haft katastrofale virkninger på biosfæren og have påvirket klimaet i adskillige år derefter.
Kilde:
https://arxiv.org/abs/2009.14234
Tunguska-mysteriet på YouTube |
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.