På fornøjelig ufo-jagt i San Diego
Når ufo-interesserede diskuterer deres yndlingsemne, går bølgerne tit højt. Nogle gange udvikler uenighederne sig imidlertid til et ikke kun fornøjeligt, men også meget frugtbart samarbejde. Som det fx skete i starten af maj på Skandinavisk UFO Informations debatgruppe på Facebook omkring en sag fra San Diego i USA.
På Facebook har man nu i efterhånden nogle år – i al fald siden efteråret 2011 – kunnet finde siden »Skandinavisk UFO Information«. Medlemstallet er på ca. 260 med en langsomt stigende tendens. Navnet viser forbindelsen til foreningen »Skandinavisk UFO Information«, som tit forkortes til SUFOI og er en dansk forening for alle med en interesse i en videnskabelig undersøgelse af ufo-fænomenet.
Et fast indslag er således det gratis nyhedsbrev UFO-Mail med diverse danske foto-sager og ufo-historier fra ind-og udland. Der lægges ikke mindst kræfter i opklaringen af de danske foto-sager. Tilgangen er snarere skeptisk og afviger derfor fra så mange andre sider på nettet og på Facebook, hvor man tit har på fornemmelsen, at fænomenet får en ganske ukritisk behandling.
Det forhindrer dog ikke siden på Facebook i at have mange medlemmer, som ikke alle vil kalde skeptiske, og tit udvikler diskussionerne sig til at blive mere end skarpe. Man er sjældent i tvivl om, at der i realiteten er tale om et debatforum, hvor alle har ret til at sige deres mening, men hvor man også risikerer at få råt for usødet. Såkaldt spam – bevidstløs propaganda – er ildeset. Enkelte er blevet smidt ud for dårlig opførsel af administrator Ole Henningsen, men ellers er rammerne vide. Nogle gange udvikler debatterne sig imidlertid til et meget fornøjeligt samarbejde, hvor flere bidrager med deres til et ufo-mysteriums løsning. Noget sådant skete i foråret 2015.
Søren Larsen finder noget interessant på nettet
Den 4. maj 2015 lagde Søren Larsen fra København en 27 sekunders video ud på debatforummet. Videoen var blevet optaget af et amerikansk tv-hold fra NBC 7 i San Diego. Den var blevet optaget fra den sydlige San Diego-forstad San Ysidro om aftenen, efter at holdet havde været ude på en anden opgave, og viste en større klynge hvide, røde og blå lys. Nogle var store, nogle mindre og nogle blinkede. I forgrunden kunne man se et „rødt stakit“ og et „rødt tårn“.
Foto optaget af NBC 7 tv-holdet og offentliggjort den 30. april 2015.
|
Tv-stationens egen kommentar til billederne, som var blevet lagt på nettet den 30. april, var, at seere også havde set og beskrevet disse mystiske lys, og at man havde kontaktet militæret, som dog ikke havde svaret.
Straks blev der postet forslag til forklaringer. Fx at det kunne være en luftspejling af nogle lys fra jorden, eller led-lys hængende i balloner. Et forslag lød på „balloner, som nogen skyder på med laserlys“.
Sagen var selvfølgelig også blevet taget op på amerikanske fora, hvor rigtig mange af kommentarerne indlysende nok handlede om ufoer og besøgende rumvæsner. Herfra kunne dog også hentes forklaringer som „lys fastgjort til faldskærmsudspringere“ eller „lys fra kranerne i San Diegos havn“.
Den sidste forklaring lød ikke helt tosset, da San Diego kan være meget tåget, og alle høje konstruktioner derfor skal have advarselslys af hensyn til lufttrafikken. At der skulle være tale om snyd, kom selvsagt også hurtigt på bane. Det skulle ikke være NBC selv, men en mand ”fra gaden” ved navn Larry Fox, som stod bag videoen.
Påstanden blev på nettet underbygget af, at „nyhedsholdet“ meget amatøragtigt ikke havde opgivet den nøjagtige position og tid, og at lysene mest lignede lys fra en antenne optaget som en genspejling på en bilrude.
Lyden var åbenbart blevet slettet. Hvorfor? Var det mon noget snyd fra stationens side for at få større seertal? Søren Larsen fandt dette meget usandsynligt, da det ville være for let at opdage for folk på stedet. Han pegede i stedet på nogle særlige vejrforhold, som måske kunne fremkalde en genspejling på himlen.
Stor forvirring omkring Larry E. Fox
Larry E. Fox tog billeder af Venus.
Michael Jeppesen fra Næstved, en anden flittig deltager på forummet, kiggede herefter lidt nærmere på Larry E. Fox. På mandens facebookside var der flere indlæg med relation til sagen, men det stod hurtigt klart, at forbindelsen mellem Larry E. Fox og NBC-folkenes optagelser var mere end tynd. Den professionelle skuespiller havde godt nok den 28. april filmet noget, der lignede et blåligt, tilsyneladende blinkende objekt fra sit hjem i det nordlige San Diego, men et hurtigt kig på hans billeder viste, at det slet ikke lignede NBC-filmens mangefarvede lys.
Fox havde sendt billederne ind til NBC 7, som havde fået lignende meldinger fra andre seere, og også ufo-undersøgeren Alejandro Rojas fra Open Minds TV havde fået tilsendt billederne. Rojas kunne dog hurtigt forklare, at billederne fra Fox meget sikkert blot var optagelser af planeten Venus, som netop på dette tidspunkt var tydeligt at se i den angivne retning. Når det på billeder lignede en række blinkende lys skyldtes det udelukkende rystelser af kameraet, som skaber en såkaldt „motion blur effekt“. Fox havde selv vurderet lyset til at befinde sig over San Diegos havneområde mod sydvest.
Larry E. Fox’ billede af Venus skabte stor forvirring.
|
Alejandro Rojas.
Tv-holdet havde blot hørt historien om dette underlige lys, som jo i virkeligheden var Venus, og havde så filmet de andre lys med den tanke, at det var dem, Fox også havde filmet.
Fox finder herefter NBC-holdets film den 30. april på nettet og antager uden videre, at det er de samme lys. Herefter var forvirringen komplet.
På nettet kunne man herefter læse om lokale folk, som drog ned til havnen for at finde de lys, som NBC-holdet havde optaget et ganske andet sted. Der var således tale om det klassiske eksempel på sammenblanding af forskellige fænomener, som i visse ufosager gør det så svært at finde ud af, hvad der i virkeligheden er sket.
Ufoen filmet af Larry E. Fox var sådan set opklaret. Men hvad i alverden var det for nogle underlige lys, tv-holdet havde optaget?
Rumvæsner, tv-antenner og blafrende presenninger
Nogle troede, at der var tale om øvelser med det særprægede Osprey-fly.
Historien om ufoerne fra San Diego spredtes med lynets hast og blev fx omtalt på The Huffington Post og Buzzfeed. Rigtig mange kommentarer på nettet indeholdt selvsagt en henvisning til besøgende rumvæsner i deres rumskib som forklaring. Der var ikke så få sammenligninger med lysene fra Phoenix, en berømt ufosag fra Arizona 1997, hvor flere meldte om lys fra et gigantisk og fuldstændig lydløst fartøj lavt på himlen.
Også i denne sag fra San Diego var der nogen, som forsøgte at forbinde lysene for at kunne få en forestilling om fartøjet, som måtte befinde sig bagved. Nogle mente, der var tale om et gigantisk, usynligt luftskib fløjet af militæret.
Andre forslag involverede også militærets Osprey-maskiner: Nogle meget specielle flyvemaskiner, som er en blanding af konventionelle propelflyvemaskiner og helikoptere. Nogle mente, at der var tale om en øvelse med landsætning af soldater.
Denne nye store bygning ved midtbyens stadion var også en kandidat.
Henning Dethlefsen, Aabenraa, som havde fulgt diskussionen lidt fra sidelinjen, lagde mærke til, at flere lokale folk i indlæggene mente, at det blinkende røde lys i formationen var et lys, der skulle advare lufttrafikken, og at lysene derfor måtte befinde sig på et bjerg og/eller en antenne. Flere havde også lagt mærke til en antenne på optagelserne, som udsendte et fuldstændig tilsvarende lys.
Nogle lokale folk henviste til en ny stor bygning i nærheden af San Diegos Stadion, hvor der var masser af lys, også om natten. De mindre blinkende lys var måske lys på overdækningen, som sad løst og blafrede i vinden.
Et kig på Google Earth, som senere skulle vise sig at blive et uundværligt værktøj i opklaringen, viste, at retningen stemte så nogenlunde (men ikke helt) med retningen mod havnen, hvor flere jo havde formodet Larry E. Fox’ ufo. Andre lokale folk henviste til, at det helt sikkert måtte være tv-antennerne på San Miguel Mountain, som ligger øst for San Diego. NBC-folkene skulle således faktisk have fotograferet deres egne tv-antenner uden at vide, hvad det var! Sammenligninger med lysenes placering viste et vist sammenfald, men bestemt ikke 100 procent.
Antennerne på Monte San Antonio – endnu en kandidat til lysene, som viste sig at være forkert.
Michael Jeppesen intensiverede nu undersøgelserne sammen med Henning Dethlefsen, hvor der især blev brugt Google Earth og fotografier (turistbilleder) fra nettet.
Det hele kom i stadig højere grad til at handle om præcist, hvorfra NBC holdet havde optaget deres billeder og i hvilken retning.
På nettet kunne man nu læse flere indslag, hvor NBC blev kritiseret for at sjuske med journalistikken og af en eller anden grund ikke være interesseret i en opklaring.
Måske vidste de allerede, hvorfra lysene stammede, men ønskede ikke at afsløre deres eget meget dårlige lokalkendskab? Det burde ikke koste journalisterne meget besvær at begive sig hen til lokaliteten om dagen og filme i samme retning endnu engang. Flere henvendte sig til NBC for at få en forklaring, også Michael Jeppesen, men der kom intet svar.
Det „røde stakit“: Begyndelsen på en opklaring
Det røde stakit, som i virkeligheden er grænsehegnet til Mexico.
Michael Jeppesen havde i en besked til Henning Dethlefsen nævnt det „røde stakit“, som man kunne se på filmen optaget af NBC-holdet. Henning Dethlefsen syntes nok, at det så en smule bekendt ud og kom i tanke om nogle billeder på Google Earth af grænsehegnet mellem USA og Mexico, som lignede temmelig meget. Og ganske rigtigt: En nærmere undersøgelse viste, at det faktisk VAR grænsehegnet. Men hvis man kunne se grænsehegnet på filmen, så kunne tv-holdet jo umuligt filme mod nord, og lysene måtte derfor befinde sig SYD for grænsen, dvs. i Mexico! Alle havde med andre ord kigget i den forkerte retning!
En nærmere undersøgelse på Google Earth og endnu flere turistbilleder fik Henning Dethlefsen overbevist om, at der måtte være tale om lysene på bjerget El Cerro Colorado sydøst for San Ysidro. Her befinder sig en række tv-antenner med diverse advarselslys, og under antennerne på bjerget står skrevet med store bogstaver på spansk: „Jesus Kristus er Herre“. De hvide lys på filmen er sammenfaldende med disse bogstaver. Vinklen til antennelysene og bogstaverne passede også, ifølge Henning Dethlefsen, ganske godt til, at tv-holdet havde stået i San Ysidro.
Nærbillede af Cerro Colorado. Læg mærke til skriften.
|
Michael Jeppesen var dog ikke helt enig. El Cerro lå for langt væk til, at det kunne ses i gadeplan fra San Ysidro, og desuden kunne man jo ikke være sikker, så længe vi ikke kendte tv-holdets helt præcise placering.
Diskussionen bølgede lidt frem og tilbage uden afgørelse. Michael Jeppesen fandt så tv-holdets oprindelige historie, som faktisk handlede om en tunnel under grænsehegnet, men heller ikke det afgjorde sagen. For at afkorte afstanden kiggede Henning Dethlefsen herefter på antenner på Google Earth, som lå tættere på grænsen, og som derfor muligvis lettere ville kunne ses fra den amerikanske side.
På nettet var der en henvisning til Monte San Antonio – et lille højdedrag med antenner på toppen i Tijuana by lige på den anden side af grænsen. På Google Earth kunne disse antenner fint ses fra Camino de la Plaza, en åben plads foran grænsehegnet, som ikke ligger langt fra den tunnel, som tv-holdet lavede et indslag om.
Nu manglede så en forklaring på de hvide lys, og det „røde tårn“, som kunne ses på filmen, var også forsvundet. Hele tiden dukkede der små ting op, som forhindrede, at et forslag kunne accepteres. Vi var nu nået hen til den 7. maj, og endnu engang rettedes frustrationerne mod de „dovne journalister“, som meget let ville have kunnet afgøre sagen.
Journalisterne melder sig på banen
Den 9. maj sker der så pludselig noget. Fra NBC 7 i San Diego forlød i et nyt indlæg, at man havde opklaret mysteriet – og det havde altså ikke noget at gøre med rumvæsner i deres rumskibe. Fotografen, som optog den oprindelige film, var faktisk taget tilbage i dagtimerne for at filme fra samme position og i samme retning, og her havde han kunnet se, at han faktisk om natten havde filmet antennerne på El Cerro Colorado med tilhørende lys fra bogstaverne.
Bogstaverne befinder sig ca. 24 km væk og kan altså godt ses i dagslys. Når de forekom underlige den aften, har det sandsynligvis skyldtes, mente fotografen, at der var meget tåget, og de derfor fremtrådte klarere i forhold til de andre sædvanlige lys i området. Søren Larsen havde således ret med sin meget tidlige formodning om, at fænomenet nok skyldtes nogle specielle atmosfæriske forhold.
I det nye indlæg fra NBC 7 sammenholdes de oprindelige nattebilleder med de nye dagbilleder, så alle kan se ligheden.
Dagbilledet fra samme position afslørede sagens rette sammenhæng.
|
Selvfølgelig er der en hel del mennesker på nettet, som stadig mener, at der er blevet filmet noget mystisk, og at der nu er tale om mørklægning fra mediernes og myndighedernes side. Men de fleste anser herefter historien for opklaret. Og så burde journalisterne vel afslutningsvis have noget ros? Desværre går de efterfølgende ind og retter i det oprindelige indlæg, så det nu kunne se ud som om, at de fra starten vidste, hvad der blev fotograferet. Og fejlen med Larry E. Fox bliver ikke nævnt med et ord, så der er stadig nogle, der desværre blander de to ufohistorier sammen.
Dette viser, at historien faktisk er en smule pinlig for journalisterne, og at de sandsynligvis først rykkede ud med sandheden, da presset fra seerne og de lokale blev for stort. En og anden kunne muligvis tænke på nyhedsforfalskning.
Noget godt kom der da ud af historien: Et særdeles fornøjeligt samarbejde mellem en lille flok ufointeresserede. Samt et par danskere, som takket være Google Earth, nu følte, at de aldrig mere skulle bekymre sig om at fare vild i det sydlige San Diego eller nordlige Tijuana.
Kilder:
www.nbcsandiego.com/video/#!/on-air/as-seen-on/Mysterious-Lights-Spotted-South-of-San-Diego/301834411,
www.youtube.com/watch?v=tbkcKtgHnnk,
www.utsandiego.com/news/2015/mar/25/ballpark-apartment-highrise-to-start-construction/,
www.huffingtonpost.com/2015/05/05/san-diego-unexplained-aerial-lights_n_7193002.html,
www.facebook.com/larryfox,
www.nbcsandiego.com/news/local/San-Diego-Border-Tunnel-Go-Inside-Video-301822991.html,
www.nathangibbs.com/2009/03/05/hiking-tijuanas-cerro-colorado/,
www.nbcsandiego.com/news/local/Mysterious-Lights-Came-From-TV-Antennas-Photographer-302842361.html og
www.google.com/maps/@32.544612,-117.046186,3a,75y,188.45h,88.12t/data=!3m6!1e1!3m4!1sGFghVPBlmStMV1U-Iun74w!2e0!7i13312!8i6656.
Nyt fra SUFOI’s Fotoafdeling
Spanien 6. april 2015
En dansker under ophold i Spanien sender efter sin hjemkomst denne mail til SUFOI’s Fotoafdeling:
Tager fotografier af Månen og ser bagefter, at det ene fotografi adskiller sig ved en bred lysstråle, der går fra Månen ned til jorden, samt andre lysobjekter.Næste dag kredser militærfly søgende rundt i dalen. Det viser sig, at dalen er kendt for UFO fænomener, og jeg blevet opfordret til at sende foto.
Jeg sender uredigerede fotos til SUFOI’s Fotoafdeling og hører meget gerne, hvad I mener om fotografiet.
SUFOI’s kommentar og konklusion
SUFOI’s Fotoafdeling har om sagen udarbejdet en 50 sider lang rapport, hvor de modtagne billeder og omstændighederne ved fotograferingen detaljeret gennemgås.
Den meget korte udgave af rapportens konklusion lyder:
Billedet er taget med en automatisk eksponeringstid på 1/2 sek. uden stativ. Den stærktlysende stribe fra Månen og ned i billedfeltet er forårsaget af kameraets bevægelse opad i sidste del af den automatisk lange eksponeringstid.
Det er altså en lysstribe, der er forårsaget af det stærke lys fra Månen.
De øvrige mindre lys i dette og andre modtagne fotos er forårsaget af rent lokale forhold.
Fotoafdelingens uheld ved fotograferingen af Månen og Venus på vesthimlen den 22. april 2015 har tilfældigvis resulteret i et foto med samme form for effekt som billedet fra Spanien.
Her er kameraet dog bevæget den modsatte vej, inden den automatiske eksponering var slut. Foto: Ole Henningsen
|
Fotosagen fra Spanien er samtidig et skoleeksempel på, hvorledes et „ufo-fænomen“ kan opstå med baggrund i flere forskellige af hinanden uafhængige faktorer — her et tilsyneladende ejendommeligt Månefoto samt næste dags tilfældige militærflyvning gennem et dalområde med i øvrigt spredt bebyggelse.
Det skal retfærdighedsvis tilføjes, at fotografen efter gennemgangen af den udarbejdede redegørelse meldte tilbage:
Sikke et flot og detaljeret arbejde I har lavet 😉 Mange tak, håber også I har kunnet bruge det til noget. Tænkte jo nok, at der var en helt naturlig forklaring 😉
3450 Allerød 22. april 2015
På fotoet har fotografen markeret, hvor de to lysstreger optræder på billedet med den 30 sek. lange eksponeringstid.
|
En 53-årig observatør beretter i sin henvendelse:
Jeg havde stillet mit Gopro Hero 4 kamera op i haven for at fotograferer meteorsværmen Lyriderne.
Kameraet var indstillet på Nightlapse med en lukkertid på 30 sek. og kontinuerlig optagelse. Stjerneskud, som jeg kun fik 3 skud af, optræder kun på et billede, da de ikke varer mere end de 30 sek. lukkertid.
Fly optræder gerne på flere billeder som lange striber, der starter på et billede præcist, hvor det sluttede på det foregående.
Jeg har igennem det sidste halve år fotograferet stjernernes rotation på denne måde, og aldrig observeret noget, der ikke umiddelbart kunne forklares.
Men på disse billeder er der et objekt, der bevæger sig henover himmelen og blinker ca. hvert 15 sek.
På billederne giver det sig til kende som to korte lysstreger på linje. Det ser også ud, som om blinket ikke er momentant, men blænder op og ned igen, da lysstregen er tynd i enderne og tyk på midten.
Jeg har mailet billederne til Ole Henningsen, SUFOI’s Fotoafdeling og kan også maile billeder af stjerneskud og fly fra samme serie billeder, hvis det skulle have interesse i at sammenligne.
Jeg tror ikke selv, at det er en ægte UFO-observation, men da jeg ikke selv kan greje, hvad der opfører sig sådant på himmelen, er SUFOI de eneste, jeg kan komme i tanke om at spørge.
Udsnitsforstørrelser af et af de originale modtagne fotos af nattehimlen med to lysende streger i løbet af den anvendte 30 sek. lange eksponeringstid. Forneden ekstra forstørret samt med ændrede lys- og kontrastforhold.
|
Et af fotografens meteor-fotos med indsat udsnitsforstørrelse til sammenligning med foto med de to lysende aftegninger.
|
Et af fotografens fly-fotos til sammenligning med foto med de to lysende aftegninger. Forneden ses udsnitsforstørrelse af flyets karakteristiske lysføring under den 30 sek. lange eksponeringstid.
|
Gennemgang og konklusion
Udseende og beskrivelsen af de lysende streger samt de øvrige modtagne fotos fra fotografen bekræfter, at der ikke er tale om fly eller meteor.
Udseendet passer med en roterende satellit, hvor iridium-satellitter umiddelbart vil være mest oplagt. Imidlertid kan der ikke ved gennemgang af satellitbanerne på sitet http://www.heavens-above.com/ findes iridium-satellitbaner, der blot passer tilnærmelsesvis med de fra fotografen modtagne optagelser.
Disse satellitter vil almindeligvis blusse meget op og fade ud igen. Kort efter i banen ses ofte en eller flere svagere „opblussen“, men formentlig ikke i det antal, der ses på de modtagne fotos.
Udseendet med den langstrakte aftegning med svagere/spidse ender, kunne derimod godt ligne.
Glimtene optræder, når de store solpaneler reflekterer sollyset.
Efter Fotoafdelingens bedste vurdering af de tilgængelige data har fotografen dog med stor sandsynlighed fået en satellit med på sine fotos.
Ikke en „ægte“ satellit, men højst sandsynlig det 3. rakettrin fra Ariane 4, der opsendte den franske Spot 4‑satellit den 24. marts 1998.
Med de usikkerheder, der vil være involveret mht. til baneelementernes nøjagtighed m.v. (tid/sted) efter en senere gennemgang af dataene, vil dette rakettrin være den mest oplagte kandidat.
En rotation af et sådant rakettrin oplyst af Solen i rakettens bane om Jorden forklarer også lysets optræden på de modtagne fotos.
2830 Virum 1. juni 2015
En 56-årig mand fra Virum indberettede via www.ufo.dk om sin observation:
Observationsdato: 01-06-2015
Tidspunkt: 21.26
Varighed: 30 sek.
Antal vidner: 1
Observationspostnr: 2830
Observationssted: min altan
Kompasretning tilsynekomst: øst/nordøst
Kompasretning forsvinden: vest/sydvest
Højde over horisonten ved forsvinden: 30 grader
Farve: hvid
Yderligere oplysninger om observation:
Objektet fløj fra nordøst mod sydvest, forholdsvis langsomt, dvs. mere langsomt end et fly, jeg hørte ingen lyd. Jeg lagde mærke til objektet, fordi det ikke lignede et fly, og hastigheden, der ikke kan have været særlig høj, måske 100–200 km/t, højden vil jeg anslå til 1000–2000 m.
Objektet fortsatte i samme retning til jeg ikke kunne se det længere.
PS. Jeg har faktisk et billede af objektet eller flyet, også, godt nok taget på lang afstand!
Dagen efter tilføjede observatøren:
Efter et nærmere studie af billedet, tror jeg, at det muligvis kan være et Fokker fly, I ved med den lige vinge der ligger oven på flykroppen, jeg er spændt på at høre fra jer!
Det originale foto — dog i udsnitsforstørrelse for bedre at
kunne se den omhandlede lille lyse aftegning på den blå himmel.
Kraftig udsnitsforstørrelse.
Fotoafdelingens overvejelser og undersøgelser
Fotografen nævner selv — trods sine umiddelbare bemærkninger om, at det ikke ligner et fly, ingen lyd, ringe højde og hastighed — at det jo alligevel godt kunne ligne en bestemt type flykrop med vinger oven på kroppen.
Et fly er da også den første forklaring, der af SUFOI’s Fotoafdeling søges efterprøvet.
Det er blot ikke muligt at få et fly til at passe med tid og retning iflg. http://www.flightradar24.com/
Udskrift af FlightRadar24.com den 1. juni 2015 kl. 19.26 UTC med Virum som observationssted (midterste røde pil) samt retningen til Solen 307 grader — 3 grader over horisonten (rød pil tv.).
Alle tilgængelige data passer nu med stor sandsynlighed på, at observatøren fotograferede flyet SN2264, en Avro RJ100 fra Brussels Airline, der befinder sig stik syd for Virum ca. kl. 21:26 DST i ca. 3000 fods højde. Illustration: Hans Bødker, FlightRadar24
|
Det fører til en intern diskussion om, at det kan være et fly — som det jo ligner meget ud fra billedet — men måske et fly, der af forskellige årsager ikke har en såkaldt „transponder“ tændt, eller der må være andre årsager til, at tingene ikke ser ud til at stemme.
Så må det kontrolleres, om kameraets dato/tid i det hele taget er korrekt indstillet. Dette er af stor vigtighed, hvis man i en observation eller fotosag skal efterprøve, om en satellitpassage eller et fly i luften kan være en mulig forklaring.
Men et nødvendigt kontrolfoto viser, at kameraet er helt korrekt indstillet mht. dato/tid.
Som udgangspunkt er det SUFOI’s opfattelse, at oplysningerne i modtagne rapporter fra observatører er korrekte, men samtidig er det erfaringen, at der er mange muligheder for fejl på forskellig måde. Derfor må oplysningerne kontrolleres, hvis arbejdet med en sådan sag skal give nogen mening og have en værdi.
Udgangspunktet i den aktuelle sag var en observation fra en altan i Virum med udsigt mod øst/nordøst, hvor det hvide lys efter det angivne senere forsvandt i 30 graders højde i retningen vest/sydvest.
Det er derfor nærliggende at se på den geografiske placering af den altan, hvorfra der kan være udsigt mod disse verdenshjørner.
I de sidste mange år har Google Earth mfl. været uvurderlige hjælpemidler for efterforskere i forsøget på at gøre sig bekendt med et observationsområde og dermed muligvis være en hjælp i søgningen på en korrekt forklaring i en aktuel sag.
Ved at gennemgå optagelser fra Google Earth Street View går det pludselig op for Fotoafdelingen, at man simpelthen har fejllæst observatørens opgivelser i rapporten og er gået ud fra, at observatøren fra sin altan fotograferer i nordlig retning.
Men det fremgår nu helt tydeligt af billederne fra Google Earth, at observatørens altan vender mod syd, hvilket giver et helt andet udgangspunkt for Fotoafdelingens bedømmelse af oplysningerne fra observatøren. Nu falder tingene helt på plads. Det er IKKE den nordvestlige himmel, men den sydlige himmel, der skal checkes for aktuelle fly.
SUFOI’s konklusion
Efter en grundigere gennemgang af de tilgængelige data er SUFOI’s Fotoafdeling ikke i tvivl om, at der som anført er tale om et fly kraftigt belyst af den lavtstående sol. Endvidere havde fotografen ret mht. til en mulig placering af flyets vinge.
Såfremt det havde været muligt at anvende en god zoom, havde detaljer på flyet være mere synlige og dermed nemmere at identificere fra en start.
Øverst th. indsat kraftig udsnitsforstørrelse heraf. Det er Fotoafdelingens
opfattelse, at der er tale om et fly på vej mod sydvest med kraftigt sollys
reflekteret i flyets krop og de to motorer under højre vinge. Flyveretningen
anført med rød pil.
At flyet synes at ligge med næsen meget skråt ned mod højre er en perspektivisk
virkning af, at flyet er på vej bort fra fotografen/observationsstedet.
Nederst er forsøgsvis indsat samme type fly i omtrentlig samme synsvinkel
som på fotografens billede.
Efter at have læst Fotoafdelingens rapport om sagen og dens konklusion svarer fotografen:
Tusind tak for den grundige undersøgelse, det var fornemt!
Jeg har normalt en 400 mm på mit kamera. Hvis den havde været på, ville det nok ha’ gjort det lidt lettere at identificere flyet.
Jeg vender helt sikkert tilbage hvis jeg ser noget spændende. Jeg vil da gerne indrømme, at jeg er overbevist om at vi er blevet/bliver besøgt udefra, jeg har studeret emnet i mange år, selvom det er meget svært at skelne mellem skidt og kanel, især nu med youtube osv.
Hvorfor omtales mit ufo-foto ikke?Alle henvendelser om fotos besvares af SUFOI’s Fotoafdeling ved Ole Henningsen. De indsendte billeder og videooptagelser registreres og analyseres efterfølgende med de forhåndenværende ressourcer. I UFO-Mail bringer vi ikke alle fotosager, men fortrinsvis de mere ekstraordinære observationer og det tilhørende billedmateriale. I SUFOI’s formål og vision ligger der også en folkeoplysende rolle. Derfor bringer vi i UFO-Mail også mere ordinære fotosager, dvs. billedmateriale der viser fx kamerareflekser og astronomiske fænomener samt ikke mindst de små varmluftballoner, som observatører til stadighed har svært ved at identificere i mørke på få hundrede meters afstand. |
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.