DR2 Tema: UFOerne vender tilbage — UFOer over Danmark
9. januar 2010, kl. 20:00 på DR2 kl. 20.00–22.30
Nick Pope arbejdede i perioden 1991–1994 for Det britiske Forsvarsministeriums
såkaldte „ufo-desk“. Nick Pope ses som nr. 2 fra højre. Ved siden af ham (med ryggen
til) står Per Andersen, som havde ansvaret for, at alt klappede, som det skulle,
på dagen. Helt til venstre står Ole Retsbo, tilrettelægger fra DR2 Tema, som var til
stede under det meste af konferencen for at lave optagelser, som bruges i en Temalørdag
om ufoer, der nu genudsendes lørdag den 9. januar 2009, kl. 20 på DR2.
Som det kan læses i denne ufo-mail, har Det britiske Forsvarsministerium for nylig nedlagt denne ufo-desk og officielt indstillet sine undersøgelser af ufo-beretninger.
Nu kan du gense Nick Pope og mange andre, idet DR2 lørdag den 9. januar 2010 igen har temaaften med ufoer på programmet, en genudsendelse af de tre programmer, der første gang blev sendt den 29. november 2008.
Udsendelsen om ufoer varer over to timer og er tilrettelagt af Ole Retsbo fra DR2 Tema. I programmerne deltager også Ole Henningsen, Toke Haunstrup og Kim Møller Hansen fra SUFOI.
Programmet for denne temaaften ser således ud:
UFOernes verdenshistorie er beretningen om sensationelle øjenvidneskildringer, militære UFO-kontorer a la »X‑files«, hemmeligstemplede rapporter og et gigantisk netværk af UFO-efterforskere verden over. Verdens første UFO blev observeret den 24. juni 1947 og blev startskuddet til titusinder af andre verden over. USA’s luftvåben har haft et særligt „UFO-kontor“, og UFOerne har sågar været oppe på FNs generalforsamling.
Det amerikanske militær og CIA tog UFOerne særdeles seriøst under Den Kolde Krig. Var det hemmelige våben fra Sovjetunionen, eller var det trusler fra det ydre rum? Hvad er sandhed, og hvad er løgn i de hemmeligstemplede UFO-rapporter?
Tysk dokumentar.
UFO-styrtet på Amager Fælled, danske jetfly på UFO-jagt og den mystiske beretning om „Sølvhatten“ på Falster. De danske UFO-historier giver ikke amerikanerne noget efter. Allerede i 1946 var aviserne fyldt med beretninger om mystiske „spøgelsesraketter“ på himmelen over Danmark, og i de sidste 50 år har UFO-detektiver fra den danske UFO-forening, SUFOI, efterforsket danskernes sælsomme UFO-beretninger.
Blandt de medvirkende i temaudsendelsen om UFOer er planetarieleder Ole J. Knudsen, Steno Museet i Aarhus. Han har gennem årene undersøgt hundredvis af UFO-mysterier som leder af Alarmcentralen i den danske UFO-forening SUFOI.
Tilrettelægger Ole Retsbo (tv.) på ufo-jagt i New Mexico med den amerikanske ufolog Scott Ramsey.
Tv-fotografen flytter rundt på ufo-bøger på spisebordet hos Kim Møller Hansen, mens Ole Retsbo, som er tilrettelægger af DR2’s Temalørdag om ufoer, ser på.
Foto: Kim Møller Hansen
|
Tilrettelægger Ole Retsbo (i midten) ses her under optagelserne til DR2’s temaften om ufoer. Til venstre står webdesigner John Christiansen fra Bønnet på Falster. Han videofilmede et mystisk lys på himlen, og han medvirker i DR2’s Temalørdag om ufoer.
Foto: Ole Henningsen
|
Klage til DR over tema-aftenens indhold
SUFOI er efterfølgende blevet opmærksom på, at DR efter udsendelsen den 29. november 2008 modtog en klage over tema-aftenens fremlægning af ufo-emnet.
DR omtaler klagesagen på adressen:
http://www.dr.dk/OmDR/Lytternes_og_seernes_redaktoer/afgoerelser/2008/20090126131010.htm
DR2-temaaften om UFOer. Afgørelse den 22. december 2008. Klage afvist.
26. jan. 2009 13.11.
DR2 bragte den 29. november en tema-aften om UFOer.
Den blev mødt med voldsom kritik fra en del af det danske UFO-miljø. I en klage blev aftenen beskrevet som krænkende ethvert saglighedskriterie og som usaglig og tåbelig. Klager mener samtidig, at DR2s dækning tog stilling for den ene af de to (meget uenige) danske UFO-organisationer.
Redaktionen afviste kritikken og henviste til, at man havde sammensat en aften med danske og udenlandske bidrag og havde medvirkende med vidt forskellige opfattelser af fænomenet — herunder også nogle, der støttede klagerens vurdering.
Klageren ankede dette afslag.
I sin indstilling skrev lytternes og seernes redaktør at det efterlyste „udenjordiske“ perspektiv indgik i udsendelsen, og at der ikke var noget i de redaktionelle valg, der var i modstrid med DRs forpligtelser.
Derfor burde klagen afvises.
SUFOI kommentar
Det er SUFOI’s opfattelse, at tilrettelæggeren af DR2 tema-aftenen, Ole Retsbo, har lagt et stort og velovervejet arbejde i en yderst seriøs og balanceret fremstilling af dette åbenbart fortsat kontroversielle emne.
Det er SUFOI’s formål, at bidrage til forståelsen af ukendte himmelfænomener gennem seriøs og kritisk indsamling og bearbejdning af kildemateriale (observationsberetninger, forsøgsresultater, bøger m.m.) samt at formidle viden om emnet ved publikationer, hjemmeside og anden udadvendt virksomhed.
Ærgerligt at visse kredse til stadighed anser det for mere relevant at fremsætte og cirkulere sensationelle og konspiratoriske påstande, frem for at foretage en reel og saglig vurdering af folks i sig selv spændende beretninger om ufo-oplevelser.
Det flotteste himmelshow i lang tid
Det nordlige Skandinavien oplevede den 9. december 2009 om morgenen et lysfænomen på himlen udover det sædvanlige. En mislykket opsendelse af et missil fra en russisk ubåd var årsag til det helt specielt flotte himmelfænomen, der også som „ufo-tildragelse“ efterfølgende gik verdenspressen og naturligvis internettet rundt.
Dette utrolige billede af himmelfænomenet blev taget i Tromsø i det nordlige Norge af Jan Petter Jørgensen med kameraet på stativ og med lang eksponeringstid, deraf det helt specielle udseende.
Foto: Jan Petter Jørgensen
|
Allerede ved første øjekast var vi i SUFOI ikke i tvivl om, at lysfænomenet denne onsdag den 9. december lidt før klokken otte om morgenen måtte dreje sig om et eller andet raketforsøg med deraf afledte lysfænomener. Det er set gennem de sidste 30 — 40 år med mere eller mindre ejendommeligt udseende og flere gange observeret over store dele af Skandinavien og altså også så langt sydpå som fra Danmark.
Flere norske forskere udtalte sig straks i retning af en raketopsendelse, og andre påpegede, at det efter udseendet at dømme ikke havde med hverken nordlys eller meteorer at gøre.
Anna Rathsman ved Swedish Space Corporation i Kiruna i Nordsverige afviste, at det kunne være en raket fra deres center.
Norske VG Nett var også i kontakt med Forsøgscentret Andøya Rocket Range (ARR) i det nordlige Norge, som oplyste, at de ikke havde haft raketopsendelser denne onsdag morgen den 9. december.
Med dette udseende og andre data, lå det hurtigt klart, at det formentligt kun kunne dreje sig om et russisk raketforsøg.
Dog såede de russiske myndigheder selv nogen tvivl om oprindelsen, da en anonym talsmand for den russiske nordflåde til VG Nett sagde, at de ingen information havde om noget sådant og heller ikke havde set noget, som det VG Nett beskrev.
Andre stormagter med sådanne missiler syntes heller ikke umiddelbart at kunne komme på tale.
Der gik dog over 24 timer, før Det russiske Forsvarsministeriums presseafdeling officielt bekræftede, at det drejede sig om en fejlslagen testopsendelse af et missil fra en ubåd:
http://www.barentsobserver.com/russia-confirms-failed-missile-launch.4663955–116320.html
En kort norsk tv-reportage om sagen samt flere fotos kan ses på denne adresse:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nordland/1.6902336
Der blev taget en masse billeder af vekslende kvalitet af lysfænomenet fra den nordlige del af Norge.
zoom viser måske ret tydeligt lysfænomenets virkelige
udstrækning på himlen i relation til omgivende byg-
ninger, lysmaster m.v.
spiralformede del af lysfænomenet havde fortonet sig,
og man nu højere oppe i atmosfæren ser det mere typiske
udseende af efterladenskaberne efter en raketaffyring.
Mange fotografier lagt på internettet
Flere norske fotos kan bl.a. ses på disse adresser:
http://www.altaposten.no/lokalt/bildeserie/article316447
En amatørvideo optaget af Tommy Simonsen fra Senja af fænomenet kan ses på denne adresse:
http://www.vgtv.no/?id=27559
En anden videooptagelse foretaget fra Steira i Sortland kan ses her:
http://www.vgtv.no/?id=27553&category=1
En af samling af forskellige videoer og fotos af af lysfænomenet ses på denne adresse:
http://www.youtube.com/watch?v=PrNh8b_0elw&feature=fvw
Den spiraleffekt, der berettedes af observatørerne, og som især på
langtidseksponeringerne var meget tydelig, ses øverst som en computer-
animation med tænkt udslip fra to forskellige lækager i raketten.
Animationen længere henne i forløbet (th) sammenlignet med fotooptagelserne.
Animationen kan ses på denne adresse:
http://www.youtube.com/watch?v=Zx8i5EfmYU4&NR=1
Spiralformen ikke usædvanlig
Forsøgscentret Andøya Rocket Range (ARR) ligger i det nordlige Norge. På centrets website kan man indledningsvis p.t. se en lille film om opsendelse af forskningsraketter fra dette område. Godt 2 min. inde i denne introduktionsfilm ses en computeranimeret sektion, hvori man ser en raket flyve roterende af sted i den øvre atmosfære og udlede partikler til det omgivende rum. Pga. rakettens roterende bevægelse danner partiklerne naturligvis den nydeligste „proptrækkerform“ i rummet.
Filmen kan ses på adressen: http://www.rocketrange.no/
ses destruktionen efter opsendelsen af
den amerikanske Conestoga raket den 23.
oktober 1995. Nederst ses den mislykkede
opsendelse af satellitten ASTRO‑E den 2. februar 2000.
Øvrige fotos fra denne mislykkede raketstart ses på denne adresse:
http://www.universe.nasa.gov/xrays/programs/astroe/ph/grp-launch.html
Det er heller ikke altid gået helt perfekt for amerikanerne
ved opsendelse af missiler fra ubåde. Ovenfor ses eksempelvis
et uheld med Trident missilet.
Billedet er hentet på siden: http://www.fas.org/nuke/guide/usa/slbm/d‑5.htm
Dette billede er eksempelvis taget syd for byen Kiruna i
Norbottens län i det nordøstlige Sverige.
Mange mennesker er åbenbart slået af og har ladet sig mystificere af den nævnte spiraleffekt.
Den er dog som nævnt ikke så ualmindelig i forbindelse med fejlslagne raketopsendelser og vil tage sig meget forskellig ud afhængig af betragtningsvinklen m.v.
Spiraleffekten ses bl.a. sidst i dette indslag på YouTube på adressen:
http://www.youtube.com/watch?v=pV08q4SCaBQ
Også set fra Sverige
Det store lysfænomen blev naturligvis også iagttaget af et stort antal mennesker i det nordlige Sverige.
Hos SUFOIs samarbejdspartner Riksorganisationen UFO-Sverige har bl.a. Clas Svahn, Tobias Lindgren og Håkan Ekstrand efterforsket sagen og omtalt den i deres tidsskrift UFO-Aktuellt nr. 4/2009. Heri gengiver de bl.a. Patrik Öhmans kommentar:
„Jeg var på vej i bil fra Puoltsa mod Kiruna og havde ikke kørt ret langt, før jeg så et lys stige op fra horisonten. Pludselig begyndte det at dreje rundt på en eller anden måde og danne ringe på himlen.“
Det lykkedes Patrik Öhman at tage 4 billeder af lysfænomenet.
UFO-Aktueltt oplyser videre, at deres undersøgelser viser, at opskydningen fra en ubåd af det russiske testmissil, som det drejede sig om, fandt sted i det sydlige Hvidehavet, syd for Kola-halvøen, ikke langt fra Arkhangelsk.
Selve opskydningen skete i en nordlig retning mod Novaja Zemlja og var nr. 13 i en opsendelsesrække, hvoraf de 8 opsendelser var slået fejl.
Det, observatørerne så, var ikke selve missilet, da afstanden var alt for stor, men en brændstoflækage fra missilet, deraf den roterende bevægelse (spiralformen).
Styringen af missilet var umuliggjort, da motoren i missilets 3. trin ikke fungerede. Brændstoffet slap ud og dannede spiralformen, der senere udvidede sig og kunne ses vidt om.
Opsendelsen blev dagen efter bekræftet af russiske myndigheder, og den russiske forsvarsanalytiker Pavel Felgenhauer sagde til nyhedbureauet AFP bl.a.:
„Denne type lys- og skyformationer ses af og til, når et raketforsøg mislykkes i den øvre del af atmosfæren.
Nu fik nordmændene i det mindste et flot fyrværkeri at se.“
Billederne verden rundt
Billederne og videooptagelserne taget fra hele den nordlige del af Norge og Sverige nåede også verden rundt bl.a. også til DR’s TV-Avis og Radioavisen på P1, der viste og fortalte om nogle af disse spændende optagelser.
Internettet er et af vore dages lynhurtige medier, og en masse beretninger løb rundt, og der er fabrikeret og lagt en mængde amatørvideoer ud på YouTube med videosekvenser og fotografier fra Norge. Disse videoer er tydeligvis baseret på „producentens“ egen verdensanskuelse og ofte med „sfærisk“ musik som underlægningslyd.. Langt de fleste af disse „produktioner“ er knyttet til ufo-begrebet under en eller anden form.
Men søg blot selv på YouTube, hvis interessen skulle være der.
Det var endda muligt officielt at foretage væddemål på lysfænomenets oprindelse. Et russisk raketforsøg gav på et tidligt tidspunkt pengene dobbelt igen, mens ufoer trods alt lå oppe i nærheden af odds 100.
Blot en lys-hilsen fra andre planeter
Historien fandt også vej til forskellige organisationers jule- og nytårshilsner.
Ikke alle er åbenbart interesserede i at fortælle, hvad der i virkeligheden er tale om, men vil af en eller anden ubegribelig årsag ganske ukritisk bringe sådanne himmelfænomener ind i en sammenhæng, hvor de absolut ikke hører hjemme.
Selvet — Danmarks Spirituelle Webmagasin sendte en hilsen rundt, hvori det bl.a. hedder:
„Bliver 2010 året, hvor vi byder vores smukke og kærlige brødre og søstre fra de omkringliggende planeter ‚velkommen?’ Er menneskeheden snart moden til at lægge frygt og krigsmentalitet bag sig? Er ønsket om fredelig sameksistens i menneskeheden så stort, at universet åbner sig for os og inviterer os ind i et stort kærligt universelt fællesskab af lysende og frie planeter og civilisationer?
Og vil det komme som et chok for menneskeheden, at toppen af jordens (snart forhenværende) magt-elite har følt, at det var fordelagtigt for dem at holde menneskeheden uvidende om andre rumracer? Forsøger de med alle midler, at bortforklare de tegn, som universet sender menneskeheden?
Det russiske militær sagde senere, at det var en fejlopsendelse af en raket, mens flere åndelige kilder siger, at det var en lys-hilsen til menneskeheden fra de andre planeter omkring os.“
Ja, så behøver man jo ikke være bekymret for at få en fejlslagen russisk raket i hovedet, når de åndelige kilder siger noget andet!
Gad vide, hvem der har kontakten?
Rumskibes eksistens bevist af norsk lyshilsen
Eller som der stod i en anden hilsen i mailboksen omhandlende »Share International Foundation« — en organisation med rødder indenfor teosofi:
„Den enorme, spiral lys med sit glødende centrum, set over Norge den 9. december 2009, har begejstret og forbløffet tusindvis af nordmænd, herunder astronomiske eksperter.
Hvad betyder det?
Den 12. december 2008 meddelte Share International Foundation, at et stort ‚stjernelignende’ objekt snart ville kunne ses på himlen. Det er et tegn, der varsler den forestående tilsynekomst af Maitreya, the World Teacher, hvis første tv-interview vil finde sted i USA.
‚Sjernen’ er i virkeligheden en af fire enorme rumskibe placeret rundt om Jorden. Siden december 2008 er talrige observationer af ‚stjernen’ blevet rapporteret på YouTube og nyhedsprogrammer i tv. Share International Magazine har modtaget hundredvis af fotografier, der viser ‚stjernen’ i en række fantastiske farver og former.
Den enorme spiralform over Norge er en forlængelse af disse rumfartøjers arbejde og er uigendriveligt bevis på deres eksistens. Vores oplysninger går ud på, at flere sådanne manifestationer er planlagt for den nærmeste fremtid.“
Ganske rigtigt!
Russerne har faktisk planlagt flere testopsendelser af denne type raketter.
Det forekommer da også ret så sandsynligt, at nogle mennesker på et eller andet tidspunkt igen ser et uforklarligt lys på himlen, så den type spådomme skal såmænd nok gå i opfyldelse.
Så må forklaringen da i det mindste måske være et af forskernes omtalte så mystiske ormehuller i Universet, der er blevet iagttaget, når det nu ser så ejendommeligt ud oppe på himlen?
Måske skulle man anbefale, at folk forsøger at sætte sig ind i ganske enkle facts, før de fremkommer med dens slags spekulationer ud af den blå luft.
På en del hjemmesider er lysfænomenet endda kædet sammen med den amerikanske præsident Obamas modtagelse af Nobels fredspris, selv om det vel egentlig foregik i Oslo?
Andre mener, det ikke kan være et russisk raketforsøg fra en ubåd, når lysfænomenet blev set over en by på fastlandet eller en ø i Norge. Men der foreligger da vist ingen meldinger om, at fænomenet er set andre steder end over horisonten, dvs. ikke over hovedet på folk.
Det anvendte missils rækkevidde er i øvrigt 8.000 km.
Ingen tvivl siger UFO-Norge: Russisk raketforsøg
Ole Jonny Brænne UFO-Norge
SUFOI’s samarbejdsorganisation UFO-Norge efterforskede sagen fra starten, og deres utrættelige medarbejder Ole Jonny Brænne siger herom til UFO-Mail:
„Først og fremmest vil jeg gerne fastslå, at de flotteste fotografier af ‚lysspiralen’ over Nordnorge er taget med anvendelse af fotostativ og med lang eksponeringstid, hvilket bevirker, at selve spiralen tager sig endnu mere spektakulær ud, end den gjorde i virkeligheden for det blotte øje.
Det er blevet bekræftet, at det drejer sig om en ICBM opsendelse fra den russiske ubåd Dmitry Donskoi.
En test af våbensystemet RSM-56 Bulava (http://en.wikipedia.org/wiki/RSM-56_Bulava), eller SS-NX-30 som det kaldes i NATO-kredse.
Denne raketopsendelse var af samme type som den testaffyring, der fandt sted den 1. november 2009. Da blev der også taget fotografier, men de vakte ikke nær så stort postyr“, siger Ole Jonny Brænne til ufo-mail og henviser til denne adresse: http://www.yr.no/nyheter/1.6847340
Den russiske ubåd Dmitry Donskoi (øverst) og forskellige typer Bulava-missiler.
Det mystiske lys som blev set i Hammerfest søndag morgen den 1. november 2009 var et russisk langdistance missil opsendt fra en russisk ubåd i Barentshavet.
Foto: Catelijne Brokke
|
Ole Jonny Brænne fortæller videre:
„Den seneste test af våbensystemet fandt såmænd sted den 23. december, og alle disse testaffyringer har været anmeldt på forhånd, og russerne har bekræftet, at det var deres affyringer.
http://en.rian.ru/russia/20081223/119130243.html
I Norge og Sverige, har ufo-forskere været fortrolige med denne type fænomener siden midten af 1970’erne. Raketopsendelser blev dengang bl.a. foretaget fra den daværende hemmelige Plesetsk kosmodrom, hvis eksistens ikke blev officielt erkendt af Sovjetunionen før i1983.
Dette er altså ikke noget nyt, men nogle mennesker har været ophidsede og forvirrede på grund af disse fotos med lang eksponeringstid, der især viser denne ‚mystiske’ spiral effekt.
Spiraleffekten er forårsaget af rakettens sidste trin enten er ude af kontrol eller anvendes for at opnår en gyro-stabiliserende virkning — noget det russiske rumprogram har anvendt mange gange før.
Vi har såmænd også en person, der videofilmer planeterne Venus og Jupiter og hævder, at der her er tale om den ‚stjerne’, som Share International venter på.
Det synes ikke at falde denne type mennesker ind at sådanne fænomener kan skyldes noget helt almindeligt forekommende, og det er dem åbenbart endnu fjernere at checke, hvordan planeterne ser ud, og hvor Venus og Jupiter befinder sig på himlen.
Men det er jo grundlæggende for seriøse ufo-efterforskere.
Jeg har ofte spekuleret på, om den slags mennesker er lige så naive, når talen er om deres egne pengesager, deres forsikringer og jobs m.v.“
slutter Ole Jonny Brænne fra UFO-Norge sin kommentar til UFO-Mail.
Lysfænomenet den 9. december 2009 er et af de mest spektakulære hidtil på den skandinaviske himmel.
Men det er givet ikke sidste gang sensationslyst lynhurtigt sender denne type optagelser verden rundt med hjemmestrikkede forklaringer på, hvad folk har set på himlen.
Lidt mere undersøgende journalistik kunne man måske også ønske sig og forvente af visse medier. I stedet ser man ofte forskelligartede himmelfænomener ukritisk kædet sammen med ufo-begrebet. Der må åbenbart stadig være læsere/lyttere/seere og dermed økonomi i denne noget letkøbte arbejdsmetode.
Usædvanligt syn fra luften
Passager på et fly i luften mellem Grønland og Norge fotograferede usædvanligt syn på himlen.
Den tyske ufo-organisation CENAP fik for kort tid siden en forespørgsel fra en passager på et fly mellem Grønland og Norge:
„Jeg har den 20. november 2009 set et objekt på himlen, som jeg ikke umiddelbart kan forklare, hvad er.
Jeg befandt mig i et fly mellem Grønland og Norge og tidspunktet for observationen var 10.55 UTC.
Mon I har en forklaring på det observerede?“
på himlen ligner andre fotografier af denne type raketopsendelser
fra den tidligere hemmelige rumbase Plesetsk i Rusland. Der er i
dette tilfælde tale om opsendelse af Kosmos-2455 med en Soyuz‑U raket.
Flypassageren opgav i sin henvendelse til CENAP en omtrentlig geografisk position for sin observation og nåede åbenbart også at tage to glimrende billeder af det observerede.
Roland Gehardt fra CENAP var ikke i tvivl, da han så billederne, der da også lignede andre optagelser af visse russiske raketstarter, som er set før.
SUFOI kunne i den forbindelse henvise til amerikaneren Jonathan McDowell, der har specialiseret sig i detaljerede oversigter over raketopsendelser siden 1957.
Han udsender samtidig også et nyhedsbrev med omtale af de nyeste raketstarter, både militære og civile.
I Jonathan McDowell’s »Jonathan’s Space Report No. 618« fra den 27. november 2009 på adressen: http://host.planet4589.org/space/jsr/back/news.618 kunne man da også hurtigt se, at det uden tvivl drejede sig om opsendelsen, kl. 10.44 UT, af Kosmos-2455 med en Soyuz‑U raket fra rumbasen Plesetsk i Rusland.
Et eksempel på lysfænomener på himlen ses her i forbindelse med opsendelse af et russisk Progress M‑03M forsyningsrumskib til ISS — Den internationale Rumstation.
Opsendelsen fandt sted fra Baikonur den 15. oktober 2009, og flere fotos kan ses på denne adresse: http://www.energia.ru/eng/iss/iss21/progress-m-03m/photo_10-15.html Fotos: S.P.Korolev RSC Energia
|
Stille lukning af britisk UFO Desk
Det britiske Forsvarsministerium har i al stilhed lukket deres „ufo-desk“ ned.
Efter 50 års indsamling af rapporter om ufo-observationer har Det britiske Forsvarsministerium stille og roligt lukket deres såkaldte „ufo-desk“.
Det var via denne „ufo-desk“, at henvendelser om ufo-iagttagelser fra offentligheden gik videre til Forsvarsministeriet.
Forsvarsministeriet har været under stort pres for at reducere omkostningerne rundt om, og så kan det lille sparede beløb naturligvis anvendes til andre ting, der er prioriteret højere, som eksempelvis indsatsen i Afghanistan.
Meddelelsen om lukningen blev diskret føjet til et eksisterende FOI-dokument (Freedom of Information Act) på Forsvarsministeriets hjemmeside med titlen „Hvordan man rapporterer en ufo-observation“ den 1. december 2009.
Det nævnes nærmest kun i forbifarten, at ministeriets ufo-hotline og e‑mailadresse stoppes.
Indtil nu har tjenesten for offentligheden muliggjort indberetning af observationer direkte til ministeriet. Men da ingen af de tusindvis af modtagne rapporter har vist sig at have nogen forsvarsmæssig interesse, var beslutningen om lukke „ufo-desken“ åbenbart desværre uundgåelig.
Erklæringen fra Forsvarsministereiet sagde videre:
„Forsvarsministeriet har ikke nogen mening om, hvorvidt der findes ujordiske liv. Men i over halvtreds år har ingen ufo-rapport vist nogen tegn på en potentiel trussel mod Storbritannien.
Forsvarsministeriet er ikke i stand til at identificere sådanne observationers natur. Forsvaret har ikke noget ud af en sådan undersøgelse, og det ville være en uhensigtsmæssig anvendelse af Forsvarets økonomiske midler. At skulle reagere på indberettede ufo-observationer afleder endvidere Forsvarets ressourcer fra opgaver, der er mere relevante for Forsvaret.“
Lukningen af Det britiske Forsvarsministeriums UFO-desk er kommet til en bredere offentligheds kendskab via den britiske ufo-forsker Dr. David Clarkes hjemmeside: http://drdavidclarke.blogspot.com/
og er nåede også Danmark via bl.a. et telegram fra et af de internationale nyhedsbureauer.
Flere fotos til SUFOI’s Fotoafdeling
De seneste par år har budt på et stigende antal indberetninger til Skandinavisk UFO Information af fotosager, dvs. iagttagelser og fotograferinger af usædvanlige ting på himlen.
Der er i SUFOI’s Fotoafdeling for året 2009 p.t. registreret 43 tilfælde, hvor der er taget fotografier eller videosekvenser af noget for fotografen ejendommeligt, der samtidig er observeret på himlen. Det er lidt flere end i 2008, men samtidig det dobbelte af 2007 og tidligere år.
Fotoapparatet ved hånden
Det større antal registrerede fotosager i SUFOI’s Fotoafdeling skyldes flere sammenfaldende forhold, bl.a. den større mulighed for at fotografere og filme, der følger i kølvandet på den digitale revolution med udbredelse af eksempelvis telefoner og andet udstyr med optagelsesmuligheder. Dvs. man har oftere en optagemulighed direkte ved hånden, når noget interessant dukker op — men andre faktorer spiller også ind.
Varmluftballonerne flyver i stor stil
En anden meget væsentlig faktor er helt tydeligt fremkomsten af små varmluftballoner, som bl.a. nemmere for en billig penge har kunnet købes i større stil gennem en del af de større dagligvarekæder.
Fotografier eller videosekvenser af små varmluftballoner opsendt fra fællesarealer og villakvarterer tegner sig for halvdelen af årets registrerede fotosager.
Tidligere var man afhængig af egen eller andres import af ballonerne, som en stor del af danskerne ofte havde stiftet bekendtskab med under ferieophold i Østen eksempelvis i Thailand.
Opsendelsen af sådanne varmluftballoner er blevet afprøvet mange steder landet over og blevet populære bl.a. i forbindelse med familiefester og andre sammenkomster.
Det er da også typisk, at indberetningerne i sommerperioden ofte ses i forbindelse med weekender, ligesom der også er indberetninger koncentreret omkring årsskiftet.
Dette vil givet også vise sig i antallet af indberetninger i de første uger af det nye år.
Flere ressourcer anvendt
Der har de seneste år været sat flere ressourcer ind på at registrere og efterspore billeder, når sådanne eksempelvis har været omtalt i medierne, eller er blevet nævnt i mails til SUFOI.
Dette giver i sig selv et større antal billeder registreret i fotoarkivet og ændrer på statistikken som sådan.
Venus og fly
Den resterende del af de undersøgte fotografier forårsages af astronomiske objekter, som eksempelvis de lysstærke planeter som Venus og Jupiter samt lysføringer på fly i luften.
Det er sjældent, at folk er opmærksomme på, hvor stærktlysende og ejendommeligt f.eks. planeten Venus kan tage sig ud nær horisonten på visse årstider.
Det er heller ikke ualmindeligt, at landingslys på fly under visse vinkler kan se usædvanlige ud i luften.
Ups! Hvad er dog det?
En stor del af henvendelserne til SUFOI om såkaldte „ufo-fotografier“ er ikke i forbindelse med noget, der direkte er iagttaget på himlen, men vedrører ejendommelige aftegninger, som man bagefter har fået øje på i forbindelse med, at billederne fra digitalkameraet bliver lagt ind på og studeret nærmere på computeren.
Antallet af denne slags henvendelser til SUFOIs Fotoafdeling lå for et par år siden på næsten halvdelen, men ligger i 2009 på 25%.
I mange tilfælde ses der eksempelvis en lille mørk aftegning på billedet, der ser ejendommelig ud. I nogle tilfælde, er der tale om en fugl, der tilfældigvis har været på himlen, mens der i andre tilfælde blot er tale om et insekt, der ubemærket er fløjet forbi kameraet under fotograferingen.
Reflekser kan se ejendommelige ud
Der kommer hvert år fotografier ind til efterforskning, der helt tydeligt viser reflekser opstået i kameraets objektiv.
De fleste af denne type billeder er ret nemme at bedømme og give en fornuftig forklaring på.
Men et af de mest spektakulære fotografier fra 2009 viser egentlig en refleks, som tager sig meget ejendommelig ud, og har givet anledning til en del spekulationer hos SUFOI’s fotokonsulenter.
Orberne er kommet for at blive
En del af de billeder, der er modtaget til undersøgelse hos SUFOI, og hvor der intet usædvanligt er iagttaget på himlen under selve fotograferingen, viser „orber“.
En betegnelse, som vi har taget til os fra engelsk.
Orber er små runde, lyse aftegninger forskellige steder på fotografier.
Disse aftegninger skyldes ganske små partikler i luften meget tæt på kameraets objektiv og belyst af kameraets — ofte automatisk udløste — blitz. Partiklerne kan være støv, røg eller små vanddråber.
Især på udenlandske websites ses sådanne aftegninger ofte omtalt i forbindelse med nattebesøg på kirkegårde, spøgelsesplagede huse, forsøg på påvisninger af ånder m.v., men årsagen til aftegningerne er altså såre simpel og kan efterprøves med en støveklud, rystet foran et kamera en aften.
Utilstrækkelige data
Visse af disse optagelser er nemme at bestemme, medens andre simpelthen indeholder for få data i optagelsen til at man kan sige noget meningsfyldt om, hvad der tilfældigvis er kommet med på billedet.
Sådanne billeder med for få „pixels“ til en egentlig undersøgelse må rubriceres under kategorien „utilstrækkelige data“.
Ikke alle fotosager er færdig-efterforsket
Opgørelsen skal ses med et vist forbehold, idet ikke alle fotosager fra 2009 af forskellige årsager på nuværende tidspunkt er færdig-efterforsket af SUFOI’s Fotoafdeling.
Nogle fotografier kan registreres og efterforskes ret hurtigt, da de umiddelbart viser ting, der nemt lader sig identificere, mens andre kræver et noget større detektivarbejde.
Ikke-identificerede fotos
Der modtages med mellemrum fotografier til bedømmelse, som SUFOI måske efter en omfattende efterforskning ikke umiddelbart kan give en éntydig forklaring på.
Under denne kategori er udelukkende rubriceret fotografier, der er taget, medens der samtidig er observeret noget usædvanligt på himlen.
I årenes løb drejer det sig om 10 — 15 fotos, svarende til nogle ganske få procent af det modtagne fotomateriale.
I 2009 er der p.t. kun rubriceret et enkelt billede under denne kategori.
Der tale om en optagelse modtaget fra en af Bornholms kendte kunstnere, maleren og tegneren Nis Jessen fra Østerlars, hvis usædvanlige oplevelse den 28. juni 2009 kl. 18.55 er detaljeret omtalt i UFO-Mail nr. 113 i artiklen
»Observation og foto fra Bornholm«.
Billedet i sig selv viser kun en lille ubetydelig lys plet på en blå himmel, men understøtter observatørens forklaring af, hvad han så på himlen den pågældende dag.
Pr. definition er der her tale om et ufo-foto. Dette betyder udelukkende, at det observerede og fotograferede på nuværende tidspunkt — trods beskrivelsen og de foretagne undersøgelser — ikke entydigt har kunnet identificeres som noget bestemt kendt.
Senest efterforskede fotosager fra SUFOI’s Fotoafdeling
4450 Jyderup — 23. august 2009
Et af de tilfælde, hvor der først opdages noget mystisk på billedet, når det senere er overført til computeren.
Fotografen fortæller i sin henvendelse til SUFOI:
„Jeg går dagligt en tur med min hund om bag Jyderup Statsfængsel og tager næsten altid nogle billeder med min mobiltlf (2mega pixel).
Dette billede (taget 23. august 2009 kl. 10:22 om formiddagen) tog jeg pga. de smukke skyer. Jeg står ved skovbrynet bag fængslet og kikker i retning af nordnordvest.
To dage senere opdager jeg den lille prik på billedet midt i, til højre for skyen. Om det er et støvkorn på linsen eller en fugl kan jeg ikke sige. En flyver tror jeg ikke det er, det plejer jeg at lægge mærke til. Opløsningen er jo desværre ikke særlig stor, så det er svært at se hvad det måtte ligne.
Men jeg må lige have delt mit ‚UFO billede’ med nogen og det er hermed gjort.“
Den opdagede lille, mørke aftegning ses lidt til venstre for midten i billedet.
|
Udsnitforstørrelse af den lille mørke aftegning.
Udsnitforstørrelse af det originale billede viser ikke de store detaljer i aftegningen pga. billedets lille opløsning. Over og under aftegningen ses dog lysere partier.
Billedet har været omkring SUFOI’s fotokonsulenter, hvoraf et af synspunkterne var, at det kunne dreje sig om et meget lille insekt, der sad på selve linsen (kameraets objektiv) bl.a. pga. den store kontrast i billedet.
Insektet skulle i givet fald have været utroligt lille, så de øvrige mener, at det sandsynligvis har befundet sig et lille stykke væk i luften og tilfældigvis er kommet med på optagelsen ved forbiflyvningen.
Det nævnes også, at det er ret almindeligt, at selv sådanne små insekter ofte kan ses på især digitale optagelser, hvor brændvidden på mange af kameraerne er meget lille med stor dybdeskarphed til følge.
Til sammenligning ses et foto af et forbiflyvende insekt. Billedet er taget i maj måned 2007 af Hansjürken Köhler fra den tyske ufo-organisation CENAP, som SUFOI har haft samarbejde med gennem mere end 30 år.
Foto: Hansjürgen Köhler
|
Udsnitforstørrelse af det tyske insektfoto til sammenligning.
Foto: Hansjürgen Köhler
|
Det bemærkes, at det tilsyneladende er muligt at se „vinger“ på det tyske foto. Det ville man måske også kunne på det danske foto, hvis optagelsesvinklen havde været en anelse anderledes.
Ud fra billedet er det ikke muligt med 100% sikkerhed at fastslå, hvad der er fotograferet. Vi er dog i SUFOI’s Fotoafdeling ud fra udseende og omstændigheder ved fotograferingen overbevist om, at der er tale om et lille insekt meget tæt på (eller på) kameraets objektiv.
Ikke alle fotografer er enige i den forklaring, vi i SUFOI’s Fotoafdeling efter undersøgelserne kommer frem til, men de fleste er tilfredse med at få en fornuftig og tilfredsstillende respons på deres foto-henvendelse.
I forbindelse med denne sag, lød kommentaren fra fotografen:
„Tusind tak for det fyldestgørende og omhyggelige svar på mit billede.
Det er jeg rigtig glad for, også selvom det nu sandsynligvis er et insekt, jeg har fanget i et kort sekund :-)“
Malaga, Spanien — 2. juli 2008
I visse tilfælde ses efter optagelsen af aften- og nattebilleder med blitz karakteristiske, lyse, runde aftegninger, som ikke er set ved selve fotograferingen.
LK er bosat i Portugal, men var på besøg hos familie i Spanien og sender sine billeder til SUFOI med denne kommentar:
„Sender jer her nogle billeder taget sidste sommer i Malaga.
Jeg opdagede først nu, ved en mere grundig gennemgang, at der på hvert billede er en stor lysende kugle, som bevæger sig skråt op fra højre imod venstre, eller rent geografisk fra Nord imod Syd. Jeg hørte absolut ingen lyde af nogen art da jeg tog billederne, og der var ingen lokale fester eller lign. på stedet.
Billederne er taget i skumringen, lige på det tidspunkt hvor mørket falder på.
Huset på billedet tilhører min kusine, som bor der fast, og det er bag hendes hus, at man på hvert billede kan følge kuglen.
Jeg tror, at billederne er taget med blitz, (automatisk), — kan det være derfor,.?
Jeg har ikke selv nogen ide om hvad det er, men måske I i SUFOI har set noget lignende før, og kan forklare det.„?“
På disse to fotografier ud af en række ses, hvorledes en
lyskugle tilsyneladende kommer flyvende fra højre side
og bevæger sig mod midten af billedet. Der er intet
observeret under fotograferingen, der er sket ved automatisk
anvendelse af blitz.
Ændres der ved belysningen af billederne, ses det på disse udsnitforstørrelser,
at der er adskilligt flere små lysende aftegninger på fotografierne. Sådanne
aftegninger kaldes populært for „orber“ og skyldes meget små partikler i
luften helt tæt på kameraets objektiv og belyst af blitzen.
ikke pga. støvfaren for kameraet. På øverste foto ses en
enkelt orb lidt over midten af billedet. Der er anvendt blitz!
På nederste foto er rystet en støveklud foran kameraets
objektiv lige før fotograferingen, og der fremkommer straks
en utrolig mængde orber i forskellige størrelser afhængig
af afstanden til kameraet og blitzen.
„Tak for jeres svar og den fine rapport.
Det lyder rigtig interessant, og som I ved, havde jeg så på fornemmelsen. at noget ikke var helt rigtigt.
Spændende at læse om, hvordan støvpartikler kan reflektere på sådan en måde. Det lyder jo også helt logisk,“ kommenterer efterfølgende fotografen den redegørelse, SUFOI’s Fotoafdeling sendte ham om sagen.
Betegnelsen „orb“ har vi taget til os fra engelsk.
De små, runde, lyse aftegninger forskellige steder på et billede skyldes bittesmå partikler i luften meget tæt på kameraets objektiv og belyst af kameraets — ofte automatisk udløste — blitz. Partiklerne kan være støv, røg eller små vanddråber.
Især på udenlandske websites er orberne ofte omtalt i forbindelse med fotografiske nattebesøg på kirkegårde, spøgelsesplagede huse, påståede ånde-fotos mv., men deres årsag er altså såre simpel og kan efterprøves en aften med en støveklud rystet foran et kamera.
Lanzarote, Spanien — 4. marts 2009
En an den tilsendelse af foto, hvor der ikke samtidig er observeret noget på himlen i forbindelse med fotograferingen.
Fotografen, en 51-årig fuldmægtig, skriver til SUFOI bl.a.:
„Vi var på bustur på Lanzarote i et vulkanområde, hvor der ikke var adgang til området andet via lokale busser. Iflg. det oplyste lever der ikke dyr i området på grund af undergrunden (lavaområde) og de store temperaturudsving fra dag til nat på ca. 20 grader.
Da vi kørte rundt i området i bus, tog vi billeder af vulkanerne fra bussen.
Jeg tjekkede et billede, jeg lige havde taget af en vulkan, der ikke lå så langt borte. Og på billedet var en ‚underlig flyvende ting’, tilsyneladende lige over krateret.
Jeg tjekkede straks, at der ikke var en plet på vinduet i bussen, som kunne forklare fænomenet — og det var der ikke.
Jeg har selv prøvet at zoome ind på fænomenet, uden dog klart at kunne finde en løsning.“
Vulkanområde fotograferet på Lanzarote i sommeren 2009. Den ejendommelige aftegning ses lige over vulkanen lidt til venstre for midten af billedet.
|
Et udsnit af det originale foto.
Udsnittet vendt på hovedet, dvs. roteret 180 grader.
Der er uden tvivl tale om en vanddråbe på bussens rude.
Vanddråben virker om en linse, der som en lup (forstør-
relsesglas) på en vis afstand omvendt aftegner dele af
omgivelserne. I dette tilfælde en del af himlen (det mørkere
blå) samt en del af vulkanen (den mørke aftegning).
Kontrolfotos i arkivet
Til sammenligning ses fotos taget taget gennem en busforrude af Ole Henningsen nord for Prag om morgenen 16. oktober 1994.
Billedet er taget ud gennem forruden på en bus, og midt i billedet ses en mørk, hvælvet aftegning med en (sammenhængende) markant blålig hvælvet aftegning nedenunder.
På udsnitforstørrelserne er ændret i lys- og kontrast-
forhold for at tydeliggøre det fotograferede. Denne
aftegning skyldes med 100% sikkerhed en vanddråbe
på ruden. Vanddråben blev efterfølgende direkte
iagttaget på bussens forrude.
Der er ingen tvivl om, at optagelsen fra Lanzarote har samme oprindelse, selv om fotografen var åndsnærværende nok til at se efter, om der var en plet på vinduet efter fotograferingen. Men den klare vanddråbe blev ikke set.
4540 Fårevejle — 22. august 2009
Efter at SUFOI i januar 2009 fik overdraget de civile ufo-rapporter i Flyvevåbnets arkiv, videresender Flyvevåbnet nu alle henvendelser om ufo-rapporter og billeder fra civile borgere til SUFOI.
Denne fotosag hidrører fra en henvendelse til Flyvertaktisk kommando, hvori det hedder:
„Hermed fremsendes 8 stk. fotos optaget den 22. August fra kl. 20.22 af flyvende objekt, som jeg og min hustru observerede fra vores sommerhusterrasse ved Sejrøbugten i nærheden af Fårevejle.
Det bevægede sig fra vest mod øst i, hvad jeg vil kalde helikopterhøjde, retningen var i en sigtelinje fra over Nexelø, Ordrup Næs, mod ca. det dybeste sted på Sejrøbugten.
Der var ingen støj. Vi antog det først for at være en varmluftballon (ild? på undersiden, sort på oversiden), men da det var totalt vindstille, var der tilsyneladende ikke naturlig fremdrift.
Billederne er først taget efter et pat minutters iagttagen, da det tog lidt tid at finde kamera frem (Nikon D200), med 18–200mm optik.
De første er meget rystede, da iso indstillingen stod lavt, de sidste med høj iso og fuld tele.“
Det bedste af de fremsendte originalfotografier.
Udsnitforstørrelser og anvendelse af filtre i et
forsøg på at fremhæve detaljer i aftegningen.
Efter at have gennemgået observationsberetningen og de efterfølgende modtagne originale fotografier samt andre samtidige observationsberetninger tilligemed vejrdata fra området, er der ingen tvivl om, at det observerede og fotograferede objekt på himlen er en lille varmluftballon opsendt fra lokalområdet.
Efter at have gennemlæst SUFOI’s Fotoafdelings rapport om sagen erklærer fotografen sig enig med denne tilbagemelding:
„Mange tak for den meget interessante rapport, som jo gav os svar på spørgsmålet om, hvad det var vi så på himmelen.
SUFOI skal have stor ros for det flotte rapportarbejde, som vi synes er meget seriøst.
Vi står gerne til rådighed, hvis der dukker noget op på himmelen en anden gang.“
Der er i 2009 indkommet en lang række andre fotosager, både fotos og videosekvenser med optagelser af varmluftballoner, men langt de fleste billeder er mere eller mindre rystede optagelser af små orangerøde lys på en mørk himmel.
Derfor er ovenstående fotosag udvalgt til brug for ufo-mail, da nattemørket ikke helt har sænket sig i nævnte sag, og det er nemmere at påvise, hvad der rent faktisk er fotograferet.
På SUFOIs website kan man se henvisninger til en lang række andre ballon-fotosager.
8592 Anholt – 19. september 2009
Denne fotosag vedrører også et eksempel på, at der ikke er observeret noget usædvanligt på himlen
ved selve fotograferingen.
Til gengæld voldte tydningen af billedet i første omgang en del problemer hos SUFOI’s
fotokonsulenter, der dog efterfølgende kom frem til løsningen.
Med sit udseende alene må billedet dog nok anses for at være det hidtil mest spektakulære modtaget
i SUFOI’s Fotoafdeling i 2009.
Fotografen, den 63-årige ingeniør Søren Fosberg, henvender sig først til DMI, Danmarks
Meteorologiske Institut, for at få deres vurdering.
DMI’s seniorklimatolog John Cappelen er i sit svar inde på, det må dreje sig om en eller anden form
for et refleksfænomen opstået i kameraets objektiv og tilråder yderligere eksperimenter med
kameraet rettet mod Solen.
John Cappelen henviser efterfølgende fotografen til Tycho Brahe Planetarium og SUFOI for
yderligere undersøgelser og kommentarer.
Søren Fosberg nævner bl.a. i sin henvendelse:
„Jeg kontakter Jer hermed for at få Jeres kommentar til vedlagte foto. Nærmere beskrivelse af billedet og omstændighederne er her:
Billedet er taget på Anholt, omkring kl. 18.25 den 19. september 2009 og viser solnedgangen ude over havet mod Jylland. Til højre på himlen ser man et tilsyneladende veldefineret legeme stå mellem skyerne (se nærmere nedenfor).
Andre tilsvarende fotos jeg tog ca. samme tid viser ikke noget. Jeg opdagede først ‚genstanden’ da jeg kiggede billederne igennem efter at være kommet hjem så jeg aner ikke hvordan den forsvandt igen.
Den kan dog have været skjult bag skyerne på de andre fotos.
Jeg sendte det ind til DMI, men de kan ikke forklare hvad man ser — så nu forsøger jeg hos Jer.“
På dette originale foto ses den ejendommelige grønne aftegning tilsyneladende „gemme sig“ bag skyen i højre side af fotoet.
Foto: Søren Fosberg
|
Udsnitforstørrelser af det originale foto
samt fremhævelse af aftegningen ved hjælp af
ekstra kontrast m.v.
På ovenstående foto ville en traditionel refleks „R“ almindeligvis være placeret „omvendt“ for enden af den blå pil med „S“ (Solen) som lyskilden ved den anden ende af pilen.
Det ses dog ofte med nyere kameraer, at der er reflekser og lysplamager placeret andre steder på billederne end ovenstående traditionelle markering af refleksdannelse. Reflekser i røde og grønne farver er helt almindelige. |
En „traditionel“ refleks — sås ofte tidligere på fotografier, når Solen eller anden stærk lyskilde var at se i billedet, eller evt. ret tæt på at kunne ses i billedet — og man kunne finde årsagen til refleksen ved at trække en linje fra refleksen gennem billedets midterpunkt. I samme afstand som refleksen — på den anden side af diagonalkrydset — fandtes lyskilden, der var årsag til refleksdannelsen.
Refleksen var ofte at se som en „omvendt gengivelse“ af den originale lyskilde.
Problemet med det modtagne billede er umiddelbart, at den grønne aftegning ser ud til at være delvis bag skyerne, hvilket ikke er almindeligt for en refleks.
Der er foretaget mange eksperimenter med div. filtre i billedbehandlingsprogrammer mv. i forsøget på at finde løsningen på dette foto, bl.a. ved at vende aftegningen 180 grader og sammenligne med aftegningen af Solen.
Foto: Ole Henningsen
|
Efter en nærmere undersøgelse, er der udfærdiget en 34 sider lang rapport om denne fotosag. Der er i SUFOI’s Fotoafdeling ikke tvivl om, at den grønne aftegning er en refleks forårsaget af den skarpe sol.
Der lægges i rapporten vægt på, at den grønne aftegning IKKE direkte er iagttaget på himlen. Et så stort — i udstrækning — lysfænomen ville uvægerligt have tiltrukket sig meget stor opmærksomhed.
Men billedet var alligevel med sit ejendommelige udseende absolut mystificerende, da der findes en rund grøn aftegning, der tilsyneladende befinder sig BAG ved nogle af skyerne og derfor må være noget „selvlysende“, der befinder sig bag skyerne.
Imidlertid findes der over den runde grønne aftegning en svagere rød aftegning. Sådanne aftegninger tyder på et refleksfænomen, hvis man samtidig ser på geometrien i billedet. Retningen og afstanden fra billedets midterpunkt (diagonalkrydset) peger på en refleks.
På et efterfølgende foto ses endvidere to svage aftegninger — både rød og grøn — og nu nede i vandet. Altså flytter de grønne og røde aftegninger sig afhængig af Solens placering (som lyskilde) i billedet.
Refleksfænomener er almindeligvis i forskellige grader svagere end lyskilden (her Solen) og kan optræde i forskellige farver — også i forskellige former.
Refleksdannelser af forskellig slags kan ofte studeres i TV i nyhedsindslag men oftere især i film.
Refleksfænomener ses som en omvendt spejling af lyskilden.
I det aktuelle tilfælde er det SUFOI’s opfattelse, at den grønne aftegning er den omvendte spejling af Solen i så svagt lys, at den foranliggende aflange sky ikke længere forsvinder i Solens skarpe lys, men at skyen faktisk ses gengivet (i refleksen).
Denne skyformation falder tilfældigvis sammen med de øvrige skyer på det sted, hvor den grønne aftegning findes på himlen, og derved opstår effekten af, at den grønne aftegning er „bag skyerne“.
Det er den jo faktisk også, da den er et svagt omvendt billede af Solen (med skyen foran).
Fotografen kan sikkert ikke være så heldig at eftergøre fotoet nøjagtigt igen.
Men under alle omstændigheder vil det være muligt med samme kamera/optik at eftergøre selve refleksdannelsen med grønne og røde (eller andre farver) aftegninger forskellige steder på billederne ved forsøg med samme form for belysning og kameraet pegende i forskellige retninger i forhold til Solen.
Der findes i SUFOI’s ældre arkiver faktisk en serie fotografier, der viser netop svagere omvendte aftegninger af lyskilder, så det er altså set før.
Seneste beretninger til www.ufo.dk
Observatørerne fortæller:
Polderrev Camping, 8500 Grenaa — Skolernes sommerferie 1993
Min beretning er måske lidt anderledes, da der her ikke hersker tvivl, overhovedet, at det var en ufo (I ved sådan som man nu forventer, en ufo ser ud). Om det så er/var besøgende fra rummet, kan jeg ikke svare på.
Jeg er lidt usikker på årstallet, men det var mens jeg læste hf (ca. 1993) og havde sommerferiejob på Polderrev Camping i Grenå. Min kusine og jeg var færdige med arbejde, og var på vej fra vores telt, på vej i bad inden bålfest på stranden.
Vi så den bare der på den sorte nattehimmel!!! Der må altså være flere, der har set den, for den var altså ikke til at undgå, hvis man bare kiggede lidt op. Den må have været meget stor, da den nok hang ude over havet og ikke virkede lille for os. Den var ligesom en „klassisk“, men det mærkelige var at den lyste… altså skroget lyset, varmt gult som en glødepære. Der var også noget, som virkede som vinduer, men de var mørke. Jeg har ofte tænkt på, at det burde have været omvendt. Altså at det skulle være vinduerne lyste. Hvad end det var, så prøvede det bestemt ikke at skjule sig. Vi stod og kiggede på den i flere minutter, og den hang der bare. Ja, hvad gjorde vi så… Vi gik i bad, for der skete jo ikke mere. Da vi kom ud var den væk. Min kusine fortalte faktisk til nogle af de andre, hvad vi havde set, men det troede de selvfølgelig ikke på.
4800 Nykøbing F — Mellem 1. og 5. august 1999
Det var lige omkring solformørkelsen i august 1999, enten et par dage før eller efter. Jeg var 13 år og alene hjemme den eftermiddag. Det var letskyet. Jeg stod på altanen og kiggede, som jeg nu plejede engang imellem, og fik så øje på den. Den var komplet krom. Ligesom en mønt, jeg kunne se solens lys spejle sig i den.
Jeg vil skyde den til at have været ca. 2–400 meter oppe. Den „hang“ en smule skævt i luften, mod venstre, og svævede helt stille. Jeg stod og kiggede på den i ca. 10–15 minutter, uden der skete noget som helst. Derefter gik jeg ned i vaskekælderen og satte en maskine over, og da jeg kom op igen ca. 10 min senere var den væk. Da der desværre ikke var kameraer i mobiltelefonerne dengang, så fik jeg desværre aldrig taget et billede.
Formen er svær at beskrive, men den mindede mest af alt om en bowlerhat. Dog mere strømlinet. Og så uden hul i bunden.
Størrelsen vil jeg ikke spille alt for klog på, men et par bilers størrelse er nok ikke at underdrive.
2200 København N — 1999–2001
Jeg var omkring 5 el. 6 år gammel. Jeg stod ude på altanen med min søster (7 — 8 år gammel), og vi kiggede bare rundt på himlen. Så kom UFO’en til syne. vi stod og stirrede på den i et par sekunder, og så løb jeg ud for at finde et kamera, men hverken mig eller min søster kunne finde ud af at bruge det, og der var heller ingen filmrulle i. Da jeg igen kom ud på altanen, var den et par meter længere væk, til højre. Og efter et par sekunder igen, forsvandt den.
Gamtofte, 5610 Assens — 19. september 2009
Jeg ville tage et foto af en flot sky. Da jeg lagde mine fotos på min computer, så jeg noget mærkeligt på det første foto. Jeg vil meget gerne have hjælp.
Hvis I går ind på Fyns Stiftstidende, og så ind under Assens, så kan I finde den artikel (er dette en flyvende tallerken).
Jeg er blevet meget til grin, men hvad er dette. På min egen computer i mit picasa-fotoprogram, kan vi, når jeg zoomer ind, med blotte øje se, den lyser rødt opad og grønt nedad. Håber I kan hjælpe mig.
SUFOI kommentar:
8300 Odder — 05. oktober 2009
Observation 1, kl. 19.40
En lysende kugle bevæger sig langsomt mod os fra syd sydøst. Lyset virker større og kraftigere end på et fly. Der var ingen blinkende lys at se. Da objektet er ud for os drejer det mod øst og forsvinder langsomt i mørket. Vi hører ingen lyd fra objektet, trods det vindstille vejr. Objektet lyser nogenlunde lige meget under hele forløbet (ca. 5 min.)
Observation 2, kl. ca. 20.00
Så et orange objekt stå stille i luften, kaldte på min kone og søn der begge så objektet. Efter objektet havde stået stille i luften, begyndte det langsomt at bevæge sig mod øst, hvorefter det forsvandt bag nogle træer, så vi ikke længere kunne se det, der var ingen lyd. Vejret var skyet med støvregn.
7451 Ilskov — 13. oktober 2009
Meteor observeret på hovedvejen lige syd for Ilskov. Observeret under kørsel.
Meteor med klar hvid kerne og medium lang hvid hale, rødligt skær af gnister i randen af det hvide. Halen var ikke som et stjerneskud, men mere flammeagtigt.
Kernen var usædvanlig stor. Vurderet til at have en visuel størelse der svarer til et lyssignal set fra 20–30 meters afstand. Lysstyrken svarer til nærlys fra en bil på 50 meters afstand.
Kernen opløses og brækker i mindre stykker, der i starten gløder rødt, men forsvinder, da de køler ned.
Har set mange meteorer og stjerneskud i tidens løb, men aldrig en hvor kernen havde en størrelse som den i aften.
6230 Rødekro — 13. oktober 2009
Jeg var ude at fiske ved Arnå (ca. 35 km fra den tyske grænse).
Jeg så ned i vandet, da jeg skimtede noget i luften. Da jeg så op, observede jeg 3 lysnede objekter. Jeg troede, at der var et fly, som eksplorede i flere stykker. De roterede lidt i sig selv, blev mere intense og slukkede. Det lysfænomen varede ca. 4 sekunder. Derefter var det eneste, der var tilbage på himlen, røg, som var en zig zag spiral form, som kunne ses i lang tid, mindst 10 min.
9900 Frederikshavn — 14. oktober 2009
Ser et lys svævende på himlen. Det er konstant orange, men virker til tider svagere. Jeg kalder på min kone, som også kommer ud, og vi bliver enige om at det nok er en “planet”. Vi bemærker så et almindeligt fly kommer flyvende med sine blinkende lys med retning mod øst, altså mod det orange lys. Det orange lys påbegynder så sin flyvning i nordlig retning. Vi observerer den i ca. 3 minutter, efter den er begyndt at flyve, herefter kan vi ikke længere se den. Der var ingen lyd overhovedet.
2800 Lyngby — 14. oktober 2009
Så pludselig i klart vejr noget meget højt oppe, der lignede en almindelig stjerne, men den havde en aflang facon, som om der var 2 stjerner sat sammen. Den stod stille.
Da jeg næsten var ved opkørslen til Lyngby, kom der pludselig en lille „stjerne“ ud af den store „stjerne“, denne stod så også stille.
Jeg kørte op ad afkørslen til Lyngby og skulle til højre af Klampenborgvej, så jeg kunne ikke følge den mere, da den så var bag mig. 2 minutter derefter var jeg hjemme og skyndte mig ud i haven med min mand, men desværre var der for mange træer, så vi kunne ikke se, hvad der videre skete. Der må absolut være andre, der har observeret det, da det var meget tydeligt på himlen.
9982 Aalbæk — 17. oktober 2009
Observation kl. 19.40 DST.
Lørdag aften efter svigermors fødselsdag er jeg ved at fylde tasker o.s.v. i bilen, da min søn på 2½ siger: „Hvad er det“. Han peger op i luften, og der ser vi fire gulorange lys, der stille glider hen over os. De er næsten lodret over os i starten, (men nok lidt vest for os), og de flyver nok ca. stik syd i retning af Frederikshavn. De fire lys udgør en rektangel tilsammen. Da jeg har kameratasken lige ved hånden, griber jeg videokameraet med det samme og filmer dette: http://www.wingspan.dk/files/hvaderdet.wmv.
Om lysene er dobbelte trekanter, som det ses på filem, er jeg efterfølgende blevet usikker på, da jeg kan se, at trekanterne kun ses, når kameraet ikke kan finde ud af at stille skarpt. Men jeg har ikke kunnet genskabe denne effekt.
Jeg aner ikke, hvad det var, vi så. Der var ingen lyd ved det, så hvis det har været fly, så har de været meget højt oppe. Hvis det var fly, så kan lyset måske være reflektioner fra solen, da det jo ikke er så længe efter solnedgang. Og solen kunne måske godt skinne på fly, der var nogle kilometre oppe. Dog var størrelsen på lysene så stor, at jeg tvivler noget på dette.
Videokameraet er et Panasonic NV-GC280, som har en 3.0–30 mm Leica optik. (Det svarer til en SLR med 42–430mm optik).
Jeg vil meget gerne have opklaret, hvad det var vi så.
Observation kl. 19.50 DST.
Kl. 19.45 gør mine tre hunde voldsomt. Skal samtidig ud efter mere hundemad. Kigger op på¨himlen og ser 4 objekter i retning syd, 35–40 grader over horisonten. Render ind efter mit kamera, medens jeg kalder på familien. Ude igen tager jeg et billede, men da det er med blitz, vil jeg slå om til ingen blitz, og i det forløb er de fire objekter knap synlige mere.
SUFOI kommentar:
Videosekvensen kan ses på ovennævnte internetsite.
Der er utvivlsomt tale om varmluftballoner, og den nævnte effekt med „dobbelte trekanter“, der kun ses i kameraet, skyldes en teknisk effekt.
Sagen vil blive nærmere omtalt i en kommende ufo-mail.
5500 Middelfart — 17. oktober 2009
Rapportøren befandt sig sammen med sin bror på Hindsgavl Camping på Fyn. Ved 22-tiden får rapportøren gennem en terassedør øje på to lys. Om det videre forløb fortæller rapportøren: „Jeg kalder på min bror, og vi går ud på terassen og ser mellem 20 og 35 lysende kugler højt på himlen. Det lignede en kolonne af fly, men der var ingen lyd eller blink. Det var ellers vindstille. Det var ikke fly eller helikoptere. Det lignede satelitter i form, bare 3 gange større og hurtigere og så orange røde. De [lysene] fyldte meget på himlen, nogle af de forreste kugler ændrede retning og fløj mod hinanden. Det hele foregik lige foran stjernebilledet Lillebjørn.“
SUFOI kommentar:
Det observerede fænomen har befundet sig højt over den nordlige horisont og bevægede sig fra en vestlig retning mod en øst. Ifølge DMI var der på observationstidspunktet en svag vind på ca. 4 m/s (målt ved Odense Lufthavn). I løbet af aftenen vendte vinden fra syd til nord — ved midnat blæste det fra en nordlig retning. Med andre ord var der sandsynligvis vestvind på tidspunktet for observationen, hvilket stemmer godt overens med fænomenets bevægelse. Det er derfor tænkeligt, at det observerede har været vindbårne objekter, som har fulgt vindens bevægelse. Dertil kommer, at observatørernes beskrivelse af lysenes udseende minder meget om de beskrivelser, som andre observatører har givet af små varmluftballoner. På denne baggrund konkluderes det, at der har været tale om en samling af små varmluftballoner.
6670 Holsted — 17. oktober 2009
Tre objekter svævende lidt hurtigere end en satellit i en helt lige linie indtil forsvinden.
Troede først, det var en satellit, da jeg så den forreste, men kort efter kom der så en mere og så den sidste.
Havde lige kigget op, da jeg havde set et stjerneskud samme sted på horisonten.
Lige inden de forsvandt/slukkede trak den bagerste op på siden af de andre.
8960 Randers SØ — 29. oktober 2009
Ufo eller hvad! Ude at løbe, da jeg observere en kraftig lyskugle. Jeg tænker, det var dog sært, så lavt den flyvemaskine flyver. Kort efter kommer der to mere med nøjagtig samme lys intensitet, afstanden mellem de tre kugler er relativ ens. Det er dog ikke lavtgående, som først antaget, da der ingen lydbølge er at registrere, så det må være noget ekstremt oppe. Jeg kan efterfølgende høre et fly i 10 km højde. Gad vide hvad det var, har ikke set lignende!
Hunde i landsbyen gøede!
4200 Slagelse — 14. november 2009
Jeg kommer ud i mørket på platoet foran sygehuset efter endt aftenvagt sammen med kollega der er sygepl. Vi ser et lys henover det sydlige af byen. Vi bliver enige om, at helikopteren nok kommer med patienter.
Men det går for stærkt, og lyset er lys orange, ret klart. Ikke nogen røde, grønne eller hvide lys. Det næste vi konstaterer er, at der ikke er nogen lyd, da det er tæt på. Heller ikke flylyd. I det samme kommer der et til lys magen til det første.
En portør, ligeledes på vej hjem, kommer også. Vi snakker om, at det er en mærkelig farve lys, ikke som på fly og helikopter. Stadig ingen lyd. Vi står og følger det flyve væk, da vi opdager endnu et lys magen til, stadig ikke en lyd og for megen fart. Det er svært at vurdere højden, men bestemt ikke højere end helikopteren ville have fløjet hvis den ikke skulle lande hos os. Om der har været flere lys, inden vi kom ud, ved jeg jo ikke. Det er ikke, fordi jeg tror det er UFOer. Det er dog lidt mærkeligt, det vi så. Ville blive glad, hvis De har en fornuftig forklaring på det.
8340 Malling — 17. november 2009
Halvrund kugle med rød stråle. Mod østnordøst måske. Har taget billede af det med min digitalkamera, tre billeder.
SUFOI kommentar:
Billederne er desværre endnu ikke modtaget til undersøgelse.
2400 København NV — 19. november 2009
Står og kigger ud af vinduet mod vest fra min lejlighed, da jeg ser en ildkugle. Tror først, det er en flyvemaskine — de passerer ofte over Bispebjerg Bakke ved indflyvning til Kastrup. Åbner vinduet, men ingen lyd. Kuglen ligner en „kugle med ild i“ og flyver ca. med samme fart som et fly under indflyvning, men er helt afgjort ikke et fly. Kun et lys og på størrelse med en tommelfinger negl i udstrakt arm (som solen?). Forsvinder over taget på bygningen næsten i zenit (160 grader?).
Dette sker ca. 23.20. Nøjagtig samme igen 23:28 (præcist). Denne gang kalder jeg på min kone, som også ser det. Ingen lyd igen. Ikke blændende lys, men varmt glødende. Ingen konturer uden om kuglen, så vidt vi kan se. Flyvebanen følger ca. S‑banen mellem Nørrebro St. og Ryparken (mod Ryparken), men jo oppe på himmelen og hen over bebyggelsen Bispebjerg Bakke (2–300 meter mod nord fra banen), så jeg ser ingen sammenhæng — dette blot for at angive retning. Intet S‑tog samtidigt med.
Kort tid efter ser jeg fly under indflyvning: i aften kommer de mere nord fra — altså ikke med samme bane som lys-fænomenet. Jeg bliver stående for at se, om det skulle gentage sig efter endnu 8–10 minutter, men der er intet. Går så ned for at rapportere. Fænomenet er meget tydeligt på himlen, og jeg kan ikke tro, det ikke er observeret af andre. Det er et relativt tæt bebygget område ved Nørrebro St. og mod øst ved Ryparken.
Mønsted, 8800 Viborg — 20. november 2009
Tydelig meterorit, med atmosfære passage, hvor små stykker brækker af og brænder som gnister fra en stjernekaster. Faldretning næsten perfekt lodret fra min position.
6973 Ørnhøj — 11. december 2009
Vi gik aftentur over vores brakmark og så en stor „stjerne“. Den var i udstrakt arm ca. 5 fingersbredde over den sydlige horisont. Den flyttede sig til at stå mod syd/sydvest i den tid, vi observerede den. Den bevægede sig i ryk, nærmest, som når vinden har fat i en drage. Da vi havde kigget på den gennem et stykke tid, hentede vi en fuglekiggert (desværre det eneste vi har). Gennem denne kunne vi se, at „stjernen“ ændrede form. Den kunne være kuglerund for at skifte til kegleform eller cigarform. Til tider så det ud, som om der kom et aflangt hvidligt lysskær fra den. Sandsynligvis er der en naturlig forklaring, men hvad vi så, kan vi ikke forklare.
Vi blev stående i ca. 30 min. og observerede og gik herefter ind og kontaktede flyvestation Karup, som ville optage en rapport. Vi blev opfordret til at ringe til jer, men kunne ikke komme igennem.
SUFOI kommentar:
Henvendelse til SUFOI foregår via vort internetsite www.ufo.dk eller pr. e‑mail til info@sufoi.dk.
8700 Horsens — 14. december 2009
Jeg går tur med min hund kl. 22.00. 10 min. senere kigger jeg op. da det netop er blevet klart, og der er mange stjerneskud. I samme øjeblik ser jeg noget. der først ligner en satellit, men bevæger sig 3–4 gange så hurtigt som ISS. Jeg tror så kort. at det er et MEGET langvarig stjerneskud, men det er for langsomt. Det er punktformet, evt. med svag kondensstribe, men det kan være blænden af øjet der giver det.
Farven er orangerød til hvidlig, lysintensiteten ændres ikke, mens den forsvinder ud i horisonten, som ved satellitter.
Fra jeg får øje på den præcist lodret over mig, og til den forsvinder ud i horisonten går der ca. 20 sek. Ca. 30 sek. efter den er forsvundet, ringer min storebror som også var ude for at se på stjerneskud, han havde set den fra den dukkede op i horisonten, og bekræfter at den fløj VÆSENTLIGT hurtigere end nogen satellitter, vi har set. 40 sek. fra horisont til horisont ville for selv ISS kræve en enorm hastighed, da den jo faktisk passerer henover i Zenith.
Har siden brugt „Orbitron“ til at søge efter satellitter, men uden held. Generelt ville det efter min mening være umuligt for solen at oplyse en satellit, der passerer i så lav en højde, og da den havde en konstant lysstyrke, tror jeg ikke det var en satellit.
8700 Horsens — 14. december 2009
Stod og nød den skyfrie himmel og kiggede efter stjerneskud, da der inde over Horsens i retning mod Hatting kom et kraftigt lys op over horisonten. Lyset var som ISS bare dobbelt så kraftigt. Farven var orange eller som ild, dog i et fast lidt aflangt afgrænset område. Lyset fløj meget hurtigt og i en lige bane, vil skyde hastigheden til 4 gange så hurtig som ISS.
Det kom op over horisonten i vestnordvest, og fortsatte i en lige linje over hovedet og forsvandt i østsydøst. Det fløj lige gennem Orion, inden det forsvandt bag hustagene.
Lyset havde konstant lysstyrke under hele observationen. Jeg er vant til at være ude, når det er mørkt og kigge på nattehimlen, har en stjernekikkert, som jeg bruger en gang i mellem. Jeg har dog aldrig set noget af denne type før, fra den ene horisont til den anden gik der maks. 20 til 30 sek.
Jeg tror ikke, det var en satellit, da de som regel ikke er oplyste fra opgang til nedgang, hastigheden var også alt for høj. Det så heller ikke ud til, at objektet var oplyst, men så mere ud til, at det selv lyste. Det eneste, jeg kunne komme i tanke om, at det kunne være, var, hvis det var rumfærgen under opsendelse, men den flyver jo ikke lige nu. Men jeg kunne se at de har fyret en raket af fra NASA i dag kl 15 dansk tid. Ved ikke om det kunne være denne. Umiddelbart efter observationen ringede jeg til min lillebror, som tilfældigt havde været ude og lufte hunden, han havde også set lyset, men kunne heller ikke forklare hvad det kunne være.
Grundet den meget flotte himmel og den meget omtale i pressen af de mange stjerneskud håber jeg, at der er andre der så det samme som jeg.
8700 Horsens — 14. december 2009
Jeg går tur med min hund kl. 22.00. 10 min. senere kigger jeg op. da det netop er blevet klart, og der er mange stjerneskud. I samme øjeblik ser jeg noget. der først ligner en satellit, men bevæger sig 3–4 gange så hurtigt som ISS. Jeg tror så kort. at det er et MEGET langvarig stjerneskud, men det er for langsomt. Det er punktformet, evt. med svag kondensstribe, men det kan være blænden af øjet der giver det.
Farven er orangerød til hvidlig, lysintensiteten ændres ikke, mens den forsvinder ud i horisonten, som ved satellitter.
Fra jeg får øje på den præcist lodret over mig, og til den forsvinder ud i horisonten går der ca. 20 sek. Ca. 30 sek. efter den er forsvundet, ringer min storebror som også var ude for at se på stjerneskud, han havde set den fra den dukkede op i horisonten, og bekræfter at den fløj VÆSENTLIGT hurtigere end nogen satellitter, vi har set. 40 sek. fra horisont til horisont ville for selv ISS kræve en enorm hastighed, da den jo faktisk passerer henover i Zenith.
Har siden brugt „Orbitron“ til at søge efter satellitter, men uden held. Generelt ville det efter min mening være umuligt for solen at oplyse en satellit, der passerer i så lav en højde, og da den havde en konstant lysstyrke, tror jeg ikke det var en satellit.
8700 Horsens — 14. december 2009
Stod og nød den skyfrie himmel og kiggede efter stjerneskud, da der inde over Horsens i retning mod Hatting kom et kraftigt lys op over horisonten. Lyset var som ISS bare dobbelt så kraftigt. Farven var orange eller som ild, dog i et fast lidt aflangt afgrænset område. Lyset fløj meget hurtigt og i en lige bane, vil skyde hastigheden til 4 gange så hurtig som ISS.
Det kom op over horisonten i vestnordvest, og fortsatte i en lige linje over hovedet og forsvandt i østsydøst. Det fløj lige gennem Orion, inden det forsvandt bag hustagene.
Lyset havde konstant lysstyrke under hele observationen. Jeg er vant til at være ude, når det er mørkt og kigge på nattehimlen, har en stjernekikkert, som jeg bruger en gang i mellem. Jeg har dog aldrig set noget af denne type før, fra den ene horisont til den anden gik der maks. 20 til 30 sek.
Jeg tror ikke, det var en satellit, da de som regel ikke er oplyste fra opgang til nedgang, hastigheden var også alt for høj. Det så heller ikke ud til, at objektet var oplyst, men så mere ud til, at det selv lyste. Det eneste, jeg kunne komme i tanke om, at det kunne være, var, hvis det var rumfærgen under opsendelse, men den flyver jo ikke lige nu. Men jeg kunne se at de har fyret en raket af fra NASA i dag kl 15 dansk tid. Ved ikke om det kunne være denne. Umiddelbart efter observationen ringede jeg til min lillebror, som tilfældigt havde været ude og lufte hunden, han havde også set lyset, men kunne heller ikke forklare hvad det kunne være.
Grundet den meget flotte himmel og den meget omtale i pressen af de mange stjerneskud håber jeg, at der er andre der så det samme som jeg.
SUFOI kommentar:
På denne side kan man registrere sig som bruger og med angivelse af sin observationsposition.
Kan se passagedata for adskillige satellitter, herunder ISS, Den internationale Rumstation, dens nuværende position m.v.
Måske i denne forbindelse ret så interessant kunne det være at se, hvornår der har været passage og „glimt“ fra en af de spændende iridium-satellitter, der i deres bane over himlen lyser kraftigt op i kortere perioder.
Man skal være meget nøjagtig i sin positionsangivelse, da lysintensiteten afhænger af betragtningsvinklen til satellitten og dens solpaneler m.v.
9400 Aabybro — 15. december 2009
Var på vej ud til carporten, da jeg så dette kæmpe lysglimt (lignede et gigant overdimensioneret stjerneskud).
7400 Herning — 19. december 2009
Jeg er ude for at få en smøg, og kigger altid op efter satellitter og evt. stjerneskud. Får øje på først noget, der ligner et flot stjerneskud, men da det passerer hen over himlen, er der 3 lysende objekter som bevæger sig med forskellig hastighed i en 3‑kant formation. Aldrig set noget lignende.….…. Hold da kæft.…..
4700 Næstved — 24. december 2009
Min mand og jeg var på vej hjem i bil fra en dejlig juleaften med børn og børnebørn, da vi lige omkring sygehuset i Ringstedgade, så en flyvende „tingest“. Den var temmelig stor og nærmest elipseformet, med et meget kraftigt guldfarvet lys, som i midten var et lyshav og yderst noget, der blinkede. Himlen var overskyet, et fly kunne det umuligt være. Det fløj meget langsomt og lavt. Til en orientering er sygehuset på 14 etager, og det var ikke så meget over denne højde, det fløj. Pludselig, efter ganske kort tid, var det væk. Klokken var ca. 23.40, da vi så den flyvende tingest.
3120 Dronningmølle — 25. december 2009
Der var hverken lyd eller larm. Den bevægede hen mod nordkysten. Derefter stod den stille nogle få minutter og lyste meget klart. Der var slet ingen lyd ingen på. Så forsvandt den, mod nordøst igen.
2990 Nivå — 25. december 2009
Veninden og undertegnede var ude at lufte hunden. Hunden begyndte at ryste lidt og være på vagt, hvilket fik veninden til at kigge op. „Hvad er det?“ sagde hun. Vi stod så og observerede et lysfænomen på himlen. Det fyldte flere kilometer på himlen. Formen kan vel bedst beskrives som et kaffefilter med diffuse konturer. Fænomenet har muligvis været rundt, og skyer har måske givet den nævnte form. Lyset pulserede ca. 150 — 200 gange i minuttet. Lyset forsvandt ved at „fade“ hurtigt ud, efter 1 — 2 minutter.
Vi kunne ikke forbinde det med noget af os bekendt fænomen, projektør, fyrværkeri, eller lignende. Et fly kunne høres, men vi forbandt det ikke med fænomenet.
Vi har kigget på jeres sider med himmelfænomener, og har også kigget på andre sider, og vi har ikke kunnet finde noget der ligner det.
4450 Jyderup — 31. december 2009
Observerede objektet fra min gårdsplads efter at have fyldt brænde på brændefyr i staldbygning. Gik indenfor og orienterede min kone og datter om observationen, som vi efterfølgende observerede videre fra vores vestvendte havestue samt udendørs fra vores vestvendte baghave.
Objektet: Kraftigt lysende gul med hale. Lignede på ingen måde en flyvemaskine og heller ikke et nedfaldende meteor, som jeg har set flere gange tidligere. Objektet fløj, som vi observerede det, i samme højde under hele observationen.
Efter ca. fem minutter satte vi os til at spise, men objektet var fortsat synligt i retning ca. SV 50 grader på himlen. Det var en meget klar nat med fuldmåne.
PS: Jeg ved godt, at nytårsaften er en dag hvor danskere drikker, men min kone og jeg havde på daværende tidspunkt fået max. to øl/glas vin, mens min 15 årige datter intet havde drukket. Jeg er ikke ufo-freak, mens synes, at denne observation er så mærkværdig, at jeg vælger at orientere jer.
2830 Virum — 31. december 2009
Det var klart og koldt med en svag vind fra en nordlig retning. Jeg var ude for at fyrre krudt af og hen over Holte, så jeg et klart orange lys, der var større end en stjerne med flimrende orange/gult lys. Da det er næsten umuligt at bedømme afstand til en lille lyskilde om natten, vil jeg kun sige at det tog ca. 2 min for den at bevæge sig fra 45 grader til højre for mig til 45 grader til venstre for mig, mens jeg så imod nord-vest. Efter ca. 1 min. dukkede endnu et lys op og fulgte ca. samme bane. To lys mere fulgte. Når lysene nåede ud over FR. Dal (hvis vi antager en højde på 300 m.) fadede de ud og forsvandt.
Der var ingen lyd.
Det kan være kinalamper, men nu har SUFOI min observation at sammenligne med, hvis der skulle komme flere meldinger ind.
Jeg havde drukket to øl, men det plejer ikke at slå benene væk under mig.
8850 Bjerringbro — 1. januar 2010
Nytårsnat klokken er lige lidt over midnat ca. 00.15 1/1–2010. Vejret er klart og koldt med fuldmåne. Stjernerne er meget synlige grundet den gode sigt. Det er nytårsnat, og vi er ude og se fyrværkeriet. Vi står og kigger rundt, og får øje på noget, som IKKE er fyrværkeri en lysorange lysplet uden blink som en flyver, ca. 4 gange større end en krafig stjerne, ses i øst med stabil kurs mod vest. Efter ca. 20–30 sek. med kurs mod vest drejer lyskuglen af med kurs mod syd lidt stigende. Den bliver mindre og bliver væk på himmelen efter noget tid.
Lyd?? vides ikke grundet baggrundsstøj.
Jeg tænker, at lyskuglen har haft en højte på 2.000–3.000 meter ved føste OBS. Hastighed 200–400 km/t, afstand ca. 5.000–10.000 m.
2605 Brøndby — 1. januar 2010
Min kone og jeg holdt en rolig nytårsaften sammen med min søn og svigerdatter. Kl. 24 skålede vi godt nytår. Kl. 00.15 tager min søn og jeg vores frakker på og går ud.
Jeg ville gå ind igen for at hente mit kamera, men min søn mente, at det var unødvendigt.
Vi mødte nogle naboer på vejen og kom i snak. Så siger min søn: „Prøv at se oppe på himlen“. Der så vi 3 orangefarvet objekter. 2 stod stille, den ene flyttede sig lidt. Så dukker der en 4. op over trætoppene (fra nord). Nu er alle 4 samlet 5–6 km. oppe. Efter nogle minutter forsvinder de langsomt lodret, samtidigt bliver lyset svagere.
Hvorfor tager man ikke sit kamera med???????
2605 Brøndby — 1. januar 2010
Der dukker 6 til 8 gullige prikker op over den nordlige horisont med et interval på ca.½ min. Tilsyneladende steg de højere og højere, indtil de forsvandt i en position på ca. 90 gr. over den sydlige horisont. Der var IKKE tale om fly, dels fordi der manglede de røde og grønne „vingelys“, dels fordi de lå for højt i luften i sammenligning med normale fly, (vi er vant til lufttrafikken fra Kastrup). Og vi er 3 personer, der var enige om, at dette drejede sig ikke om raketter, (da de IKKE kan nå så højt op).
2605 Brøndby — 1. januar 2010
Kl. ca. 00.30 nytårsnat så undertegnede og vidner først 3 lysende objekter stå på himlen og fløj stille og roligt uafhængigt af hinanden,.. hvorefter de fløj tættere på hinanden, og to af dem gjorde ophold. Den tredje fløj mod venstre og forsvandt, hvorefter en fjerde dukkede op i højre side over skoven og fløj op til de andre, der stod stille. Derefter forsvandt de to andre, og den sidste blev hængende. Da der var gang i fyrværkeriet på daværende tidspunkt, var det svært at bedømme afstanden, men de var mindst et par km. oppe og burde kunne ses i både i Glostrup og Rødovre. Det varede ca. 7 minutter fra vi startede med at se dem.
SUFOI kommentar:
Flere af de senest modtagne observationsberetninger drejer sig efter beskrivelserne at dømme utvivlsomt om iagttagelse af småvarmluftballoner.
Yderligere informationer fra UFO-Mails læsere er særdeles velkomne.
Redaktionen af UFO-Mail vil gerne benytte lejligheden til at ønske læserne et godt nytår.
Foto: Hansjürgen Köhler
|
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.