Varm luft i Holte påskelørdag
Påskelørdag den 3. april 2010 om aftenen ved 22.45-tiden blev der i Holte-området observeret et stort antal små lysende objekter på himlen. Varmluftballonerne var igen på spil — og anledningen var et bryllup!
Der dukkede hurtigt en del indberetninger om det usædvanlige himmelsyn op til SUFOI via www.ufo.dk.
En 46-årig observatør, der nåede at tage en lille videosekvens med sin mobiltelefon fortæller:
„Jeg var ude og lufte hunden i baghaven ca. kl. 22:45. Et hurtigt bevægende objekt på himlen fangede mit blik.
Da jeg kiggede nærmere, så jeg at der var mange af dem, der „fulgtes ad“, i lidt forskellige højder og med lidt forskellige hastigheder. Objekterne lyste rød/orange/gul. Der var rigtig mange af dem — 30 — 50, måske flere. De fløj lavt, hurtigt og helt lydløst fra øst til nordvest. De var nogle kilometer væk.
Både mig og mine to børn så objekterne.
Jeg optog et minuts video på min mobiltelefon (kvaliteten er ringe, men man kan se lyspunkter der bevæger sig).“
Dette screenprint af videosekvensen fra observatørens mobiltelefon er efterfølgende „lysnet“ i billedbehandlingsprogram for at fremhæve lysene på himlen.
|
mest fremtrædende lysende aftegning
fra ovenstående screenprint. Den
nederste del af aftegningen fremtræder mere
markant lysende end den øverste del.
Observatøren nævner endvidere, at observationen varede 5 — 10 minutter, og at lysene kom til syne på den østlige himmel og fløj mod nordvest, hvor de forsvandt i anslået højde af 15 grader over horisonten.
Farven anføres som rød/orange/gul.
Observatøren fortæller, at der var 3 vidner, og at den fremsendte videosekvens er optaget med en håndholdt mobiltelefon — deraf kvaliteten.
På dette screenprint af videosekvensen fra observatørens mobiltelefon ses 5 af lysene på himlen. Billedet er efterfølgende „lysnet“ i billedbehandlingsprogram for at fremhæve lysene.
|
De 2 udsnitforstørrelser af samme screenprint har gennemgået forskellige billedbehandlingsprocesser i et
forsøg på at fremhæve yderligere detaljer. Billederne viser et mindre, markant lysere parti nederst i aftegningen.
Dette er i overensstemmelse med eksempelvis udseendet af en lille varmluftballon — med lys/ild forneden til opdrift.
En 65-årig mand fortæller om hændelsen set fra Vestre Paradisvej i Holte:
„Ca. 50 lysende objekter uden lyd i inhomogene grupper fra 1 op til 10, ikke samlet som tallerkener, men mere efter hinanden, uden dog at være som på snor.
Lysende som trafikfly og med samme hastighed som trafikfly. Skønnet højde 300–500 meter. Tæt på hinanden, alt for tæt for trafikfly. Retning fra øst langs Rudersdalsvej mod vest.
Vi fik verificeret oplevelsen af en mand, der luftede sin hund!“
Farven anføres som gul-orange, observationstidspunktet anføres som kl. 22:50 og med en varighed på ca. 10 minutter. 2 vidner.
Også set fra Holte Midtpunkt
En observatør, hvis beretning i første omgang ikke fremgik af Observationslisten på SUFOI’s hjemmeside skriver efterfølgende:
„Til SUFOI,
Undertegnede indberettede en hændelse i Holte 3. april kl. 22.45.
Jeg kan af jeres hjemmeside se, at I har optaget samme hændelse fra to andre observanter. Hændelsen ser ud til at være den samme som min indberetning.“
„Da min beskrivelse ikke er lagt på jeres hjemmeside, spekulerer jeg på om I har modtaget min indberetning?“
„Jeg er meget interesseret i at høre, om I har modtaget min indberetning, og om I har en „naturlig“ forklaring på fænomenet.“
„Indberetning:
Observerede flyvende objekter fra øst, den 3. april kl. 22.45.
Objekterne var lydløse og fløj mod vest. Objekterne fløj ikke i strukturerede formationer, mere i tilfældig orden.
Forsøgte at tælle antal objekter men opgav da jeg nåede til 30 grundet det store antal. Jeg vurderer der var ca. 50 stk.
De havde alle kraftigt hvidt fremadrettet lys på.
Har svært ved at vurdere højden, men vurderer at objekterne højst befandt sig 500 meter oppe.
Mit observationspunkt: Parkeringspladssen ved Holte Midtpunkt.“
Observationen er helt på linje med de øvrige indberetninger.
Bemærkning:
Vi er naturligvis i SUFOI interesserede i at få registreret flest mulige observationsberetninger og finde flest mulige detaljer frem omkring de enkelte hændelser, så vi er glade for at få at vide, hvis der skulle være en smutter i registreringen på fortegnelsen over observationer på www.ufo.dk.
Flere fotos og video
Et ægtepar beretter om påskelørdag aftens observation:
„Min kone så flere glødende ‚kugler’ komme flyvende henover himlen fra sydøst med retning mod nordvest. Jeg kom ud på terassen og bekræftede synet.
Svært at sige noget om afstanden, men umiddelbart så det ud som almindelig flyvehøjde ca. en kilometers penge med en fart noget hurtigere end en flyver.
Undrede mig over, at de ikke var faldende mod jorden, men mere bare kom svævende henover himlen uden lyd. Vi observerede mellem 40 og 80 stykker.
Vi nåede at tage et par dårlige billeder samt en dårlig video. Det hele varede i ca. 5–7 minutter. Fantastisk oplevelse, som vi godt kunne tænke os at få opklaret eller belyst nærmere…“
Tidspunktet anføres som ca. kl. 22.45 med en varighed på 5 — 7 minutter. Lysene, hvis farve angives som orange (som en glød) kom til syne i sydøst og forsvandt i nordvestlig retning 30 grader over horisonten. 2 vidner.
Efterfølgende sendte observatøren SUFOI denne mail:
„Hej
Jeg har netop indberettet en observation fra Holte den 3. april 2010 om orange, glødende kugler. Jeg er nu ret sikker på, det må være varmluftsballoner, efter at have læst jeres artikler om emnet…
- fin spøg og gav en god oplevelse ;-)“
Observatøren har ikke efterfølgende sendt de nævnte optagelser til SUFOI. Det var øjensynligt ikke nødvendigt!
En 62-årig observatør har efterfølgende indberettet sin observation således:
„Som andre i Holte observerede min kone og jeg ca. 50 lysende objekter, som bevægede sig relativt hurtigt, men lydløst over himlen i ca. 500 m højde fra øst mod vest den 3.april kl.ca. 22.45. Observationssted: Norddalsvej i Paradiskvarteret.
Vi mener at det var små varmluftsballoner.“
Og disse observatører har så ganske ret!
Forklaring:
Der gik kun få timer, efter at SUFOI’s Fotoafdeling og SUFOI’s Rapportarbejde i samarbejde med webmasteren var begyndt at tage fat i sagen, før der dukkede en velkommen mail op fra brudgommens far Per Andersen:
„Min søn Jan blev gift i lørdags med Karina på Harvartigården i Holte, og gæsterne og jeg opsendte disse balloner ca. på det observerede tidspunkt, efter at have undersøgt at de ikke konfliktede med SOK’s anvisninger for nødblus.
Det var en stor oplevelse at se disse ca. 40 balloner blive opsendt ved hjælp af tændblokke som var placeret i midten af ballonens åbning i ståltråd, og efter 1–2 minutter var de klar til at blive sendt af sted.
Papirballonerne var imprægnerede, så man ikke satte ild i selve ballonen.
Hvis I hører om noget lignende omkring Viby på Sjælland et par dage før den 3. april, havde vi en generalprøve på begivenheden her (kun et par stykker på dette tidspunkt).
Brudeparret er nu på vej til deres bryllupsrejse, hvor vi har givet dem en tur med en rigtig luftballon over Frankrig.
Hilsen Per Andersen“
SUFOI’s Fotoafdeling og Rapportarbejde var fra en start ikke i tvivl om ballon-løsningen ud fra detaljerne i beskrivelserne, udseende, antal, flyvemåde og vindretning, men ville gerne i højere grad også kunne dokumentere dette.
Så stort tillykke til brudeparret og tak til brudgommens far, der så hurtigt kunne bekræfte fænomenets oprindelse.
Fotosager — undersøgt af SUFOI’s Fotoafdeling
Ikke islandsk vulkanaske
Henvendelsen fra fotografen lyder:
„Jeg sender hermed nogle billeder til jer, som jeg har taget på en klit ved Vesterhavet nedenfor Grønhøj Strand Camping i nærheden af Løkken, dato den 15.4.2010.
Mit håb den aften var, at jeg kunne få nogle billeder af den sky af vulkanaske, som skulle komme ned over Danmark. Det var forfærdelig koldt ved havet, men jeg tog disse billeder og gik derefter længere ned til stranden. Også der tog jeg nogle billeder, og jeg fortsatte om i sommerhuskvarteret og tog nogle billeder. Med stivfrosne fingre cyklede jeg hjem til campingpladsen.
Jeg fandt ud af, at det kort fra mit kamera, som jeg har købt på loppemarked, kunne sættes i min bærbare PC. Så langt så godt, billederne trådte frem på skærmen, jeg var godt tilfreds med resultatet af min strandtur.
Da jeg næste dag ville kikke på billerne igen, blev jeg opmærksom på en lille sort plet lige midt i Solen. Pletten var synlig på de første seks billeder, men herefter ER den borte.
Jeg har prøvet at forstørre billedet, men med det apparatur jeg har, ER det ikke lykkedes mig at finde ud af, hvad det ER, jeg har fået med på billederne.
KAN I HJÆLPE MIG. Undskyld den Lange historie.“
Billedet øverst er taget i nærheden af Løkken ved Vesterhavet, og der er intet usædvanligt observeret i forbindelse med selve fotograferingen.
Fotografen forklarer selv, at hun ville se, om hun kunne få billeder af askeskyen fra vulkanudbruddet i Island. Men det var ikke en askesky, hun fik med på sine fotos. Forneden ses en udsnitforstørrelse af den „sorte“ Sol. Effekten skyldes en overbelysning af kameraets elektroniske chip foranlediget af det stærke sollys. |
SUFOI’s Fotoafdeling siger om det flotte solnedgangsbillede:
„Den mørke plet på Solen skyldes en overbelysning af den elektroniske chip, der danner billedet i kameraet.
Det har i dette tilfælde altså ikke noget at gøre med den vulkanske aske fra Island.
Denne elektroniske effekt ses ofte på billeder, hvor man har rettet kameraet direkte mod Solen, og hvor sollyset er stærkt nok til at frembringe denne effekt. Hvis sollyset veksler en lille smule i styrke, kan effekten være mere eller mindre udtalt/eller fraværende på en række billeder. Derfor behøver alle fotos i en serie ikke at vise effekten.
Idenne artikel »Mobilfotos til undersøgelse« kan ses, hvordan denne ‚sorte’ Sol kan tage sig ud på forskelligartede optagelser.“
Mørkt objekt nær drage
SUFOI modtog i 2009 et billede fra en fotograf, der om omstændighederne fortæller:
Lørdag d. 12. sep. 2009 (kl. 12.34) tog jeg en række billeder på Drageflyver-banen i Ørestaden (en del af det nye ‚Plug-N-Play’). Da jeg senere kom hjem og kiggede billederne igennem på computeren, så jeg et mærkeligt objekt på et af billederne.
Jeg vedhæfter de uredigerede billeder, pakket med zip. (De er taget i en serie indenfor samme sekund med et Canon EOS 450D — helt præcist kl. 12.34.03).
Se oppe over den blå haj på billedet. Det grå objekt er der ikke på det tidligere billede, som er taget på samme tidspunkt (måske 1/4 sekund før).
Det ser sjovt ud og ingen af os (var til picnic med familien) har lagt mærke til noget på himlen, mens vi var der.“
På originalbilledet ses en lille mørk aftegning lige over
den blå drage (haj) i venstre side.
På udsnitforstørrelsen herover er der ændret i lys- og
kontrastforhold i forsøg på evt. at fremhæve yderligere
detaljer i det fastholdte objekt.
Til sammenligning:
Hansjürgen Köhler fra den tyske ufo-organisation CENAP, har taget dette billede med to insekter tæt på kameraets objektiv.
På det forbiflyvende insekt øverst til venstre ses aftegninger af vinger, hvilket ikke ses på insektet til højre.
Selvom det danske foto er taget tæt ved Kastrup Lufthavn, mener SUFOI’s fotokonsulenter ikke, at der kan være tale om et fly, da andre fotos taget på samme tid (indenfor ¼ sek.) ikke indeholder denne aftegning.
En frisbee har også været til diskussion.
Det kan ikke med 100% sikkerhed konstateres, hvad der er fotograferet, men et rimeligt godt bud er dog et insekt flyvende på tværs af fotograferingsretningen på ret kort afstand af kameraets objektiv.
Dette bud understøttes af andre insektfotos diskuteret blandt udenlandske ufo-efterforskere, herunder CENAP, som det nævnes ovenfor.
IFM fanget af vildtkamera 1. april
Ganske vist er billedet taget den 1. april 2010, men alligevel gav det ejendommelige foto anledning til stor diskussion blandt eksperterne.
Den oprindelige henvendelse til SUFOI kom fra en 30-årig mand fra Aabybro og lød:
„Hej har lige købt mig et ‚vildtkamera’. Et kamera med sensor, som tager et billede, hvis et dyr/emne passerer.
Fik kameraet d. 31/3 og satte det op i haven om aftenen for lige at teste det, inden det skulle sættes op i skoven.
Da jeg så dagen efter tog kameraet ned og kiggede jeg billederne igennem, faldt jeg over dette ‚billede PICT0050’.
Har ikke en ide om, hvad det kan være, men der var intet på linsen, hvilket man også kan se på de to andre billeder.
Har vist billedet frem for familien, og de har heller ingen ide om, hvad det er og ikke set noget.
Men synes lige jeg ville sende det ind.“
Og det var en glimrende ide, synes vi i SUFOI’s Fotoafdeling.
Som det ses på billedet, er det taget den 1. april 2010, kl. 07.53, men er dog ingen aprilsnar.
Øverst i højre hjørne ses en ejendommelig aftegning. På billeder, der er taget nogen tid tidligere og senere, er der ingen af den slags aftegninger. |
Udsnitforstørrelse af det originale foto.
En endnu kraftigere forstørrelse efter ændring af lys- og
kontrastforhold. Aftegningen gav anledning til mange gætterier.
Fugl eller flyvende blad? Eller måske et indsat objekt fabrikeret
med et billedbehandlingsprogram eller en programmør-joke?
For det er næppe en alien i 1. april-humør.
SUFOI’s fotokonsulent Klaus Silberbauer Andersen var straks overbevist om, at der måtte være tale om en spurvefugl i høj fart på vej væk fra kameraet, men samtidig blev det påpeget af fotokonsulent Hans Bødker, at eksponeringstid på kun 1/11 sek., som fotografiets exif-data viste, normalt ville give en mere uskarp aftegning af en sådan fugl i flugt.
Samme eksponeringstid, trods ændrede lysstyrker, på de øvrige fremsendte billeder tyder nu dog på, at den eksponeringstid, der i virkeligheden er anvendt af det automatiske kamera, formentlig er betydeligt højere, og så kan fugle-teorien godt give mening, er alle fotokonsulenterne enige i.
Et godt sted at spørge til råds i sådanne mulige „fugle-sager“, er naturportalen www.fugleognatur.dk
SUFOI’s forespørgsel på et debatforum gav da også straks resultat i form af adskillige svar spændende fra en lille fasan til en musvit set bagfra i flugt i luften bort fra kameraet.
Naturvejleder Klaus Bek Nielsen, Lolland Kommune, er ikke i tvivl: Det er en musvit, Parus major, han.
Han satte tekst på fotoet for at give en bedre forståelse af, hvad man i virkeligheden ser på billedet.
Som naturvejleder Klaus Bek Nielsen, Lolland Kommune, forklarer den ejendommelig aftegning på vildt-kameraet den 1. april 2010.04.13: Det er en musvit, Parus major, han.
Jeg ser det, som fuglen er tæt på kameraet, 2–3 meter. Fotoet er taget i det øjeblik i flugten, når vingerne er klappet sammen, ligger langs med kroppen. Den flyver væk. Derfor kan ikke ses hoved, hals osv. Et af den slags billeder, man som fuglefotograf straks ville sortere væk som mislykket. Illustration: Klaus Bek Nielsen
|
SUFOI’s Fotoafdelings forsøg på at genskabe aftegningen
i relation til en musvit.
Musvitten på billedet foroven er blevet forstørret.
Og dernæst er omgivelserne samt overdelen af
musvitten retoucheret bort for at vise ligheden med
musvittens vinger, hale, bug m.v. i relation til den
fotograferede aftegning.
På collagen her har SUFOI’s fotokonsulent Klaus Silberbauer Andersen sammenstillet en række musvitfotos for at påvise ligheden med aftegningen.
Det er et af de billeder, hvorom man ikke kan sige, at det hverken er fugl eller fisk!
SUFOI’s egen fugleekspert Lars Thomas var også på banen. Han var ganske enig i, at der helt sikkert var tale om en usædvanlig optagelsesvinkel af en musvit fanget af det automatiske kamera i flugten med sammenklappede vinger.
Så 1. april-ufoen blev til en IFM — identificeret flyvende musvit — takket være hjælp fra mange interesserede eksperter.
Infrarød video fra Skovlunde
Der opsættes en mængde private overvågningskameraer i disse år. Et af disse kameraer (infrarødt) viste i februar 2010 i en meget kort sekvens et lille lys, der flyver gennem billedfeltet.
Henvendelsen til SUFOI om den infrarøde videosekvens fra den 16. februar 2010 kom fra en 49-årig mand fra Skovlunde:
„Hej Sufoi!
For en uges tid siden tog mit overvågningskamera (infra rødt) ved 22:10 denne optagelse (vedhæftet) i Skovlunde, KBH:
Kvaliteten er ikke super grundet natoptagelse, men aktiviteten ses.
Hvis I betragter ved hækken til venstre ser man noget lysende komme med høj fart langs hækken mod højre, hvorefter det stiger 45 grader og drejer igen 45 grader forbi kameraets synsvinkel. Kameraet reagerer på bevægelser, men denne hændelse har ikke startet recordingen, da det går for hurtigt, noget har dog startet denne af en eller anden årsag?
Hvis frekvensen afspilles i slow, kan det ses, at det er en genstand, der bevæger sig, og ikke et lysglimt eller lign. på samme millisekund.
Håber I vil se på videoen og give jeres feedback
På forhånd tak“
A. 4 Screenprints fra den korte videosekvens, der er optaget med et (infrarødt-) overvågningskamera i Skovlunde.
Et lille lys ses nederst i venstre hjørne (se cirkel). |
B. Det lille lys bevæger sig skråt op mod højre (se cirkel).
|
C. Lyset bevæger sig fortsat skråt op mod højre til denne position (se cirkel).
|
D. I højre side af billedet ses en langstrakt lysstreg, der tilsyneladende bevæger sig fra (ca.) midten af billedet og udenfor billedets kant i højre side.
|
Lysstregens udstrækning har retning „fra“ positionen for lyspunktet i foto C, men en bevægelse fra C til D ses ikke umiddelbart af div. optagelser.
Det kan derfor ikke fastslås, om de to lys har nogen forbindelse med hinanden, eller er et tilfældigt sammenfald.
|
Fotosagen er medtaget i denne ufo-mail for at vise læserne, hvilke typer af film- eller videooptagelser, vi i SUFOI’s Fotoafdeling også bliver præsenteret for.
Det fremgår helt tydeligt af henvendelsen, og ikke mindst af en efterfølgende tlf. samtale med fotografen, at det lille lysfænomen har gjort et stort indtryk på ham, når han efterfølgende først har opdaget og senere gennemset videosekvensen.
Der er tale om en videosekvens på ca. ¼ sekund, hvor et lille lys (eller to) bevæger sig gennem billedfeltet.
Det er umuligt at sige noget om afstanden. Der kan derfor udmærket være tale om noget meget småt ret tæt på kameraet.
Videosekvensen er studeret et utal af gange af 4 af SUFOI’s medarbejdere i Fotoafdelingen. Der er ændret på belysning/kontrast, konverteret til slowmotion, og der er taget en del screenprints mv.
Det skal tilføjes, at vi ikke på nogen måde er eksperter specielt på infrarød fotografering, men tager udgangspunkt i, hvad der tilsyneladende ses (eller ikke ses) på optagelsen, og andre former for alm. optagelser.
Vi hæfter os ved, at et eller andet har tricket kameraet — altså fået det til at gå i gang med optagelsen.
Efterfølgende ses den lille hvide aftegning nederst i venstre hjørne (se billederne A — D) bevæge sig op/ind mod midten af billedfeltet, hvor den forsvinder i lysfeltet i midten.
Vi antager derfor, at det ikke er den lille hvide aftegning, der har sat kameraet i gang, da bevægelsen af denne tilsyneladende først dukker op efter sekvensens start.
Efter den første aftegning ses en lysende aftegning i form af en hurtigt bevægende udtværet streg i højre side af billedet. Udtværingen skyldes sandsynligvis den hastige bevægelse.
Lysstregen bevæger sig væk fra midten af billedet, men det kan ikke fastslås ud fra studierne af videosekvensens enkeltbilleder, at der er tale om den samme aftegning som tidligere, der blot nu har skiftet retning/afstand, eller om der er tale om en ny aftegning.
Der kan heller ikke siges noget om aftegningens størrelse og dermed afstand fra kameraet mv. pga. optagelsens kvalitet, og dermed manglende data at arbejde med.
Det kan være et meget lille objekt — måske blot et snefnug — der hvirvler forbi kameraet på meget nært hold. Hvis kameraet skyder 25 billeder i sekunder, så varer hændelsen under et kvart sekund, da objektet kun er synligt på 4 frames. Kameraet optager dog tilsyneladende 10–12 billeder i sekundet.
Det er ikke muligt at sige noget helt konkret om, hvad der er filmet, men der er ikke bemærket andre ting i videosekvensen, der tyder på noget helt ekstraordinært.
I Fotoafdelingens rapport om sagen siges det efter diskussion og undersøgelser sammenfattende:
Det er ikke ud fra videosekvensen alene muligt at sige noget med 100% sikkerhed om, aftegningens/aftegningernes natur.
Flere muligheder har været diskuteret blandt SUFOI’s fotokonsulenter.
Den mest sandsynlige forklaring er, at der er tale om et meget lille objekt, som snefug, blad el.lign., der er blæst forbi tæt på kameraets objektiv.
For at komme nærmere en løsning i en sådan sag, kræves det, at der er flere data at arbejde med.
De øvrige fotos, der i den seneste tid er undersøgt af SUFOI’s Fotoafdeling, omtales efterhånden som der er mulighed for det.
Redaktionen af ufo-mail hører gerne læsernes kommentarer til de præsenterede fotosager på Skandinavisk UFO Information — SUFOI’s mail-adresse.
Hul i skyerne
Ejendommelige „huller“ i en næsten overskyet himmel optræder rundt om som „mystiske fænomener“ i relation til ufo-fænomener. Meteorologerne har dog en naturlig forklaring.
I oktober 2009 bliver billeder af himlen over Moskva kastet rundt på mange af de websider, der på internettet har ufo-fænomener som tema.
Billederne viser optagelser af „et hul i himlen“ eller en „lysende ring“ eller „korona“, som nogle beskriver udseendet.
Historien drøner rundt på internettet og net-tv i midten af oktober måned. Langt de fleste kommentarer går på, at her er der syn for sagen:
Alle kan jo se, at her virkelig er foregået noget mystisk. Og så er der oven i købet en vaks Moskva-borger, der har optaget fænomenet på en videosekvens på sin mobiltelefon, medens han kører rundt i bil.
Screenfoto fra videooptagelsen af den ejendommelige „lysende ring“ eller hul i skyerne over Moskva.
|
Og spekulationerne er mange. En del sammenligner fænomenet på Moskvas himmel med scener fra filmen Independence Day.
Fotos fra filmen Independence Day.
Noget fra rummet?
All News Web´s Michael Cohen noterer f.eks., at selv om han ikke tror, at der direkte er tale om et ufo på billederne, så er han overbevist om, at det er et ufo-relateret fænomen. Som han videre skriver i sin klumme:
„Videnskabsmænd, der arbejder for hemmelige statslige projekter, der studerer ufoer eller UAP’s, som de ynder at kalde dem, har allerede erkendt eksistensen af UFO-vortex eller Star Gate-udgange, der viser sig over Jorden fra tid til anden. Disse udgange eller indgange til galaktisk genveje (ormehuller), bruges af fremmede fartøjer til at krydse galaksens enorme afstande, og vigtigst af alt, giver mulighed for rejser hurtigere end lyset.“
Ikke så lidt af en mundfuld.
En populær teknisk website Gizmodo taler om, at „ildevarslende skyer har fået russerne til at frygte angreb fra rummet“.
Mystikken afvises af meteorologerne
Der er dog mere besindige skribenter, der forespørger hos og citerer lokale meteorologer, der afviser de overnaturlige forklaringer og kalder det en slags optisk effekt. Meteorologerne fortæller videre, at flere frontsystemer har passeret over Moskva for nylig. Der har også været indtrægning af kold luft fra de arktiske områder, og med solen skinnende ovenfra på skylaget, så opstår en sådan effekt.
Under overskriften »Halo sky over Moskva: UFO eller naturlig skønhed?« skriver Daily News-journalisten Eitan Gavish om sagen den 14. oktober 2009:
„Millioner af Moskva-borgere oplevede forleden en ildevarslende ringformet sky vise sig over Moskvas vestlige distrikter, hvilket fik borgerne til at stoppe op og se på fænomenet, og efterfølgende lægge optagelser af det på YouTube. Det noget bizarre syn har taget internettet med storm, så at sige.“
Men videnskabsmænd fra byens vejrtjeneste fjernede frygten for alien-landinger på den Røde Plads, og sagde, at denne begivenhed var noget i omgivelserne rent lokalt. „Det er en rent optisk effekt, selv om det er en ret spektakulær en. Du kan virkeligt se mange mærkelige ting, hvis du observerer skyerne regelmæssigt“, fortalte vejrfolkene til Ruslands »Vesti 24«.
„Flere vejrfronter har passeret Moskva for nylig, herunder en tilstrømning af kold luft fra Arktis, og det er en kombination af disse ting, der skabte et sådant fænomen.“
Flere af de videoudgaver, der blev lagt ud på YouTube er blevet slettet, men den oprindelige video kan forhåbentlig stadig ses på denne adresse: http://www.katu.com/blogs/weather/64261287.html
[SUN‑1.jpg]I februar 2010 bragte det britiske sensationsblad The Sun en opfølgning på historien ved at vise et foto af et sådant “hul” i skyerne fotograferet over Mexico.
Der henvistes til, at den „forbløffende ring“ havde fået spekulationer i gang om, at den var forårsaget af
noget ujordisk.
Billedet og en videooptagelse ligger på nettet og kan ses på adressen:
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/2863260/Halo-II-Mystery-UFO-cloud-returns-to-skies-over-Mexico.html#ixzz0gMp3b2hM
DMI i huller i skydækket
Vi har i Skandinavisk UFO Information, SUFOI, tidligere modtaget henvendelser vedr. sådanne mystiske huller i skyerne over Danmark, som observatørerne har været kvikke nok til også at fotografere, så observationerne på den måde yderligere kan dokumenteres.
Hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, kender man naturligvis også denne type af skyformationer og har beskrevet dem, bl.a. på denne adresse:
http://www.dmi.dk/dmi/index/hav/temaer/kend_din_sky/kend_din_sky_sarlige_skyer.htm
Her fortæller meteorolog Kim Sarup, fra DMI’s sektion for vejr og klimainformation:
„Mystiske huller i skyerne.
Der findes flere forklaringer på dette specielle skyfænomen. Nogle foreslår endda, at de skulle være dannet af flyvende tallerkner, eller være „porten til den 4. dimension“.
Det er nok ikke helt så dramatisk.
Den meteorologiske forklaring er, at små næsten usynlige iskrystaller fra højereliggende skyer eller kondensationsstriber (hvide striber af skyer efter fly i stor højde) falder ned i skydækket. Her starter de frysningen af dråberne i skyen.
Iskrystallerne, der kommer ud af denne frysning, falder så videre ned og ses som faldstriber (virga, det grå trådede mønster under skyen).“
En anden forklaring går ud på, at denne type huller også kan dannes når et fly flyver igennem skylaget og derved starter frysningsprocessen.
Observeret og fotograferet
Søndag den 21. november 2004 observerede flere personer på Sydsjælland nogle af disse huller og David M. Quaife fra Jollity Farm Ltd. på Falster var snarrådig nok til at fotografere hullerne.
„Hul“ i skydækket over Falster søndag d. 21. november
2004. På billedet ses det hullet i skyerne i midten af billedet,
men der findes mindst et ekstra hul ovenover solen.
hullerne i skylaget. Det grå trådede mønster under skyen,
som nævnes af meteorologen Kim Sarup fra DMI, ses tydeligt.
Optagelser fra Midtlolland
Efter et foredrag i Sakskøbing, modtog SUFOI en række fotos fra advokat Mai Wandrup, der om optagelsen fortæller:
„Billederne er optaget den 9. juni 2006 mellem kl. 8.13 og kl. 8.22 ved Radsted udenfor Sakskøbing på Midtlolland.
„Hul i skyerne“ fotograferet om morgenen 9. juni 2006 fra Radsted på Midtlolland.
Foto: Mai Wandrup
|
Billederne er taget mod nord, og skyerne bevæger sig stort set fra syd mod nord — nordøst.
De første billeder er taget med zoom på kameraet, og jeg står formentlig omkring 75 meter bag vores ejendom da jeg tager billederne.
Det sidste billede var en anden skyformation lidt længere mod vest. De lå ikke helt på linie. Den mod vest lå lidt sydligere end den anden, og derfor opdagede jeg også først den senere.
Jeg hører naturligvis også gerne, hvis der findes en forklaring på naturfænomenet. Jeg kaldte det selv med et glimt i øjet for ‚hullet i ozonlaget’.“
En lidt anden type „hul“ og skyformation observeret og fotograferet samtidig med de øvrige fotografier 9. juni 2006.
Foto: Mai Wandrup
|
Find mere på internettet
Går man en tur på internettet og leder, kan man hurtigt finde en lang række fotos, der viser samme „hul-fænomen“ i skyerne fra andre lande.
kan man eksempelvis se »Astronomy Picture of the Day«
den 12. januar 2004, der viser et billede taget måneden
i forvejen nær Mobile i Alabama, USA. Billedteksten bekræfter
forklaringen fra DMI på denne type af vejrfænomener.
Man kan læse og se meget mere til denne type vejrfænomener på adressen:
http://www.wkrg.com/weather/article_education/hole_punch_clouds/4097/
På samme adresse kan man også se denne optagelse fra NASA’s Terra-satellit fra den 29. januar 2007.
Huller i skyerne ses her i et område syd for Red River i Texas, USA, fotograferet af NASA’s Terra-satellit den 29. januar 2007.
Foto: NASA
|
Det internationale astronomi-tidsskrift »Sky and Telescope« bragte i februar 2009-udgaven dette foto med en bemærkning om, at dette foto var et af de mest usædvanlige skybilleder, de nogensinde havde modtaget fra læserne.
Billedet er taget af Ronald Yaroch om eftermiddagen den 13. oktober 2008, nord for Marlette i Michigan, USA. Foto: Ronald Yaroch
|
Har læserne lyst til at kigge mere på andre spændende skydannelser, så kig evt. på denne henvisning:
http://www.webdesignerdepot.com/2009/10/the-weirdest-clouds-that-youll-ever-see/
Har du billeder liggende?
Som med de tidligere i ufo-mail omtalte linseskyer, er denne type af huller i skyerne ikke rapporteret så ofte i Danmark, og de har da heller ikke fundet vej til TV-meteorologen Jesper Theilgaards bog Det danske vejr, Gyldendal, 2006, en bog der ellers er meget omfattende og læseværdig hvad det danske vejr og vejrfænomener angår.
Det er heller ikke opfattelsen, at der i SUFOIs Rapportarkiv indeholdende over 15.000 rapporter fra de seneste 50 år ligger omtaler af denne type skyhuller af observatører decideret forbundet med ufo-beretninger.
Sådanne lidt sjældne — men naturligt forekommende — vejrfænomener behøver man ikke fantasere om og mystificere ved at spekulere om intergalaktiske fartøjers flyvning gennem universets ormehuller. Naturens fænomener er såmænd spændende nok i sig selv.
Skulle læserne have gode billeder af denne type af huller i skyer eller andre spændende skyformationer og usædvanlige vejrfænomener, er vi naturligvis interesserede i at se dem. Fotografier eller henvisninger kan sendes til info@sufoi.dk.
Pressenyt
Links og kommentarer til enkelte af den seneste tids danske medieomtaler af ufo-fænomener m.v.
Landmænd har set mystisk lys på himlen
UFO-panik i England: Får efterladt uden hjerne og øjne. Mystiske dødsfald blandt får ryster landmænd, der hævder, at det er UFO’er, der er på spil.
Frustrerede britiske landmænd vågner for tiden op til besynderlige syn. På markerne ligger deres får nemlig døde uden hjerne og uden øjne.
Forud for de mystiske dyredrab har landmændene desuden set et mærkeligt orange lys på himlen, og det får flere til at tro, at det er rumvæsener, der dræber fårene.….….…
Med britiske The SUN som det skinbarlige sandhedsvidne bringer BT ovennævnte historie til torvs, og så 4 dage EFTER 1. april!!!
Under rubrikken Utroligt, men sandt, kan artiklen læses den 5. april på denne adresse:
http://www.bt.dk/utroligt-men-sandt/ufo-panik-i-england-faar-efterladt-uden-hjerne-og-oejne
Helt utroligt, men sandt????
Hvad man måske kan finde nok så utroligt, er vel egentlig, at BT kan få sig selv til at viderebringe sådan noget nonsens.
Var det en ufo?
En læser så søndag morgen den 28. marts 2010 et mystisk fænomen over Slagelse, fortæller Sjællandskes netavis sn.dk — og efterlyser nu andre, der måske har set det samme eller som kan give en mulig forklaring.
- Jeg var stået op og stod og drak min morgenkaffe, da jeg ud af vinduet (i Løvegade, red.) klokken 07.10 så et blinkende lys i skyerne. Jeg tænkte, at det nok var et fly eller helikopter, indtil jeg opdagede, at det bevægede sig i ryk over himlen i stor hastighed. Det fløj i nord-nordøstlig retning. Jeg har aldrig set et fly bevæge sig i ryk, lydløst og i så stor hastighed. Det eneste, jeg kunne se, var blinket og en antydelse af formen. Den var dog så svag, at jeg ikke vil kunne udtale mig nærmere om den.
Den var kun synlig i omkring tre-fire sekunder, så jeg nåede desværre ikke at optage den. Men hvis andre har set den, vil det være mig en glæde at få det bekræftet, så jeg ikke render rundt og tror, jeg ser syner, skriver læseren på Sjællandskes net-avis sn.dk.
Hvis der er andre, der også har set noget mystisk over Slagelse søndag morgen — eller måske endda har et billede — så kontakt os gerne på adressen slagelse.red sj-medier.dk eller ring 7245–1454, skriver Kim Brandt på: http://www.sn.dk/artikel/53011:Slagelse–Var-det-en-ufo og efterlyser læsernes kommentarer.
Kan korncirkler sælge byggegrunde?
Kan man sælge byggegrunde ved at udsende en aprilsnar? Det vil vise sig i den kommende tid, for Ringsted Kommune har gjort forsøget.
Som led i en ny kampagne udsendte Ringsted kommune således for nylig en pressemeddelelse, der fortalte om en privatpilot, der på en mark nord for byen havde fundet mystiske korncirkler.
Fundet skulle angiveligt være så sensationelt, at en seniorprofessor fra Stanford University skulle være på vej til Danmark for at undersøge fænomenet.
Så vidt vides bed ingen medier på krogen og bragte historien, meddeler Sjællandske den 10. april 2010 på adressen:
http://www.sn.dk/artikel/54791:Ringsted–Korncirkler-skal-saelge-byggegrunde.
Men kommunen fortsætter kampagnen, der blandt andet omfatter annoncer i en række medier. Og om nogle uger lanceres nogle videofilm, som udviklingsdirektør Carsten Torrild håber vil komme til at fungere som viral markedsføring — altså en kampagne, der skal sprede sig som en virus ved, at folk finder klippene så interessante, at de videresender dem til venner og bekendte.
Nåh, ja, nåh, ja, men datoen for udsendelsen var 1. april, og nu må man så se, om den kommunale videoproduktion er så genial, at folk på nettet gider sende dem videre.
The Sun på hjemmebane
Billedet og video skal angiveligt vise en UFO, der jages af jetfly, og optagelsen skulle være fra M5 motorvejen, taget ved en servicestation i West Midlands i England.
Stillbillede og video kan ses på The Sun’s hjemmeside http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/2926995/Fighter-jets-chase-UFO-down-the-M5.html men det skal retfærdigvis nævnes, at man også har kunnet stifte bekendtskab med videoen på Daily Mail’s hjemmeside, hvor den kan ses, hvis The Sun’s link ikke længere virker: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1264965/Is-REALLY-UFO-chased-M5-RAF-fighter-jets-Video-footage-captured-service-station.html.
På stillbilledet fra videoen ses øverst en mørk oval
aftegning og nederst et stillbillede fra videoen med de to jagerfly.
Stillbillede fra „den fulde originale version“ af videoen, hvor man ser UFO’en og de to jagerfly.
Videoklippet har givet anledning til en del debat på div. europæiske ufo-fora på internettet.
Der gøres opmærksom på, at dette 30 sekunders klip har ligget på YouTube i længere tid. Det kan p.t. stadig ses på adressen http://www.youtube.com/watch?v=HvMjrb62UZc, hvor klippet angiveligt er lagt ud den 7. februar 2010 med titlen »UFO Febraury 2010 M5 West Midlands« af en anonym bruger under navnet „princessmarije“.
Søger man på dette navn dukker der andre videoer op, som brugeren angiveligt har uploadet til YouTube.
Det ene af disse videoklip er tilsyneladende en næsten dobbelt så lang sekvens „den fulde originale version“, der er uploadet så sent som 12. april 2010.
Debattører gør opmærksom på, at den korte videosekvens tilsyneladende er lavet ud fra et enkelt fast billede, og at videoeffekten blot skyldes kamerabevægelser. Lastbiler og containere ser desuden kunstige ud, dvs. computeranimerede.
Det har også været anført, at dette pseudonym er medlem af en gruppe af CGI-kunstnere (Computer Genereret Imagery). En af disse kunstnere, „ledrack“, har en række computeranimerede produktioner liggende på YouTube. Hans resultater kan bl.a. ses her: http://www.youtube.com/user/ledrack#p/search
Pseudonymet „princessmarije“ har ikke svaret på henvendelser, men nogle europæiske ufo-forskere har været i kontakt med kunstneren „ledrack“, der har svaret, at han har set den anførte video og kan bekræfte, at alt, hvad man ser, er fremstillet digitalt på computer.
Endvidere har man fundet billeder på internettet af containere m.v. til brug for 3‑D animationer med de samme mærker og nr., som ses anvendt på videofilmen.
Ekstrabladet bringer historien den 10. april 2010 på http://ekstrabladet.dk/nyheder/videnskab_og_teknik/article1327485.ece.
Men tilføjer fornuftigt nok:
Pudsigt nok slutter klippet før jagerflyene når hen til UFO’en og ifølge The Sun vides det ikke, hvem kameramanden er. På The Suns hjemmeside debatteres videoen ivrigt, og de fleste er enige om, at videoen ser meget ægte ud, men at der nu nok ikke er rumvæsener involveret.
Rumvæsener iblandt os!
Der er rumvæsener blandt os, og de ligner os andre. Det tror hvert 5. menneske rundt om i verden, viser meningsmåling.
En ny meningsmåling viser, at hver 5. person tror på aliens, altså rumvæsener. De eksisterer og lever blandt os andre forklædt som mennesker, siger nyhedsbureauet Reuters med baggrund i oplysninger fra en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Ipsos blandt 23.000 voksne mennesker i 22 lande verden over.
Meningsmålingen viser, at mere end 40% af befolkningen i Indien og Kina mener, at der findes rumvæsener blandt os på Jorden, men at dette tal er nede på 8% i lande som Belgien, Holland og Sverige.
Det skal dog pointeres, at 80% af de adspurgte ikke mener, at der lever rumvæsener blandt os, og af dem er der flest kvinder.
Senior Vice President for analysefirmaet Ipsos, John Wright, siger, at der synes at være en tilbøjelighed til, at de lande med den største befolkning, har flest overbeviste om rumvæsenernes eksistens, medens befolkningen i mindre lande er mindre tilbøjelige til at tro dette.
- Måske af den simple grund, at man er mere tilbøjelig til bedre at kende til sine naboer i et land med en mindre befolkning, tilføjer John Wright.
Der er i gennemsnit flere mænd (22%) end kvinder (17%), der tror på rumvæsener på Jorden. De fleste af disse “troende” er under 35 år og det er på tværs af indtægtsklasser, viser undersøgelsen, der bl.a. kan ses her:
http://www.independent.co.uk/news/science/survey-claims-one-in-five-worldwide-believe-in-aliens-1938928.html
Et Ritzau telegram om meningsmålingen har været bragt i flere danske medier den 13. april 2010.
Ufoer til debat i TV 2’s Go’morgen Danmark
Onsdag morgen den 14. april 2010 bragte Go’Morgen Danmark et programindslag, hvor der var besøg af zoneterepeut Leif Nielsen, Kolding, der fortalte om sine ufo-oplevelser.
Samtidig efterlyste man ufo-beretninger fra seerne.
Der kom en del henvendelser fra morgenfriske seere, heriblandt Carsten Christensen fra Daugbjerg, der medvirkede i et telefonisk interview den 19. april, hvor han fik lejlighed til at uddybe en ældre observation af adskillige små lys på himlen.
SUFOI’s formand Kim Møller Hansen var inviteret i studiet og fik lejlighed til at berette om SUFOI’s arbejde med rapporter og forsøge at komme med et bud på årsagen til Carsten Christensens beretning og en anden ældre ufo-observation.
De to klip med ufo-indslag kan ses på adresserne:
http://go.tv2.dk/video.php/id-29877556.html
http://go.tv2.dk/video.php/id-29989176.html
Seneste ufo-beretninger til www.ufo.dk
Observatørerne fortæller:
7600 Struer — sommer ca. 1955
Da vi dagen efter taler med en kammerat, som boede på hjørnet ved Bjergade, fortalte han, at han aftenen forinden havde set noget underligt over hustagene omme fra husets gård. Deraf det ekstra vidne i parentes. Da jeg nu er fyldt 70 år, finder jeg det rigtigst at delagtiggøre jer i min observation, inden den går tabt.
4733 Tappernøje — august eller september 1959
7400 Herning — 1975 eller 1976
4200 Slagelse — vinter 1978/79
6500 Vojens — 1980
7430 Ikast — 1989–1991
5800 Nyborg — en fredag i september 1990
6400 Sønderborg — efterår ca. 1990
4800 Nykøbing F — Mellem 1. og 5. august 1999
6715 Esbjerg — oktober/november/december 2002/03
8900 Randers — november-december 2004
4600 Køge — september 2007
Det er ved at være nogle år siden, jeg så det, jeg stadig ikke helt ved hvad var. Jeg har svært ved at få mig selv til at tro på, det var en UFO, men ved ikke, hvad jeg ellers kan beskrive det som.
Jeg har ikke fortalt om det før nu, fordi jeg ikke kendte til denne side, og fordi man let kommer til at lyde som en tosse. Dato/måned er ikke præcise, da jeg ikke noterede datoen dengang og i dag ikke husker det præcist.
4400 Kalundborg — sommer/efterår 2008
8900 Randers — 1. januar 2009
4300 Holbæk — ca. januar 2009
5870 Ærøskøbing — slut august 2009
4780 Stege — 16. september 2009
Jeg ved godt det er ret sent af melde sådan en observation, men anede slet ikke at sådan en organisation eksisterede, før jeg så jer i DR2’s Tema i går aftes, 9/1–10. Det er snart 4 måneder siden, jeg så dette underlige fænomen på himlen. Jeg var på job (aftenarbejde) og havde pause, hvor jeg snakkede med en kammerat i telefon udenfor. Himlen var ret så klar med stjerner, og når den er det, bruger jeg meget tid på at kigge på den. Jeg har en tiltro til, at vi overhovedet ikke er alene, og ønsker hver dag at se noget underligt og uforklareligt på himlen… og det skete så den onsdag, den 16. september 2009!
Det var en slags lyskugle på størrelse med en stor stjerne, som kom i ekstrem høj fart hen over himlen, i en zigzag’ende kurve, med en lille nedskærbelse af hastigheden, da den stod øverst på himlen, og derefter ekstrem acceleration mod syd, zigzag’ende.
5270 Odense N — 9. oktober 2009
8000 Århus C — 30. november 2009
4450 Jyderup — 31. december 2009
8520 Lystrup — 31. december 2009
2830 Virum — 31. december 2009
4160 Herlufmagle — 1. januar 2010
8850 Bjerringbro — 1. januar 2010
2605 Brøndby — 1. januar 2010
2605 Brøndby — 1. januar 2010
2605 Brøndby — 1. januar 2010
4171 Glumsø — 1. januar 2010
8530 Hjortshøj — 2. januar 2010
4700 Næstved — 8. januar 2010
4700 Næstved — 8. januar 2010
2300 København S — 10. januar 2010
9500 Hobro — 11. januar 2010
9900 Frederikshavn — 18. januar 2010
9700 Brønderslev — 26. januar 2010
7752 Snedsted — 28. januar 2010
4500 Nykøbing Sj. — 28. januar 2010
8000 Århus C — 30. januar 2010
2740 Skovlunde — 12. februar 2010
9870 Sindal — 16. februar 2010
Efter ca. 11 minutter vandrede den tilbage til startstedet i vognbunden af Karlsvognen. Denne gang blev den der kun i kort tid, ca. 1 — 2 minutter, hvorefter den i meget høj fart forsvandt nordvestlig retning.
3390 Hundested — 2. marts 2010
8520 Lystrup — 2. marts 2010
9381 Ajstrup — 2. marts 2010
Større gul „ildkugle“, som min far og mor beskriver den. Den blev observeret fra vores stue i 9381 Ajstrup, og det så ud som om, at den „styrtede ned“/forsvandt ned i retningen mod nabobyen Tylstrup.
4520 Svinninge — 2. marts 2010
8700 Horsens — 2. marts 2010
7361 Ejstrupholm — 6. marts 2010
4100 Ringsted — 7. marts 2010
2000 Frederiksberg — 12. marts 2010
8310 Tranbjerg — 19. marts 2010
Det videofilmede lys ses på dette stillbillede lidt til højre for midten af billedet.
|
SUFOI’s Fotoafdeling har undersøgt videosekvensen og lavet stillbilleder fra videoen. Materialet er efterfølgende bearbejdet via billedbehandlingsprogrammet Photoshop.
På denne kraftige udsnitforstørrelse af et stillbillede fra den modtagne videosekvens ses et lille markant lysere parti i aftegningen, der er overensstemmende med et lille brændende materiale i bunden af en lille varmluftballon.
Ud fra de modtagne observationsdata, sammenholdt med vejrdata, er der ingen tvivl om, at er observeret og videofilmet små varmluftballoner opsendt fra nærområdet.
6400 Sønderborg — 19. marts 2010
Det fremsendte billede er undersøgt af SUFOI’s Fotoafdeling, der ikke er i tvivl om, at der er observeret og fotograferet en lille varmluftballon, opsendt fra nærområdet. Vindretningen er også identisk med den opgivne flyveretning.
2600 Glostrup — 22. marts 2010
5750 Ringe — 1. april 2010
1407 København K — 9. april 2010
2300 København S — 9. april 2010
2610 Rødovre — 10. april 2010
SUFOI-kommentar
Der er efter beretningerne at dømme ingen tvivl om, at en del af de indberettede observationer skyldes små varmluftballoner opsendt fra nærområdet, eksempelvis i forbindelse med Nytårsaften og desuden ofte i weekends. Det fremgår nu også af observationsfortegnelsen på www.ufo.dk
Læs mere om sådanne varmluftballoner og links til fotos og videoer med balloner.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Astrofysik for travle mennesker
Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem – universet. Læs om alt fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof, og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Skattejagt
I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Uanset hvilken skat det handler om.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.