På sporet af min far
og de flyvende tallerkener
På sporet af min far og de flyvende tallerkener“,
236 sider, Gyldendal 2023.
UFO-Mysteriet er podcastværten Frederik Dirks Gottliebs opfølgning på hans børne/ungdomsbog Kig op, der findes ufoer, som udkom i begyndelsen af 2023.
Denne gang har Frederik Dirks Gottlieb skrevet for et voksent publikum, for i mellemtiden er han blevet et endnu mere kendt ansigt — eller måske snarere stemme — i offentligheden, så nyudgivelsen lægger sig i kølvandet på lignende selvbiografier/selvpromoveringer, som andre kendisser udgiver på næsten daglig basis.
UFO-Mysteriet handler nemlig ikke udelukkende om ufoer, hvad bogens undertitel da også antyder: „På sporet af min far og de flyvende tallerkener“. I stedet handler den om, hvordan faderen, Ebbe Gottlieb, fra slutningen af 1950erne og i årene fremefter var meget interesseret i flyvende tallerkener.
Det var George Adamskis æra, og herhjemme blev SUFOI stiftet af en af Adamskis tilhængere, kaptajnløjtnant (senere major) H. C. Petersen. Samtidig opstod en lang række lokale ufogrupper, men hvorvidt Ebbe Gottlieb som antydet i bogen var stifter og formand for Gentofte ufogruppe er tvivlsomt. I den allerførste udgave af UFO-Nyt fra november 1958 og i alle de efterfølgende står fru E. Brandt, Ermelundsvej 109 anført som kontaktperson (sic!) for Gentoftegruppen.
I forordet til UFO-Mysteriet skriver Frederik Dirks Gottlieb: „Denne bog er min historie med ufoer og ikke en nøje historisk gennemgang. Det er heller ikke en analyse, der skal konkludere, hvad ufo-fænomenet er“.
Få sider længere fremme støder man imidlertid på denne sætning: „At tro på ufoer i dag, lyder måske ikke så skørt nu, hvor vi ved, at der eksisterer i omegnen af 300 millioner potentielt beboelige planeter alene i vores galakse“. Denne direkte sammenkobling mellem ufofænomenet og bemandede rumskibe fra Verdensrummet går igen gennem hele bogen.
Som nævnt er bogen Frederik Dirks Gottliebs personlige beskrivelse af forholdet til faderen og bestræbelserne på at lære ham bedre at kende. Læserne står i første parket til forældrenes smertelige skilsmisse og faderens efterfølgende 10 års deroute i et ensomt beliggende sommerhus. Vi sidder ved faderens dødsleje og hører det sidste åndedrag og er med, da kisten med afdøde bæres ud af kirken. Vi er også med hos psykiateren, som Frederik Dirks Gottlieb konsulterer på grund af angstanfald og stress.
Det er den efterfølgende oprydning i dødsboet, som får Frederik Dirks Gottliebs øjne op for faderens interesse for ufoer. Rundt om i sommerhuset ligger utallige eksemplarer af gamle udgaver af UFO-Nyt og andre tidsskrifter fra samme periode, og vigtigst af alt er et ringbind med udklip og faderens notater. Det er dette ringbind, som bliver den direkte anledning til, at Frederik Dirks Gottlieb genoptager faderens interesse og til de foreløbig 69 episoder af podcasten Flyvende Tallerken sammen med medværten Anja C. Andersen.
Ud over de stærkt personlige beretninger indeholder UFO-Mysteriet dog også adskillige læseværdige kapitler.
For eksempel er et kapitel helliget en gennemgang af flere af filmene i den lange række science fiction-film, som fandt vej til biograflærredet i 50erne og fremefter, og Roswell-myten bliver behandlet med udgangspunkt i Charles Berlitz kontroversielle bog Ufoet der styrtede. Kenneth Arnolds banebrydende observation over Mount Rainier i 1947 bliver kun perifert berørt.
Luis Elizondo, som Frederik Dirks Gottlieb uden forbehold rosende omtaler som „den mest toneangivende figur i ufoverdenen“, får også et selvstændigt kapitel. David Grusch når lige at få en kort omtale i sidste kapitel, inden manuskriptet skulle afleveres til udgiveren.
Bogen er således en blanding af selvbiografi og baggrundsstof om ufomytens historie. En stor del heraf handler ikke uventet om udviklingen i USA, men fra hjemlige breddegrader bliver Skandinavisk UFO Information naturligvis omtalt i forbindelse med oprettelsen i 1957 og den senere afstandtagen til Adamski- tilhængerne.
Hvis man har fulgt med i podcastserien Flyvende Tallerken og er interesseret i at høre mere om baggrunden for værtens entusiasme, er bogens pris på 225 kroner godt givet ud.
UFO-Mysteriet er udgivet som paperback og er på 236 sider. På indersiden af omslaget er gengivet nogle af de udfyldte rapportskemaer fra Flyvevåbenets ufoarkiv, og bortset fra det er der kun få illustrationer.
Læs mere
|
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Astrofysik for travle mennesker
Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem – universet. Læs om alt fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof, og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Skattejagt
I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Uanset hvilken skat det handler om.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.