Er der avanceret liv
på exoplaneten K2-18 b?
Nogle enkelte, som fx Science News på Phys.org, ophøjede dog opdagelsen til en sensation med en iøjnefaldende overskrift: „Hvis astronomerne finder disse kemiske forbindelser i en planets atmosfære, er den sandsynligvis hjemsted for en avanceret civilisation“.
(Illustration: Skærmbillede fra Phys.org)
|
Helt nøgternt drejer opdagelsen sig om, at James Webb-rumteleskopet blev rettet mod en exoplanet, som er 8,6 gange så massiv som Jorden, og som befinder sig i en afstand fra Jorden på 120 lysår, hvor den kredser omkring en rød dværg i stjernens beboelige zone, dvs. i en afstand, hvor temperaturen er så tilpas, at der muligvis kan forekomme flydende vand på planetens overflade.
Det var ikke helt tilfældigt, at netop denne exoplanet blev genstand for nærmere undersøgelse. Selve planeten blev opdaget af Kepler-rumteleskopet i 2015, og i 2019 blev der ved hjælp af spektroskopiske undersøgelser med Hubble-rumteleskopet fastslået, at planetens atmosfære indeholder brint og vanddamp, og at der muligvis findes et globalt hav på planeten. En sådan hypotetisk planet har fået betegnelsen Hycean-planet, hvilket er en sammenskrivning af hydrogen og ocean.
Den nye og mere præcise spektroskopiske analyse ved hjælp af James Webb-rumteleskopets NIRISS (Near-Infrared Imager and Slitless Spectrograph) og NIRSpec (Near-Infrared Spectrograph) viser tilstedeværelsen af en betydelig mængde metan og kuldioxid i exoplanetens atmosfære samt en mulig påvisning af et molekyle kaldet dimethylsulfid.
Det skal bemærkes, at planeten ikke kan observeres direkte. Den befinder sig så tæt på stjernen, at dennes lys fuldstændig overstråler det svage lys fra planeten. K2-18 b blev da også opdaget ved hjælp af „transit-metoden“, hvilket betyder, at astronomerne måler det meget svage fald i stjernens lysstyrke, når planeten set fra Jorden passerer hen foran stjernen.
Det betyder også, at lille del af stjernes lys under en sådan transit passerer gennem exoplanetens atmosfære, før det når frem til astronomernes instrumenter. Før, under og efter en passage måler astronomerne meget nøje stjernens spektrum, og den lille bitte forskel på spektrene vil i givet fald stamme fra planetens atmosfære.
James Webb rumteleskopets spektre af exoplaneten K2-18 b. De magenta, røde og grønne kolonner indikerer signaturer af metan, kuldioxid og dimethylsulfid.
(Illustration: webbtelescope.org)
|
Tilstedeværelsen af metan og kuldioxid og mangel på ammoniak understøtter den tidligere hypotese om, at der kan være flydende vand og en brintholdig atmosfære på K2-18b.
Påvisning af dimethylsulfid (DMS) er også interessant, idet størstedelen af dette molekyle i Jordens atmosfære bliver produceret af fytoplankton i marine miljøer.
Fra tilstedeværelsen af fytoplankton til en avanceret civilisation er der imidlertid et meget stort skridt.
Allerede ved opdagelsen i 2015 og under de efterfølgende undersøgelser i 2019 blev det slået fast, at K2-18b langt fra er jordlignende, hvilket giver store problemer for dens beboelighed. Det største problem er planetens størrelse. K2-18b har omkring 2,7 gange Jordens diameter og næsten 9 gange dens masse. Den er så stor, at dens atmosfære snarere kan sammenlignes med atmosfæren på Neptun, hvor temperaturen og trykket stiger, jo dybere man kommer ned, og helt nede ved overfladen kan trykket være tusindvis af gange højere end Jordens atmosfæretryk med en temperatur på langt over 1.000°C.
Sådanne forhold er dårlige nyheder for dannelsen af komplekse molekyler, som fx DNA, som ikke er stabile ved høje temperaturer og tryk. Selvom astronomerne, biologerne m.v. kun ved lidt om de betingelser, der kræves for, at livet kan udvikle sig, er der enighed om, at komplekse molekyler er nødvendige for at sikre, at liv kan opstå, og med den nuværende viden kan de ikke dannes på K2-18b.
Undersøgelsen med James Webb-rumteleskopet er kun foreløbig, og hensigten er at udføre opfølgende undersøgelser med teleskopets MIRI spektrograf (Mid-Infrared Instrument), som måske kan give ny indsigt i miljøforholdene på K2-18b.
Vi behøver ikke at frygte en invasion af aliens fra K2-18b. Hvis der mod alle odds skulle eksistere en civilisation på et så højt teknologisk stade, at de har opdaget Jorden med samme metoder, som jordboerne har opdaget deres planet, ville de på grund af afstanden se Jorden, som den så ud i 1903. Brødrene Wrights motoriserede fartøj tungere end luften var ikke lettet endnu, og Marconis første radiotransmissioner var lige nået frem, men var alt for svage til at kunne opfanges … og så tager det jo også temmelig lang tid at transportere sig selv 120 lysår gennem rummet.
Læs mere |
Læsetips mellem himmel og jord
Der var engang …
Da U.S. Air Force i 1997 udgav rapporten „The Roswell Report — Case Closed“, producerede kaptajn James McAndrew en meget seværdig næsten 25 minutter lang dokumentarfilm om flyvevåbnets efterforskning af Roswell-hændelsen. Der blev også frigivet en 11½ minutter lang tidligere top secretoptagelse af Mogul-opsendelserne. Se også ‚„P“ is for Phenomena’.
|
Eyes On Cinema. Sjælden optagelse fra 1965 med J. Allen Hynek og hans arbejde i Project Blue Book. Varighed: 05:49 min.
|
Interessant artikel med titlen „Donald E. Keyhoe: From Saucers to Swamp Gas“.
|
Nye afslørende dokumenter om Luis Elizondo
New York Post: New Pentagon UFO Memo reveals confusion, security concerns. Publiceret: 23. juni 2023. Varighed: 09:03 min.
|
Svindelnummer går også filmvejen
Jacques Vallée har siden begyndelsen af 1960’erne været en central person i udforskningen af ufomyten. Han har bidraget med mange velskrevne artikler og nye vinkler på ufomyten. Det er også blevet til mange bøger om emnet, bl.a. klassikeren Passport to Magonia — From Folklore to Flying Saucers fra 1969 og Messengers of Deception — UFO Contacts and Cults fra 1979.
Det ser desværre ud til, at Vallée i dag har tabt sutten. Om det skyldes hans fremskredne alder eller udsigten til at kunne tjene nogle penge på Pentagon-ufo-hysteriet skal være usagt, men hans seneste bog Trinity — The Best-Kept Secret fra 2021 skrevet sammen med Paola Harris burde aldrig være udgivet. Trinity-styrtet indskriver sig i ufohistorien som et svindelnummer, hvilket fremgår af Benny Christen Grandahls glimrende artikel „Trinity-styrtet — fup og svindel fra ende til anden“.
Vallée og Harris forsøger at spinde guld på Trinity-svindelnummeret. En ny ufo-„dokumentar“, We Are Not Alone, skal holde liv i historien, bl.a. ved at koble den sammen med filmen Oppenheimer og Manhattan-Projektet. Det fortæller Douglas Dean Johnson i artiklen „Crash Story File: Trinity UFO-crash fictions clash with real atomic history“.
We Are Not Alone (2023) — Official Trailer
|
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.