Opfandt CIA den største ufoforening i USA’s historie?
NICAP’s grundlæggere fik hurtigt oprettet en imponerende bestyrelse samt rådgivningsgrupper bestående af karriereefterretningsofficerer og andre betydningsfulde personer. I løbet af de næste 13 år fik NICAP’s kampagne med Donald E. Keyhoe (1897–1988) som karismatisk talerør medlemstallet helt op på 14.000. NICAP’s stædige pres på myndighederne førte til kongreshøringer, hvilket resulterede i en flyvevåben-sponsoreret videnskabelig ufoundersøgelse.
Jack Brewer: „Wayward Sons — NICAP and the IC“,
283 sider, Independently published 2021.
Jack Brewer har bloggen The UFO Trail og også skrevet bogen
„The Greys Have Been Framed — Exploitation in the UFO Community“.
NICAP har altid været omgærdet af en vis grad af mystik: Hvorfor og hvordan blev Keyhoe krumtappen i NICAP? Var NICAP CIA’s opfindelse? Var der forbindelser til FBI? Hvorfor forlod nøglepersoner NICAP i løbet af de første år af organisationens levetid, og var det relateret til en tidligere CIA-officer i ledelsen? Hvorfor havde NICAP på et tidspunkt ikke mindre end tre kasserere samtidig? Hvorfor havde NICAP gennem hele sin levetid pengesmerter? NICAP mistede hastigt medlemmer i årene efter 1969, da Condon-kommissionen havde konkluderet, at studiet af ufoerne var spild af tid. Var det i virkeligheden ikke Condon-rapportens dom, men derimod CIA, som tog livet af NICAP, eller er historien om NICAP mere kompleks end det?
Disse spørgsmål og mange andre forsøger Jack Brewer at give svar på i bogen Wayward Sons — NICAP and the IC, der i en dansk udgave kunne hedde noget i retning af „De egenrådige — NICAP og efterretningsverdenen“.
Jack Brewer tager udgangspunkt i et meget omfattende kildemateriale bestående af FOIA-dokumenter, NICAP-dokumenter og avisudklip. Brewer har fået uvurderlig hjælp af Barry Greenwood, der har fremskaffet NICAP-kildemateriale, som læserne også selv kan vurdere ved at downloade de mange pdf’er.
Jack Brewer kan ikke besvare alle spørgsmål om NICAP med udgangspunkt i det tilgængelige kildemateriale, men han søger stadig efter flere svar i sit fremtidige efterforskningsarbejde. NICAP’s historie er kompleks med mange interessante personligheder, og man skal gøre sig umage for at holde næsen dybt i sporet for ikke at fare vild i de mange sidehistorier.
Brewer trækker også interessante linjer op til i dag og påviser overbevisende, at forventningen om „gådens snarlige løsning“, Pentagon-ufo-hysteriet og dette mediestunts farverige persongalleri (med blandt andre Luis Elizondo, Leslie Kean og Robert Bigelow) er historien, som gentager sig. Her er intet nyt under Solen. Mønstrene er de samme — og formentlig også udfaldet.
Wayward Sons — NICAP and the IC er et lysende eksempel på, at hvis vi skal blive klogere på ufomytens spændende og til tider kringlede historie, er grundig kildekritik bydende nødvendig. Jack Brewer viser vejen.
Læs mere:
- Bortførelses-fabrikken afsløret!
- FBI Records
- Leslie Keans ammestuesnak — og gammel vin på nye flasker
- NICAP.org
- National Investigations Committee On Aerial Phenomena (YouTube)
- NICAP’s rolle i ufomytens historie er også beskrevet i Projekt UFO — tro, viden og kold krig.
- Om NICAP på encyclopedia.com
- The U.F.O. Investigator (alle numre som pdf’er)
Vrøvl, viden og videnskab
Hvis du er træt at de sociale mediers og visse nyhedsmediers halve sandheder, manglende kildekritik, misinformation og udokumenterede påstande om snart sagt alt mellem himmel og jord, så kan jeg anbefale tre bøger til den kommende vinters læsning. To at bøgerne er hurtigt læst, men ikke desto mindre væsentlige. Den tredje er omfangsrig, indbydende og bør være pligtlæsning for alle.
Lad mig begynde med de to kortfattede bøger.
Det store leksikon er skrevet af historikeren Maria Simonsen, som i et letlæst og underholdende sprog fortæller om opslagsværkernes historie og betydning fra Salmonsen til lex.dk. Sidstnævnte er den digitale udgave af Den Store Danske Encyklopædi (plus en hel del mere) og helt uundværlig, når det drejer sig om troværdig og kvalitetssikret vidensformidling.
Med digteren Per Højholts ord, så er en encyklopædi en „del af en nations selvforståelse. Den giver os viden om andre ting og om os selv, og den sikrer, at vores version, af det, vi kalder virkeligheden, er tilgængelig for enhver. En encyklopædi giver os al den sikre viden, vi har, og som er relevant NU. Det har vi alle brug for.“
Maria Simonsen: „Det store leksikon“, 100 sider,
Aarhus Universitetsforlag 2021. Bogen udkommer i
serien 100 danmarkshistorier, som er en danmarks-
historie serveret i små og overkommelige bogbidder. I
100 bøger a 100 sider udgivet over 8 år — en hver måned -
fortæller forskere i et lettilgængeligt sprog om danmarks-
historiens vigtigste begivenheder og tematikker fra runesten
til Muhammedtegninger.
Hvad skal vi med videnskaben? er skrevet af Anja C. Andersen, som er astrofysiker og professor i offentlighedens forståelse for naturvidenskab og teknologi ved Niels Bohr instituttet. På bogens 68 velskrevne sider giver Anja C. Andersen et godt overblik over aktuelle universitetsproblemer med et indblik i, hvad forskning er, og hvorfor den er vigtig. Formidling, fundraising og dokumentation tager mere og mere af forskernes tid, samtidig med at behovet for videnskabelige landvindinger inden for bl.a. klima og sundhed vokser.
Bogen er skrevet, mens corona-krisen var på sit højeste i Danmark, hvilket fremgår af bogens eksempler, men det devaluerer ikke bogens aktualitet og relevans, da problemstillingerne bliver mere forståelige, når læseren kan relatere dem til begivenheder, som stadig er i frisk erindring.
Anja C. Andersen: „Hvad skal vi med videnskaben?“,
68 sider, Informations Forlag 2021. Bogen udkommer
i serien Moderne Ideer, som er støttet af Lundbeckfonden.
Moderne Ideer handler om vor tids store udfordringer:
flygtningekrise, klima, krig, ulighed, terrorisme, over-
vågning, uddannelse m.m. Hvordan forholder vi os til
udfordringerne, hvis overhovedet? Og kan vi tænke,
diskutere og handle helt anderledes?
Bør læses af alle
Ved en tilfældighed er jeg blevet opmærksom på en perle af en bog: SKEPTISK — En hyldest til videnskaben og et opgør med pseudovidenskaben skrevet af Theiss Bendixen, som er psykolog og PhD Felow ved forskningsenheden Religion, Cognition and Culture på Aarhus Universitet.
Theiss Bendixen er meget vidende, godt skrivende og fortæller veloplagt, hvordan videnskaben i dag er vigtigere end nogensinde før. Han beskriver videnskabens svagheder og styrker, samt hvorfor og hvordan videnskaben fungerer.
- De mange „faldgruber“ i den menneskelige tænkning, og hvordan du undgår dem.
- Videnskabens store bedrifter, essentielle metoder og uløste mysterier.
- Forskellen på „sund skepsis“ og „usund skepsis“.
- Psykologien bag problematiske samfundsfænomener som konspirationsteorier, politisk polarisering, fake news, „alternative fakta“, fascination af alternativ medicin samt frygten for vacciner og GMO.
- Hvordan verden aldrig har været bedre, end den er lige nu — og hvordan medierne leder os til at tro det stik modsatte.
Theiss Bendixen: „SKEPTISK — En hyldest til
videnskaben og et opgør med pseudovidenskaben“,
forord af Morten Elsøe, 280 sider, velillustreret og
med gode noter, men desværre intet stikordsregister,
FADL’s Forlag 2020. Se indholdsfortegnelse og forord.
Hvert kapitel indledes med et flot naturfotografi fra
Thy af Kristian Amby.
Download det gratis tillægskapitel
Hvem kæmper for videnskaben?
Gennem hele bogen inddrages på en naturlig måde forskningsresultater, meningsmålinger m.m. med henvisninger til bogens omfattende og gode noter. Theiss Bendixen mestrer de præcise definitioner, faste holdninger og gode eksempler — uden på noget tidspunkt at blive frelst eller virke bedrevidende. Det er klar tale og fornøjelig læsning.
„… Et forsøg på at korrigere en myte eller en misforståelse kan potentielt forstærke tilhørerens tiltro til myten, især hvis myten er en betydningsfuld del af tilhørerens verdenssyn, eller hvis modargumenterne ikke er blevet formuleret kort, klart og præcist. Dette psykologiske fænomen er sommetider blevet kaldt ‚boomerang’-effekten …“ citat fra SKEPTISK — En hyldest til videnskaben og et opgør med pseudovidenskaben.
„…pseudovidenskab, magisk tænkning eller konspirationsteorier er [ikke] noget særligt for vores tid. Den slags har altid været med os … vores forfædre var ikke mindre begavede, end vi er i dag. Teknologien har udviklet sig, kulturen og levevisen er anderledes for mange af os, men overordnet set er vi de samme. Vi tilhører den samme art. Vi er udstyret med den samme slags hjerne. Vi burde være omtrent lige så forfaldne til ønsketænkning, meningssøgen, flokmentalitet og overtro, som tidligere generationer …“ — fra introduktionen til SKEPTISK — En hyldest til videnskaben og et opgør med pseudovidenskaben.
Theiss Bendixen har også skrevet den fremragende bog Rejsen ud af kaninens pels — En fortælling om overtro, videnskab og den virkelige verdens vidunderligheder (Gyldendal 2017).
Læs mere:
- Konspirationsteorier blomstrer under coronakrisen: ‚De er på en opdagelsesrejse ud i alternative forklaringer’ (DR)
- Morgenmenneske: Fake News og Konspirationsteorier (Radio 4)
- Farligt
Læsetips mellem himmel og jord
Hansjürgen Köhler grundlagde sammen med
Werner Walter (1957–2016) CENAP (Centralen
Erforschungs-Netz außergewöhnlicher Himmels-
Phänomene) i 1976 i Mannheim.
O’Hare lufthavns-sagen
- Is the O’Hare Airport UFO Case still „A Great Case“? (Bad UFOs). Se også UFO-Mail nr. 80 og UFO-Mail nr. 81
Pentagon-sagen
- New Book from the Bigelow Circle Alleges Lue Elizondo Claims Psychic Powers (Jason Colavito)
- Where is the UAP Update? (A Different Perspective)
UFOer og atommissiler
- Repetitive UFO News Conference Tries to Frighten over Half-Century-Old Incidents (Jason Colavito)
Tucker Carlson og Washington Examiner-journalisten Tom Rogan påstår i Tucker: UFOs need to be taken seriously, at Pentagons-uforapport og fornyede interesse for ufoer giver ny troværdighed til de gamle historier om, at ufoer har deaktiveret eller forstyrret atomvåben i 1970’erne, men de giver ikke skyggen af belæg for overskriften „Nuklear-forbindelse til UFO’er er blevet verificeret af den amerikanske regering“.
|
Luis Elizondo udtaler sig gerne om alt mellem himmel og jord. Senest har han ifm. National Press Club Event — UFO’s and Nukes October 19, 2021 til The Debrief udtalt, at AATIP også havde viden om adskillige nedlukninger af atommissil-installationer forårsaget af UAP’s. Man kunne få det indtryk, at pressekonferencen den 19. oktober 2021 var foranlediget af aktuelle hændelser nær militære anlæg, men der er tale om gamle nyheder. Vidner fortæller om oplevelser helt tilbage fra 1970’erne, og det er gengangere fra Robert L. Hastings bog „UFOs and Nukes: Extraordinary Encounters at Nuclear Weapons Sites“. Hændelserne er knapt så mystiske, som de måske umiddelbart lyder. Læs mere i UFOer og atomvåben.
|
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.