Preliminary Assessment: Unidentified Aerial Phenomena
Rapporten indeholder ingen større overraskelser ift., hvad vi i SUFOI havde forventet. Rapportens konklusioner koncentrerer sig om de 144 hændelser, der er foregået i perioden 2004–2021, med en overvægt fra de seneste to år.
Langt de fleste hændelser er indberettet af ansatte i flåden, mens de har befundet sig i øvelsesområder. Rapporten fastslår, at dette ikke er overraskende, da opmærksomheden ifm. UAP’er har været størst i disse militære øvelsesområder, ligesom mængden af teknisk udstyr er omfattende på de mange flådefartøjer.
Department of Defense Unidentified Aerial Pehonomena Task Force (UAPTF) har koncentreret sit arbejde om hændelser indberettet af førstehåndskilder som militærpiloter.
Det er kendetegnende, at de fleste UAP-observationer forbliver uopklarede, fordi der mangler data (utilstrækkelige data), hvilket til dels hænger sammen med, at alt militært udstyr typisk er designet til at løse helt specifikke opgaver og ikke er konstrueret til at spore UAP’er.
Selv om datagrundlaget ikke er omfattende, kan UAPTF konkludere, at der tegner sig et klart billede af, at der findes mange forskelligartede forklaringer på UAP-hændelserne, herunder balloner, små droner, luftbåret affald som plastikposer samt naturfænomener som iskrystaller, tåge og varmluftslag.
Hvad så nu?
En meget lille del af UAP-hændelserne rummer så mange interessante data, at en ekspertgruppe sammensat af forskellige faggrupper skal analysere alle data for at fastslå, om dataene er til at stole på, og hvad de i bekræftende fald kan afsløre om de pågældende UAP’er.
På nuværende tidspunkt har UAPTF for få oplysninger om UAP’er til at kunne komme med endegyldige konklusioner. Derfor skal der nu udarbejdes procedurer for indsamling og analyser af fremtidige hændelser fra alle grene af det amerikanske forsvar samt samarbejdspartnere for bl.a. at øge sikkerheden i militære test- og øvelsesområder.
Værd at lytte til
and the Hunt for a „Lost White Race“, 386
sider, illustreret, med fyldigt noteapparat,
litteraturliste og stikordsregister,
University of Oklahoma Press 2020.
Jason Colavito er en af de personer, som tænder et lys i ufokonspirationsmørket og er værd at følge.
Colavito afslører i artiklen How Washington Got Hooked on Flying Saucers, hvilke personer der har skabt og ud fra økonomiske motiver holder liv i Pentagon-ufovideo-sagen. Der er tale om en ganske lille personkreds — med fælles økonomiske interesser og indflydelsesrige politiske kontakter. Flere af personerne (heriblandt Robert Bigelow og Harold E. „Hal“ Puthoff) har en lang fortid inden for pseudoforskning udi tankelæsning, Uri Gellers påståede magiske evner, hjemsøgte huse, varulve, kvægmishandlinger etc.
Jason Colavito belyser også ovenstående i en samtale med Mick West i videoen UAPs, Bigelow, and the Invisible College„“, som varer godt en time, men hvert minut er spækket med tankevækkende informationer, der bygger på grundig research.
Den seriøse kildekritik og god formidling kendetegner også Colavitos mange bøger, hvoraf et par er omtalt i Når der fuskes med historien.
Seneste udgivelse er The Mound Builder Myth: Fake History and the Hunt for a „Lost White Race“, som går i kødet på myten om, at kæmpehøjene i Amerika ikke er opført af Amerikas oprindelige befolkning, men af en forsvunden, hvid race. Bogen handler ikke om ufomyten, men viser værdien af seriøs kildekritik og tålmodig research. Begge dele er uundværlige, hvis vi er interesserede i at blive klogere og ikke lader os forføre af konspirationsteorier, gætterier og halve løgne. Kampen mellem overtro og videnskab ophører aldrig.
Hvis du ikke har lyst til at investere i flere titler til boghylden, kan det anbefales at læse Colavitos gratis e‑bøger.
Læs mere: |
De er her allerede
Journalisten Sarah Scoles har skrevet They Are Already Here — UFO Culture and Why We See Saucers, som er både underholdende og velskrevet og giver et fremragende signalement af den aktuelle ufokultur i USA, både de mennesker, som har oplevelserne, og de mennesker, som undersøger oplevelserne.
Scoles havde indtil december 2017 kun en overfladisk viden om og interesse for ufomyten, men New York Times-historierne om Pentagon-ufovideoerne fangede hendes interesse. Hun ville ikke undersøge ufoerne, men de mennesker, som oplevede dem, skrev om dem og afholdt konferencer om dem.
På meget kort tid har hun formået at sætte sig ind i ufomytens mange aspekter, og det er blevet til en bog, som afslører mange ting — uden at forfatteren bliver fordømmende eller bedrevidende. Hun lytter respektfuldt til selv de vildeste historier, men er ellers kritisk imødekommende.
Scoles giver en meget indsigtsfuld beskrivelse af persongruppen bag Pentagon-ufovideoerne. Her afslører hun relationerne mellem de involverede personer, deres motiver etc. Det er virkelig interessant læsning — og så endda lang tid før andre begyndte at kigge Bigelow, Elizondo, DeLonge & Co efter i sømmene.
Sarah Scoles: „They Are Already Here -
UFO Culture and Why We See Saucers“,
304 sider, Pegasus Books 2020.
Beskrivelsen af ufoforeningerne i USA og deres medlemmer vil også være en øjenåbner for mange. Scoles’ analyse viser, at mange ufologer giver udtryk for, at de arbejder efter videnskabelige metoder, men virkeligheden viser noget andet. I det nuværende kulturelle klima i USA stoler mange almindelige amerikanere ikke på eksperter af nogen slags. De har større tiltro til, hvad de selv har oplevet eller har hørt fra venner og familie. Derfor får konspirationsteorier let ved at spredes.
Sarah Scoles møder på sin rejse i ufoland mange skøre personligheder, men udstiller dem ikke. Hun deltager i ufokonferencer og beretter objektivt, hvad hun ser og hører. Beskrivelserne taler for sig selv.
Blandt de fornuftige stemmer, som Scoles lytter til, kan nævnes: Jack Brewer, James Garrion, John Greenewald, Robbie Graham, Chris Rutkowski og Tim Printy.
They Are Already Here — UFO Culture and Why We See Saucers gør læseren klogere på ufomyten på forholdsvis få sider og med en høj underholdningsværdi. Den rummer kvaliteter på højde med David Clarkes How UFOs Conquered The World. The History Of A Modern Myth.
Bogen er ikke illustreret. Men man savner dem faktisk heller ikke. Stikordsregisteret er særdeles brugbart, og kildelisten er en lille guldgrube, bl.a. blev jeg opmærksom på bogen The Resonance of Unseen Things — Poetics, Power, Captivity, and UFOs in the American Uncanny (University of Michigan Press, 2016), som bestemt også er værd at læse.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Astrofysik for travle mennesker
Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem – universet. Læs om alt fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof, og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Skattejagt
I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Uanset hvilken skat det handler om.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.