Nyt fra SUFOI’s Fotoafdeling
Efterlysning: Hvem så disse lys den 1. april?
2830 Virum/3500 Værløse
Det ene af de to modtagne fotos. Midt i billedet ses over gadelysene nogle stærktlysende, rødorange lys på himlen.
Begge billeder er pga. en automatisk lang eksponeringstid stærkt rystede. Lysene optræder derfor nærmest „u‑formede“ — som de øvrige normale gadelys på billedet. Kamera: Nikon D5200. Objektiv:Tamron 70–300 mm. |
En 45-årig observatør står den 1. april ved godt 22-tiden på sin altan i Virum på 14. etage og får øje på nogle ejendommelig lys i vestlig retning, dvs. i retning af Værløse. Han fortæller om sin oplevelse:
Mens jeg står på altanen, observerer jeg noget i vestlig retning. Det var to klare orange lys som „tændte og slukkedes“.
Mit gæt er, at de befandt sig et sted over Værløse i 2–300 meters højde. Efter at de to orange lys (2 * Venus størrelse) havde skiftevis tændt og slukket, sås en række (3 til 5), mindre røde lyskugler som hastigt fløj i begge retninger ud fra de orange objekter hen over nattehimlen og parallelt med horisonten over en afstand af ca. 8–1200 meter, før de forsvandt. Dette havde jeg havde observeret tidligere, i alt i to omgange, med ca. 5 minutter imellem, inden jeg fik gang i kameraet.
Mit gæt? To varmluftballoner som tænder og slukker brænderen og leger med fyrværkeri (selvom jeg aldrig har set romerlys kun med røde kugler og som gløder så længe, eller balloner som fløj efter kl. 22). Jeg har flere optagelser af fænomenet (491 Mb).
Screenprint fra en af de modtagne videosekvenser. Her er zoomet lidt ind på to af lysene på himlen — det ene ved at fade ud (th.). Lysene forneden i venstre side er gadelys m.v.
|
Screenprint fra endnu en af de modtagne videosekvenser. Efterfølgende er scenen i videoredigeringsprogram gjort lysere, og der er samtidigt meget kraftigt zoomet ind på lysene for om muligt at se yderligere detaljer.
|
I den angivne observationsretning — vest set fra Virum — ligger bl.a. området, der indtil 2008 husede Flyvestation Værløse, med Filmstationens område fordelt på et 25 hektarer stort areal og Danmarks største studier, Studie 6 og Studie 7, som allerede har huset flere kendte produktioner, bl.a. VOICE Danmarks Største Stemme, Lærkevej og Lulu & Leon samt et utal af reklamefilm.
I et forsøg på at opklare, hvad observatøren har oplevet og filmet, har SUFOI’s Fotoafdeling kontaktet Filmstationen samt lokale ugeaviser.
Det skal pointeres, at det ikke er SUFOI’s opfattelse, at der er tale om en aprilspøg.
Men har læserne gode forklaringer på, hvad der er set i området eller henvisninger til, hvem der måske kan bidrage seriøst med en løsning?
5600 Fåborg 24. marts 2014
Den kendte og mediebevidste modemand, eventmager m.v., Jim Lyngvild, lagde i marts måned et foto ud på sin Facebook-profil med en ledsagende tekst og blev efterfølgende citeret i http://www.bt.dk/kendte/mystisk-flyvende-objekt-set-over-sydfyn-hvad-er-det, der bl.a. skrev:
Ok, hvad SATAN er det der den seneste times tid har svævet over Ravnsborg — MEGET langt ude. Det mest nærliggende er jo en satellit, men til hvad?
Jim Lyngvild har siden ledt med lys og lygte efter en forklaring på, hvad det kunne være.
Jeg har googlet om det kunne være en satellit, men de ser ikke sådan ud, siger Jim Lyngvild til BT.
Modeskaberen fortæller, at han kunne se det flyvende objekt på himlen fra 20-tiden og et par timer frem.
Den flyttede sig hele tiden. Men ganske langsomt og så skiftede den farve. Den var både blå, gul, rød osv.
Billedet blev taget med et meget kraftigt kamera, som kan forstørre et motiv op med 100.000 gange, forklarer Jim Lyngvild.
Det lignede først bare en stjerne, men så kunne jeg se, at den havde en helt anden form. Først tænkte jeg, at nu havde jeg løst gåden om liv andre steder i rummet, siger Jim Lyngvild.
Desuden kan Jim Lyngvild fortælle morgenen efter til bt.dk, at alt er som det plejer på og omkring Ravnsborg ved Korinth på Sydfyn, hvor han er bosat.
SUFOI kommentar
SUFOI’s Fotoafdeling bad på Facebook-siden Jim Lyngvild om at kontakte SUFOI, hvis han var interesseret i en nøjere undersøgelse af billedet. Der har dog ingen reaktion været på henvendelsen.
Til gengæld gav Facebook-offentliggørelsen anledning til en lang række kommentarer, der dog ikke har synderlig relevans i bestræbelserne på at finde ud af, hvad fotografen egentlig har observeret og fotograferet på den fynske aftenhimmel.
Også på Facebook-gruppen Debatforum — Skandinavisk UFO Information, har fotografiet været debatteret, men uden nogen endelig konklusion.
Nogle har kommenteret, at dette lys har de sandelig også set på himlen osv. Egentlig en noget pudsig — men ofte set — kommentar til noget, der ikke oprindeligt er særligt detaljeret beskrevet af den første observatør, og ofte kommenteret af folk, der dels ikke har været i kontakt med vedkommende og dels har befundet sig utroligt langt væk.
Iflg. fotografens beskrivelse har lyset været set på himlen fra ved 20-tiden og et par timer frem i en langsom bevægelse, og at det først lignede en stjerne. Den lange observationstid — og bevægelse — leder da også automatisk tanken hen på en astronomisk forklaring som f.eks. en af de stærktlysende planeter. I den forbindelse kan nævnes, at planeten Jupiter på observationstidspunktet har været at se højt på den sydlige himmel, ligesom „farveskiftet“ rimeligt kan forklares af en klartlysende planet eller stjerne.
Aftegningens ejendommelige udseende på fotoet kan evt. være forårsaget af en lang eksponeringstid pga. mørket.
Men der mangler detaljerede informationer og data fra observatør/fotograf der kan understøtte eller afvise denne forklaring endeligt.
Det må formodes, at Jim Lyngvild har taget mange billeder af lyset på himlen — hans fotografiske udstyr og øvrige fotoaktiviteter iflg. egne oplysninger på internettet taget i betragtning.
Et sådan materiale har desværre ikke været til stede for en bedømmelse, da der ingen kontakt er opnået med fotografen. Fotosagen er derfor p.t. i arkivet registreret under Utilstrækkelige data.
Løst og facts
Fotos taget nær Lappeenranta af en finsk dame, Sami Niemimuukko, den 26. marts 2014 vakte opsigt hos finske ufo-interesserede. Billederne er desværre taget uden stativ og med lang eksponeringstid, så lysene ses som udstrakte, lysende streger.
Parikkalan linkimasto = Antikollisionslysene fra TV-masten i Parikkala. Fotos: Björn Borg, FUFORA
|
Flere finske myndigheder modtog meldinger om de „brændende lys“ på himlen fra bl.a. både Nord- og Sydkarelen.
En af SUFOI’s gode udenlandske samarbejdspartnere, Björn Borg, FUFORA i Helsinki, efterlyste på europæiske ufo-diskussionsfora mulige yderligere oplysninger.
Mikhail Gershtein, Rusland, har efterfølgende bekræftet, at der rent faktisk var tale om lys opsendt i forbindelse med den russiske militærøvelse Ladoga-2014 nær den finske grænse.
Bl.a. blev der affyret missiler mod de kraftigt lysende mål på himlen.
Fra russisk side findes denne videosekvens optaget fra Skt.Petersborg-området.
http://www.youtube.com/watch?v=_xnmdWHDYPU#t=95.
http://www.fontanka.ru/2014/03/27/080/.
Mystiske lyspletter på Mars ikke særligt „mystiske“
Det er ikke en lille Mars-mand, der blinker til dig i det fjerne — herover i forstørrelse.
Denne optagelse er foretaget af NASAs Mars-robot Curiosity den 3. april 2014. På andre billeder ser man også tydeligt lysende pletter, men ifølge NASA er der tale om genskin fra Solen eller kosmisk stråling, der rammer kameraet, og sådanne lys ses næsten hver uge på optagelser fra Mars-overfladen. Fotos: NASA/JPL-Caltech
|
dansk tid og landede i Gale-krateret på Mars d. 6. august 2012 kl. 7:31
dansk tid. Denne rover er tre gange så tung og dobbelt så bred som
de to Mars Exploration Rovers (MER) som landede i 2004.
lyspletter på Mars stammer.
Det vakte nogen opsigt, at f.eks. hjemmesider som http://www.disclose.tv/action/viewvideo/171303/Flashes_amp_Pillar_Of_Light_On_Multiple_Mars_Curiosity_Rover_Photos/
og http://www.ufosightingsdaily.com/2014/04/mysterous-light-beams-from-mars-surface.html
fortalte om lyspletter fundet på optagelser sendt til Jorden af Curiosity.
Som ofte før var der næsten ikke grænser for de specielle kommentarer, der fulgte de offentliggjorte billeder. Nogle foreslog i ramme alvor, at lyset kunne være tegn på liv uden for Jorden. Selvudnævnte eksperter er som altid meget skråsikre i deres udtalelser.
I en pressemeddelelse slog NASA dog fast, at mystiske lyspletter på billeder fra Mars ikke er tegn på liv.
På billeder taget 3. og 4. april ser man tydeligt lysende pletter, men ifølge NASA er der tale om genskin fra Solen eller kosmisk stråling, der rammer kameraet.
I de flere tusinde af billeder, vi modtager fra Curiosity, ser vi lysende pletter næsten hver uge, udtaler Justin Maki fra NASAs Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Califfornien, i pressemeddelelsen.
Hvis lyset stammer fra glinsende sten med en glat overflade, befinder Curiosity sig omkring 160 meter fra stenen den 3. april.
NASA kan dog ikke med sikkerhed identificere kilden til lyset. Lyset er nemlig tydeligt på billeder fra det højre kamera i stereokameraet Navcam, men ikke på billeder fra det venstre kamera.
Normalt kan vi hurtigt identificere kilden til lyse pletter på billeder baseret ud fra, om lyset er synligt på både venstre og højre kamera. Men i det her tilfælde er det ikke sådan lige til, fordi det ene kamera har blokeret udsyn.
Lyspletterne kan skyldes kosmiske stråler eller sollys i genskin fra stenoverfladen, hvilket er de mest sandsynlige forklaringer, forklarer Justin Maki.
Kilder:
http://ing.dk/artikel/nasa-lyspletter-paa-billeder-fra-mars-er-intet-tegn-paa-liv-167648,
http://jyllands-posten.dk/nyviden/ECE6630082/nasa-slukker-droem-mystisk-lys-pa-mars-er-ikke-liv/,
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2014–108
http://www.chron.com/news/strange-weird/article/NASA-photo-captures-strange-bright-light-coming-5382677.php#photo-6131491
http://da.wikipedia.org/wiki/Curiosity.
Dansk kommentar til „mystisk“ lysplet
Marsgruppen på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, er en forskningsgruppe, som arbejder eksperimentelt med udforskning af overfladen af Mars.
På Marsgruppens blog på nettet har en af forskerne, cand. scient. Asmus Koefoed, 10. april skrevet følgende aktuelle kommentar til lyspletterne på Mars-billederne.
http://www.nbi.ku.dk/forskningsgrupper/mars/english/msl-blog-danish/.
Pixelfejl og rumvæsner
Der kan ske det med al elektronik, at det bliver ramt af en ioniserende partikel, og at det derfor giver et signal. Det er en effekt, vi fysikere bruger i stor stil i CERN, når man skal detektere partikler. Normalt ser vi det ikke på digitalkameraer herhjemme, idet vi oftest ikke befinder os på steder med meget ioniserende stråling, men hvis man er i nærheden af Chernobyl, eller skruer ISOen op på sit digitalkamera, så vil man se, at der pludselig dukker hvide pixels op tilfældige steder i billedet. På Mars er situationen lidt anderledes, atmosfæren er tyndere, og det lader flere ioniserende partikler fra rummet slippe igennem, samtidig er meget af den software, der i digitalkameraer og mobiltelefoner filtrerer pixelfejl bort ikke til stede i de rå foto, vi får fra planeten.
Så når ufosightingsdaily.com har fundet noget, der i mine øjne ligner en kosmisk partikel, der rammer en CCD, eller en overeksponeret reflektion fra en krystal, og kommenterer at dette er endegyldigt bevis for intelligent liv på Mars, så forholder jeg mig skeptisk. Især når filnavnet på deres foto er følgende:
UFO,+UFOs,+sighting,+sightings,+light,+assention,+Mars,+beings,+alien,+aliens,
+ET,+space,+astronomy,+news,+paranormal,+ancient,+city,+base,+structure,+
anomaly,+wtf,+odd,+Justin+Bieber,+Angelina+Jolie,+Hollywood,+CNN,+NBC,+
CBS,+polit2.png
Ydermere fortsætter de med at konkludere at:
„Sure NASA could go and investigate it, but hey, they are not on Mars to discovery life, but there to stall its discovery“.
De er vist ikke enige i NASAs definerede hovedformål om:
„Curiosity’s mission is to determine the planet’s habitability.“..
Det skal hertil også nævnes at „lysglimtet“ kun kan ses med det venstre navigations kamera og ikke det højre.
Jeg vil lade det op til læseren selv at konkludere, om det rent faktisk ville være en god ide for videnskabsfolkene, der jo finansieres af offentligheden, at holde det hemmeligt, hvis der er noget virkeligt spændende på Mars, og om seriøsiteten af ufosightingsdailys indlæg er højt nok til, at det burde bringes i medierne.
Til slut vil jeg nævne, at her efter 4 måneder er vores film om vores resultater fra Mars blevet set af 722 mennesker, mens overstående „nyhed“ fra ufosightingsdaily er på CNN, CBS, og Google News videnskabssektion.
Måske burde vi også nævne Justin Bieber lidt mere i filnavnene, hvis vi vil have at vores forskningsresultater skal ud i verden? 🙂
Se Asmus Koefoeds betagende videoproduktion Dreaming of Martian Rivers inspireret af de senere års forskning af udviklingen på planeten Mars:
https://www.youtube.com/watch?v=gz0-4F6omio
Pas nu på
- det kan gå helt galt med de varmluftballoner!
Lolland-Falsters Folketidende 20. februar 2014
|
For nostalgikere
Hør udsendelsen:
http://www.dr.dk/p1/radioklassikeren/radioklassikeren-110
Ikke besøg fra rummet…
Intet tyder på, at Jorden besøges af væsener fra fremmede planeter. Det mener Kim Møller Hansen, formand for foreningen Skandinavisk UFO Information. Han ser UFO-myten som en fortælling, der blandt andet handler om psykologi og popkultur.
Sådan omtaler Ringsted Weekend et interview med Kim Møller Hansen.
Interviewet kan i sin helhed ses på side 14:
http://www.e‑pages.dk/ringstedweekend/221/.
Tycho Brahe Planetarium:
I 2003 sendte TV2 en film produceret af Fox News, som såede tvivl, om der har været mennesker på månen.
Var Apollo-programmet umuligt at gennemføre?
I programmet var der udsagn fra en række personer, som mente at se beviser for, at billederne fra Apollo-programmet blev optaget i et studie.
De hævdede også, at Apollo-programmet rent teknisk var umuligt at gennemføre. Her får du chancen for at se eller gense programmet, og bagefter kan du deltage i diskussionen af programmets påstande.
Medie-manipulation og diskussion
Foredragsholderen, Kristoffer Leer, er af den klare opfattelse, at det er fup… altså Tv-programmet. Det er et fantastisk eksempel på medie-manipulation, hvor mange argumenter er baseret på enten uvidenhed eller er direkte forkerte. Under diskussionen kan du være med til at debattere de faktuelle fejl i filmen. Foredraget handler også om, hvordan du kan vurderer lødigheden af det, du ser på TV.
Kristoffer Leer fremlægger også nogle af de mange beviser på, at Apollo programmet blev gennemført.
Foredragsholder: Kristoffer
Leer Post doc DTU Space
Arrangementet begynder kl. 19 og slutter kl. 21.
Arrangør: Tycho Brahe Planetarium, Gl. Kongevej 10, 1610 Kbh. V http://www.planetariet.dk/oplevelser/after-dark.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.