Ufoernes dronning — igen, igen…
Planeten Venus har utallige gange været årsagen til ufo-meldinger. Også fra folk som egentlig burde vide bedre. Det bedste eksempel år 2013 stammer fra Indien.
Nogen i det indiske efterretningsvæsen må i dag sidde tilbage med temmelig røde ører.
Den 24. juli 2013 kunne den indiske avis The Telegraph fortælle, hvordan den indiske hær fra august 2012 til februar 2013 havde registreret ikke mindre end 155 tilfælde af uidentificerede flyvende objekter, nok bedre kendt som ufoer, som uden tilladelse var trængt ind i landets luftrum. Det var hver gang sket om natten og fra den kinesiske side af grænsen henover søen Pangong Tso, som ligger højt i Himalaya-bjergene midt på grænsen mellem Indien og Kina i Ladakh-regionen.
De to stormagter har i flere årtier ligget i strid om grænsedragningen i området og holder derfor et vågent øje med hinanden. Ikke mindst i luftrummet. Inderne reagerede derfor hurtigt på de „uindbudte gæster“ ved at sende teknisk udstyr, heriblandt en mobil radarenhed, til en base i nærheden. Men til stor bekymring lykkedes det ikke at identificere objekterne, som nat efter nat lettede fra den kinesiske side.
En kinesisk drone. Brugen af både bevæbnede
og ubevæbnede droner bliver stadig mere udbredt.
Mange mente efterhånden at objekterne måtte være meget avancerede kinesiske spion-droner. De sidste års udvikling inden for overvågningsteknologien gjorde tanken nærliggende.
Derfor brugte hæren også et halvt år på en nøjagtig overvågning og registrering af objekterne.
Men så fik nogen den ide, at spørge astronomerne fra The Indian Institute of Astrophysics i Bangalore om råd. Og det tog ikke de indiske videnskabsfolk lang tid at komme med den rette identifikation af de mystiske fartøjer: Jupiter og Venus.
Disse to „stjerner“, eller rettere planeter, kan netop ses som to lysende objekter, der går op og ned på himlen lidt forskudt for hinanden.
Pangong Tso. Søen ligger i et område, som
Indien og Kina udkæmpede en krig om i 1962.
Det kan umiddelbart lyde underligt, at militærpersoner fra et af verdens største lande kan tage så meget fejl. Men for folk, der kender lidt til ufologiens historie, vil det ikke være spor overraskende. Især Venus har i rigtig mange tilfælde været, og vil fortsætte med at være, kilden til ufo-oplevelser. Planeten har endog fået titlen „ufoernes dronning“.
Den kan skinne op til 15 gange kraftigere end den kraftigste stjerne, Sirius, og fordi den tit ses tæt på horisonten, bliver den ofte identificeret som et fly eller et rumfartøj. Flyveledere skal endog ved flere lejligheder have forsøgt at dirigere planeten ind til landing. Da den samtidig i lange perioder slet ikke kan ses, bliver mange mennesker også let forundret, når de så endelig lægger mærke til den.
Et af de berømteste tilfælde var, da tidligere præsident Jimmy Carter i 1969 uden for en lille restaurant i staten Georgia kort efter solnedgang iagttog et underligt lys på himlen, som blev stærkere og stærkere, indtil det til sidst angiveligt var næsten på størrelse med månen. Han indgav senere en officiel ufo-rapport om oplevelsen. Ufo-skeptikeren Robert Sheaffer konkluderede efter en sammenholdning af nattehimlen med oplysningerne i rapporten, at Carter havde set — Venus.
Jimmy Carter så i 1969 et
underligt lys, som senere
blev identificeret som Venus.
Normalt bevæger Venus sig relativt langsomt henover himlen sammen med stjernerne. Men specielle meteorologiske forhold kan faktisk godt få det til at se ud som om planeten pludselig skifter position. Og folk tror så, de har set et superhurtigt fartøj skifte kurs. Hvis den ses bag drivende skyer eller fra en kørende bil, kan det skabe en illusion af, at Venus bevæger sig meget hurtigere, end den gør i virkeligheden. Når planeten så samtidig virker forbløffende stor pga. det klare skær, kan det blive en temmelig skræmmende oplevelse. Man kommer uvægerligt til at tænke på Betty og Barney Hills beretninger om, hvordan de i deres bil blev forfulgt af et lysende objekt. Fra USA har man meldinger om betjente, som har jagtet Venus og Jupiter i deres politibiler.
Også psykologien spiller en rolle. Det man leder efter, finder man som regel. Man skal bare lede ihærdigt nok. Under den berømte luftskibsbølge fra 1896–97, hvor der pludselig blev observeret mange mystiske luftskibe over USA, var der rigtig mange fejlidentifikationer af Venus. Forestillingen om natlige luftskibe blev forstærket og spredt af aviserne. Folk så et ukendt lys på himlen, og så måtte det selvfølgelig være et af de famøse luftskibe.
I august 1914, da 1. verdenskrig netop var brudt ud, blev indbyggerne i London vældigt opskræmte over et skarpt lys på den vestlige nattehimmel. De troede, det var en tysk flyvemaskine på bombetogt. Og noget lignende skete under 2. verdenskrig. Efter angrebet på Pearl Harbor i 1941 begyndte amerikanerne at holde øje med trusler på nattehimlen. På samme måde som inderne kigger efter indtrængende kinesere i vore dages Himalaya. Også her var det ofte lyset fra Venus, der fangede folks opmærksomhed. Selv uddannede amerikanske piloter kunne, når de var på togt under 2. verdenskrig, tage fejl af Venus og angribende japanske fly og foretage farlige undvigemanøvrer. Eller endog begynde at skyde efter „angriberen“.
Uddannelse og stilling er i det hele taget ikke nogen garanti imod at tage fejl. Også moderne, veluddannede og erfarne piloter har oplevet det. Den 14. januar 2012 befandt et passagerfly fra Air Canada sig over Atlanten på vej fra Toronto til Zurich. Pludselig vågnede andenpiloten fra et lille blund og fik øje på det, han troede var et andet fly på vej direkte imod dem. Førstepiloten beroligede ham med, at det blot var Venus. Men kort efter så andenpiloten endnu et sæt lys (denne gang fra et ægte fly, som dog ikke var på kollisionskurs) og foretog nu en halsbrækkende undvigemanøvre, som ikke blot kvæstede 16 af passagererne, men også næsten resulterede i et katastrofalt sammenstød med et laveregående fly. Undvigemanøvren var givetvis en reaktion på den første forskrækkelse. Men hvordan er det muligt for en erfaren pilot at forveksle et fly med en planet, som er mange millioner kilometer væk? Her må man huske på, at menneskets sanseapparat ikke er udviklet til at foretage en sådan bedømmelse. SUFOI’s undersøgelser bekræfter, at det for mennesker i praksis er nærmest umuligt med den fri himmel som baggrund og måske endda om natten at bedømme objekters hastighed, størrelse og form med blot nogenlunde nøjagtighed.
Astronomen J. Allen Hynek
mente, at ufoerne var værd
at undersøge, men påpegede
samtidig visse problemer.
En af ufologiens kendteste fortalere, astronomen J. Allen Hynek, konkluderede endog i The Hynek UFO Report fra 1978, at især piloter var nogle af de mindst pålidelige observatører pga. en tendens til over-identifikation. Piloter er simpelthen tilbøjelige, af hensyn til sikkerheden, at antage det værst tænkelige. Og dette farver deres opfattelse af det, de ser. Og det samme gælder folk fra militæret og efterretningstjenesten. Om ikke andet leverer ufologien på dette punkt et vigtigt bidrag til forståelsen af, hvordan mennesker ikke blot sanser, men faktisk fortolker deres omverden.
Det indiske militærs fejlidentifikation af planeten Venus som kinesiske spionfly virker på ovenstående baggrund forståelig om end lettere komisk. Men samtidig er historien foruroligende, når man tænker på den anspændte situation mellem de to atommagter i området. Man må håbe, at de røde ører ikke går i glemmebogen sådan lige med det samme.
Ellers kunne den næste fejlidentifikation muligvis medføre langt alvorligere ting end blot endnu en ufo-melding i medierne.
Kilder:
By Jupiter! China spy in the Sky- Intruders over Ladakh turn out to be two planets. By G.S. Mudur, The Telegraph, Calcutta, India, 24. juli 2013.:
http://www.telegraphindia.com/1130724/jsp/frontpage/story_17150854.jsp#.UrxpE2eA3cs.
Airplane, UFO or Venus: Benjamin Radford, Discovery News, 20. april 2012:
http://news.discovery.com/human/psychology/airplane-ufo-or-venus-120420.htm.
Venus: The queen of UFOs, Timothy Printy, 2009:
http://home.comcast.net/~tprinty/UFO/Venusufo.htm.
Astronomical Causes of UFOs, Ian Ridpath:
http://www.ianridpath.com/ufo/astroufo1.htm.
PILOTS AND UFOs — an adequate evaluation, U.A.P.S.G.-G.E.F.A.I., 7. august 2011 by James Oberg:
http://www.uapsg.com/2011/08/piots-and-ufos.html
50 år med ufoer — erfaringer fra 50 års rapportarbejde, Toke Haunstrup, SUFOI, 2007.
Bogen kan i sin helhed læses her:
http://www.sufoi.dk/e‑boger/boger/50%20aar%20med%20ufoer.pdf
Fakta & Myter
SUFOI’s nye bogserie, Fakta & Myter, er blevet godt modtaget af anmelderne. Den femte titel, UFO-styrt, udkom den 6. januar 2014, og lektøren fra DBC skriver bl.a.:
„… Her en ny bog i serien, skrevet af Kim Møller Hansen, der er foreningens formand. Bogen belyser faktamættet og nøgternt, men heldigvis også med entusiasme, en række af de mest kendt formodede styrt af det, som måske er, eller ikke er, fremmede rumskibe. De forskellige formodede ufo-styrt beskriver alle de aspekter af det som er blevet ‚Ufo-myten’. Og alt foregår tilsyneladende ikke i USA. En overskrift hedder fx: ‚UFO-styrt på Amager’ Her beskrives en UFO-historie fra 1985. Den detaljerede gennemgang af sagens forløb viser tydeligt, hvor professionelt og objektivt SUFOI arbejder med en sådan sag… indholdet fejler bestemt ikke noget.“
Hver titel i Fakta & Myter er printet i A4 i farve, på 44–61 sider, velillustreret og med en pris på kr. 89,-
Alle printudgaverne bestilles i SUFOI’s webshop „Bøger for voksne“, og overskuddet går til driften af vores site ufo.dk.
Alle titler udkommer også som e‑bøger, der kan bestilles på saxo.com og andre danske netboghandlere.
Nyt fra SUFOI’s Fotoafdeling
3520 Farum 24. november 2013
Fra en observatør har SUFOI’s Fotoafdeling modtaget et foto taget 24. november 2013 fra Farum Overdrev NV for København:
Herover ses øverst tv. det modtagne foto
med en udsnitsforstørrelse indsat øverst th.
af det observerede og fotograferede lys på
sydvesthimlen. Nederst ses på en udskrift fra
planetarieprogrammet Starry Night posi-
tionen for den lysstærke planet Venus på
observationstidspunktet.
Det modtagne originalfoto er taget med et mobilkamera Sony Ericsson LT18i.
Det fremgår af billedets exif-data, at det er taget kl. 16:43:58, og det fremgår af billedets udseende, at det er taget i retningen SSV, hvor Solen lige forinden er gået ned under horisonten lidt længere i vestlig retning.
Lavt over horisonten befinder sig på dette tidspunkt den lysstærke planet Venus, og Fotoafdelingen er ikke i tvivl om, at det netop er denne planet, der er fotograferet.
Hvis det ikke er Venus, der er fotograferet, så mangler denne lysstærke planet på det modtagne foto, når det er taget imod dette verdenshjørne på det angivne tidspunkt.
Fotoafdelingen har til fotografen i svaret og den udfærdigede rapport anført, at man kan kontrollere denne konklusion ved snarest at gå ud efter solnedgang i klart vejr og konstatere, at Venus ses lavt på sydvesthimlen og evt. tage et kontrolfoto til sammenligning.
Fotografen bemærker efterfølgende:
Retningen er korrekt, og jeg har intet at tilføje mht. konklusionen. Jeg var overrasket over lyststyrken… Jeg tog flere billeder. Både med mobil og alm. kamera.
Af billederne med mobilkameraet fremgår alene en lyskegle, men visuelt var der flere lyskegler. Jeg har ikke tjekket det almindelige kamera endnu.
Da jeg indsendte var det mit håb at I havde noget mere avanceret software til at analysere billedet. Hvis ikke det er tilfældet, kommer man ikke længere.
Fotoafdelingen bad derefter om at få tilsendt de øvrige optagelser fra det alm. kamera, hvor der i givet er bedre optik og flere pixels at arbejde med.
Desværre har SUFOI ikke modtaget de efterlyste andre fotos taget med et bedre kamera.
SUFOI har to andre fotosager fra den pågældende dato lige efter solnedgang — fra ca. kl. 16.02, hvor det drejer sig om kraftigt (af Solen under horisonten ) belyste, meget små contrails fra passagerfly i stor højde, men alligevel ret lavt i horisonten.
Disse fotosager blev omtalt i UFO-Mail 169: http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2013/um13-169.php.
SUFOI’s Fotoafdeling er ikke i besiddelse af specielt avanceret software til at analysere billeder, men hvis sådant eksisterer, hører Fotoafdelingen gerne herom fra læserne. Enhver hjælp er meget velkommen.
7500 Holstebro 1. december 2013
Det modtagne originalfoto taget på 1/17 sek. med SAMSUNG — GT-I9100.
En udsnitsforstørrelse af det modtagne
foto. Lyset er ikke skarpt aftegnet.
En 39-årig observatør fra Sir ved Holstebro nævner i sin henvendelse bl.a.:
Jeg har set en gul/hvid stor stjerne eller noget andet på himlen. Den står samme sted hele tiden. Jeg ser den også sommetider om dagen. Der er den bare hvid. Den har været der de sidste 14 dage. Den er der sommetider 2 døgn i træk.
Jeg tog et billede af den i går aftes. Da jeg zoomede ind på billedet, kunne jeg se at den var gul med en svag sort streg tværs over den. Jeg ved ikke om det er Saturn jeg kan se?
Billedet er taget ca. kl. 17.30. Det er taget fra Sir i sydlig retning ind mod Holstebro. Håber I kan finde ud hvad det er. Det ser mystisk ud.
Fotoafdelingens konklusion
Ud fra observationsberetningen udtrykt i de modtagne mails samt udseendet af billedet er der med stor sandsynlighed tale om den lysstærke planet Venus, der gennem længere tid har været stærkt synlig på sydhimlen lige efter solnedgang.
SUFOI’s Fotoafdeling er ikke i tvivl om, at det gennem længere tid
observerede og fotograferede lys på sydvesthimlen er den lysstærke planet
Venus, der her i planetarieprogrammet Starry Night på fotograferings-
tidspunktet ses lavt over horisonten i sydvest.
Også i dette tilfælde opfordres fotografen til fortsat at gå udenfor og observere sydvesthimlen og evt. tage kontrolfotos af Venus lavt på himlen. Han melder efterfølgende tilbage:
Tak for opklaringen.
Det er rart, at man kan spørge nogen om hjælp i sådanne tilfælde.
4735 Mern 7. december 2013
En 61-årig observatør fra Mern indberetter:
Så meget klar lysende genstand over længere tid i sydvest.
Mener det måske kan være en satellit, jeg har set, er spændt på, om det holder stik, og hvilken satellit det evt. kan være? Tog 3 billeder med Canon, digital IXUS 8015 af det, som jeg sender til SUFOI’s Fotoafdeling.
Et af de originale fotos. Iflg. billedets elektroniske data (exif-data)
er det taget kl. 18:18:59 og med en eksponeringstid på 1 sekund.
En udsnitsforstørrelse. Denne lange belysningstid er også årsagen til, at et lys på
himlen aftegnes som en lysende streg eller forbundne lyspunkter på fotoet.
Hvor er Venus?
En gennemgang af mulige satellitbaner viste intet brugbart resultat.
Men billedernes udseende sammenholdt med informationerne i henvendelsen får straks opmærksomheden henledt på planeten Venus lavt over horisonten på den sydvestlige himmel.
Iflg. planetarieprogrammet Starry Night, der anvendes af Fotoafdelingen, var Venus blot ikke længere rimeligt synlig over horisonten på det opgivne tidspunkt!
Så Venus kunne altså ikke være forklaringen på observationen, hvis de modtagne fotos var taget kl. ca. 18.19, som de elektroniske data (exif-data) viste.
Fotoafdelingen rekvirerede derfor et testfoto fra fotografen med angivelse af, hvornår dette testbillede blev taget.
Hvis man fokuserer på det mest lysende parti på det originale foto og i billedbehand-
lingsprogram bortretoucherer resten af aftegningen, får man ovenstående resultat.
Det viste sig med baggrund i det rekvirerede testfoto, at kameraets tidsindstilling var ca. 1 t. 10 min. forkert, så de 3 oprindelige fotos derfor er taget ca. 1 time og 10 min. tidligere end ellers antaget, nemlig kl. ca. 17.10.
På dette tidspunkt står Venus langt højere på den sydvestlige himmel, som det ses af ovenstående udskrift fra Planetarieprogrammet Starry Night.
Der er alligevel ingen tvivl om, at det er planeten Venus, der er observeret og fotograferet — også i dette tilfælde.
Venus på sydvesthimlen den 1 december 2013.
Foto: Ole Henningsen
|
Fly? Nej Venus!
Det har været sæson for Venus på aftenhimlen, og det fandt SUFOI’s Ole Henningsen også ud af:
Jeg befandt mig den 26. november mellem 16.30 og 17 i bil på motorvejen undervejs fra Københavnsområdet mod Sydsjælland.
Jeg blev opmærksom på det markante lys på den klare himmel mod SSV. På grund af lysstyrken troede jeg først, det var et fly med tændt landingslys undervejs mod Kastrup Lufthavn. Hvis de flyver i retning af observatøren kan man i nogle øjeblikke få illusionen af, at flyet står helt stille på himlen.
Dette har jeg ofte observeret på sydhimlen fra min bil, men efter endnu flere minutters observationstid vil man bemærke, at lyset har bevæget sig til en af siderne.
Da lyset i det aktuelle tilfælde efter længere tid imidlertid stadig befandt sig på sydvesthimlen, blev jeg klar over, at det var en af de lysstærke planeter, i dette tilfælde naturligvis Venus.
Man kan i starten af januar 2014 stadig se Venus meget lavt på sydvesthimlen lige efter solnedgang, men hurtigt er den så tæt på Solens position, at planeten forsvinder i det stærke sollys. Til gengæld kan man efterhånden begynde at se planeten Jupiter på østhimlen fra ved 17-tiden. Ikke så markant på himlen som Venus, men det skulle ikke undre, om Jupiter også gav anledning til henvendelser fra offentligheden.
7120 Vejle Øst 7. december 2013
Fra en observatør i Vejle Øst fik Fotoafdelingen denne henvendelse:
Mærkelig kondenshale på objekt på himlen.
Jeg vil blot høre om I kan bestemme, hvilket objekt dette er, som havde en besynderlig hale, som ikke var symmetrisk i hverken form eller farve (højre/venstre). Jeg har vedhæftet billedet. Zoom venligst langt ind.
Billedet er taget med et Nikon CoolPix P510 digitalkamera med 42x optical zoom og 4.3 — 180mm linse.
Det er taget 7. December kl.14.43.
Objektet bevægede sig i syd-sydvestlig retning. Billedet er taget fra Vejle Øst.
SUFOI’s konklusion
Øverst ses det originale foto og tv. ses en kraftig udsnitsforstørrelse med ændrede lys- og kontrastforhold.
Selv om ligheden med noget brændende, der styrter til jorden er iøjefaldende, er der dog tale om et passagerfly med contrail efter sig.
Sådanne contrails kan tage sig helt forskellige ud, og behøver ikke nødvendigvis at være symmetriske eller med samme farve osv. Der kan også komme skyggevirkninger ind i billedet pga. Solens stilling på himlen, fotograferingsvinklen m.v.
Umiddelbart er det Fotoafdelingens opfattelse, at det lyse „objekt“ i spidsen af contrailen faktisk er reflekteret sollys i flyets krop, og at man ser flere aftegninger ved siden af på div. udsnitsforstørrelser, der er vinger, motorer m.v., altså div. kropsdele.
Via FlightRadar24.com kunne flyet identificeres som en Boing 777–381ER med registrering JA778A NH205/ANA 205 fra All Nippon Airways.
Kurs: 211 grader, hastighed 935 km/t i en højde af 10.356 m.
Flyet var undervejs fra Tokyo til Paris, hvor det landede kl. 15.57 UTC.
3720 Aakirkeby 29. november 2013
Hej, jeg ville meget gerne have at vide, hvad det er jeg observerede på himlen d. 29 november 2013, og som jeg tog billeder af.
Den pågældende morgen tog jeg et billede af solopgangen kl. 0804. Da jeg kiggede på himlen næste gang var kl. 0815, og jeg observerede et mærkeligt fænomen, som jeg fotograferede kl. 0816 og 0817. Hvad er dette? På forhånd tak.
Med venlig hilsen
CS
Sådan lød spørgsmålet, som CS sendte til Institut for fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet.
Har man et spørgsmål om fysik eller astronomi, kan man få svaret her — IFA’s brevkasse til spørgsmål inden for fysik og astronomi: http://phys.au.dk/spoerg-ifa/.
Svar fra Ole J. Knudsen
Svaret til CS blev udformet af planetarieleder Ole J. Knudsen, Steno Museet og lød:
Det er svært at sige med sikkerhed, hvad det er, der er fotograferet.
Skydækket er spredt, og det runde objekt befinder sig under skyerne, og det kaster en svag skygge skråt opad mod højre på alle tre billeder. Det er den form for skygger på en skyet himmel, som kaldes anticrepuskulære skygger.
I selve objektet er der på de to forstørrelser en lille intens hvid plet, og den befinder sig ikke helt samme sted i objektet på de to forstørrelser, mens selve objektet ikke har flyttet sig væsentligt i forhold til skyerne eller træerne fra det ene billede til det næste.
Ud fra skyhøjden den pågældende morgen vil det være muligt at beregne grænser for størrelsen af objektet, men jeg har ikke foretaget meteorologiske undersøgelser endnu.
Ud fra dette vil jeg gætte på, at det er en form for kondensfænomen fra et fly. Måske kan det være en kort kondensstribe set lige bagfra, hvor den hvide plet så er en solrefleks i selve flyet.
Jeg har aldrig selv set noget sådant, og har heller ikke kunnet finde billeder af det.
Jeg er også lidt i tvivl, om en almindelig kondensstribe kan opstå så forholdsvis lavt over jordoverfladen, som dette ser ud til at være.
Der er også andre kondensationsfænomener mulige i forbindelse med jagerfly, som foretager manøvrer med stor hastighed.
SUFOI’s Fotoafdeling involveres
Ole J. Knudsen sendte inden sit svar endvidere billederne fra CS til SUFOI’s Fotoafdeling for evt. at få ekstra kommentarer vedr. det fotograferede fænomen på morgenhimlen.
Udsnitsforstørrelser af det ene af de
modtagne fotos med anvendelsen af div.
filtre og kraftige ændringer af lys- og
kontrastforhold i forsøg på evt. at fremskaffe
yderligere detaljer i aftegningen. Herover i
en s/h‑udgave. Det skal pointeres, at de
modtagne fotos ikke er af høj kvalitet hvad filstørrelserne
angår, så mulighederne for ekstra detaljer er yderst begrænsede.
Det sidste i serien af 3 fotos af fænomenet på himlen.
Udsnitsforstørrelse med anvendelsen af div. filtre og kraftige ændringer af lys-
og kontrastforhold i forsøg på evt. at fremskaffe yderligere detaljer i aftegningen.
Fotografen kommenterer efter svaret fra Ole J. Knudsen:
Ole beskriver at der er en intens hvid plet, men han må så kigge igen, for der er mere end en plet, faktisk er det forreste svagt grønlig og rundt.
SUFOI’s Fotoafdeling må igen pointere, at de modtagne fotos ikke er af særlig høj kvalitet hvad filstørrelserne angår, så mulighederne for at understrege ekstra detaljer er yderst begrænsede. Det af fotografen nævnte grønlige område ses mange steder i billedet ved kraftig forstørrelse, men er blot mere synligt med den lyse aftegning som baggrund.
SUFOI’s kommentarer
Det anvendte kamera er et videokamera, så billederne er taget direkte som stillbilleder med dette kamera. Billederne er derfor af meget lille filstørrelse, så der kun er få pixels at arbejde med.
Hvis der også eksisterer en video, kunne den være interessant at se.
Kameraet er forkert tidsindstillet, stadig på sommertid. Men fotografens angivelser er nogenlunde korrekte sammenlignet med kameraets exif-data og i overensstemmelse med indhentede data for solopgang m.v.
På første foto af en serie på i alt 4 fotos er der intet usædvanligt at se på himlen. Andet og sidste foto er taget med zoom.
Der er 11 min. 46 sek. mellem de to første optagelser, så aftegningen på himlen kan have flyttet sig i den forløbne tid, afhængig af vejrforhold m.v. Fotografen har ikke flyttet sig væsentligt mellem optagelserne. Aftegningen kan også være „overdøvet“ af sollyset på himlen på den første optagelse. Det kan derfor ikke med baggrund i de modtagne fotos fastslås med sikkerhed, hvor længe fænomenet har kunnet ses på himlen.
Anvendelse af div. filtre m.v. i billedbehandlingsprogram ser ud til at bekræfte et „lysere parti“ i aftegningen.
Aftegningens udseende leder tanken hen på udseendet af en raketopsendelse/raketadskillelse, som det af og til ses tættere på Plesetksk, men en „adskillelse“ kan være sket uafhængig af en opsendelse fra denne base. Imod en raketopsendelse taler dog, at en sådan kunne være synlig på den efterhånden ret lyse himmel, selvom Solen kunne give et stærkt genskin.
Der er ved en gennemgang af opsendelser heller ingen fundet mellem 25. november og 1. december 2013.
Fotografen har efterfølgende gjort opmærksom på aftegningens lighed med f.eks. billeder af komet ISON. Selve udseendet kan godt lede tanken i den retning, men en komet observeres eller fotograferes ikke under disse lys-/vejrforhold på himlen.
Ole J. Knudsen bemærker, at der tilsyneladende findes en form for mørk skyggedannelse på alle 3 fotos skråt op mod højre. Dette tyder på en skyggevirkning fra Solen på skylaget, som anført i Ole J. Knudsens svar.
Der er ikke umiddelbart noget der tyder på, at aftegningen kan skyldes et „hul i skyerne“ med bagvedliggende lysere himmel.
SUFOI’s Fotoafdeling hælder ud fra gennemgangen af billederne og korrespondancen mest til det af Ole J. Knudsen foreslåede contrail-/kondenstribe-fænomen fra et fly.
Heller ikke i SUFOI har vi dog tidligere set et lignende contrail-fænomen.
Henvendelsen er sket for sent til at kunne fastslå flys tilstedeværelse i luftrummet via luftfartsmyndigheder eller FlightRadar24.com.
SUFOI har ikke modtaget nogen form for andre indberetninger fra den pågældende dato eller tid.
Her ses fotografens sammenligning mellem det fotograferede fænomen og komet ISON.
Men en komet kan under ingen omstændigheder være årsag til observationen. |
den 20. november 2009 ligner andre fotografier af denne type raketopsendelser
fra den tidligere hemmelige rumbase Plesetsk i Rusland.
Der er i dette tilfælde tale om opsendelse af Kosmos-2455 med en Soyuz‑U raket.
SUFOI’s Fotoafdeling efterlyser gerne yderligere kommentarer fra UFO-Mails læsere via www.ufo.dk
Løst og facts
Observatøren rapporterer om morgenen kl. 05.40 den 1. november 2013 at have observeret et trapezformet sort objekt med, hvad syntes at være lysende vinduer.
Observationen blev gjort fra Mönschhof i Burgenland.
Midt foran var der to store runde lys og i bunden var der to store rektangulære oplyste „vinduer“. De runde lys kunne ikke være projektører, da der ingen lyskegler var, siger observatøren.
Om det var helt fladt på bunden, som på observatørens tegning, kunne han ikke se, ligesom der heller ikke kunne ses andre detaljer pga. mørket.
Observatøren fortæller bl.a.:
Objektet bevægede sig fra syd mod nord med konstant højde og hastighed. Anslået fløj det i 200–300 meters højde og med en hastighed mindre end 100 km/t. Størrelsen af objektet anslås til omkring 10 meter, omkring en tredjedel så bred som lang, trapezformet indsnævret mod bagenden, og det fløj fuldstændig lydløst. Jeg var i stand til at observere objektet omkring 4 minutter, indtil den forsvandt over mit hus. Min kone så det også og spurgte mig helt forvirret „hvad er det?“.
Jeg ved 100 procent, at det hverken var et konventionelt fly eller en helikopter, og jeg kan forsikre om, at det heller ikke var en „Halloween joke“ eller en ønskedrøm fra min side.
Jeg så et sfærisk objekt over Wien allerede for omkring 20 år siden en efterårsdag , og har derfor besluttet at dele min nuværende observation med andre. Af forståelseshensyn lavede jeg en tegning.
Den østrigske afdeling af tyske DEGUFO er inde på, at det måske kan have drejet sig om en drone og har i forbindelse med en efterforskning interviewet observatøren. En video kan med overskriften „UFO eller done“ ses på YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=SjdyVD5nGyM#t=159.
Hansjürgen Köhler fra den tyske organisation CENAP, har en anden opfattelse og skriver på sin blog om denne observation bl.a.:
Denne sag blev kendt viden om, allerede inden den egentlig var blevet nøjere undersøgt.
Observatørens beretning og skitse og en gennemgang af dataene pegede stærkt på et fly.
Det kunne også hurtigt fastslås, at der på dette tidspunkt (i tåge) var et jetfly fra WIZZAIR af typen Airbus A‑320 i luften.
Kilde: Hansjürgen Köhlers blog:
http://www.hjkc.de/_blog/2013/12/23/ufo-forschung—cenap-ifo-aktenteil‑1—moenchhofaustria-1112013540-mez/.
Største videnskabelige begivenheder i 2013
En kæmpe meteor, klonede menneskeceller og jordlignende exoplaneter. Det er en del af opskriften på et begivenhedsrigt forskningsår 2013, ifølge tidsskriftet Nature.
Læs artikel om begivenhederne hos videnskab.dk: http://videnskab.dk/kultur-samfund/nature-her-er-arets-10-storste-begivenheder-i-forskningens-verden.
Bakterier kan have haft gode forhold på Mars
I det store Mars-krater Gale har der engang været en ferskvandssø, som kan have været et fortræffeligt levested for bakterier. Det står nu klart, efter at NASA’s selvkørende Mars-laboratorium Curiosity har analyseret prøver fra den gamle søbund i et område kaldet Yellowknife Bay.
De nye resultater fra Mars-robotten er beskrevet i seks artikler, der netop er publiceret af det videnskabelige tidsskrift Science, skriver videnskab.dk.
Blandt de cirka 450 forskere, der er tilknyttet Curiosity-projektet, finder man Morten Bo Madsen, der er lektor på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. Og han er begejstret for de nye resultater:
Hovedformålet med denne mission var at undersøge, om der er steder på Mars, som engang kan have været beboelige. Og nu har vi faktisk allerede nået dette mål, siger han.
Planetarium 17. april 2013.
Nu ved vi, at encellede mikrober, som vi kender fra Jorden, ville kunne leve i det miljø, der var på Mars, dengang Yellowknife Bay var våd. Hvis de har været der, har de haft gode forhold. Det tyder alting på.
Forskerne havde egentlig først regnet med, at det store gennembrud kom, når Curiosity nåede frem til foden af det høje bjerg Mount Sharp. Robotten er på vej, men turen dertil kommer til at tage adskillige måneder. Så længe behøvede forskerne alligevel ikke at vente.
Læs mere: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/bakterier-har-haft-gode-forhold-pa-mars.
Måske en trøst: Superhjerner husker også forkert
Enkelte mennesker kan huske alle detaljer fra deres eget liv — hvad de fik til frokost for 13 år siden, og hvem der virkelig tog opvasken efter julemiddagen, skriver videnskab.dk.
Minder om begivenheder kan nemt ændres — eksempelvis af anden information, vi får senere.
Årsagen til falske erindringer ligger sandsynligvis i den proces, hjernen bruger til at skabe og fremkalde minder. Den åbner for fejl.
Det fungerer ikke sådan, at hjernen tegner et fast minde, som vi senere kan hente — som et fotografi fra en kasse på loftet. I stedet er vores erindringer lidt „bløde“ og modellerbare i det.
Når vi genkalder minderne, rekonstruerer vi dem. I den proces kan minderne let ændres, og forandringerne kan lagres til senere anledninger.
På opdagelse i planetariets univers
Tycho Brahe Planetarium kan i 2014 fejre sit 25 års jubilæum og har allerede flere nye film på programmet, ligesom en ny spændende foredragsrække er ved at blive udarbejdet.
Er man interesseret i en kort orientering om himmelfænomener, nattehimlens undere eller astronomi generelt, så kan et besøg på planetariets hjemmeside bestemt anbefales.
Her kan man også stifte bekendtskab med, hvad der er af nyheder indenfor astronomi og rumfart samt rører sig på den aktuelle himmel. Hvad er der af muligheder for nordlys og stjerneskud, og kan man se Den internationale Rumstation, ISS, netop nu?
Få en ekstraordinær oplevelse ved et besøg på Tycho Brahe Planetarium eller gå på opdagelse på hjemmesiden: http://planetariet.dk/.
Skyer eller ufoer? – det er op til dig
er overskriften på sitet: http://www.inquisitr.com/1064275/clouds-or-ufos-you-decide-photos/ der har sat nedenstående usædvanlige skyfotos fra Kina i omløb på nettet.
Man kan læse mere om denne type vejrfænomener og skyformationer på Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Supercell
Og hvis man f.eks. søger billeder på nettet under f.eks. supercell storm clouds kan man få dette resultat:
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Astrofysik for travle mennesker
Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem – universet. Læs om alt fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof, og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Skattejagt
I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Uanset hvilken skat det handler om.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.