Nyt på ufo.dk
Hver uge udvides og forbedres indholdet her på ufo.dk. Nogle af de seneste nyskabelser er:
Undervisning
SUFOI modtager hvert år mange henvendelser fra skoleelever, som vil skrive en opgave om ufoer. For at hjælpe dem godt på vej i arbejdet har vi udarbejdet et to-siders informationsark: »Til dig som vil arbejde med emnet ufoer«. Det kan downloades på Undervisning.
FAQ
Hvor mange indberetninger modtager SUFOI? Hvem ser ufoer? Og hvad er ufoer egentlig? Spørgsmålene til SUFOI er mange, og vi vil gerne give så præcise og korte svar som muligt. Det gør vi i det nye menupunkt FAQ (Frequently Asked Questions, hyppigt stillede spørgsmål). Finder du ikke svar, er du altid velkommen til at kontakte os.
Online bøger
Under menupunktet Online bøger finder du mange titler, som SUFOI har udgivet gennem årene. Nogle er forholdsvis nye (fx 50 år med ufoer), andre er meget gamle (fx UFO’er over New Zealand). De ældre udgivelser har mest historisk og nostalgisk værdi, idet de kan indeholde fakta og synspunkter/holdninger, som siden har ændret sig markant. Flere af onlinebøgerne har vi stadig som printbøger i SUFOI Butikken, hvor de kan købes til en meget rimelig pris. Mange bøger er trods alt stadig mest behagelige at læse på papir.
Fra SUFOI’s Fotoafdeling
4900 Nakskov 15. april 2012
Der kom en rød kugle fra vest. Den fløj mod syd vest og forsvandt så. Efter yderligere ca. 1 min. kom der en rød kugle mere, som fløj i samme retning. Den sidste tog jeg foto af.
Det fortæller Lars Erik Nielsen fra Frodesvej i Nakskov til Skandinavisk UFO Informations hjemmeside www.ufo.dk om sin oplevelse søndag den 15. april. De var to personer, der observerede de røde lys på himlen den 15. april ved 21.10-tiden, hver gang i et minuts tid, set i vestlig retning og forsvinde i sydvest ca. 30 grader overhorisonten.
Det originale foto.
Samme foto i en lysnet udgave.
En kraftig udsnitsforstørrelse og anvendelse af div.
filtre i billedbehandlingsprogram. Herved ses et
markant lysere parti i aftegningen, der helt svarer
til udseendet af en lille varmluftballon med et
brændende materiale i bunden til opdrift.
Der er ingen tvivl om, at der er tale om varmluftballoner opsendt fra lokalområdet et sted.
DMI’s vejrdata understøtter også, at det kan være noget luftbåret, der forsvinder i sydvestlig retning.
Der er andre observationer indrapporteret til www.ufo.dk denne dato. Den nærmeste rent geografisk er fra Haslev og viser endnu mere klart en varmluftballon på himlen.
4690 Haslev 15. april 2012
Et ægtepar fra Haslev rapporterer, at de kl. ca. 20:37 i 3 — 4 min. ser noget mystisk på himlen:
På disse to originale fotos syner de små mørke objekter ikke af meget, men de ses forneden og foroven i billedet.
|
„Min kone kalder på mig da hun ser nogle flyvende objekter over vores vej. Først tror jeg det er helikoptere, der er langt væk, men de siger ikke en lyd — heller ikke da de passerer direkte over vores vej. Der er tale om 2 stk., som er identiske — tæt på „dråbeformede“ og de flyver med eksakt samme afstand mellem hinanden og samme hastighed.
Da de forsvinder i horisonten dukker der pludselig 3 nye op fra samme sted og er nøjagtigt magen til de andre 2. De forsvinder også i horisonten, og lige da er væk, dukker der 3 nye op igen. De er ligeledes magen til, men vi lægger mærke til, at de alle 3 har et rødt lys for enden ved „dråbeformen“, og lyset ligesom „spejder“/undersøger frem og tilbage ned mod jorden. Disse 3 forsvinder samme sted som de andre, og alle objekter fløj med nøjagtig samme rute.
Vi fik taget et par billeder med et Canon EOS 550D kamera, og jeg fremsender et par billeder i en separat mail til SUFOI.
Virkelig en meget mystisk oplevelse, og I er velkommen til at kontakte os hvis der er spørgsmål.“
Heldigvis har fotografen anvendt et så godt fotoapparat og fået stillet skarpt, således at det er muligt at lave gode udsnitsforstørrelser af de fotograferede objekter..
|
Udsnitsforstørrelser af originalfotos
og ændring af lysforhold mv. viser med al
ønskelig tydelighed, at der er tale om små
varmluftballoner med det brændende
materiale i bunden.
Efter at have meddelt ægteparret konklusionen fra SUFOI’s Fotoafdeling, modtog vi denne tilbagemelding:
„Ja, min kone og jeg er mest „realister“ og var selv klar over at det kunne være varmluftballoner — men var ikke sikre, da det ikke var noget vi har set før nu.
Efter vi havde tid om aftenen efter oplevelsen til at „Google“ rundt omkring diverse himmelfænomener samt menneskeskabte fænomener som varmluftballoner osv., var vi også meget tæt på at være sikker på ballon løsningen.
Tak for jeres svar — og vi holder øje med ejendommelige fænomener fremover 🙂“
2400 København NV 27. april 2012
En 21-årig HF-studerende fra København NV rapporterer via www.ufo.dk:
„Der var den 27. april kl. ca. 23.15 to lys som kom hen over himmelen. De svævede ikke, de fløj så hurtigt, at der må have været en motorkræft el. lign. bag. Man kunne kun se lysene, ikke noget strukturelt/krop. De fløj med jævn hastighed, intet stop eller lign. Lyset var rimelig kraftigt, og fik dem til at se ud som om, de var tæt på, arealet af lyset var ca. 14 gange større end en stjerne, som man ser den på himmelen fra jorden. Afstanden mellem lysene varierede ikke, den var præcis den samme konstant. De fløj i samme retning uden udsvingninger i retning fra vest og forsvandt i nordøst.
Der var 3 vidner og vi så lysene, orange, i 3 — 4 min.
Jeg har billeder, men de er af ringe kvalitet. Jeg havde ikke en indstilling på mit kamera, som kunne klare at tage et godt billede med så lidt lys, som der var, så de er blevet rystet en del. Billederne er taget med et Nikon D40 digital spejlrefleks-kamera.
Jeg havde zoomet helt ind på alle tre billeder, og sender dem gerne, hvis I er interesseret i at se dem.“
Et af de originale fotos. Fotografen har forsøgt at zoome
kraftigt ind på lysene på himlen. Billedet er uskarpt pga.
den lange automatiske eksponeringstid på 4 sekunder (pga.
mørke og zoom), og kamerabevægelsen ses tydeligt i form
af lysende streger af samme tykkelse som aftegningerne
(forneden th. og over de lysende aftegninger).
Samme optagelse gjort mørkere og skarpere.
Udsnitsforstørrelse af det ene af lysene med
ændringer i lys- og kontrastforhold mv. levner
ingen tvivl om, at der er tale om små varmluft-
balloner med lys i bunden, og ballonens øverste
aflange form ses ovenover den mest lyse del
af aftegningen.
Efter at have gennemgået fotografierne er SUFOI’s Fotoafdeling ikke i tvivl om, at fotografen sammen med de øvrige observatører har observeret og fotograferet små varmluftballoner opsendt fra lokalområdet et sted.
Denne konklusion er helt i overensstemmelse med det beskrevne udseende, flyvemåde m.v. og samtidig understøttes dette af DMI’s vejrdata for Kbh.-området.
Flere oplysninger om luftballoner/fotos/videoer kan ses på adressen:
http://www.sufoi.dk/info/balloner.php
2720 Vanløse 5. maj 2012
En 48-årig mand fra Vanløse har sendt denne beskrivelse til www.ufo.dk om sin oplevelse, hvor han også fik videofilmet de lys, han iagttog på himlen:
„Observationen fandt sted i Vanløse på Ålekistevej over for nr. 122 på fortovet ved den her beliggende park. Klokken var 22:19, og jeg havde netop sendt min kammerat af sted i en taxa.
På vej tilbage mod min lejlighed, fanger noget på himlen min opmærksomhed ud af øjenkrogen. Det jeg observerer er ved første øjekast 8 — 10 lys i orange farve, som i lysstyrke langt overgår stjerner og som bevæger sig i formation fra vest mod øst. Jeg observerer stik syd. Afstand til disse lys og deres hastighed tør jeg endnu ikke gætte på. For at kunne dokumentere og evaluere griber jeg min telefon en Nokia E75 med indbygget 3,2MP kamera og begynder at filme med automatisk lysregulering og i højeste opløsning.
Efter at have filmet i bare 84 sekunder, og mens hvad jeg vil kalde objekterne stadig er i syne, afbryder jeg for at ringe til min kammerat i taxaen. Det lykkedes mig at få ham til at stoppe taxaen og kigge på himlen i min retning hvor han kan bevidne at se 2 af disse objekter. Herefter ringer jeg til min mor, som bor øverst i etageejendom nær Grøndalsparken, og mens jeg taler med hende og får hende til at kigge ud af vinduet, dukker endnu 2 — 3 lysende objekter op. Tilsyneladende kommende fra samme retning i omtrent samme hastighed og samme farve, omend jeg husker det som om et af dem var endnu kraftigere i lysstyrke og størrelse end de på videoen dokumenterede. Pludselig udbryder min mor: “Hov hvad var det, var det et stjerneskud”. Jeg svarede: “hvad skete der hvad mener du ?”, da jeg ikke længere havde visuel kontakt selv.
“En af dem faldt ned tror jeg”, svarede min mor. Jeg sagde: ‚nej, det tror jeg ikke’. Herefter forsvandt også den sidste, og vi talte videre en tid om hændelsen og sluttede samtalen.
Det var i forbindelse med hændelsen ikke noget at høre så vidt jeg kan bedømme. I alt var der tale om op til 13+ i antal.
Jeg har uploaded videoen til youtube.com på linket her:
http://www.youtube.com/watch?v=j9jqxGQsnTw.
Titlen er:05052012 22:19 orbs/objects Copenhagen.“
Screenprint fra den uploadede videosekvens.
|
„Faktisk ville jeg være taknemmelig for en forklaring på dette, hvorfor jeg selvfølgelig håber at høre fra Skandinavisk UFO Information“.
SUFOI’s Fotoafdeling kan tilføje, at videoen er ved at blive fremskaffet i original filstørrelse for bedre at kunne analysere filmen. Resultatet vil blive offentliggjort i en senere UFO-Mail ligesom læsere er velkomne til at komme med kommentarer eller underbyggede forklaringer på det filmede til Skandinavisk UFO Information — SUFOI.
Dansende lys over Søhøjlandet
„De bevægede sig som dansende lys… Sommetider gik det lynhurtig… Andre gange var det mere som en svævende danserinde. Jeg tænkte straks, at det måtte være ufoer… Min datter gik ind efter en lommelygte og lyste i deres retning, og på et splitsekund var de væk. Jeg synes det var en fantastisk oplevelse.“
I dagene efter søndag den 8. april 2012 (1. påskedag) modtager vi i SUFOI flere henvendelser fra Østjylland om lys set på himlen om aftenen 1. påskedag. En af de første henvendelser stammer fra en 40-årig mand fra Svejstrup Enge, som ligger mellem Skanderborg og Ry. Han fortæller, at han ved 22.35-tiden fik øje på to hvide „lyståger“ i en vestlig/nordlig retning. Om oplevelsen forklarer han:
„Lysene bevæger sig mod hinanden og mødes i retning nordvest, hvor de bevæger (danser?) sig om hinanden før de samles eller smelter sammen, hvorefter de forsvinder (lyset slukkes). Et øjeblik efter gentager det sig. Lysene dukker op, samles og forsvinder. Det gentager sig igen og igen. Bevægelsesmønsteret er varieret, men alligevel den samme, og med små ændringer i højden over horisonten. Efter cirka 20 minutter går vi inden for igen. Mærkværdig, men meget fascinerende, oplevelse.“
I løbet af de første dage efter påske modtager SUFOI i alt fire henvendelser om de samme lys. Observatørernes beskrivelser er i hovedtrækkene enslydende. Der var tale om to hvide lys med et tåget eller diffust udseende, som bevægede sig frem og tilbage i mønstre og skiftevist samledes og skiltes. Observatørernes geografiske spredning viste, at der måtte have været tale om et fænomen, som kunne ses fra et stort område. Således stammede to af de øvrige henvendelser fra Gedved og Tebstrup (ca. 10 km syd for Skanderborg), mens den fjerde henvendelse kom fra Resenbro ved Silkeborg. Afstanden mellem Gedved/Tebstrup og Resenbro er næsten 30 km i fugleflugtslinje.
Observatøren fra Resenbro, en kvinde i halvtredserne, fortæller om sin oplevelse:
„Jeg står i mørket og kigger ud af vinduet mod syd over vejen mod Jyllandsringen, hvor jeg ser to stærke lys på himmelen. Umiddelbart tror jeg, det er lyskegler fra en bil, men de forbliver ikke parallelle. Så tror jeg, at det er lyskegler fra stærke lommelygter, men lyset „danser rundt“ og kan umuligt komme fra lommelygter. Det ser ud, som om lyset komme oppe fra og ikke nede fra jorden. Det ene lys drejer rundt om det andet og hurtigt forsvinder de begge mod syd/vest. Hele seancen varer måske ikke mere end to minutter. Jeg lytter efter om jeg kan høre en eventuel støj fra motorer, men der er ingen.“
Det er værd at bemærke, at kvinden beskriver synet som lyskegler fra en bil eller fra stærke lommelygter. Denne beskrivelse bekræftede den formodning, som vi allerede meget tidligt havde i SUFOI. Nemlig den, at observationerne kunne skyldes lyset fra et par kraftige projektører, som lyste op i himlen.
Gensyn med en gammel kending
Projektørlys er på mange måder en gammel kending i SUFOI. Især i 1990erne blev det moderne at opstille projektører i anledning af snart sagt alle typer af anledninger, fx byfester, jubilæer, receptioner, åbningen af nye butikker eller som blikfang for diskoteker.
I en periode fra midten af 1990erne og nogle år frem udgjorde projektørlys omkring en tredjedel af alle observationsindberetninger til SUFOI. Men fra slutningen af 1990erne begyndte antallet af henvendelser at dale, og siden starten af det nye århundrede har vi næsten ikke modtaget nogen indberetninger om projektørlys. Om dette skyldes, at det ikke længere er så moderne at opstille projektørlys — eller om folk har vænnet sig til fænomenet — er svært at afgøre.
Fire uafhængige henvendelser om samme projektørlys var derfor lidt af et særsyn, som samtidig skærpede vores nysgerrighed efter at komme til bunds i sagen og finde frem til „synderen“. Hvem havde opstillet projektørlyset? Og hvor?
ProjektørlysProjektørlys består i reglen af to eller flere projektører arrangeret i et mekanisk ophæng, så de kan bevæge sig i forskellige mønstre, mens de lyser op i himlen. Når projektørlyset rammer et skylag, ses det som runde og/eller ovale lyspletter på undersiden af skyerne — ofte med diffuse kanter. Er der huller i skylaget, kan det desuden se ud, som om lysene forsvinder kortvarigt, når lyset fra projektøren „fejer“ hen over hullerne. Projektørlys kan derfor se ganske besynderligt ud med op til adskillige lysende pletter, der farer rundt på himlen i forskellige mønstre og nogle gange „slukkes“ og „tændes“ med regelmæssige eller uregelmæssige mellemrum. Desuden oplever mange observatører det, som om lysene befinder sig oven over eller inde i skyerne. I nogle tilfælde kan fænomenet også opleves som lysene på ét stort, roterende objekt i eller over skyerne. I mange tilfælde er det ikke muligt at se en kegle fra jorden og op til lyspletten på skyerne. Lyskeglen er normalt kun synlig, hvis der er noget i luften, fx støv eller dis, der kan reflektere lyset. Eller hvis man befinder sig tæt på selve lyskilden. Projektørlys
Foto: Per Tybjerg Aldrich
|
Efterlysning af lysenes ophavsmænd
For at komme nærmere et endeligt svar på spørgsmålet om, hvor projektørlyset stammede fra, tog vi kontakt til Lokalavisen Skanderborg, som dækker det område, hvor vi havde modtaget flest henvendelser fra. Vi håbede, at en omtale i avisen af observationerne ville give henvendelser fra andre observatører, som kunne hjælpe os med at finde frem til ophavsmændene bag projektørlyset. Eller måske endda en henvendelse fra den eller dem, som havde opstillet projektørerne.
Lokalavisen Skanderborg bragte i den efterfølgende uge historien om observationerne på forsiden af avisen med overskriften „UFO’er over Skanderborg“.
Lokalavisen Skanderborg bragte historien om observationerne af de „dansende lys“ på forsiden den 17. april 2012.
|
Flere henvendelser
Artiklen i Lokalavisen Skanderborg affødte nye henvendelser. I alt modtog vi syv nye indberetninger, som i det væsentligste bekræftede de tidligere indberetninger.
Eksempelvis fortæller en 50-årig pædagog, at han kom kørende sydfra ad landevejen mod Ry, da han ca. 500 meter før Dover Kirke ser to ovale lys foran sig:
„Min første tanke var, at det måtte være refleksioner [af lyset] fra modkørende biler. Men der var ikke umiddelbart nogen tåge eller sky-masse, som et sådant lys ville kunne reflekteres i. Pludselig begynder de asynkront at ‚danse’ med hinanden eller lege en form for ‚tick-leg’ med hinanden. Da jeg er ud for Dover Kirke tænker jeg for sjov, at det nok er nogle af de døde, der leger lidt.
Lysene fortsætter, og det virker som om at de ikke befinder sig så langt væk fra mig. Jeg tjekker om det skulle være refleksioner på min forrude, men det er det ikke… De fortsætter med ‚at følge mig’, hvor de ind imellem forsvinder ud til siden, nogle gange hver for sig, nogle gange sammen, og hurtigt ind igen foran mig, indtil jeg når første rundkørsel i Ry. Jeg fortæller ved hjemkomsten min kone om oplevelsen, og det kan ikke undre, at hun kigger lidt ‚skævt’ på mig.“
En anden indberetning viser, hvordan et forholdsvist „uskyldigt“ projektørlys kan give anledning til usædvanlige oplevelser. En kvindelig pædagog, som bor mellem Ry og Skanderborg, ser lysene sammen med sin familie. I beretningen til SUFOI fortæller hun:
„Jeg var ude på min terrasse ca. 22.20 og så pludselig to lysfænomener på himlen over Svejstrup Enge. De bevægede sig som dansende lys, de byttede plads, blev runde, så mere aflange og var i konstant bevægelse. Sommetider gik det lynhurtig med at flytte sig, og andre gange var det mere som en svævende danserinde. Jeg tænkte straks, at det måtte være ufoer og ikke lyskegler, da de hele tiden skiftede facon og fart. Jeg kaldte på min familie, som kom ud og så lyset. De grinede bare og sagde ‚ja, det er godt med dig, det er da bare nogen der lyser [op i himlen]’. Min datter gik ind efter en lommelygte og lyste i lysenes retning, og på et splitsekund var de væk. Jeg synes det var en fantastisk oplevelse. Har læst om ufoerne i Skanderborg ugeblad og syntes, jeg også ville give min oplevelse videre til jer.“
Det er interessant, at kvinden oplevede det, som om lysene forsvandt, da datteren lyste mod dem med sin lommelygte. Da der utvivlsomt var tale om det samme projektørlys, som de andre observatører havde set, har der givetvis ikke været nogen sammenhæng. Det må derfor være en tilfældighed, at lysene forsvandt, da datteren lyste mod dem. Måske bevægede lysene sin ind over en del himlen, hvor der ikke var skyer. Eller måske blev projektørerne slukket.
Fort Østerlund?
To af henvendelserne fra læserne af Lokalavisen Skanderborg pegede på Fort Østerlund som kilde til lysene. Fort Østerlund er et „paintball- og actioncenter“, som ligger ved Virklund lidt syd for Silkeborg. Stedet kan bl.a. lejes til brug for private fester og lignende. Den ene af læserne skriver i sin mail til SUFOI: „Jeg har set det samme her i Virklund for ca. 14 dage siden. Passer med beskrivelsen af lyspletterne. Lignede lidt noget, der kunne tyde på ufo-aktivitet. Senere så jeg, at det kom fra projektører, der lyste op i skyerne.“ Læseren mente, at lysene stammede fra en fest på Fort Østerlund.
Leder og eventmanager på Fort Østerlund, Martin Grøn, afviser dog, at det var dem, som var skyld i de mange observationer 1. påskedag. I en mail til SUFOI skriver han: „Jeg tvivler stærkt på, at det kan have stammet fra Fort Østerlund. Som daglig leder derude véd jeg, at vi ikke haft arrangementer på dette tidspunkt.“ Dermed kunne Fort Østerlund altså udelukkes som kilde til projektørlyset.
Men hvor kom lyset så fra? Observatørernes retningsangivelser antydede, at projektørlyset måtte have befundet sig et sted mellem Ry og Silkeborg.
Den endelige opklaring af sagen kom søndag den 29. april, hvor TV2 Østjylland bragte et indslag om sagen i deres nyhedsudsendelse kl. 19.30. Her kunne de fortælle, at observationerne skyldtes et projektørlys, som var blevet opsat i forbindelse med et FDF arrangement på Sletten, som ligger ved Julsø få kilometer vest for Himmelbjerget.
TV2 Østjylland kunne i deres aftennyheder søndag den 29. april fortælle, at observationerne skyldtes projektørlys opsat i forbindelse med et spejder-arrangement ved Himmelbjerget.
|
Journalist Helle Tølbøl Lauritsen, som lavede indslaget i TV2 Østjylland, fortæller til SUFOI, at en af hendes kollegaer, som bor i området, også havde set lysene og havde ment, at de måtte stamme fra Svejbæklund kursuscenter. „Der ringede vi så til, men de havde ikke haft noget arrangement den weekend. Men det havde FDF’erne på Sletten, kunne de fortælle. Vi fik så fat i ham, der var kursusleder ved FDF, og han fortalte om de to projektører. sådan!“
I indslaget på TV2 Østjylland kunne man bl.a. se interview med to af de observatører, som havde henvendt sig til SUFOI. Derudover bragtes også klip fra en amatøroptagelse af projektørlyset på Sletten og et interview med kursusleder Martin Aamann fra FDF. Ham ringede SUFOI efterfølgende til, for at få flere oplysninger om projektørlyset.
Ufoer på 2.000 watt stykket
Martin Aamann fra FDF kunne fortælle, at projektørlysene var opstillet i anledning af FDF’s store lederkursus for kommende spejderledere. Kurset er en årligt tilbagevendende begivenhed på Sletten og går under navnet „Seniorkursus Sletten“. På kurset deltog omkring 430 FDF seniorspejdere i alderen 15–19 år. Kurset løb af stablen over påskedagene 4–9. april 2012.
I forbindelse med dette års kursus havde arrangørerne lejet to projektører med en effekt på 2.000 watt hver. Det var altså disse projektører, som havde skabt undren hos mange østjyder. På spørgsmålet om, hvad der var årsagen til, at de havde opstillet projektørerne, forklarede Martin Aamann, at det rent og skær var for sjov.
Martin Aamann kunne desuden fortælle, at projektørerne faktisk havde været tændt de fleste af aftenerne. Det forekom ham derfor underligt, at der kun var kommet observationer fra 1. påskedag — og ikke de øvrige aftener. Dette er en interessant oplysning, da det antyder, at de konkrete vejrforhold kan have stor betydning for, hvorvidt projektørlys giver anledning til observationer. Tilsyneladende var der de „helt rette“ vejrforhold 1. påskedag i år.
Således lykkedes det med hjælp fra TV2 Østjylland at lukke sagen om de dansende lys på himlen over Søhøjlandet!
Links
Se indslaget på TV2 Østjylland her:
http://www.tv2oj.dk/arkiv/2012/4/29?video_id=27283&autoplay=1
Løst og facts
Flyvende hollænder faldt til jorden…
Her er hollænderen „Jarno Smeets“ angiveligt på vej mod at
virkeliggøre sin drøm — en flyvetur med hjemmelavede vinger.
Og her ses han endelig i luften — hans drøm om at
kunne flyve som en fugl blev opfyldt…
Det automatiske hjelmkamera optog flyveturen og viste landskabet under
den flyvende hollænder. Se hele filmsekvensen, der viser starten og flyvningen
http://www.humanbirdwings.net/about/flying-like-a-bird/
Filmanimator bag videoen — og svindelen…
Men ak, det hele var en spøg, et stort anlagt projekt, der over en lang periode blev omtalt på hollænderen „Jarno Smeets“ blog på internettet.
Bag det hele står filmanimatoren Floris Kaayk, der bl.a. i det hollandsk TV-show »De Wereld Draait Door« sammen med „medsammensvorne“ forklarer den ivrige tv-vært om svindelens tilblivelse og medieeksperimentet. Og eksperimentet var virkelig vellykket. Videoen spredte sig på YouTube med rekordfart, godt hjulpet af ukritiske medier verden over. Se det hollandske TV-show: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/90021 |
I Norge bragte både NRK og Dagbladet.no omtale af „flyvningen“ og
viste det efterhånden berømte videoklip fra YouTube.
http://nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.8043945
http://www.dagbladet.no/2012/03/21/nyheter/forskning/menneskelig_fugl/flyging/20779357/
På sin blog noterer „Jarno Smeets“
bl.a. at den tyske udgave af Financial
Times også havde omtalt hans flyveprojekt.
http://www.humanbirdwings.net/wp-
content/uploads/2012/03/page281.pdf
Da spøgen var afsløret berettede danske Videnskab.dk med deres norske kollega forskning.no http://www.forskning.no/artikler/2012/mars/317398 som kilde om denne slags spøgefuldheder fra internettet:
Flaksende fantasifigurer, tacokoptere, bjørnen fra verdensrummet: Verden vil snydes, og internettet ved hvordan det gøres bedst.
http://videnskab.dk/teknologi/fra-rummet-med-pels?utm_source=vores+nyhedsbrev&utm_campaign=71d2e7a5e5-201204294_29_2012&utm_medium=email
Se videoer med udviklingen i det hollandske „flyve-projekt“
http://www.humanbirdwings.net/my-recent-videos/
Stor gruppe solpletter synlige
Der ses i denne tid en meget stor solpletgruppe på solskiven.
|
På billedet her, der er optaget i dag, 9. maj, kl. 2 dansk sommertid, strækker gruppen sig over et område, der svarer til næsten 14 gange Jordens diameter. Den store solpletruppe, der ses øverst til venstre på solskiven, har selskab af to mindre grupper.
Mulighed for nordlys
Solpletter er områder, hvor Solens magnetfelt er brudt gennem overfladen. De ser mørke ud, fordi de er ca. 1.500 grader koldere end den omkringliggende soloverflade, der har en temperatur på ca. 5.500 grader. Det er det indviklede magnetfelt, der forhindrer varm gas fra Solens dybereliggende lag i at nå op til overfladen.
Hvis gruppen her laver et meget stort udbrud, vil Jorden ligge direkte i skudlinjen for den sky af elektrisk ladet gas, der typisk slynges ud i forbindelse med et soludbrud. En sådan sky kan — når den rammer Jordens magnetfelt — skabe kraftige forstyrrelser i feltet, give forstyrrelser i elforsyninger, problemer for satellitter, men også føre til smukt nordlys på himlen.
Læs mere i astrofysiker Michael Linden-Vørnles artikler hos videnskab.dk http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/stor-plet-pa-solen og tycho.dk: http://www.tycho.dk/article/view/1917/1/121/
Hør soludbrud på Space Weathers http://spaceweather.com/ link: http://spaceweather.com/images2012/09may12/radioburst.mp3?PHPSESSID=0q3dja3uiqddje5ul2v022dle6.
Brat pilot-opvågning
En canadisk pilot troede, at han var på kollisionskurs med et andet fly og styrtdykkede derfor med sit fly, fortæller et internationalt telegram, der bl.a. blev omtalt herhjemme i medierne 18. april 2012.
I virkeligheden var det planeten Venus, der stod klartlysende på himlen og forskrækkede piloten, som var ved at vågne op efter en lidt for lang søvnperiode.
Der var 95 passagerer og 8 besætningsmedlemmer om bord, hvoraf de 16 blev kvæstet ved den bratte manøvre.
Hændelsen fandt sted ombord på et Air Canada Boeing 767-fly på vej fra Toronto i Canada til Zürich i Schweiz, fortæller de canadiske luftfartsmyndigheder.
Planeten Venus har ofte været årsag til „mystik på himlen“. Læs eksempelvis:
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2011/um11-125.php.
Se Venus-passage den 6. juni 2012!
Onsdag den 6. juni, når Solen står op ca. kl. 04.30, skal man være vågen og kigge på Solen MED beskyttelsesbriller. Så får man lejlighed til at iagttage en sjælden astronomisk begivenhed: Planeten Venus bevæger sig ind foran solskiven og kan ses som en lille mørk plet — en såkaldt Venus-passage er i gang. Passagen er dog allerede i fuld gang, når Solen står op i Danmark.
Læs mere om det flotte skue — hvis vejret ellers er gunstigt i astrofysiker Michael Linden-Vørnles utroligt interessante og detaljerede redegørelse for fænomenet.
Optagelsen stammer fra seneste Venus-passage,
der fandt sted 8. juni 2004. Næste Venus-passage
kan ses i december 2117, så skal du have en chance
for at se den, gælder det om at have helbredet i orden.
Nye bøger på ufo.dk
Det skjulte kammer
Menneske & Mysterie 2010, 76 sider. Rigt illustreret i farve.
Temmelriddernes skat
Menneske & Mysterie 2010, 76 sider. Rigt illustreret i farve.
Den magiske jord
Menneske & Mysterie 2011, 76 sider. Rigt illustreret i farve.
Troldsten i Guds hus
Menneske & Mysterium 2011, 76 sider. Rigt illustreret i farve
Lidt af hvert … og ingenting!
Der er udkommet mere end 500 titler i Everything-serien. En af de nye titler er The Everything UFO Book, An investigation of sightings, cover-ups, and the quest for extraterrestrial life af William J. Birnes. Det er en bog, som på relativt få sider vil behandle alle de emner, der på nogen måde kan sættes I forbindelse med ufoer. Det vil sige, at der røres godt og grundigt rundt i ufohalløj-gryden, og så kan det nemt gå galt — ikke mindst når forfatteren blander forholdsvis nøgterne gennemgange af klassiske tilfælde med helt-ude-i-hampen-historier — og så i den grad mangler kritisk sans.
UFO Book, An investigation of sightings,
cover-ups, and the quest for extraterrestrial life“,
F+W Media 2012, 273 sider, ingen illustrationer.
har skrevet adskillige bøger, er medforfatter
på „The Day After Roswell“ og studievært på
de meget populære tv-serier »UFO Hunters«
og „Ancient Aliens“, som man kan se mange
klip fra på YouTube.
Projekt UFO — nu også på biblioteket
I sensommeren 2011 udgav SUFOI Projekt UFO — tro, løgne og kold krig, både som printbog og som pdf på cd-rom. Begge udgaver har solgt rigtig godt — ikke mindst til folkebibliotekerne, idet bogen har fået en meget fin lektørudtalelse fra DBC. Lektøren Carsten Güllich-Nørby skriver bl.a.:
„ … Kim Møller Hansen, formand for Skandinavisk UFO Information, skriver her en forbilledlig grundig retrospektiv bog i ringbind om ufo-fænomenet. Den flydende velskrevne tekst er ledsaget af mange fotos i bogen, der er i 6 dele. Første del ‚sætter ufomyten ind i en historisk og kulturel sammenhæng’, 2. del redegør for myterne omkring nedstyrtede ufoer, her ikke mindst Roswell-myten, 3. del har fokus på bortførelser af mennesker foretaget af evt. ‚aliens’, 4. del redegører for de forskellige typer af nærobservationer. 5. del har overskriften ‚Langt ude’ og behandler emner i ufologiens periferi, fx hypotesen om at rumvæsener har bygget pyramiderne. Afsluttende del er forfatterens status over ufologien. Han konkluderer bl.a., at spørgsmålene ufologien rummer skal findes inden i os selv som mennesker, og at et evt. svar på anden intelligent liv i rummet ikke findes i ufologien, men i astronomien. Og bogen indledes med et smukt citat af Anais Nin: ‚We don´t see things as they are, we see things as we are’.
Kan sammenlignes med 50 år med ufoer af Haunstrup, men nærværende bog er meget mere omfattende … “.
Vi har stadig flere eksemplarer på lager af cd-rom-udgaven (kr. 239,-) og enkelte tilbage af printudgaven, som leveres i ringbind og i farve til kr. 479,-.
Anmeldelser af „Projekt UFO — tro, løgne og kold krig“ kan læses på „Blandt Top 10 i Skandinavien“, „Send ufo-myten på efterløn“ og „Slå følge med dem der søger sandhed“.
BUFORA fejrer 50 år
British UFO Research Association (BUFORA) fejrer sit 50 års jubilæum med en konference i weekenden den 22.–23. september 2012 i London.
Listen over foredragsholdere består indtil videre af: Lionel Beer, Heather Dixon, John Spencer, Jenny Randles, Lionel Fanthorpe, Clas Svahn, Paul Devereaux, Vicente-Juan Ballester Olmas, John Hanson, Richard Conway, Geoff Falla, Tony Eccles, Dave Newton og Ross Hemsworth.
Læs mere om konferencen på www.bufora.org.uk/content/
Besøg en ufo-festival på nettet
I Danmark har det i mange år været en yndet fritidsbeskæftigelse at tage på musikfestival, hvor musikken samler familie og venner. I USA er det blevet in at afholde festivaler, hvor troen på rumskibe, aliens etc. er i centrum og en god undskyldning for at afholde en fest, klæde sig ud og gå i optog. Små som større byer, der på en eller anden måde kan sættes ifm. en kendt ufo-oplevelse, forsøger at samle folk og øge turistindtægterne. Læs mere om nogle af dem her.
- Roswell UFO Festival (siden 1998)
- McMinnville UFO Festival (siden 1999)
- The Mothman Festival, Point Pleasant, West Virginia (siden 2002)
- Kecksburg UFO Festival (siden 2008)
- Exeter UFO Festival (siden 2009)
- Shag Harbour Incident Festival (siden 2011)
- Little Green Men Days Festival, in Kelly, Kentucky (siden 2011)
International UFO Reporter lukker
Siden 1976 har J. Allen Hynek Center for UFO Studies (www.cufos.org) i Chicago mere eller mindre regelmæssigt udgivet tidsskriftet International UFO Reporter (IUR), men i årgang 34 nummer 2 skriver Mark Rodeghier, CUFOS Scientific Director, at nærværende nummer bliver det sidste i print.
Om IUR fortsætter digitalt, eller om CUFOS vælger en anden måde at kommunikere på, er der ifølge Rodeghier ikke taget endelig stilling til. Som begrundelse for lukningen angives, at nettet for længst har medført, at IUR har mistet sin betydning, ligesom bladets økonomi i de seneste år har været en underskudsforretning. Som mangeårig læser af IUR må jeg sige, at indholdet med årene også er blevet stadigt „tyndere“ og trivielt.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.