Månelandingen på programmet igen
DR 2 har torsdag 26. januar kl. 21.40 sat den canadiske TV-produktion »Sandheden om månelandingen« på programmet.
I 1969 satte Neil Armstrong som det første menneske sin fod på Månen.
Tiden taget i betragtning var det en teknologisk bedrift og en videnskabelig landvinding, måske den største i menneskehedens historie.
I november 1969 tog Apollo-12 astronauten Charles „Pete“ Conrad dette — næsten — selvportræt, da han var i færd med at dokumentere kollegaen Allan Beans aktiviteter på Månens overflade. Conrad spejler sig selv og landskabet ganske nydeligt i Allan Beans blanke visir på rumhjelmen.
Foto: NASA
|
Besynderligt nok mener flere og flere, at månelandingen var et bedrag og i virkeligheden fandt sted på Jorden. Konspirationsteoretikerne taler om, at datidens teknologi var for ringe og om mistænkelige fejl i nogle af billederne fra Månen.
Et sådant kolossalt bedrag måtte nødvendigvis omfatte tusinder af mennesker, herunder adskillige nobelprisvindere og regeringer, der alle ville have gode grunde til at afsløre amerikanernes fup.
Dette canadiske dokumentarprogram tager de forskellige konspirationsteorier op én efter én og viser, at det ville være betydeligt lettere at bygge en raket og flyve til Månen end at iværksætte så stort et svindelnummer.
Senest indberettede observation
Den senest indberettede observation via www.ufo.dk er fra Hjørring-egnen fra den 15. januar 2006, hvor observatøren fortæller:
„Her til morgen kl. 06.13 så min kollega og jeg noget meget mærkeligt på himlen. Vi kører som nattevagter i hjemmeplejen, og da vi er på vej mod Tårs oplever vi følgende:
Foran bilen i en vinkel på ca. 50 — 60 grader kommen pludselig et objekt til syne, udseende ligner i størrelseforhold en håndbold. Jeg oplever en lysende kugle i blå/grønne nueancer, med en lille hale på højre side i lysende hvide farver, lyshalen kan være en ½ til en hel meter i længde.
Min kollega, der sidder i højre side af bilen, oplever en orange lysende kugle, der pludselig er der, og med det samme forsvinder igen — hun mener ikke, der er en „hale“.
Vi holder ind til siden for at kikke os omkring, der er mørkt overalt, der er ikke lys i nogen huse inde over markerne, himlen er næsten stjerneklar, der er fuldmåne, med et meget tyndt gennemsigtig skylag. Det er ikke fyrværkeri, det ligner bestemt heller ikke stjerneskud, som vi så ofte ser i nattevagten, men hvad er det så?
Håber nogen måske kan give os et svar, det var en meget spændende observation.“
Observationen ligner meget beskrivelser af meteorer, og der er endnu ikke indkommet andre beretninger fra samme tidsrum eller samme egn.
Ildkugle over Danmark igen
To dage senere tirsdag, den 17. januar, blev et meget lysstærkt meteor observeret af flere danskere.
Ildkuglen, der iflg. en pressemeddelelse fra blev iagttaget fra bl.a. Højet på Falster og Geding ved Århus, kunne ses i flere sekunder og havde efter flere af observatørernes udsagn en grønlig farve.
Ud fra de observationer, der indtil nu er indkommet, ser det ud til, at meteoret har bevæget sig hen over den sydlige del af Sverige.
Fra UFO-Sverige modtog SUFOI en henvendelse om sagen, da ildkuglen også blev observeret af forskellige svenske vidner og beskrevet som et usædvanligt langsomt meteor i forskellige farver.
Lorenz Einarsson kom kørende på Odinsgatan i Göteborg og fortalte om fænomenet, at det var et blåligt lys med hale og med brandgule fragmenter udenom, og at det bevægede sig utroligt langsomt.
På Datavägen i Sisjön så Anna Fridström fænomenet og berettede, at det lignede en slags fyrværkeri som gik vandret.
Apokalyptisk søgen
Jeg var selv ude ved godt 18-tiden for at observere Den internationale Rumstation, som ses på himlen ved aftenstid i denne tid.
Sådan starter Thore Bjørnvig sin meget spændende artikel i Weekendavisen nr. 03, 20. — 26. januar 2006 om søgen efter og jagten på liv andre steder i universet.
I disse tiders myldrende og kalejdoskopiske medielandskab er der et særligt tema, som snor sig tyndt og lettere ubestemmeligt ind og ud mellem de andre store, tykke, røde tråde. Temaet består af to elementer, der hænger uløseligt sammen. Det ene er udforskningen og koloniseringen af rummet. Det andet er drømmen om at finde liv, og eventuelt få kontakt med intelligensvæsner af ikke-jordisk oprindelse. Vi møder det i de spektakulære science fiction-film, som flyder, og har flydt, fra Hollywood i en lind strøm. Jeg nævner i flæng: »Star Wars-sagaen«, »Star Trek-filmene«, »E. T.«, »Nærkontakt af tredje grad«, »Alien-filmene«, »Independence Day«, »Starship Troopers«, »Solaris«, »Men in Black«, »The Chronicles of Riddick«, »War of the Worlds«.
Vi møder også temaet i dokumentarfilm, såsom »National Geographic Channels Extraterrestrial«, og James Camerons spektakulære »Aliens of the Deep«, begge fra 2005 (Cameron var ham der også instruerede science fiction-filmene »The Terminator« (1984) og »The Abyss« (1989)). Extraterrestrial handler om muligt liv på nogle af de ekstra-solare planeter — dvs. planeter i andre solsystemer end vort eget — som opdages disse år. Aliens of the Deep om de mærkelige dyr man finder dybt under havet på steder med vulkansk aktivitet. Dette dybhavsliv er tilsyneladende helt uafhængigt af sollys og antyder dermed, at man også kunne finde liv under isen på f.eks. Jupiters måne Europa. Og vi møder temaet i populærvidenskabelige fremstillinger på dansk, såsom Tor Nørretranders’ »Frem i tiden« (2000) og Jens Kertes interviewbog med astronomen Michael Linden-Vørnle, »Universet — dødt eller levende?« (2005).
Thore Bjørnvigs uhyre inspirerende artikel kan i sin helhed læses hos Weekendavisen på adressen:
http://www.weekendavisen.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060120/IDEER/601190301
Af sted til Pluto
Så lykkedes det endelig den amerikanske rumadministration NASA at få sendt sin rumsonde New Horizons af sted på sin lange rejse ud til planeten Pluto, Solsystemets fjerneste planet. Opsendelsen har været udsat nogle gange, men gik nu helt efter planen den 19. januar 2006. Og Clyde W. Tombaugh var med!
Efter beregningerne skal New Horizons være fremme ved planeten Pluto i juli 2015!
Det er ikke meningen, at New Horizons skal lande på Pluto eller gå i kredsløb om planeten. Sonden flyver forbi med en hastighed på ca. 50.000 km/t., og den mindste afstand mellem sonden og Pluto forventes at blive ca. 10.000 km.
raketten på vej mod koldere himmelstrøg.
Det første år af sondens mere end 9 år lange rejse gennem rummet vil bringe den ud i Jupiters nærhed, og undervejs vil dens instrumenter være aktive. Derefter bringes sonden i dvaletilstand, hvor de fleste instrumenter først skal “vækkes” igen, når sonden 8 år senere begynder at nærme sig sit bestemmelsessted.
Det bliver første gang, planeten Pluto og dens måner modtager besøg af en rumsonde fra Jorden, og forskere venter med stor spænding på måleresultater fra denne iskolde men uhyre spændende del af vort Solsystem.
Læs mere om Pluto og New Horizons:
http://www.nasa.gov/mission_pages/newhorizons/main/index.html
http://www.mira.org/fts0/planets/101/text/txt201x.htm
Clyde W. Tombaugh med i rummet
Planeten Pluto blev opdaget i 1930 af amerikaneren Clyde Tombaugh, der i sin professionelle karriere nåede at finde og registrere adskillige asteroider og kometer.
Astronomen Clyde W. Tombaugh
Clyde Tombaugh døde i 1997 i en alder af næsten 92 år, men som en speciel æresbevisning for den store astronom, anbragte forskerne en lille beholder med lidt af hans aske om bord i rumsonden New Horizons.
På denne måde når Tombaugh alligevel ud til det fjerne objekt, hvis opdagelse var med til at gøre ham verdensberømt.
Hans enke, Patricia Tombaugh på 93, overværede rumsondens opsendelse og sagde, at hendes mand den 4. januar i år ville være blevet 100 år, så det var et glimrende tidspunkt at sende lidt af hans aske af sted på.
Han ville have være så glad og interesseret i alt dette, for det var det, hans liv drejede sig om, tilføjede hun.
Planeten er ikke, som mange måske vil tro, opkaldt efter den kendte Disney-figur.
Navnet blev foreslået af den da 11-årige engelske pige Venetia Burney, der nu som 87-årig pensioneret skolelærer kan glæde sig over den store interesse for „hendes“ planet.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4596246.stm
I ufo-kredse er Clyde W. Tombaugh også kendt som en berømt professionel astronom, der ved mindst to lejligheder selv har iagttaget og senere beskrevet ufo-fænomener.
Læs mere på adressen:
http://www.answers.com/main/ntquery?method=4&dsid=2222&dekey=
Clyde+Tombaugh&gwp=8&curtab=2222_1&linktext=Clyde%20Tombaugh
Solsystemets fjerneste planet Pluto og en af dens måner, Charon, fotograferet af Hubble Space Telescope.
Foto: NASA
|
Mexicanske „ufo“-fotos fra 2005
Rundt om på internettet kan man ved søgning finde en masse ufo-fotos.
Naturligvis fornægtede ens evindelige nysgerrighed sig ikke, så naturligvis måtte de kigges igennem.
Men, men, kvaliteten er ikke imponerende! Så er det sagt!
Samlingen, der præsenteres i et lille billedshow er fortrinsvis optaget af Ana Luisa Cid og Salvador Guerro og præsenteres af »The Journal of Hispanic Ufology« og kaldes »The UFO Evidence 2005«.
Der vises en noget blandet samling af fotos med mærkelige aftegninger, men de virker nu ikke særligt overbevisende, dvs. som værende „ejendommelige“.
Flere af dem ser yderst forklarlige ud, og de er efter en hurtig bedømmelse ikke spor mere uforklarlige end de fleste af de fotos, der med mellemrum fremkommer til undersøgelse i Danmark.
Men kig selv — og vigtigst — døm selv!
Og allervigtigst: Har du selv spændende optagelser liggende, så lad os kigge på dem. Send dem til info@sufoi.dk.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.