Vin & Videnskab
Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække med ledende eksperter i stemningsfyldte rammer på Geologisk Museum. I pausen serveres et glas vin.
Torsdag den 19. marts 2015 var den danske astronaut Andreas Mogensen på besøg i det stopfyldte auditorium og fortalte om sit spændende arbejde, der kulminerer til efteråret.
Foto: Ole Henningsen
Den 1. september 2015 bliver Andreas Mogensen som den første dansker nogensinde sendt i rummet, hvor han som astronaut for den Europæiske Rumfartsorganisation ESA skal besøge den Internationale Rumstation og arbejde i ti dage.
Andreas Mogensens fortalte levende og engageret på mødet om sin astronautuddannelse på Det Europæiske Astronautcenter og hans forberedelser til missionen, der har indbefattet træningsophold i NASA’s berømte astronauttræningsanlæg, underjordiske huler og et laboratorium på havets bund samt en vinteroverlevelsestur til Rusland.
Ikke mindst berettede Andreas Mogensen i den afsluttende spørgerunde om en masse praktiske problemer i forbindelse med rumfærden samt sine forventninger til at realisere drømmen om at komme i rummet.
Hvad med ufoer?
Et af de sidste spørgsmål kom fra en herre blandt tilhørerne, der ville vide, hvordan Andreas Mogensen stiller sig til spørgsmålet om ufoer:
Der er tidligere andre astronauter, der har haft holdninger omkring ufoer og sådan noget, hvordan er holdningen omkring det?
- Min personlige holdning?
Ja, også sådan generelt måske…?
Andreas Mogensen gentager også dette spørgsmål for at alle deltagerne kan høre, hvad han bliver bedt om at svare på, og en munter stemning bobler frem i det fyldte auditorium.
Ja, altså hvad er holdningen omkring ufoer?
Det er et lidt svært spørgsmål. Personligt mener jeg, at … jeg tror ikke på, at der har været intelligente væsener for at besøge os. Mest af alt fordi … altså det virker lidt skørt, at de kan flyve hele vejen rundt om vores galakse, og så kommer de til at smadre ind i Jorden.
Men… der er ikke nogen officiel holdning til det.
Den danske astronaut Andreas Mogensen opsendes 1. september 2015 i kredsløb om Jorden til Den Internationale Rumstation.
Foto: Ole Henningsen
|
ANDREAS MOGENSENAstronaut ved European Space Agency (ESA). Arbejder til dagligt på ESA’s astronautcenter i Køln, hvor han forbereder sig til sin første mission i rummet og på sine arbejdsopgaver om bord på den internationale rumstation ISS. Parallelt med sin træning arbejder han i ESA’s kontrolcenter i München, hvor fra de kan styre de daglige aktiviteter på rumstationen. Han har en baggrund som rumfartsingeniør, er uddannet civilingeniør fra Imperial College London og har en ph.d. fra University of Texas at Austin. Hans forskning fokuserer på navigering, styring og regulering af rumfartøjer, og han har tidligere forsket ved Surrey Space Center, University of Surrey i England. |
http://snm.ku.dk/aktiviteter/vinogvid/2015/astronaut_andreas_mogensen/
Nyt fra SUFOI’s Fotoafdeling
30. marts 2006
En Facebook-deltager i Skandinavisk UFO Information — Debatforum https://www.facebook.com/groups/112842926337/permalink/10152605035506338/ uploadede et foto og skrev den 4. marts 2015 bl.a.:
Dette billede er taget tor, 30. marts 2006 15:29:25 med Mobil K750i, jeg kan ikke sige hvor, jeg har fundet det blandt mine gammel billeder, jeg har intet lavet ved billedet.
I debatforum blev billedet diskuteret og flere deltagere kom med ændringer af billedet og bud på oprindelsen lige fra fugle til droner — uden måske at tænke på oprindelsesåret, hvor der næppe var mange droner frit flyvende i Danmark.
Det modtagne foto viser bl.a. 2 små, mørke aftegninger på himlen i højre side af billedfeltet. Der blev intet usædvanligt observeret under fotograferingen.
|
Illustration: SUFOI’s Fotoafdeling
SUFOI’s kommentarer og konklusion
Det efterfølgende fra fotografen modtagne foto og kraftige udsnitsforstørrelser heraf er gennemgået ved anvendelse af div. filtre, ændring af lys- og kontrastforhold samt skarphed m.v. i billedbehandlingsprogram for evt. at fremhæve yderligere detaljer.
Herved ses bl.a., at aftegningen er uens i formen, dvs. der er ikke tale om eksempelvis et rundt objekt med en overbygning set fra siden.
Over aftegningen ses et mørkt, todelt felt der har en stor lighed med en fugls vinger hævet over kroppen.
Ud fra udseende er det Fotoafdelingen opfattelse, at der er tale om fugle, der uset af fotografen, sandsynligvis flyver tværs gennem billedfeltet mod højre.
14. juli 2006
Samme fotograf uploadede til Facebook et andet foto, han havde taget tilbage i 2006.
Heller ikke her var der observeret noget usædvanligt på himlen, da billedet blev taget ud af forruden på en bil.
Øverst det originale foto taget gennem forruden på en bil.
Nederst samme foto med ændrede lys- og kontrastforhold for at fremhæve refleksioner samt snavs på forruden. |
forhold bekræfter, at den lange aftegning er uskarpt og uens i formen.
SUFOI’s kommentarer og konklusion
Som ved fotografens foregående foto er dette billede sammen med kraftige udsnitsforstørrelser heraf gennemgået ved anvendelse af div. filtre, ændring af lys- og kontrastforhold samt skarphed m.v. i billed-behandlingsprogram for evt. at fremhæve yderligere detaljer.
Billedet er i sig selv ikke særligt skarpt — bl.a. pga. optagelsen gennem forruden, men den omhandlede aflange aftegning fremstår endnu mere uskarp, og tilsyneladende mere uskarp end f.eks. træerne længere fremme på vejen.
Det er derfor Fotoafdelingens vurdering, at der sandsynligvis er tale om et materiale ret tæt på kameraets objektiv, eksempelvis på bilens forrude i lighed de øvrige tilstedeværende partikler, og derfor uskarpt aftegnet og naturligvis heller ikke bemærket af fotografen i optagelsesøjeblikket.
Løst og facts
Et af de spørgsmål, der forleden dukkede op til SUFOI via mailboksen, var fra en kvinde på Sjælland, der spurgte:
Over Hvalsø vest/nord vest er observeret hver aften her i uge 14 kl. ca. 21.30, ca. 25 grader horisonten. Vi ser sig et kraftigt lys, som aftager over de næste ca. 4–5 timer.
Det flytter sig måske langsomt mod nord (vi kan se det i forhold til vores flagstang). Nogle gange forsvinder det helt, for så at vende tilbage.
Det ligner bare ikke noget lys som vi kender.
Toke Haunstrup, SUFOI’s Rapportarbejde, besvarede henvendelsen:
Først af alt mange tak for din henvendelse til SUFOI vedrørende dine observationer af et kraftigt lys på den vestlige/nordvestlige himmel.
Ud fra din beskrivelse af lyset, er jeg overbevist om, at det er planeten Venus, du har observeret over flere aftener. Venus er det tredje mest lysstærke astronomiske objekt på himlen (efter Solen og Månen) og ses i disse måneder netop på aftenhimlen. Ved solnedgang (ca. 20.00) befinder Venus sig mod vest i en højde af ca. 30 grader over horisonten. I de følgende timer bevæger planeten sig ned mod horisonten i en let nordgående bane for til sidst at bevæge sig ned bag horisonten ved 23.40-tiden i en vest-nordvestlig retning.
Venus har gennem årene givet anledning til mange observationer. På klare aftener fremstår den endog meget lyskraftig. Hvis der samtidig er skyer på himlen, kan det se ud som om den i perioder forsvinder. fordi en sky bevæger sig ind foran den.
Du kan læse mere om Venus (og andre planeter) i vores guide »Når du ser et stjerneskud«, som beskriver mange af de fænomener, som under de rette omstændigheder kan give anledning til usædvanlige observationer. Hæftet ligger på vores hjemmeside www.ufo.dk — her er et direkte link:
http://www.sufoi.dk/e‑boger/hefter/Naar%20du%20ser%20et%20stjerneskud.pdf
Vi har i Skandinavisk UFO Information siden 1957 indsamlet omkring 15.000 observationsberetninger.
Det er vores erfaring, at de fleste observationer har en naturlig forklaring (fx flylys, stjerneskud, planeter, projektørlys eller varmluftballoner).
Skulle du en anden gang observere noget usædvanligt på himlen, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os igen.
Toke Haunstrup
Men som observatøren anfører.
Det ligner bare ikke noget lys, som vi kender…
Der er altså fortsat brug for folkeoplysning omkring, hvad der kan ses af naturlige ting på himlen.
Om Venus-observationer i øvrigt: http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2014/um14-170.php og ikke mindst Toke Haunstrups egen seriøse gennemgang af 50 års danske ufo-observationer:
http://www.sufoi.dk/e‑boger/boger/50%20aar%20med%20ufoer.pdf
Svensk ufo-film præsenteres i Malmø 14. april
Tora F. Greve
Dokumentären om UFO-Sverige och mysteriet kring Spökraketerna som under flera år varit på allas läppar är nu äntligen redo att möta Doc Lounge-publiken.
Vi är oerhört stolta att kunna presentera Skånepremiären av Kerstin Übelacker och Michael Cavanaghs GHOST ROCKETS som säsongsfinal på Doc Lounge Malmö den 14 april!
På plats möter publiken filmteamet, regissörerna och filmens huvudkaraktär Clas Svahn, vice ordförande och internationell samordnare för UFO-Sverige.
Varje år får organisationen UFO-Sweden in ett otal rapporter om ofïrklarliga händelser, vanligtvis bortförklaras dessa av fenomen som månen, flygplan, satelliter eller mental ohälsa från vittnet sida. Men ibland får de in rapporter som inte går att bortförklara, och några av dessa är rapporterna om spökraketerna. Under ledning av journalisten Clas Svahn så påbörjar organisationen och kostsam expedition för att försöka att hitta de mystiska farkosterna. Filmen handlar om ett brinnande engangemang, om en organisation med finansiella problem, och om den existensiella frågan huruvida det finns något större än oss där ute.
TRAILER:
https://www.youtube.com/watch?v=0slQwdHE5w4
TID: Tisdag 14 april, kl. 19.00 / Film c:a 20.00
PLATS: Babel, Spångatan 38, Malmö
ENTRE: 80 kr (60 kr för student/pensionär)
OM DOC LOUNGE:
Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF, SFI och Babel.
Filmen tager udgangspunkt i UFO-Sveriges ambitiøse ekspeditionsprojekt til Nordsverige med UFO-Sveriges efterforskere, bl.a. foreningens formand Clas Svahn, de to oprindelige vidner Liz og Bo Berg samt et professionelt dykkerteam, som det tidligere er omtalt i UFO-Mail: http://www.ufo.dk/ufo-mails/um-2015/um15-193.php#d og http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2012/um12-149.php.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.