I nærkontakt med de ufo-troende
Fotograferne Peter Helles Eriksen, Tobias Selnæs
Markus-sen og Sara Galbiati har sammen skabt
fotobogen „Phenomena“.
Sara Galbiati, Peter Helles Eriksen og Tobias Selnæs
Markussen: „Phenomena“, 176 sider med 150 farvefotografier,
André Frère Éditions 2016. „Phenomena“ udkommer den
5. juli 2016 i både en engelsk og en fransk udgave.
På en to uger lang og hektisk rejse gennem staterne Arizona, Nevada og New Mexico har tre danske fotografer efter flere års forudgående research besøgt 16 udvalgte personer, der deler samme tro eller overbevisning om besøg fra rummet, men fortæller vidt forskellige historier om gæsterne fra rummet. Lige fra Miesha Johnston, der foruden sine jordiske børn også har mange børn med aliens. Til John Lear, der siden slutningen af 1980’erne har tilført ufo-myten et væld af konspirations-historier.
De 16 personer repræsenterer på ingen måde „gennemsnits“-ufovidnet, som blot har oplevet et uforklarligt lys på nattehimlen. De er alle specielle personer, som har skabt deres personlige verdensbillede, der giver mening for dem. Der er næppe tvivl om, at de opfatter deres fortællinger som sande og virkelige.
De fleste bøger om ufo-myten er meget ordrige og er ofte skrevet af troende eller af kritiske/skeptiske forfattere, som forsøger at „sælge“ læserne en holdning til ufo-myten. Her skiller Phenomena sig markant ud og giver en forfriskende og nyskabende tilgang til ufo-myten.
Bogens 150 farvefotografier viser personer, steder og genstande tilknyttet ufo-myten. Forfatterne har intet ønske om at være analyserende, tage stilling til de portrætteredes udsagn og troværdighed eller afgøre historiernes sandhedsværdi.
Den tidligere CIA-pilot John Lear – kendt som „The
Godfather of Conspiracy“ – tager sig en lur i kontoret i
udkanten af Las Vegas. Foto fra bogen „Phenomena“.
Melinda Leslie UFO Tours. Foto fra bogen „Phenomena“.
Bogens tekster er superkorte og skal blot iscenesætte de fortællende fotografier. Fotografiernes motiver og farver giver mindelser om gamle dage – en svunden tid i 1950’ernes og 60’ernes USA. Man fornemmer en vis grad af tristhed, forladthed og ensomhed i mange af portrætterne. Det åbner op for læsernes egne tolkninger: Er historierne et udtryk for en flugt fra en anmassende, uforståelig og kaotisk nutid med trusler fra alle sider hen mod en svunden fortid, der huskes som mere enkel, og hvor frelsen kunne komme udefra? Føler de portrætterede sig misforståede, isolerede og ensomme? Køb bogen og døm selv.
Hør to af forfatterne til Phenomena fortælle om bogen på Radio24syv Morgen (begynd ved minuttal 42:25). Se også videoen Phenomena Book dummy.
|
Sund fornuft i en skør verden
Thinking About UFO Claims, 292 sider,
CreateSpace Independent Publishing
Platform 2015. Robert Sheaffer er fast skribent
i „Skeptical Inquirer“ og kan følges på sin blog og hjemmeside.
I 1980 udkom Robert Sheaffers første ufobog The UFO Verdict – Examining the Evidence på forlaget Prometheus Books. Det var en velskrevet bog, som så kritisk analyserende på ufo-mytens mange aspekter i en tid, hvor der i den grad udkom meget papir, som aldrig burde have været i berøring med tryksværte.
En ny udgave udkom i 1998 med titlen UFO Sightings – The Evidence igen på forlaget Prometheus Books. Indholdet var dels opdateringer af de behandlede sager i The UFO Verdict, dels helt nyt stof.
Sheaffers aktuelle udgivelse er Bad UFOs – Critical Thinking About UFO Claims. Denne gang udgivet på selvudgiverforlaget CreateSpace Independent Publishing Group – og nok et tegn på, at de kommercielle forlag ikke ser en forretning i at udgive ufo-skeptiske bøger i USA, hvor de mange rumskibstroende ikke ønsker at lade sig forstyrre af fakta.
Sheaffer er selv inde på problematikken, idet han et sted skriver, at han ikke på nogen måde forventer at kunne påvirke de rumskibstroende og konspirationsfanatikerne. De vil nemlig aldrig læse hans bog, men derimod kun bøger og sites der bekræfter dem i det, de gerne vil tro. Eller sagt med andre ord: De er immune over for informationer, der ikke bekræfter deres verdensbillede.
Sheaffer behandler i Bad UFOs – Critical Thinking About UFO Claims både de klassiske sager og en masse nyere ufo-oplevelser og pressehistorier, som læsere af UFO-Mail og Sheaffers blog også vil kende til. Bogen er godt skrevet og ofte i en humoristisk tone, hvor der ikke bliver lagt fingrene imellem, når en platugle fortjener at blive grillet.
I Sheaffers bøger kan man altid finde nye oplysninger i sager, som man ellers skulle mene var velbelyste i forvejen. Der gælder fx sagen om den unge pilot Frederick Valentich, der den 21. oktober 1978 forsvandt under en natflyvning i et Cessna-fly over Bass-Strædet mellem det sydlige Australien og øen King Island. Sagen blev i sin tid grundigt omtalt i UFO-Nyt og senere i en række andre SUFOI-udgivelser, heriblandt Piloter ser ufoer og Projekt UFO – tro, løgne og kold krig (SUFOI 2011).
Frederick Valentich var 20 år i 1978 og boede i Avondale
Heights nær Melbourne. Valentich var flyveinstruktør i
Royal Australian Air Force Training Corps, men var med
blot 200 flyvetimer ikke en specielt erfaren pilot.
I Bad UFOs – Critical Thinking About UFO Claims skriver Robert Sheaffer, at mange udgivelser om Valentich-sagen fremhæver to ting, som skal forøge mystikken:
- Valentich var en meget erfaren og dygtig pilot – så hans nedstyrtning kan ikke slyldes ikke ungdommelig kådhed eller pilotfejl
- Der er aldrig fundet vragrester – så Valentich og hans fly forsvandt ”i den blå luft”. Måske bortført af et rumskib?
Intet kunne være mere forkert, skriver Sheaffer. Australieren Keith Basterfield har fulgt Valentich-sagen gennem alle årene og har for få år siden i det australske rigsarkiv fundet et 315 sider langt dokument om sagen. Dokumentet var ellers meldt forsvundet, men findes nu i en digital udgave på nettet. Det afslører, at der i 1982, dvs. 5 år efter Valentichs forsvinden, i Bass-Strædet blev fundet flyvragdele med serienumre, der er identiske med numrene på det fly, som Valentich var pilot i.
Frederick Valentich var heller ikke en dygtig pilot. Han drømte om at blive trafikpilot, men dumpede til adskillige prøver, som skulle have givet adgang til en licens, flere af dem så sent som en måned før hans forsvinden. Han havde desuden været involveret i flere flyuheld og fået advarsler for at flyve ind i forbudte flyzoner. Så faktisk ikke en pilot man ville have lyst til at flyve sammen med!
Bad UFOs – Critical Thinking About UFO Claims bør læses af alle med interesse for ufo-myten.
til øen King Island. Hans forsvinden er blevet sat i forbindelse
med ufoer, fordi han under radiokommunikationen med Mel-
bourne Flight Service Unit fortalte om et objekt, der kredsede over
hans fly. Kort efter ophørte radiokommunikationen for altid.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.