Himlen brændte
En supertung perle af mørkt stof med en masse på 100 millioner kg kan have været årsagen til den gigantiske eksplosion, som slog træer til jorden i et område på størrelse med Fyn ved Tunguska i Sibirien den 30. juni 1908.
Det var et af de svar, som professor Holger Bech Nielsen gav, da han besvarede en lang række spørgsmål stillet af Ingeniørens læsere i september 2012. Læsere af UFO-Mail og SUFOI’s andre udgivelser vil vide, at der findes forskellige bud på, hvad der egentlig skete i Tunguska for over 100 år siden.
Den gængse opfattelse er, at eksplosionen opstod, da en komet eller asteroide med en diameter på 50–100 meter eksploderede i 5–10 kilometers højde.
En af de allermest spekulative teorier er fremsat af Holger Bech Nielsen og en skotsk kollega og handler om, at eksplosionen skyldtes en partikel af mørkt stof. Bolde af mørkt stof kan ifølge Holger Bech Nielsen fra tid til anden falde ned på Jorden, hvor stoffet vil bore sig langt ned og sende materiale op i atmosfæren. Denne vilde teori gav forfatteren Ib Michael ideen til romanen Himlen brændte.
Ib Michael: „Himlen brændte“,
384 sider, Gyldendal 2013
Som barn tog Ib Michael med onkel Rudolf til observatoriet i Rundetårn i København og så for første gang i sit liv Månen og Jupiter gennem en kikkert. Siden da har han været dybt fascineret af universet, Niels Bohr og ikke mindst højenergifysiker Holger Bech Nielsen. For et par år siden mødtes forfatteren Ib Michael med Holger Bech Nielsen i observatoriet i toppen af Rundetårn til en samtale om paralleluniverser, mørkestoffer og menneskets forhold til begrebet tid. Det resulterede den 15. januar 2012 i radioudsendelsen Mikrofonholder. Mikrofonholder er en programserie på Radio24syv tilrettelagt af Line Fabricius, hvor to danskere mødes et sted ude i landet og taler om det, de er optaget af og brænder for. De er drevet af en nysgerrighed og en interesse for hinanden, og det de skal tale om. Gennem samtalen har de mulighed for at fortabe sig i detaljer og fordybe sig i fortællinger uden at nogen bryder ind. Mikrofonen er overladt til dem.
Radioprogrammet i 2012 gav Ib Michael ideen til, at mørkt stof-teorien skulle være omdrejningspunktet for en roman med Holger Bech Nielsen som figur. Historien begynder i København i 2012, hvor 65-årige Irina Vasiljeva, uddannet på Niels Bohr Instituttet af Holger Bech Nielsen, ligger for døden på et hospice. Hun er barnebarn af Sergej Semjonov — en jæger fra Tunguska-området — og Nadja Vasiljeva fra den russiske overklasse med tætte forbindelser til zarfamilien i begyndelsen af 1900-tallet.
Den Sydlige Mose — epicenteret for Tunguska-eksplosionen fotograferet
fra helikopter af Vladimir Rubtsov den 30. juni 2008.
Himlen brændte blander på finurlig vis fakta og fiktion. Fx er Sergej Semjonov i historien bror til Semjon Semjonov. Sidstnævnte er en virkelig person, som i 1908 oplevede Tunguska-hændelsen og 22 år senere afgav vidneforklaring til den berømte sovjetiske forsker og meteoritekspert, Leonid Kulik (1883–1942), der stod i spidsen for flere ekspeditioner til Tunguska uden at kunne løse gåden om den voldsomme eksplosion.
Himlen åbnede sigSemjon Semjonov — her fotograferet i 1930 af Leonid Kulik — fortæller: „Efter morgenmaden sad jeg foran mit hus i Vanavara, med ansigtet vendt mod nord. Pludselig så jeg, ind over vejen til Onkoul, at himlen spaltede sig i to, og der lå et bredt bælte af ild over skoven. Spalten i himlen åbnede sig yderligere, og hele den nordligste side var dækket af ild. I det øjeblik blev jeg så varm, at det nærmest ikke var til at holde ud, som om der var ild i min skjorte. Fra nordsiden, hvor ilden flammede op, kom en stærk hede. Jeg ville rive min skjorte af og kaste den fra mig, men så lukkede himlen sig igen, der lød et stærkt brag, og jeg blev kastet omkuld. Et øjeblik var jeg væk, så kom min kone ud og førte mig ind i huset. Nu lød det udenfor som faldt der klipper ned, vi hørte kanonild, og jorden rystede. Jeg kastede mig ned, dækkede hovedet da jeg frygtede det ville blive knust af de faldende klippestykker. Da himlen åbnede sig, stormede hede vindpust ind mellem husene, igen som mundingsild fra kanoner, og de efterlod sig render i jorden ligesom stier, og ødelagde vores afgrøder. Senere så vi at de fleste ruder var knust, og i laden var en kraftig hængelås sprunget op.“
(fra Himlen brændte, side 374–75). |
Himlen brændte er en medrivende og velskrevet historie om livets gang under og efter Den Russiske Revolution, og hvordan Sergej og Nadja gang på gang mødes og skilles, og hvordan de på skift kæmper mod og for bolsjevikkerne.
Interesserede i Tunguska-mysteriet vil sikkert også synes godt om bogens appendiks, der rummer velvalgte uddrag af mails mellem Holger Bech Nielsen og Ib Michael samt presseklip med øjenvidneberetninger.
Læs mere om Tunguska-hændelsen:
- Projekt UFO — tro, løgne og kold krig (SUFOI 2011), side 157–170
- Mysterium fylder 100 år
- Vladimir Rubtsov: The Tunguska Mystery
- Særlig interesserede kan læse detaljerne i Holger Bech Nielsens teori ved at downloade artiklen PREdicted the Higgs Mass
Hvor går grænsen mellem videnskab og vås?
Der findes pseudovidenskab, vås, videnskabeligt nonsens, og så er der rigtig videnskab. Det giver dr. Massimo Pigliucci glimrende eksempler på i bogen Nonsense on Stilts: How to Tell Science from Bunk.
Nonsense on Stilts er en nødvendig bog, ikke mindst i USA, hvor meningsmålinger tyder på, at færre end 40 procent af amerikanerne tror på Darwins evolutionsteori, flere og flere forældre nægter at vaccinere deres børn af frygt for, at den forårsager autisme, og omkring 40 procent af amerikanerne mener, at truslen om global opvarmning er overdrevet. Listen over fordomme, myter, vås o. lign er omfattende, så der er nok at tage fat på i folkeoplysningens navn.
Nonsense on Stilts er ikke udpræget akademisk, men dog til tider lidt tung at læse — især de mere filosofiske og diskuterende afsnit bliver langhårede — så bogen vil næppe blive lystlæsning i den brede befolkning, men forhåbentlig stå på pensumlisten hos mange studerende. Men igen: Der er et udtalt behov for at få trukket en skarp linje mellem videnskab og alt det, som pynter sig med betegnelsen „videnskab“, men er alt muligt andet, og her er forfatteren grundig. Hans kæpheste er de to temaer, der også tiltrækker sig stor opmærksomhed i den offentlige debat i USA: intelligent design og klimaændringer.
Massimo Pigliucci: „Nonsense on Stilts:
How to Tell Science from Bunk“, 332
sider, The University of Chicago Press 2010.
Ufomyten nævnes meget kort i kapitlet om pseudoscience, hvor Massimo Pigliucci tager udgangspunkt i få og meget forskellige sager fra Nordamerika, som af amerikanske rumskibstroende anses for at være beviser for besøg udefra. Massimo Pigliuccis konklusioner er på linje med SUFOI’s, og alle, som har læst bogen 50 år med ufoer, vil også uden at have læst Nonsense on Stilts være velorienteret om, hvad der kendetegner ufomyten, og hvor vi står i dag.
Genudsendelse:
DR2 Tidsmaskinen om UFOer
DR om programmet:
I Tidsmaskinen skal vi på en rejse, som viser udviklingen i danskernes liv og livsstil. På traditioner der vendes på hovedet og tendenser der dukker op. Nogle håber på at se dem. Nogle har set dem. Og andre ved ikke hvad de har set. I dette program stiller vi skarpt på UFOer!
Gense programmet: http://www.dr.dk/tv/se/tidsmaskinen/tidsmaskinen-om-ufoer
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.