Nyt fra SUFOIs Fotoafdeling
Hvorfor berette om varmluftballoner?
Dels fortæller beretningerne noget om det brede spektrum af observationer, der indberettes til SUFOI via www.ufo.dk og selve de oplevelser, observatørerne evt. har haft i forbindelse med observationerne og de fotos eller videoklip, de ofte har optaget eller under måske vanskelige belysningsforhold forsøgt at optage.
Dels viser specielt fotosagerne også noget om de vidt forskelligartede ting på himlen — eller af og til tæt på fotografen og kameraet — der kan forårsage ejendommelige aftegninger på billeder.
I nærheden af halvdelen af tilsyneladende mystiske aftegninger på billeder er overhovedet ikke observeret under selve fotograferingen, men ses først på skærmen ved overførslen af billederne til computeren eller på et senere tidspunkt. Og alligevel kan de efterfølgende se nok så spektakulære ud på billedet.
Nogle af de modtagne billeder og videoklip kan uden videre straks henføres til absolut kendte fænomener på himlen, som f.eks. Den internationale Rumstation, ISS, fly, fugle og insekter. Måske skyldes de også almindelige naturfænomener, som blot tager sig ejendommelige ud på fotos.
Adskillige fotos kan man ikke give en forklaring på.
Derfor behøver der ikke være tale om en af de ret få fotosager, der i SUFOI’s Fotoarkiv er registreret som såkaldt „uidentificeret“.
En væsentlig del af fotosagerne må desværre tilskrives en kategori, vi har valgt at kalde „utilstrækkelige data“, da der ganske enkelt er for få pixels at arbejde med, enten pga. anvendelsen af et kamera med ret lille opløsning, eller fordi, selve aftegningen på fotoet er så lille, at der simpelthen ikke kan siges noget teknisk fornuftigt om oprindelsen.
Når der i det følgende gengives visse af de nyere fotosager, skyldes det især ønsket om at delagtiggøre læserne i de oplevelser, fotograferne måtte have haft i forbindelse med sådanne sager, uanset om der i samme forbindelse er observeret noget på himlen eller ej.
Det er ofte spændende at høre (på videooptagelser eksempelvis), hvordan observerede lys på himlen (f.eks. varmluftballoner) påvirker observatørerne, og dertil få berettet, hvad de evt. har foretaget sig for at få stillet deres nysgerrighed for, hvad der egentlig var at se på himlen.
Men efter læsningen kunne seriøse kommentarer og forslag fra læserne i flere af fotosagerne eventuelt være en stor hjælp for alle parter.
Så de vil være særdeles velkomne.
1455 København K — 7. maj 2009
En 28-årig kvinde fortæller om en observation gjort fra Studiestræde i København:
På dette foto ses et af de små lys tv. for skorstenen midt i billedet. Billedets udseende giver et indtryk af, hvor lille et sådant lys kan tage sig ud på et foto.
De lyse partier i billedet skyldes røg belyst af den automatisk udløste blitz iflg. fotoets EXIF-data. 1/60 sek. eksponeringstid. |
af det originale foto med
ændrede lys- og kontrast-
forhold fremhæver som på
øvrige optagelser et mar-
kant lysere midterparti.
Hvis I får oplysninger om, hvad det kan være, er i så ikke venlige at oplyse os om det?“
Stillfoto fra den ene af de to videosekvenser viser to af de observerede lys.
indbyrdes bevægelse hen over himlen.
Observation fra Rådhuspladsen
En 43-årig taxa chauffør indberettede sin observation fra Rådhuspladsen i København af samme lys med disse oplysninger:
Tror der var mindst 15 stk., som kom i en jævn strøm med samme fart alle sammen, stille og roligt, men for hurtigt til, at jeg ville sige, at det ikke kunne være nogle varmluftballoner?
Ingen tvivl — varmluftballoner
Ud fra de modtagne data — observationsberetninger sammenholdt med 3 fotografier i udsnit samt de 2 videosekvensers forløb — tyder alt på observation af små varmluftballoner. Lysenes flyveretning er også i overensstemmelse med vindretningen iflg. DMI’s vejrdata.
9000 Aalborg — 21. juni 2009
I juni dukkede en sag op, hvor en observatør fra Aalborg lidt over midnat filmede lys på himlen med et digitalt kamera.
I sin kortfattede henvendelse fortalte den unge mand:
ændring af lys- og kontrastforhold
viser et mere klart midterparti i de
filmede lys.
Det blev nu TV2 Nord, han henvendte sig til, og den regionale TV2 station anvendte hans optagelse i nyhedsudsendelsen den 23. juni 2009 kl. 19.30.
Her kan man stadig se dele af hans video sidst i nyhedsudsendelsen på denne adresse:
http://www.tv2nord.dk/default.asp?PageID=4&ProgrammeID=2&ProgrammeDate=23–06-2009
Observationen blev også bekræftet af en 28-årig ung mand med denne beretning:
4621 Gadstrup — 28. juni 2009
En af de mere usædvanlige beretninger dukker op fra en 26-årig mand fra Gadstrup, der fortæller om en „nedstyrtning“:
„Ser en genstand rødt/hvidt lys (taget billede på mobilen), fra syd af som falder kraftig ned af. Hvorefter den bliver sort, og må lande bag Gadstrup andel/Vor frue.
Kvaliteten af fotoet er desværre ikke voldsom god, når det er på mobil.
taget med et mobilkamera.
Dette er i overensstemmelse med observationsberetning, vejrdata og foto.
Det er dog første gang, SUFOI’s Fotoafdeling har modtaget et foto, hvor ballonen har mistet opdriften og er i færd med at styrte ned og derfor bliver „mørk“.
af lys- og kontrastforhold af det rapporterede
lys på vej ned mod jorden. Lyskilden er mest
intenst i midten af det fotograferede lys med
en mørkere rand, der adskiller sig fra omgivelserne
1263 København K — 14. juli 2009
En 43-årig civilingeniør observerer og fotograferer en sommeraften fra en tagterrasse på Esplanaden i nærheden af Kastellet også små rød/orange lys, der langsomt flyver hen over himlen og fortæller herom i sin henvendelse:
Mit skøn er, at de har været et lille stykke ude over Øresund ud for København.
kontrastforhold m.v. fremhæver lysere partier midt i de små lys.
21 sider lang rapport
Denne observationsberetning med de tilhørende fotografier blev særdeles grundigt belyst og undersøgt, da indberetningen var så detaljeret og konkret, at der var en del data at holde sig til.
Forsvaret blev spurgt om flyve- og øvelsesplaner, men Flyvertaktisk Kommando, FTK, havde ingen aktiviteter i området, ligesom Hæren Operative Kommando, HOK, heller ikke havde kendskab til aktiviteter i og omkring Kastellet.
Selve fotosagen er beskrevet i en rapport i SUFOI’s Fotoarkiv på 21 sider, men er ikke i tvivl i konklusionen:
Også i dette tilfælde er der med meget stor sandsynlighed tale om observation og fotografering af små varmluftballoner.
Observatøren var særdeles tilfreds med udredningen og skrev efterfølgende bl.a.:
Kommentaren afspejler samtidig, at mange observatører via deres tilbagemeldinger er godt tilfredse med at få en forklaring på, hvad de har observeret, men samtidig kunne det jo have været lidt mere spændende, hvis der havde været tale om noget „ukendt“.
5462 Morud — 8. august 2009
En artikel i Fyens Stiftstidende den 10. august med overskriften „Mystiske lys over Morud“ skrevet af journalist Hans Faarup satte gang i eftersøgningen efter en opsender af balloner på Norvestfyn. I artiklen hed det bl.a.:
„I lørdags så Aage Ebbesen, Morud, noget mystisk på himlen:
- Min kone og jeg samt vores 14-årige barnebarn sad og nød aftenen på terrassen ved vores hus her i Morud, da klokken 23.20 en mængde — ca. 30–40 — lysprikker pludselig dukkede op fra sydsydøst med retning nordnordvest. De fløj i uregelmæssig orden og udsendte absolut ingen lyd. Det var overskyet, så ‚tingene’ har bevæget sig under skyhøjde. Lysfarven var rødgul, skriver Aage Ebbesen i en mail til redaktionen.
Han skyndte sig at tage en række billeder af fænomenet.
Flyvende festlamper
De lysende prikker blev også observeret af Aksel Hansen, som bekræfter tidspunktet, og at lysene så ud til at drive langsomt med vinden.
Disse oplysninger antyder, at der nok har været tale om rispapirlamper. De senere år er det blevet populært at sende rispapirlamper til vejrs ved festlige lejligheder.“
Aage Ebbesens første billede af lysene over Morud.
|
På Fyens Stiftstidendes netdebat om denne sag havde SUFOI’s Fotoafdeling bl.a. dette indlæg om nogle af problematikkerne omkring varmluftballoner:
Rispapirlamper gør ingen skade??Efter at have set de offentliggjorte fotos, er jeg ikke i tvivl om, at der er tale om små såkaldte thailandske varmluftballoner, lavet af rispapir. Det ser flot ud på himlen med en sådan opsendelse af en eller flere af disse varmluftballoner, og det skaber mystik hos nogle mennesker, der ser dem på en vis afstand, og derfor evt. ikke direkte kan se, hvad der er tale om. Skandinavisk UFO Information, SUFOI, har via www.ufo.dk modtaget en mængde rapporter om sådanne små gullige/orange/røde lys på himlen i de seneste år, der ved nærmere undersøgelse af sagen (eller undersøgelse af eventuelle foto- eller videooptagelser) viste sig at være små varmluftballoner. De går normalt ikke højere end fra nogle få hundrede meter og op til vel max. en km. til vejrs, inden det brændbare materiale slukker og ballonen almindeligvis stilfærdigt daler ned igen et sted. Kan de flyve så højt op som en km, så vil det kræve Luftfartsmyndighedernes tilladelse at opsende dem. Der er ikke i Danmark p.t. rapporteret skader ved nedfald, hvor det brændende materiale, der sørger for ballonens opdrift, endnu ikke er slukket. Men i Tyskland er der meldt om flere brandulykker i forbindelse med de små varmluftballoner, så der har flere delstater nu på det seneste forbudt opsendelse af denne type varmluftballoner, ligesom det overvejes at forbyde opsendelse i hele Forbundsrepublikken. Her kan ses og læses mere om varmluftballoner. Som sagt: Det ser flot ud, men vær varsom ved opsendelsen! Mange hilsner |
Journalist Sune Lundby Møller fra Fyens Stiftstidende havde efter den første artikel søgt yderligere oplysninger og i sagens anledning henvendt sig til NAVIAIR i Kastrup Lufthavn samt til Flyvertaktisk Kommando, FTK, i Karup, der havde henvist til SUFOI.
SUFOI havde endvidere modtaget flere indberetninger om iagttagelser af lysene på himlen over Morud.
Og endelig den 18. august kunne journalist Sune Lundby Møller i en artikel i Fyens Stiftstidende berette, at de små lys på himlen kom fra en bryllupsfest:
„Flere af borgerne var i tvivl om, hvorvidt det var flyvende objekter fra det ydre rum, der dansede på nattehimlen. Men rumalarmen er definitivt aflyst, efter en læser har henvendt sig med en anden forklaring.
Jeg må erkende at det nok ikke er helt så spændende, som en invasion over Morud.
Lysende, folk har set, var rislamper, der blev sendt til vejrs som en del af min tale til min brors bryllup, fortæller Christel Skree.
Brylluppet blev holdt i Douglashuset ved Langesø, og herfra blev i alt tyve rislamper sendt til himmels med ønsker og hilsner fra alle festens gæster.
I alt sendte Christel Skree og kompagni cirka 20 rislamper til himmels. Alle lamperne indeholdt ønsker og hilsner til brudeparret fra festens gæster.“
Fra Christel Skree modtog SUFOI’s Fotoafdeling efterfølgende dette smukke foto, hvor bryllupsgæsterne er i færd med forberedelsen til opsendelsen af de mange rispapirlamper.
Foto: Christel Skree Fotografi
|
8000 Århus — 13. september 2009
TV2 Østjylland var 13. september på banen med lidt store overskrifter og en beretning om 3 århusianere, der fra en båd i Århus Havn havde iagttaget og filmet mærkelige lys på himlen.
Nyhedsvært var Claus Elgaard, og indslaget med overskriften: »Besøg fra rummet« fortsatte i sin omtale:
„I nat havde Østjylland besøg af ni ufoer. Det mener ihvertfald tre århusianere, der efter midnat observerede og filmede lysende prikker på himlen.“
Indslaget i TV2 Østjylland kan stadig ses på denne adresse:
http://www.tv2regionerne.dk/reg2005/player.aspx?id=503510&r=7
I TV-indslaget blev det også refereret, at hverken Søværnets Operative Kommando eller Danmarks Meteorologiske Institut kunne give en forklaring på, hvad der var årsag til de ni lysskær på nattehimlen nær Århus.
Da SUFOI’s Fotoafdeling fik præsenteret videosekvensen med de små lys, var der ingen tvivl:
Det er igen små varmluftballoner, der er i spil.
Efter at tv-indslaget blev vist, har TV 2 ØSTJYLLAND modtaget flere henvendelser fra seere, der mener, at de kan forklare lysglimtene.
En restauratør fra i Århus Borgelige Skydeselskab i Risskov bekræftede SUFOIs formodning:
Restauratøren forestod lørdag aften et bryllup, hvor der ved midnatstid blev opsendt flere papirlamper med lys.
Stillfoto fra den optagne videosekvens. De „mystiske“ lys ses på fotoet
som 4 små, svage lys på himlen lige over det stærke lys midt i billedet.
De øvrige lys på billedet er dels Månen og dels lysmaster på havneområdet.
Som TV2 Østjylland derefter udtrykte det:
Der er intet, der tyder på, at en fjendtlig invasion fra det ydre rum er under opsejling.
Dementiet af historien fandt vej til TV2’s hovedstation og blev bragt i TV2 Nyhederne den 14. september kl. 22.00.
Indslaget med forklaringen på observationerne over Århus Bugt kan ses på denne adresse:
http://nyhederne.tv2.dk/video/index.php/nodeId-25057483.html
2880 Gladsaxe — 23. juni 2009
Nogle absolut spøjse fotos modtog SUFOI’s Fotoafdeling i juni med denne forespørgsel:
„Har vi set en UFO?
Den var stor. Meget længere end et fly.
Der var en sort helikopter som kredsede rundt om vort område i store cirkler. Den må også have set noget.
Kan I i SUFOI give mig en ide om hvad vi har set?
Mvh.
TB“
Den første af i alt 7 optagelser af den mørke genstand på himlen.
En udsnitforstørrelse.
I en efterfølgende mail fortæller fotografen videre:
Vi var 3 som så „UFOEN“.
Jeg fik øje på den og viste den til min kone og vort barnebarn på 3 år. Jeg er selv 62 og efterlønner, og min kone er 59.
udseende på himlen i løbet af den lange observationstid.
Solar-Zeppelin på spil
Efter igen at have studeret de modtagne fotografier og beretningerne er SUFOI’s Fotoafdeling ikke i tvivl om, at det, der er observeret og fotograferet, er en såkaldt solar-zeppelin.
Det er i princippet en stor, aflang, pose af sort plast. Fyldt med luft og lukket for begge ender af den aflange pose er den i stand til at flyve til vejrs pga. dens ringe vægt og den af Solen opvarmede luft i posen. Luften i posen bliver varm, fordi posen er mørk. Nogle gange har opsenderne en tynd snor i den, for at kunne få den ned igen.
Lille solar-zeppelin fotograferet fra forskellige vinkler,
der samtidig glimrende illustrerer, hvordan udseendet ændres
afhængig af belysningen.
Det er nogle ganske gode fotografier, fotografen havde åndsnærværelse nok til at tage, der også glimrende illustrerer, hvad man kan finde på internettet, nemlig denne skiften mellem mørk og blank/lys, når posen ændrer position i forhold til solens stråler.
Ud fra fotos incl. udsnitforstørrelser og ændringer af lys-kontrastforhold samt skarphed, er der ingen tvivl om, at genstanden er afrundet i begge ender, den er afrundet i formen, ligesom den også er svagt buet i den aflange form.
Alt dette er helt i overensstemmelse med, hvordan en såkaldt solar-zeppelin ser ud.
Som det ses af denne reklame for www.SteveSpangler
Science.com, kan en solar-zeppeliner også være ret så lang.
Af denne ældre tyske reklame fremgår det, at en solar-
zeppelin på 3 m i længden og med en tykkelse på 50 cm,
for år tilbage kostede 4 DM.
De er ikke så almindelige herhjemme, hvorimod de har kunnet ses på himlen i bl.a. Tyskland i en lang årrække. I SUFOI’s arkiv ligger resterne af en sådan solar-zeppeliner, der er blevet fløjet med for mindst 15 år siden.
De almindeligste til salg på nettet er 3 m lange, men den fremsendte beskrivelse og fotografierne tyder mere på, at denne model må have været betydeligt længere.
Også denne type er til salg på nettet, hvor man eksempelvis kan finde en på 15 meters længde.
Observationsretningen sammenholdt med bevægelsesmønstret og de tilgængelige vejrdata er i overensstemmelse med hinanden.
Så der er ingen tvivl om, at der har været en solar-zeppeliner oppe at flyve i Københavns omegn denne solrige Sankt Hans aftens dag.
2610 Rødovre — 2. juni 2009
Nogle henvendelser til SUFOI er meget korte og kontante som denne fra en ung dame fra Rødovre:
Hvad er det jeg ser på det billede jeg tog den 2.6.2009
kl. ca. 12,30, udover en halo?
Håber at få et svar fra jer.
mvh.
VH
have været lige så enkelt og kort: „Der er tale om en refleks
i objektivet på det anvendte mobiltlf.kamera.“
Men vi sendte også fotografen en nærmere forklaring på fænomenet.
Hvordan opstår og påvises en sådan refleks?
Reflekser kan have nok så spektakulære udseender, og de har især for år tilbage givet anledning til mange spekulationer og debatter.
Men sådanne reflekser kan af fotografer nemt efterprøves ved at forsøge at fotografere under nogenlunde samme omstændigheder og lysforhold igen.
5220 Odense SØ — 13. september 2009
En 40-årig mand har været ude for at tage billeder af en smuk solnedgang og beretter i sin henvendelse til SUFOI:
Lokalt meteorologisk fænomen siger DMI
SUFOI’s Fotoafdeling henvendte sig naturligt nok til Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, der er eksperter på denne type af fænomener på himlen.
Seniorklimatolog John Cappelen svarer efterfølgende:
„Billederne siger mig ikke meget udover det rent meteorologiske. Man kan altid finde sære ting på skybilleder — bagefter ved granskningen…og tingene der ses afhænger også af øjnene der ser.
Det ene af fotografens billeder med den mørke aftegning på.
På udsnitforstørrelsen er indsat en pil for at markere aftegningens
placering.
Rent meteorologisk var skyerne på billedet knyttet til en front, der adskilte kølig luft med byger over Sydøstdanmark fra varmere luft mod nordvest. Der var tale om altocumulus eller altostratus, stedvis med lidt ‚opbygning’ og stedvis i to lag. Med lidt god vilje kan man også se en enkelt kort faldstribe.
Den mørke plet, som ikke har forandret sig mellem de to billeder, må efter min mening skyldes en lokal fortykkelse, evt. være skyggen af en bagvedliggende sky.“
Der er altså efter DMI’s ekspertudtalelse ikke tvivl om, at den mørke aftegning drejer sig om et lokalt meteorologisk fænomen, der blot i dette tilfælde er kommet til at tage sig nok så ejendommeligt ud på fotografierne.
Hertil svarer fotografen:
„Jamen jeg siger mange tak for ekspertudtalelsen.
Havde jo håbet, at I ville sige, ja, den er god nok, det er dem fra Andromeda, men nuvel :)“
Lysende tordenskyer over Sverige og Kattegat
I løbet af aftenen og natten til 8. juli 2009 oplevede Nordsjælland et spektakulært lysshow i horisonten. Årsagen var kraftige natbyger med heftig lynaktivitet.
Tordensky over Kattegat oplyst indefra af lyn og set fra Tuborg Havn natten til den 8. juli 2009. Toppen af skyen ligger helt oppe ved den grænse i atmosfæren, der hedder tropopausen, som lige nu ligger i ca. ni kilometers højde over Danmark. Tropopausen er grænsen mellem troposfæren og stratosfæren, hvor temperaturen skifter fra at falde med højden til at stige med højden. Dermed afbrydes den varme, fugtige lufts videre opstigning og skytoppen flader ud til den karakteristiske ambolt.
Foto: Jacob la Cour
|
Resten af oplysningerne om denne hændelse samt en lang række fantastiske fotografier af det usædvanlige vejrfænomen, beskrevet af Lone Sejr Carstensen, DMI, kan ses på denne adresse:
http://www.dmi.dk/dmi/lysende_tordenskyer_over_sverige_og_kattegat
Udvalgte beretninger
På observationslisterne på www.ufo.dk kan observatører se, om der er andre indberetninger fra deres område på det tidspunkt, de selv måtte have iagttaget noget specielt på himlen.
Nogle henvendelser består — udover observatørernes navn og andre data — kun af meget få ord, medens andre observatører har ønsket i højere grad at delagtiggøre andre i deres ufo-beretning:
Observatørerne fortæller:
8900 Randers — 12. juli 2009
5600 Fåborg — 2. august 2009
8240 Risskov — 22. august 2009
2800 Kongens Lyngby — 19. september 2009
En gammel UFO observation ved Ringkøbing Fjord
Desværre måtte vi skuffe læseren, da vi ikke kunne hjælpe med de ønskede data.
Vort ældre rapportmateriale har i nogen tid har været i Sverige hos en samarbejdsorganisation til registrering og scanning, og vi har derfor ikke umiddelbart adgang til det.
En manuel søgning på denne type rapport er endvidere et større arbejde.
Om læseren kan få noget ud af selv at spørge div. lokalarkiver/aviser er nok uvist.
Men vi lovede at omtale henvendelsen i ufo-mail for at se, om det evt. skulle give henvendelser fra læsere, som er brugbare for observatøren.
Ubby syd for Kalundborg — juli 2009
Er det en meteor en komet eller noget helt andet? Og har sådan en normalt ikke en lang hale?
Observatørens illustration af det observerede lysfænomen på himlen.
|
Toke Haunstrup fra SUFOI’s Rapportarbejde takker for henvendelsen og den meget oplysende illustration og fortsætter sit svar:
Men vi opfordrer gerne UFO-Mails læsere til at fremkomme med et bud på en forklaring.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.