Læs på lek­tien!

Bøger om ufo-myten udkom­mer i en lind strøm. Langt det meste bur­de aldrig være ble­vet udgi­vet, men hel­dig­vis skil­ler nog­le få bøger sig posi­tivt ud. „UFO Inve­sti­ga­tions Manu­al. UFO inve­sti­ga­tions from 1982 to the pre­sent day“ er en af dem, og den er gan­ske enkelt frem­ra­gen­de!

 

I SUFOI mod­ta­ger vi i peri­o­der man­ge e‑mails, hvoraf nog­le få, men insi­ste­ren­de, er meget nega­ti­ve. De er ofte afsendt fra per­so­ner, som har sur­fet rundt på net­tet, læst lidt hist og pist og har set såkald­te „ufo-opta­gel­ser“ på YouTu­be. Den ukri­ti­ske tur i cyber­s­pa­ce har til­sy­ne­la­den­de bekræf­tet novi­cer­ne i deres tro og for­u­dind­tag­ne fore­stil­lin­ger om, hvad ufo-myten går ud på. Deres hen­ven­del­ser til SUFOI inde­hol­der den ene bredsi­de efter den anden i et sprog, som man ellers kun møder i blo­gind­læg på froko­sta­vi­ser­ne. De kal­der hold­nin­ger­ne på ufo.dk for snæ­ver­sy­ne­de og for kri­ti­ske, og at vi må være betalt af CIA eller andre for at „debun­ke“ ufo­er­ne og for ikke at vil­le gen­for­tæl­le net­tets man­ge „spæn­den­de“ ufo-histo­ri­er. Intet er dog mere for­kert. Vi har bare meget svært ved med oprejst pan­de og god samvit­tig­hed helt ukri­tisk at vide­re­gi­ve net­tets man­ge udo­ku­men­te­re­de ufo-histo­ri­er. Vi er gan­ske enkelt erfa­rings­ram­te i SUFOI, og vi mener, at der er væsent­lig for­skel på viden og uvi­den­hed — og at det er direk­te dumt at hand­le mod bed­re viden­de. Noget er rig­tigt, og andet er sim­pelt­hen for­kert. Hel­ler ikke når det dre­jer sig om ufo-myten har nogen fri­kort til at mene og synes hvad som helst og sam­ti­dig tro og hæv­de, at det så er sand­he­den!

Når en for­e­ning siden 1957 har beskæf­ti­get sig med det sam­me emne, kan det næsten ikke und­gås, at med­lem­mer­ne bli­ver bare en lil­le smu­le klo­ge­re på emnet — også mere viden­de, end den per­son, som lige er ble­vet inter­es­se­ret i emnet og har sur­fet lidt i cyber­s­pa­ce. Jeg skal ikke læg­ge skjul på, at det kan være svært — for ikke at sige umu­ligt — at give et posi­tivt og imø­de­kom­men­de svar på en hade­fuld mail skre­vet af en per­son, som vir­ker uden for pæda­go­gisk ræk­ke­vid­de. Man kun­ne få lyst til at sva­re: Luk røven — og læs ordent­ligt på lek­tien, før du skråsik­kert belæ­rer andre og smi­der om dig med beskyld­nin­ger!

Men hvad skal man så læse, hvis man er oprig­tig nys­ger­rig, seri­øst inter­es­se­ret i ufo-myten og ger­ne vil have en grund­læg­gen­de og sag­lig viden? Der er fak­tisk en del mulig­he­der — alle i bog­form. Her skal næv­nes de tre bed­ste set fra min læne­stol.

På dansk kom­mer man ikke uden om Toke Haun­strups 50 år med ufo­er — erfa­rin­ger med halv­treds års rap­port­ar­bej­de. Bogen blev udgi­vet af SUFOI i 2007 og er for længst udsolgt. Bogen kan lånes på man­ge fol­ke­bi­bli­o­te­ker og down­lo­a­des som pdf gra­tis her fra ufo.dk.

I USA udkom i 1979 The Ufo Hand­book: A Gui­de to Inve­sti­gat­ing, Eva­lu­at­ing, and Repor­ting Ufo Sigh­tings skre­vet af astro­no­men Allen Hen­dry. Han var i 1970’erne fuld­tids­an­sat i 15 måne­der hos den pri­va­te orga­ni­sa­tion Cen­ter for UFO Stu­di­es (CUFOS) til at ind­sam­le og efter­for­ske ufo-ople­vel­ser i USA. Det blev til over 1.000 rap­por­ter, som dan­ner grund­la­get for de vær­di­ful­de fak­ta og kon­klu­sio­ner i den­ne klas­si­ker. Brug­te eksem­pla­rer er set til rime­li­ge pri­ser i fle­re net­bu­tik­ker.

I novem­ber 2013 udgav eng­læn­de­ren Nigel Wat­son bogen UFO Inve­sti­ga­tions Manu­al. UFO inve­sti­ga­tions from 1982 to the pre­sent day, som på 163 velil­lu­stre­re­de sider kom­mer rig­tig godt rundt om ufo-myten og får behand­let alle tæn­ke­li­ge aspek­ter.

Det er en nøg­tern og godt skre­vet bog, som for­tæl­ler ufo-mytens histo­rie fra 1892 til i dag, sam­ti­dig med at læser­ne præ­sen­te­res for resul­ta­ter­ne af de man­ge for­skel­li­ge ana­ly­ser af ufo-myten, teo­ri­er, spe­ku­la­tio­ner og „bevi­ser“.

Hvis man er nybe­gyn­der udi ufo­lo­gi­en, hur­tigt vil have et over­blik, vil vide hvad der fak­tisk vides om ufo-myten i dag og kun vil læse én bog, så er UFO Inve­sti­ga­tions Manu­al det helt rig­ti­ge valg.

Nigel Wat­son: „UFO Inve­sti­ga­tions
Manu­al. UFO inve­sti­ga­tions from 1982
to the pre­sent day“, 163 sider, ind­bun­det
og rigt illu­stre­ret, Hay­nes Publis­hing 2013.

De fle­ste ufo-bøger udgi­ves i USA og ansku­er ver­den gen­nem meget ame­ri­kan­ske bril­ler, hvor rum­skibs-hypo­te­sen er frem­her­sken­de, dvs. en slags søm-og-skru­er-ufo­lo­gi, hvor vid­neud­sagn betrag­tes som abso­lut­te sand­he­der, og ver­den er sort-hvid. I Euro­pa der­i­mod har det i en årræk­ke været en udbredt opfat­tel­se, at ufo-myten skal for­stås ud fra psy­ko­lo­gi­ske, soci­a­le og kul­tu­rel­le syns­vink­ler, dvs. at man­ge for­skel­li­ge fak­to­rer kan udlø­se en ufo-ople­vel­se og er med til at ska­be ufo-myten. Den­ne psy­ko-soci­a­le ret­ning (som man­ge ame­ri­kan­ske ufo­lo­ger forag­ter) repræ­sen­te­rer Nigel Wat­son på bed­ste vis.

Hvert kapi­tel i UFO Inve­sti­ga­tions Manu­al afslut­tes med en emne­op­delt lit­te­ra­tur­li­ste (bøger og links), der gør det både nemt og inter­es­sant selv at søge viden om alle aspek­ter af ufo-myten.

Nigel Wat­son foto­gra­fe­ret i novem­ber 2013, da han udgav „UFO Inve­sti­ga­tions Manu­al. UFO inve­sti­ga­tions from 1982 to the pre­sent day“. Nigel Wat­son har også skre­vet den anbe­fa­lel­ses­vær­di­ge „The Ali­en Decep­tion. An Expl­ora­tion of the Ali­en Abduction Pheno­menon“, som udkom i 2009.
(Bil­led­kil­de: Ply­mouth Her­ald)

Nyt fra SUFOI’s Foto­af­de­ling

8370 Had­sten 14. okto­ber 2013

En 50-årig mand fra Had­sten har sendt SUFOI’s Foto­af­de­ling en ræk­ke fotos taget fra en bil og med bl.a. føl­gen­de oplys­nin­ger:

Foto taget fra hol­den­de bil og er oprin­de­lig foto af en flok gæs som spær­re­de vej­en, men ved gen­nem­syn af fotos ses tyde­ligt 1, måske 2 objek­ter. Foto taget gen­nem for­r­u­de med enkel­te regn­drå­ber, men objek­tet skel­nes tyde­ligt fra dis­se.

Først ved gen­nem­syn af foto d. 2. nov. 2013 er vi ble­vet opmærk­som på objek­tet (objek­ter­ne).

Fra foto­gra­fen er mod­ta­get 4 fotos taget fra hol­den­de bil af gæs på vej­en. Bil­le­der­ne er taget med kor­te inter­val­ler.

På det før­ste foto ses ingen mør­ke afteg­nin­ger på him­len
over træ­er­ne, som her­over på foto nr. 2 (øverst) og nr. 4 (her­over).
Det ses end­vi­de­re at afteg­nin­gen på foto nr. 4 befin­der sig
læn­ge­re til ven­stre i bil­le­det i for­hold til pla­ce­rin­gen på foto nr. 2.

Her­over ses udsnits­for­stør­rel­ser af foto nr. 2.

Foto­af­de­lin­gens bemærk­nin­ger og kon­klu­sion

Foto­gra­fen gør i sin hen­ven­del­se opmærk­som på, at der intet er obser­ve­ret under foto­gra­fe­rin­gen, men at de mør­ke afteg­nin­ger først er opda­get sene­re ved en gen­nem­gang af bil­le­der­ne.

Foto­gra­fen bemær­ker iøvrigt:

Foto taget gen­nem for­r­u­de med enkel­te regn­drå­ber, men objek­tet skel­nes tyde­ligt fra dis­se.

Det ses, hvor­le­des en meget stor vand­drå­be fra øver­ste ven­stre hjør­ne har ramt bilens for­r­u­de og er løbet ned og for­ne­den dan­ner et omvendt spejl­bil­le­de (med lin­se-/lu­p­ef­fekt) af him­mel og bevoks­ning Der­for den lyse plet i bevoks­nin­gen over den gule busk. Sam­me vand­drå­be ses på samt­li­ge opta­gel­ser.

Det er Foto­af­de­lin­gens opfat­tel­se, at den mør­ke afteg­ning, der ses på 3 af de mod­tag­ne 4 bil­le­der, skyl­des en vand­drå­be, der afspej­ler bevoks­nin­gen nede­nun­der. Når afteg­nin­gen ikke adskil­ler sig fra — og har sam­me udse­en­de — som den tyde­li­ge vand­drå­be i øver­ste ven­stre hjør­ne af bil­le­der­ne, skyl­des det, at vand­drå­ben har den meget lyse him­mel som bag­grund.

Afteg­nin­gen ses at skif­te posi­tion (og stør­rel­se) fra foto nr. 2 til foto nr. 4. Det­te skyl­des, at foto­gra­fen har bevæ­get kame­ra­et en lil­le smu­le bag­ud og th. på foto nr. 4, hvil­ket kan ses ved en sam­men­lig­ning mel­lem de to fotos (se bilens luf­tind­tag i høj­re side for­ne­den).

Fra foto­ar­ki­vet:

Det­te foto er taget ud gen­nem for­r­u­den på en dansk bus under kør­sel nord for Prag, og midt i bil­le­det ses en mørk, hvæl­vet afteg­ning med en (sam­men­hæn­gen­de) mar­kant blå­lig hvæl­vet afteg­ning nede­nun­der.

Den­ne afteg­ning skyl­des med 100% sik­ker­hed en vand­drå­be
på ruden, da effek­ten direk­te blev obser­ve­ret og der­for foto-
gra­fe­ret. På udsnits­for­stør­rel­sen her­over ses tyde­ligt lin­se-
/lupeffekten (med en gen­gi­vel­se af hori­son­ten øverst).
Fotos: Ole Hen­nings­en

 Syd­ney, Austra­li­en 19. juli 2007

En nylig hen­ven­del­se dre­jer sig om fotos taget i Austra­li­en til­ba­ge i 2007, hvor man undrer sig over nog­le lysen­de ens afteg­nin­ger på him­len, taget næsten sam­ti­dig af to for­skel­li­ge fotografer/kameraer, uden at noget usæd­van­ligt er bemær­ket på him­len.

På efter­føl­gen­de bil­le­der taget i sam­me ret­ning, er der intet spe­ci­elt at se på bil­le­der­ne:

Føl­gen­de obser­va­tion er sket, 19. juli 2007 — i Syd­ney — Austra­li­en på en ferie.

Bil­le­der­ne er taget af 2 for­skel­li­ge kame­ra­er, Canon og HP.

Og vi har først efter­føl­gen­de set objek­ter­ne. Der er efter­føl­gen­de ble­vet taget bil­le­der i sam­me ret­ning, hvor der ikke er objek­ter.

Er det rele­vant for jer?

Her­over ses de to mod­tag­ne fotos
taget med to for­skel­li­ge kame­ra­er
inden­for kort tid.

På beg­ge opta­gel­ser ses øverst en eller
fle­re lyse afteg­nin­ger med havet eller
him­len som blå bag­grund.

Af bil­le­det øverst ses, at opta­gel­sen må
have fun­det sted fra et udsigtstårn.

Foto­af­de­lin­gens gen­nem­gang af Goog­le-
bil­led­ma­te­ri­a­le fra Syd­ney viser, at der er
tale om Syd­ney Tower.

 

Udsnits­for­stør­rel­ser af beg­ge fotos med ændre­de lys- og
kon­trast­for­hold i for­søg på at frem­hæ­ve yder­li­ge­re detal­jer.

Scre­en­print fra en YouTu­be-video opta­get fra Syd­ney Tower med eksem­pel på lofts­be­lys­ning — her mar­ke­ret med gul pil.
Illu­stra­tion: SUFOI’s Foto­af­de­ling

SUFOI’s kon­klu­sion

Udse­en­det af afteg­nin­ger­ne på beg­ge fotos leder straks tan­ken hen på spej­lin­ger af lam­per i udsigts­ru­der­ne i Syd­ney Tower for­år­sa­get af lofts­be­lys­nin­gen på udsigtse­ta­gen, hvor­fra bil­le­der­ne er taget.

En møj­som­me­lig gen­nem­gang af en lang ræk­ke video­op­ta­gel­ser fra Syd­ney Tower på net­tet via YouTu­be viser bl.a. oven­stå­en­de eksem­pel på lofts­be­lys­ning — her mar­ke­ret med gul pil. SUFOI’s Foto­af­de­ling er ikke i tvivl om, at den­ne type af belys­ning har spej­let sig i vin­du­es­par­ti­er­ne og er — uden at være bemær­ket af foto­gra­fer­ne — årsag til de lysen­de afteg­nin­ger på bil­le­der­ne.

Fra foto­gra­fen blev der efter­føl­gen­de rekvi­re­ret andre fotos fra besø­get i tår­net. På vis­se af dis­se fotos ses andre typer af vin­du­es­spej­lin­ger.

Efter mod­ta­gel­sen af den af SUFOI’s Foto­af­de­ling udar­bej­de­de tek­ni­ske rap­port om sagen ski­ver foto­gra­fen:

Tak for jeres svar og rap­por­ten, som jeg har læst med stor inter­es­se.

Jeg blev opfor­dret af en kol­le­ga til at sen­de jer bil­le­der­ne, da vi beg­ge synes det mulig­vis var inter­es­sant for jer.

Jeg vil fremad­ret­tet føl­ge jeres hjem­mesi­de.

Ældre video­op­ta­gel­se fra Blåvand dril­ler

SUFOI’s Foto­af­de­ling har mod­ta­get en super­kort video­se­kvens, opta­get ved Blåvand, for­ment­lig omkring år 2000 og uden nær­me­re dato-/tids­an­gi­vel­ser. Video­ka­me­ra­et er et ældre ana­logt kame­ra (video8).

En mor står på stran­den med sin lil­le
søn på ca. 3–4 år og fil­mer en kort sekvens
ud over havet.
Plud­se­lig ses noget lys, der
lyn­hur­tigt farer fra ven­stre side af bil­le­det
og for­svin­der i ven­stre side.
Sam­ti­dig kan
man høre dren­gen udbry­de: „Hvad fa’en var det?“,
men mode­ren har intet bemær­ket. Andre infor-
matio­ner fin­des stort set ikke.

Sagen har naget i fami­li­en siden, og vi måt­te i Foto­af­de­lin­gen kort efter mod­ta­gel­sen til­ba­ge i 2010 hen­læg­ge sagen, da vi ikke efter­føl­gen­de modt­og den gam­le ori­gi­na­le video­film til under­sø­gel­se.

Vi har nu i 2014 mod­ta­get den ori­gi­na­le video­se­kvens, som er kopi­e­ret til andre medi­er.

Lys­fæ­no­me­net pas­se­rer kame­ra­ets bil­led­r­u­de i løbet af 1/5 sek. (Er med på 5 bil­led­r­u­der i en opta­gel­se taget med 25 billeder/sek.).

Hele den mod­tag­ne sekvens samt enkelt­bil­le­der­ne fra video­en er gen­nem­gå­et og bil­led­be­hand­let i for­søg på at fin­de en for­kla­ring på, hvad der er kom­met med på video­en, og som dren­gen åben­bart blev opmærk­som på.

Over­vej­el­ser­ne har natur­lig­vis gået på fly, fug­le, insek­ter, fyrtårns­lys, reflek­ser, selvly­sen­de fris­bee, fly­ven­de glø­der fra ciga­ret eller bål samt meteor. Nog­le af dis­se for­kla­rin­ger kan man umid­del­bart se helt bort fra, og ingen af de reste­ren­de ser til­sy­ne­la­den­de ud til at være den helt rele­van­te.

Vi fin­der i Foto­af­de­lin­gen bestemt klip­pet inter­es­sant. Dren­gens spon­ta­ne kom­men­tar på video­en tyder på at han obser­ve­rer lyset og bli­ver ægte for­bav­set, og spe­ci­elt fæno­me­nets lys­styr­ke og flugt er usæd­van­lig, selv om per­spek­ti­vet evt. kan sny­de san­ser­ne — også i den efter­føl­gen­de bedøm­mel­se af klip­pet — set på en skærm.

Den nu unge mand har sendt os klip­pet og lagt div. udga­ver af video­se­kven­sen ud på YouTu­be, hvor læser­ne nu har mulig­hed for at stu­de­re dis­se nær­me­re:
http://www.youtube.com/watch?v=qgmNJWb4lWI
http://www.youtube.com/watch?v=u5yRHT9mraI
http://www.youtube.com/watch?v=DQ_Jw44TiJU
http://www.youtube.com/watch?v=DXHCtJsW9oM.

Seri­ø­se kom­men­ta­rer om muli­ge for­kla­rin­ger eller gode ide­er til yder­li­ge­re under­sø­gel­ser er sær­de­les vel­kom­ne, enten via www.ufo.dk eller direk­te på mail til SUFOI’s Foto­af­de­ling ved
Ole Hen­nings­en
.

Løst og facts

 
Efter­lys­ning

- obser­va­tion og foto fra 1950’erne?

UFO-Mails redak­tion er ble­vet spurgt om muligt kend­skab til en obser­va­tion fra 1950’erne, som en far og hans den­gang 8 — 12-åri­ge søn gjor­de sam­men med andre:

Jeg vil­le høre, om I har hørt om andre, der har rap­por­te­ret at have set en UFO sæt­te af fra jor­den ved Vejby/Strand omkring år 1955?

Den­gang var der kun mar­ker bag vand­vær­ket ved Strand­vej­en i Vej­by i Nord­ve­stsjæl­land. Det var lidt over­sky­et, men ellers klart vejr.

Det har været en kon­fir­ma­tions­søn­dag, for en kon­fir­mand hop­pe­de op på et som­mer­hus­tag, og foto­gra­fe­re­de det med sit nye kame­ra, så der fin­des måske fotos af det?

Kun­ne være sjovt at gen­se.

Det stod stil­le på mar­ken i 5–10 min, let­te­de lang­somt lodret op, og acce­le­re­re­de vold­somt østover.

Jeg var stor dreng den­gang, men end­nu ikke kon­fir­me­ret, kan jeg huske, så jeg kan have været fra 8 til 12 år vil jeg tro. Jeg kan desvær­re ikke kom­me det ret meget nær­me­re tids­mæs­sigt.

Tal­ler­ke­nen var grå, og lig­ne­de præ­cis en fra en sci­en­ce fiction film. Svært at bedøm­me stør­rel­sen, da jeg er lidt usik­ker på afstan­den til den. Jeg kun­ne ikke se detal­jer som evt. vin­du­er ol.

Jeg har altid inter­es­se­ret mig for „den­ne sag“, har bare ikke „rek­la­me­ret“ ret meget for den.

Folk tror som regel man er fuld af løgn, og kun vil gøre sig inter­es­sant. Der­for har jeg holdt lav pro­fil. Men nu er der efter­hån­den gået så man­ge år, at de kon­fir­man­der, der også over­væ­re­de det den­gang, er ved at fal­de fra.

Jeg tæn­ker, det vil­le være fan­ta­stisk, om der fore­fin­des bil­le­der der­fra. Ved som sagt, der blev taget nogen.

Lige efter at have over­væ­ret det, tænk­te jeg, det er nok noget vi meget snart får en for­kla­ring på.
Men det er som bekendt aldrig sket.

Som den æld­ste af de akti­ve med­ar­bej­de­re i SUFOI må jeg (OH) desvær­re til­fø­je, at jeg ikke erin­drer noget om en ople­vel­se, som den læse­ren beskri­ver, lige­som der hel­ler ikke fin­des et sådant foto i SUFOI’s Foto­af­de­lings arkiv.

I anden anled­ning er jeg p.t. i gang med gen­nem­gang af bl.a. ældre avis­ud­klip med ufo-omta­ler, men er end­nu ikke stødt på noget, der blot til­nær­mel­ses­vis min­der om en sådan ople­vel­se, der alt­så fandt sted i Vej­by i Nord­ve­stsjæl­land — efter tids­an­gi­vel­sen at døm­me inden­for åre­ne 1955 — 59.

Skul­le der „rin­ge en klok­ke“ hos en af UFO-Mails læse­re, hører vi i redak­tio­nen meget ger­ne her­om. Det vil­le være ret så spæn­den­de, hvis en af dati­dens kon­fir­man­der stod frem et med foto — og det uan­set kva­li­te­ten i øvrigt.

Mysti­ske cir­kel­for­ma­tio­ner ud for Møns Klint er ende­lig opkla­ret

Er det bom­be­kra­te­re fra 2. Ver­denskrig? Er det lan­dings­mær­ker for rumvæ­se­ner? Siden det før­ste bil­le­de af de mysti­ske havcirk­ler ud for Møns Klint blev taget i 2008, har det myl­dret med mere eller min­dre fan­ta­si­ful­de for­kla­rin­ger.

Nu kom­mer for­ske­re fra Køben­havns Uni­ver­si­tet og Syd­dansk Uni­ver­si­tet med en viden­ska­be­lig for­kla­ring.

De sære cirk­ler i havet kan være op til 15 meter i dia­me­ter. Inde i cirk­ler­ne er der meget lidt eller intet åle­græs.

Vi har under­søgt det mud­der, der sam­les inde i en åle­græscir­kel og kan se, at det inde­hol­der et stof, der er gif­tigt for åle­græs­set. Det­te mud­der fin­des kun inde i cirk­len, så det er alt­så kun her, at plan­ter­ne bli­ver angre­bet af gift, for­kla­rer Mari­an­ne Hol­mer og Jens Borum i en pres­se­med­del­el­se.

Gif­ten er sul­fid. Det er et stof, der hober sig op i hav­bun­den ud for Møns Klint, for­di klin­ten er meget kal­krig og fat­tig på jern.

De fle­ste ste­der bli­ver mud­de­ret skyl­let væk fra den gol­de hav­bund, men lige­som træ­er kan hol­de på jord på en udsat bjergskrå­ning, kan åle­græs­plan­ter­ne hol­de på mud­de­ret. Og der­for bli­ver der sam­let sto­re kon­cen­tra­tio­ner af sul­fid­hol­digt mud­der blandt åle­græs­plan­ter­ne, for­kla­rer for­sker­ne.

Jens Borum og Mari­an­ne Hol­mer for­kla­rer vide­re:

Åle­græspo­pu­la­tio­ner vok­ser vege­ta­tivt med udlø­be­re, som bre­der sig radiært ud til alle sider, og der­for dan­ner hver plan­te en cir­kel­for­met bevoks­ning. Det er alt­så vækst­for­men, der giver cir­kel­for­men. Når den for­mode­de for­gift­ning begyn­der at vir­ke, star­ter den i den æld­ste og der­med inder­ste del af popu­la­tio­nen, for­di der sker en øget fri­gi­vel­se af det gif­ti­ge sul­fid og opta­gel­se i plan­ter­ne på grund af akku­mu­le­ring af mud­der.

Slut­re­sul­ta­tet er alt­så cir­kel­for­men, hvor kun ran­den af cirk­len over­le­ver — lige­som hek­se­rin­ge i en græs­plæ­ne.

Cirk­ler­ne blev i 2011 omtalt i UFO-Mail:
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2011/um11-131.php.

Læs mere om „havcirk­ler­ne“:
http://www.sdu.dk/Om_SDU/Fakulteterne/Naturvidenskab/Nyheder/2014_01_30_fairyrings
http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/08/23/151930.htm
http://jyllands-posten.dk/indland/ECE6447966/mystiske-cirkler-er-endelig-opklaret/.

Cirk­ler på hav­bun­den ud for Møns nor­døst­kyst.
Illu­stra­tion: Goog­le Earth

Jor­den og Månen foto­gra­fe­ret fra Mars

 

Mars-robot­ten Curio­si­ty lan­de­de på Mars i august 2012 og har siden med stor suc­ces som et rul­len­de labo­ra­to­ri­um arbej­det på over­fla­den af vor nabo­pla­net.

Curio­si­ty har nu taget sit før­ste bil­le­de af Jor­den set fra Mars.

Bil­le­det blev taget d. 31. janu­ar, mens Curio­si­ty så på sol­ned­gan­gen på Mars, og det viser ikke kun Jor­den, men også Månen som en meget lil­le plet ved siden af.

Astro­fy­si­ker Tina Ibsen, Tycho Bra­he Pla­ne­ta­ri­um:
http://www.planetariet.dk/artikel/you-are-here.

Læs mere: http://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=PIA17936

Fored­rag med nyt fra Mars

Den svæ­ven­de Glo­be på Visu­al Cli­ma­te Cen­ter i Hole­by
på Lol­land dan­ner ram­men for et aktu­elt fored­rag om ud-
forsk­nin­gen af pla­ne­ten Mars. Th. ses Mars-robot­ten
Curio­si­ty på pla­ne­tens over­fla­de.

Tors­dag den 6. marts er der en sjæl­den mulig­hed for på Lol­land-Fal­ster at høre nyt fra Mars.

Lol­lands Astro­no­mi­ske For­e­ning ind­by­der til et arran­ge­ment på Visu­al Cli­ma­te Cen­ter, hvor pla­net­fy­si­ker Mor­ten Bo Mad­sen vil for­tæl­le om de sene­ste under­sø­gel­ser af vor nabo­pla­net.

Mor­ten Bo Mad­sen er leder af Mars-grup­pen på Niels Bohr Insti­tu­tet ved Køben­havns Uni­ver­si­tet og blandt de cir­ka 450 for­ske­re ver­den over, der er til­knyt­tet NASA’s sto­re Curio­si­ty-pro­jekt.

Han er med­for­fat­ter på to af de fem Mars-artik­ler, der for kort tid siden er publi­ce­ret i tids­skrif­tet Sci­en­ce.

Rum­ro­bot­ten Curio­si­ty lan­de­de på Mars i august 2012 og har siden da kørt rundt og under­søgt over­fla­den på Mars.

Curio­si­ty er fak­tisk et kom­plet kemi-labo­ra­to­ri­um, hvor der bru­ges man­ge for­skel­li­ge meto­der til at ana­ly­se­re klip­per, sand og støv. Ved hjælp af instru­men­ter­ne har for­sker­ne iden­ti­fi­ce­ret en ræk­ke mine­ra­ler, som ikke tid­li­ge­re har været obser­ve­ret på Mars.

Ved opvarm­ning af støv fra Mars-over­fla­den har det vist sig at fri­gi­ve en hel del vand­damp selv ved lave­re tem­pe­ra­tu­rer.

Blandt de sto­re opda­gel­ser er alt­så, at Curio­si­ty har målt, at der er mas­ser af vand på Mars, og tid­li­ge­re i pla­ne­tens histo­rie har der været langt mere. Mars har engang haft søer, vand­løb og måske end­da sto­re oce­a­ner.

Meget af van­det på over­fla­den er for­s­vun­det op i atmos­fæ­ren og der­ef­ter ud i rum­met, men noget er alt­så fan­get som is ved poler­ne og i klip­per, støv og sand på over­fla­den.

Om der så også har været liv på pla­ne­ten, det er sta­dig et åbent spørgs­mål. Jag­ten på nuvæ­ren­de eller tid­li­ge­re liv på Mars fort­sæt­ter i de kom­men­de år.

Arran­ge­men­tet ind­le­des kl. 19.30 med en kort gen­nem­gang af vor nabo­pla­net præ­sen­te­ret på den sto­re svæ­ven­de Glo­be på Visu­al Cli­ma­te Cen­ter, Fabriks­vej 2 i Hole­by.

Sene­re på afte­nen beret­ter pla­net­fy­si­ker Mor­ten Bo Mad­sen om sene­ste nyt fra Mars.

Alle er vel­kom­ne til arran­ge­men­tet, der koster 80 kr. incl. kaf­fe i pau­sen. Unge under uddan­nel­se har gra­tis adgang.
www.lolland-astronomi.dk

Astro­no­mi­ske begi­ven­he­der i 2014

En meget fin, illu­stre­ret over­sigt over vig­ti­ge astro­no­mi­ske begi­ven­he­der i løbet af 2014 fin­der man på Ama­tøra­stro­no­misk Sel­skab Fyn’s hjem­mesi­de udar­bej­det af for­e­nin­gens for­mand Kar­sten Bom­holt, Oden­se.

Her er aktu­elt for året om
Stjer­ne­him­len
Solen og Månen
Pla­ne­ter­ne
Aste­roi­der
Mete­o­rer
Kome­ter

http://asf.skysite.dk/?side=299184#Kometer

Vores flot­te jord og uni­ver­set – se bil­le­der fra NASAs arki­ver

BT har på deres net­ud­ga­ve bragt en lang ræk­ke af NASA’s bil­le­der, som man kan klik­ke rundt i.

Øverst et nuti­digt foto af Mæl­ke­vej­en, som den kan tage sig ud på him­len.

 

På neder­ste bil­le­de en illu­stra­tion af, hvor­dan for­sker­ne mener, at Mæl­ke­vej­en så ud for 11 mil­li­ar­der år siden, den­gang vores galak­se var helt „ung“ i galak­tisk måle­stok.

Bil­le­det er lavet på bag­grund af rum­te­leskopet Hubb­les bil­le­der af fjer­ne galak­ser, der har nogen­lun­de sam­me alder, som Mæl­ke­vej­en hav­de den­gang, hvor man­ge af de stjer­ner, der i dag udgør mæl­ke­vej­en, sta­dig var ved at bli­ve født. De kraf­ti­ge lil­la-lyse­rø­de plet­ter er stjer­netå­ger, hvor stjer­nedan­nel­sen er i høje­ste gear.

Sam­men­lig­ner man med nuti­dens mæl­ke­vej, er det tyde­ligt at se, hvor­dan sel­ve „vej­en“ er ble­vet bre­de­re med åre­ne, efter­hån­den som galak­sen er ble­vet fyldt op af stjer­ner.

Klik vide­re og se fle­re flot­te bil­le­der af vores fan­ta­sti­ske uni­vers og jord:
http://www.bt.dk/udland/vores-flotte-jord-og-univers-se-billederne-fra-nasas-arkiver.

På tomands­hånd med astro­fy­si­ker Micha­el Lin­den-Vørn­le

Astro­fy­si­ker Micha­el Lin­den-Vørn­le på sit kon­tor på DTU Spa­ce.
Foto: DR

 

Der kom en spæn­den­de radioud­sen­del­se ud af det for lyt­ter­ne, da DR besøg­te astro­fy­si­ke­ren Micha­el Lin­den-Vørn­le på hans arbejds­plads DTU.

Hør om hans ung­dom­me­li­ge fasci­na­tion af fly­ven­de tal­ler­ke­ner, sci­en­ce fiction samt hans vej mod astro­no­mi­en.

Som DR anfø­rer i for­bin­del­se med radioud­sen­del­sen:

Micha­el Lin­den-Vørn­le er en mand med udlængsel. Men ikke i eksi­sten­ti­el for­stand. I ste­det har han brugt livet på at ret­te teleskopet væk fra sig selv og ud i rum­met. End­nu har han dog til gode selv at kom­me der­ud, men han afvi­ser ikke mulig­he­den for at det vil ske en dag. Ven­te­ti­den bru­ger han på at for­mid­le uni­ver­sets kom­plek­si­tet og for­kla­re de fæno­me­ner, der for de fle­ste af os kan frem­stå ube­gri­be­li­ge — f.eks. om der er liv andre ste­der end på jor­den?

Hvad Micha­el Lin­den-Vørn­le har af tan­ker om det, kan du høre i den­ne udga­ve af På tomands­hånd, hvor Tho­mas Holm­by Han­sen har været på DTU og tale med astro­fy­si­ke­ren. Til­ret­telagt af Tho­mas Holm­by Han­sen og Karen Secher.

Hør udsen­del­sen sendt 22. janu­ar 2014:
På tomands­hånd med astro­fy­si­ker Micha­el Lin­den-Vørn­le.

Bliv støt­te­med­lem for SUFOI

Vil du støt­te sag­lig og nøg­tern for­mid­ling af viden om ufo­er? Så vælg en gra­tis bog, og tegn et støt­tea­bon­ne­ment for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.

Hvert år mod­ta­ger du efter­føl­gen­de:

  • En af vores nye­ste, tryk­te udgi­vel­ser om ufo­myten
  • 4 årli­ge onli­ne­mø­der — og adgang til opta­gel­ser af tid­li­ge­re møder
  • Rabat­ko­der til gra­tis down­lo­ad af udvalg­te e‑bøger fra vores butik
  • SUFOI’s års­rap­port, som opsum­me­rer den for­gang­ne år

Vælg din før­ste gra­tis bog neden­for — og tegn abon­ne­ment i dag:

Den sto­re ufo-afslø­ring

Tro­en på, at Jor­den får besøg ude­fra, har fun­det vej til den ame­ri­kan­ske kon­gres. Både Pen­ta­gon og NASA har ned­sat eks­pert­grup­per til at udfor­ske, om der er noget om snak­ken. Og det lig­ger i luf­ten, at sand­he­den snart bli­ver afslø­ret.

Eller hand­ler det i vir­ke­lig­he­den om noget helt andet?

Astro­fy­sik for trav­le men­ne­sker

Den berøm­te ame­ri­kan­ske astro­fy­si­ker Neil deGras­se Tysons lil­le, char­me­ren­de bog er skre­vet, så du og jeg kan få en for­nem­mel­se af vores vil­de og smuk­ke hjem – uni­ver­set. Læs om alt fra Big Bang til sor­te hul­ler, fra kvar­ker til kvan­te­me­ka­nik og mørkt stof, og jag­ten på at opda­ge exo­pla­ne­ter og fin­de andet liv i uni­ver­set.

Skat­tej­agt

I den­ne bog for­tæl­ler Klaus Aars­l­eff om skat­te­le­gen­der, om skat­te der ikke er fun­det end­nu, om sto­re skat­te som er fun­det, og om hvor­dan moder­ne tek­no­lo­gi i dag har gjort det meget let­te­re at være skat­tejæ­ger.

Uan­set hvil­ken skat det hand­ler om.

UFO’er — myter og viden

Bogen er udgi­vet i anled­ning af SUFOI’s 60 års jubilæum.

Den inde­hol­der spæn­den­de artik­ler om ufo­myten og dens udvik­ling, og sam­ler op på den viden, for­e­nin­gen har sam­let om ufo­er. Og tager nog­le af de mest kend­te ufo-obser­va­tio­ner gen­nem tiden op til for­ny­et revi­sion.