Bognyhed: Ildkugler over Danmark
i Langelandsbæltet. Stenens historie fortælles i
aldrig fløj“. Forfatterens hjemmeside Ole
Henningsens univers.
Ildkugler over Danmark — om sten der aldrig fløj er resultatet af mange års ihærdig udforskning af mystiske himmelfænomener. Bogens forfatter, Ole Henningsen (f. 1942), har altid interesseret sig for astronomi og geologi samt danskernes ufooplevelser.
Ole Henningsen har i sit arkiv mange beretninger om sten og andre ting, som finderne har troet var det fysiske bevis for, at materialet er dumpet ned fra himlen.
Hændelserne er blevet grundigt efterforsket, og mange af de tilhørende sten er blevet analyseret af eksperter i et forsøg på at afdække deres hemmeligheder.
Hvad viser resultaterne så, og hvad er forklaringerne på de tilsyneladende mystiske hændelser? Det får du svar på i bogen Ildkugler over Danmark — om sten der aldrig fløj.
Bogen udkommer den 6. september 2018, men du
kan allerede bestille den nu.
„…Med sin bog viser Ole Henningsen vigtigheden af at tage folks oplevelser alvorligt, men også at grundig efterforskning og kritisk tænkning er helt afgørende for at finde årsagen til oplevelserne, så vi alle kan lære noget af dem…“ — astrofysiker Michael Linden-Vørnle, fra bogens forord. |
Ildkugler over Danmark — om sten der aldrig fløj er på 134 sider, i A4-format, med illustrationer i farve og s/h, stikordsregister og kildehenvisninger. Bogens forord er skrevet af astrofysikeren Michael Linden-Vørnle.
Det kom fra verdensrummet
Den 11. august kunne man høre om meteoritter, raketter og 1950ernes ufoer på Brorfelde Observatorium, som ligger på toppen af de midtsjællandske bakker ved Tølløse. Her skulle deltagerne være med til at opklare et mysterium om mystiske lys og mærkelige beretninger, som tog sit afsæt i Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk.
Andelslandsbyen Nyvang er et museum og oplevelsescenter, som giver mulighed for at opleve livet og hverdagen i en dansk landsby ved midten af 1900-tallet. Og netop i tiden omkring 1950 opstod, som bekendt, forestillingen om ufoer som besøgende fra andre planeter — dvs. den moderne ufo-myte. Samtidig var det en periode, der var mærket af 2. verdenskrigs rædsler og som stod på tærsklen til den kolde krig, våben- og rumkapløbet og frygten for klodens udslettelse i en gigantisk atomkrig.
Netop denne historisk epoke udgjorde rammen for arrangementet d. 11. august. Her skulle deltagerne forsøge at løse en gåde gennem en række „poster“, hvor de kunne høre om forskellige emner. Aftenen startede i Andelslandsbyen Nyvang, hvor deltagerne blev præsenteret for historien om husmand Møller, som aldrig vendte tilbage fra den nat, hvor noget styrtede ned og Forsvarsstabens Efterretningsafdeling lavede et afspærret område Andelslandsbyen Nyvang. I andelslandsbyen talte deltagerne med forskellige personer (statister), som bl.a. kunne fortælle om mærkelige lys.
På dette foto ses den øverste del af Brorfelde Observatorium fra luften.
Foto: Ole Malling
|
Det ene af de to fotos, som blev taget i Ballon-
parken på Amager og angiveligt skulle vise en ægte
„flyvende tallerken“.
Herefter blev de med busser fragtet til Brorfelde Observatoriet, hvor deltagerne skulle besøge endnu tre poster. Først stop var på observatoriets værksted, hvor unge kemikere fra Københavns Universitet fortalte om raketter og forskellige typer af brændstoffer. Andet stop var observatoriets hovedbygning, hvor man hørte om forskellen på meteoritter og almindelige („jordisk“) sten. Endelig var der tredje stop, hvor Toke Haunstrup fra SUFOI fortalte om ufoernes begyndelse og gav eksempler på observationer fra 1950ernes Danmark. Og nej, ufoerne begyndte ikke med det påståede ufo-styrt i Roswell (som mange efterhånden synes at tro i dag), men med den amerikanske forretningsmand Kenneth Arnolds observation d. 24. juni 1947 af ni halvmåneformede objekter over Mount Rainer i staten Washington.
Som eksempler på danske sager fortalte Toke bl.a. om „Almind-rumskibet“ fra december 1957, hvor tre unge mænd lavt på østhimlen så et aflangt lys, som de troede var et cigarformet rumskib, men som efterfølgende viste sig at være månen, der netop var stået op. Læs mere om denne observation i bogen „50 år med ufoer“ (kapitel 4: Fra vidnesbyrd til oplevelse), som kan downloades gratis fra ufo.dk.
Derudover blev „BT-sagen“ fra sommeren 1959 også omtalt, hvor to unge studerende henvendte sig til BT med historien om, at de under en fuglekigger-tur havde observeret og fotograferet et tallerkenformet objekt over Ballonparken på Amager ved København.
fotos: En model konstrueret af to sammenlimede
tallerkener med tre halve tennisbolde i bunden.
Historien kom på forsiden af BT og blev lidt af en sensation, som spredte sig til andre af landets aviser, radioen og fjernsynet. Men da svensk fjernsyn henvendte sig for at høre, om de to unge studerende ville flyve til Stockholm og fortælle om deres oplevelse, blev det dog for meget for dem. De endte med at indrømme, at det hele var en fup-historie — og at det fotograferede objekt var hjemmelavet af to tallerkener og et par halverede tennisbolde limet på i bunden! Læs mere om sagen i Ole Henningsens detaljerede beskrivelse i UFO-Mail nr. 110.
Ufo-foredraget fandt sted i observatoriet øverst på bakken ved Brorfelde Observatoriet — i det observatorium, som tidligere husede den såkaldte Meridiankreds, der frem til 1980erne blev brugt til præcise opmålinger af stjernernes positioner på himlen. Herefter blev den flyttet til det fælleseuropæiske observatorium på den kanariske ø La Palma, hvor den var i brug til i starten af 2000erne.
Kuplen, som dannede ramme om ufoforedraget, og som frem til 1980erne husede en af verdens mest præcise meridiankredse.
Foto: Toke Haunstrup
|
Arrangementet forløb fra først på aftenen og frem til over midnat. Der var ca. 50–100 deltagere. Arrangørerne havde nok håbet på flere, men skiftet fra det varme sommervejr til blæst og regn havde nok skræmt en del fra at møde op. Ikke desto mindre blev det en hyggelig aften i 1950ernes tegn — og så blev der i øvrigt også observeret en del stjerneskud fra meteorsværmen Perseiderne, som havde maksimum i samme weekend.
Links
Læs mere om Andelslandsbyen Nyvang her: http://adlbn.dk/
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Astrofysik for travle mennesker
Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem – universet. Læs om alt fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof, og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Skattejagt
I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Uanset hvilken skat det handler om.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.