Nyt fra SUFOI’s Fotoafdeling
2630 Taastrup 13. oktober 2011
Faldt overe dette gamle billede jeg tog ved Høje Taastrup station. Ved ikke lige hvad den hvide kugle til højre er??
Sikkert ikke noget, men synes I skulle se det.
Sådan lød det i en nylig henvendelse om et 6 år gammelt foto.
Det originalt modtagne foto. Lyset blev ikke observeret ved fotograferingen, men er først senere opdaget på billedet.
En udsnitsforstørrelse af den lysende
kugle på himlen yderst til højre i
billedfeltet. Der er tale om en
refleksdannelse i kameraets objektiv.
SUFOI’s konklusion
Billedet er oprindeligt taget for at forevige det flotte bisolsfænomen midt i billedet. Interessen samler sig dog mere om den lille grønlige, runde aftegning til højre i fotoet.
Der er tale om en refleks i kameraets objektiv forårsaget af det skarpe lys fra Solen yderst i venstre side af billedfeltet.
Hvis man forsyner originalfotoet med diagonalstreger for at markere billedets midtpunkt, kan man diametralt modsat midtpunktet se årsagen til den grønne aftegning = Solen.
SUFOI’s Fotoafdeling har i årenes løb modtaget flere lignende optagelser taget med forskelligartede kameraer. En del af disse optagelser er omtalt i UFO-Mail, bl.a.:
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2013/um13-156.php og
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2016/um16-217.php.
7183 Randbøl 19. september 2017
SUFOI’s Fotoafdeling har modtaget et antal fotos taget den 19. september med samme type fænomen.
Fotografen tog dagen efter endnu et antal fotos med samme form for aftegning på og sendte billederne til orientering til SUFOI’s Fotoafdeling. Også her er der tale om samme form for refleksdannelse i kameraets objektiv forårsaget af Solens skarpe lys som ovenfor omtalt og taget i Taastrup 13. oktober 2011.
Et af de modtagne fotos.
En udsnitsforstørrelse heraf, hvor den
lille blå, runde aftegning (forårsaget
af Solen) ses nedenfor blomsterkrukken.
5772 Kværndrup 5. august 2017
SUFOI’s Fotoafdeling modtog en kort videosekvens visende en mørk, delvis overskyet himmel med nogle lyse pletter på, der har forundret observatøren.
Stillbillede fra den modtagne videosekvens
med lysene på himlen.
SUFOI’s konklusion
Observatøren opgiver ikke, hvilken retning optagelsen er sket mod. Trods den manglende, vigtige oplysning konkluderer Fotoafdelingen, at der er tale om lys fra Månen bag drivende skyer.
delvist dækket af skyer.
På udsnitsforstørrelsen af billedet
ses Månen som markante, adskilte
lys på himlen.
Derfor er sølvpapirhatte udbredte i visse kredse
Space Oddities er ifølge forlaget udgivet i anledningen af 60-året for opsendelsen af Sputnik 1 og 70-året for Kenneth Arnolds UFO-observation. Den er på 320 tætskrevne sider, hvoraf de 280 udgør selve teksten, medens resten er noter og litteraturhenvisninger. Bogen er uden illustrationer. Kun forsiden prydes af et billede af Mælkevejen i området mellem Svanen, Ørnen og Skytten, hvilket sammen med titlen straks leder tanken hen på en (populær)videnskabelig gennemgang af astronomiens historie.
S.D. Tucker: „Space Oddities — Our Strange
Attempts to Explain the Universe“, 320 si-
der, Amberley Publishing Limited 2017
Dette indtryk bliver forstærket af bagsidetekstens overskrift, som citerer de to første linjer af en populær engelsk godnatsang skrevet af Jane Taylor i begyndelsen af 1800-tallet: Twinkle, twinkle, little star, How I wonder what you are! Herefter følger en tilsyneladende besynderlig tilføjelse, som dog snart viser sig at afspejle bogens reelle indhold: Are You a giant Nazi Iceberg?
Bogen handler nemlig ikke om astronomi, rumfart, ufoer eller aliens, selv om alle fire emner uundgåeligt dukker op med jævne mellemrum. Tycho Brahe, Newton, Kepler samt mange andre kendte videnskabsmænd som fx de banebrydende raketforskere Konstantin Tsiolkovsky, Robert Goddard og Wernher von Braun bliver alle nævnt en passant, ligesom også kendte kontaktpersoner, fx George Adamski, får spalteplads.
Space Oddities handler derimod om alle de skøre, absurde og uvidenskabelige forestillinger, folk har forsøgt at gøre sig bemærket for gennem tiderne. Udtrykkene skøre, absurde og uvidenskabelige kan bruges her uden blusel, idet det er forfatterens egne ord. S. D. Tucker lægger på intet tidspunkt skjul på sin egen mening om alt det nonsens, han udpensler i bogens mange kapitler, hvilket sker på en humoristisk måde. Fx skriver han, at præsidenten for International Flat Earth Research Society, Charles K. Johnson, efter sin død i 2001 forhåbentlig blev begravet mindre end 6 fod under jorden — i modsat fald ville han jo falde ud på den anden side.
Selv om man som mangeårig læser af UFO-Nyt er blevet præsenteret for et væld af konspirationsteorier, er der mange, som sikkert er nye for læseren. Månelandingerne, Marsansigtet, Roswell … er naturligvis velkendte, men hvad med den østrigske astronom Hanns Hörbinger, som i 1913 påstod, at der ikke eksisterer stjerner. Mælkevejen er ifølge Hörbinger i stedet en stor ring af planetstore isklumper, som omgiver Solsystemet. Det vi opfatter som stjerner, er i virkeligheden Solens lys, som bliver reflekteret fra disse utallige isbjerge.
Eller hvad med franskmanden Charles Fourier (1772–1837) som anerkendte Newton, blot med den forskel, at det ikke er tyngdekraften, som holder planeterne i kredsløb om Solen. Fourier mente i stedet, at planeterne, månerne og stjernerne er levende væsener, som holdes på plads af en indbyrdes seksuel tiltrækningskraft.
Et tredje eksempel er Gerald Heard (1887–1971), som i 1950 benyttede den megen omtale af de mystiske flyvende tallerkener til at postulere, at de viste sig i stort tal på netop denne tid, fordi de kom fra Mars, hvor de intelligente beboere gennem mange århundreder havde holdt øje med Jorden. Atombomberne i 1945 udgjorde en alvorlig trussel mod marsboernes levevilkår, idet støv fra eksplosionerne havde fundet vej til Mars, hvor det blokerede for Solens lys og dermed forhindrede plantevækst. Marsboerne var nemlig en slags super-bier, der ligesom deres jordiske fætre levede af nektar. Denne trussel skulle derfor elimineres.
Der omtales mange andre eksempler. S. D. Tucker har gjort et stort stykke arbejde for at finde så mange som muligt, og som nævnt i indledningen udgør noter og litteraturhenvisninger en væsentlig del af bogens 320 sider. Helt præcist er der 938 noter og 117 litteraturhenvisninger! For en dansk læser er det en uoverkommelig og umulig opgave at finde frem til disse. Man må derfor stole på, at forfatteren selv har læst de 117 bøger fra ende til anden og er loyal mod sine kilder.
Et sted går det dog galt. S. D. Tucker skriver, at Kepler fik inspirationen til sin roman Somnium („Drømmen“, som handler om en månerejse), medens han arbejdede som assistent for Tycho Brahe på Ven i Øresund. Meget betegnende er der ingen kildehenvisning til denne påstand. Kepler var aldrig i Danmark. Han og Tycho mødtes for første gang i Prag i februar 1600, tre år efter Tycho havde forladt Danmark. Hvorvidt forfatteren tager sig sine friheder i andre forhold, skal være usagt.
Uanset denne lille lapsus — og måske andre — er Space Oddities anbefalelsesværdig. Hvis man vil vide noget om astronomi og rumfart, får man måske mere ud af at høre astronauten Chris Hadfields fortolkning af David Bowies originale Space Oddity: www.youtube.com/watch?v=KaOC9danxNo. Hvis man derimod vil vide, hvorfor sølvpapirhatte er så udbredte i visse kredse, er bogen et must.
Glæd dig til den 12. oktober!Den 12. oktober 2017 udkommer SUFOI’s store jubilæumsbog UFO’er — Myter og viden med 204 gennemillustrerede sider. Læs mere her. |
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.