Nyt fra SUFOI’s Fotoafdeling
9000 Aalborg 15. april 2014
25. januar 2016 medvirkede SUFOI’s formand Kim Møller Hansen igen i et radioindslag, denne gang i DR’s P4 – og den aktuelle anledning var naturligvis premieren på den populære TV-serie X‑Files.
Dette fik en lytter til at dykke ned i sit fotoarkiv og finde fotos frem helt tilbage fra april 2014 og sende denne mail til SUFOI’s Fotoafdeling:
På et af de modtagne fotos ses her et af de røde objekter midt i billedet. Øverst th. er indsat en meget kraftig udsnitsforstørrelse med efterfølgende bearbejdning i et billedbehandlingsprogram. Der er herefter ingen tvivl om, at der er tale om en lille varmluftballon.
|
SUFOI’s konklusion
Til trods for fotografens opfattelse af stor afstand og fart
… Det røde objekt, lidt til venstre for midten… der kom i alt 5 stk., flyvende fra vest mod øst i et meget jævnt tempo. Hastigheden vil jeg efter bedste evne anslå til ca. 400 – 500 km/t, i knap så stor højde som en almindelig flyvemaskine, jeg vil skyde på at de havde en flyvehøjde på ca. 2000 – 4000 meter…
var det heldigvis ikke svært at finde forklaringen på fotografens billeder.
En kraftig udsnitsforstørrelse af det ene af de fremsendte fotos viser tydeligt, at der er tale om en lille varmluftballon med et brændende materiale i bunden til opdrift og belysning.
Konklusionen understøttes af DMI’s vejrdata for den pågældende dato, tid og område, med en vindretning fra vest svarende til fotografens opgivelser.
Og fotografens fejlskud mht. afstand og fart er helt i tråd med de erfaringer, som SUFOI gennem mange år har bekræftet. Det er næsten umuligt at bedømme korrekt afstand og størrelse på et lille lys på en mørk himmel.
2880 Bagsværd 20. februar 2016
Henvendelsen fra observatøren lød:
Det første af de modtagne fotos viser en lille lys plet midt i billedet.
Indkopieret øverst i højre hjørne ses en kraftig udsnitsforstørrelse af et af de øvrige fotos med ændrede lys- og kontrastforhold.
Der er ingen tvivl om, at der også i dette tilfælde er tale om observation og fotografering af små varmluftballoner.
Konklusionen understøttes af DMI’s vejrdata.
Om det nu skyldes myndighedernes nye kurs over for opsendelse af små varmluftballoner vides ikke, men der er i det seneste halvår modtaget færre af denne type optagelser end tidligere til undersøgelse hos SUFOI’s Fotoafdeling.
Læs mere om små varmluftballoner: http://www.sufoi.dk/info/balloner.php
6893 Hemmet 16. marts 2016
Stillbillede fra starten af en af de to videosekvenser modtaget af SUFOI’s Fotoafdeling til undersøgelse. Th. i billedet er indsat en udsnitsforstørrelse af de filmede lysfænomener.
|
Observatøren skriver i sin henvendelse til SUFOI’s Fotoafdeling bl.a.:
Til venstre på kortet har observatøren med rødt angivet sit observationssted, hvorfra optagelsen af de to videosekvenser også er sket. Observationsretningen er angivet med en gul pil (øst).
SUFOI’s Fotoafdeling har lagt observatørens kort sammen med et større kort over området, og øverst til højre markeret med hvid cirkel ses Borris Skydeterræn, hvorfra de observerede lysfænomener med meget stor sikkerhed stammer fra. |
SUFOI’s konklusion
Ud fra udseende og bevægelsesmønster er Fotoafdelingen ikke i tvivl om, at observatøren på stor afstand har observeret og filmet lysaktiviteter i forbindelse med militærøvelse på Borris Skydeterræn, der netop er placeret i samme geografiske retning som angivet af observatøren.
Det fremgår endvidere af Borris Skydeterræns hjemmeside, at der det pågældende døgn var øvelse i området.
Fotoafdelingen har tidligere gennemgået andre videooptagelser af lysfænomener fra øvelser i Jægersprislejren på Sjælland.
Tidligere bekræftelsessvar fra Jægersprislejren anfører om anvendelse af „lysammunition“ bl.a.:
… gule lys minder en del om 40 mm lysraket, der udløses i 150m højde og falder langsomt ved hjælp af en lille faldskærm, til de — oftest — slukker i luften. I nogle tilfælde anvendes en raket ad gangen, andre gange etableres en lyslinie med 3–5 eller flere raketter.
… røde lys, der flyver hurtigere og i forskellige retninger, kan være lyssporammunition. Dette er oftest fra mindre våben…
Det skal tilføjes, at observatøren i sine hørlige kommentarer på videosekvenserne giver en nøjagtig beskrivelse af lysaktiviteterne.
Observatøren nævner i sin henvendelse bl.a.:
I sine kommentarer er observatøren inde på nogle meget væsentlige betragtninger omkring det umulige i at bedømme afstand og størrelse af et lys på en mørk himmel.
Så der er ikke alene tale om „en ok beskrivelse“ fra observatørens side.
Den er endog meget nøjagtig og stærkt medvirkende til opklaringen af denne fotosag.
2300 København S. 4. maj 2016
Det første af observatørens fotos. Indsat forneden ses udsnitsforstørrelse
med ændrede lys- og kontrastforhold for at fremhæve de ganske små hvide
lys, der på det originale foto knapt kan anes tv. for den lille hvide mast th.
for billedets midte.
Observatøren beretter om sin oplevelse bl.a.:
Udsnitsforstørrelse af foto nr. 11 med ændrede lys- og kontrastforhold i forsøg på at fremhæve de små lysende ting på himlen.
|
Fotografen noterer selv, at adskillige af billederne er bevægelsesslørede/rystede, dvs. kameraet har været bevæget under eksponeringen. De modtagne 18 fotos er taget inden for en tidsramme på 2 min. 37 sek., dvs. en optagelse i snit hvert ca. 8–9 sek.
Til de skarpere optagelser bemærker fotografen, at ikke alle de lysende aftegninger på samme optagelse er ens i form, men nogle skifter til mere langagtige.
Sammenkopiering af udsnitsforstørrelser af fotografens fotos nr. 2 og 3.
Optagelse nr. 2 er rystet, og derfor med lidt aflange aftegninger af lysene. Optagelse nr. 3 er skarpt aftegnet og dermed ses lysene som små lysprikker. Ved sammenkopieringen er forsøgsvis taget udgangspunkt i sammenfald på begge fotos af det ene lys markeret med en rød pil. Man kan derefter påvise de enkelte lyse aftegningers bevægelse i forhold til hinanden fra den ene optagelse til den anden (aflange contra skarpe lysaftegninger) og dermed med ret få sekunders mellemrum. |
Udsnit af foto fra nettet af ballonopsendelser på baggrund af en blå himmel til sammenligning. |
SUFOI’s Fotoafdelings kommentarer og konklusion
Under besøg i Kbh. området var Fotoafdelingen kortvarigt ved observationsstedet for at tage ekstra oversigtsfotos udover, hvad Google Maps kan levere på nettet, som led i efterforskningen af denne sag.
Det modtagne fotomateriale er gennemgået ved udsnitsforstørrelser, anvendelse af div. billedbehandlingsprogrammer m.v. og kan ikke med 100% sikkerhed pege på en enkelt konkret forklaring på det observerede/fotograferede.
I den forbindelse må nævnes, at der trods flere skarpe optagelser, er meget få data at arbejde med, idet de lyse aftegninger er så små, at de ikke består af ret mange pixels.
Ud fra fotografens egne opgivelser, sammenligninger med Google-Maps og Fotoafdelingens egne optagelser, er der rimelig overensstemmelse med den i rapporten angivne bevægelsesretning og div. vejrdata, bl.a. fra DMI.
Dvs. disse data er i overensstemmelse med et muligt vindbåret fænomen.
Den mest nærliggende forklaring ville herefter være små lyse heliumballoner opsendt ca. NNV for observationsstedet.
De kunne eksempelvis ved et uheld være gået til vejrs i den form for net, hvorfra masseopsendelser (til fest eller reklamebrug) almindeligvis frigøres.
Efter en vis højde kan de af sig selv være frigjort fra nettet for derefter at være fritflyvende.
Formen på ballonerne kan være vidt forskellig og derfor under flyvning tage sig forskelligt ud.
De små lys bevæger sig mellem hinanden, hvilket fremgår af Fotoafdelingens sammenligninger og sammenkopieringer af visse af de modtagne fotos.
Det er umiddelbart Fotoafdelingens opfattelse, at størstedelen af observatørens beretning og billedmaterialet har stor lighed med udseendet af små lyse balloner på baggrund af en blå himmel.
Fotoafdelingen er blevet gjort opmærksom på en anden forklaring, nemlig, at der kunne være tale om fugle.
De kunne sagtens i stor højde først optræde som en lille koncentreret flok, der derefter spredes og flyver individuelt. Umiddelbart er det dog Fotoafdelingens opfattelse, at der ved fugle måske ville optræde flere forskelle i lysenes intensitet eller størrelse ved sammenligning af optagelserne.
Det er ikke muligt ud fra de foreliggende data med 100% sikkerhed at pege på en enkelt konkret forklaring på det observerede/fotograferede fænomen, men med baggrund i udseende og vejrdata m.v. er rapporten i arkivet foreløbig registreret under kategorien „balloner“.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.