Bortført af aliens?
I efteråret 1975 blev tv-filmen The UFO Incident vist i USA. Filmen bygger på en historie fra det virkelige liv. Den 19. september 1961 havde ægteparret Betty og Barney Hill under en natlig køretur langt ude på landet i det nordøstlige USA en ufooplevelse, som udviklede sig dramatisk.
|
Under en lang række hypnose-sessioner hos en psykiater fortalte de år senere en utrolig historie om at være blevet bortført af aliens og undersøgt om bord i et stort rumskib. Efter nærkontakten med de ikke-jordiske satte ægteparret sig ind i bilen og ankom til deres hjem to timer senere end beregnet.
I 1992 konkluderede en amerikansk undersøgelse, at næsten fire millioner amerikanske borgere havde været bortført af aliens! Men hvad siger videnskaben om ufobortførelser? Hvad får personer til at tro, at de har været bortført af aliens? Og hvad skete der egentlig den septembernat i 1961 med ægteparret Betty og Barney Hill?
Deres oplevelse er blevet kaldt alle tiders bedst dokumenterede og mest overbevisende bortførelsesoplevelse, der involverer aliens. Men holder denne påstand? Det forsøger den nye udgivelse Aliens fra Skandinavisk UFO Information at give en række svar på.
Aliens er skrevet af Kim Møller Hansen, formand for foreningen Skandinavisk UFO Information (SUFOI). Bogen er på 44 illustrerede sider i A4-format.
<? include “../../subfiles/includes/salg/boger‑v/b‑082.inc” ?> koster kr. 89,- og kan bestilles i SUFOI Butikken. Et evt. overskud fra salget af Aliens går til driften af ufo.dk.
Læs her 7 sider fra Aliens.
Aliens udkommer i bogserien Fakta & Myter, som behandler temaer, problemstillinger og oplevelser tilknyttet ufomyten. Det er ambitionen med Fakta & Myter, at hver titel bliver læserens jordbundne guide i en fascinerende, men forvirrende verden domineret af mystiske beretninger, konspirationsteorier og halve sandheder.
Kim Møller Hansen: <? include “../../subfiles/includes/salg/boger‑v/b‑080.inc” ?>, SUFOI 2013 (udkom den 5. marts)
Kim Møller Hansen: <? include “../../subfiles/includes/salg/boger‑v/b‑081.inc” ?>, SUFOI 2013 (udkom den 23. april)
Begge titler kan købes som printbøger i SUFOI Butikken, som e‑bøger og lånes på ereolen.dk.
Fupbillede fylder 30 år
Vaags foto blev først offentliggjort et år efter selve optagelsen, nemlig den 7. august 1984. Dagen efter blev SUFOI kontaktet. På daværende tidspunkt var den private, skeptiske organisation NIVFO (Norsk Institutt for Vitenskapelig Forskning og Opplysning) meget aktiv i Norge. NIVFO havde hjemsted i Trondheim, udgav NIVFO-bulletin og eksisterede i perioden 1980–1995.
Da Vaags foto blev berømt, havde jeg igennem længere tid udvekslet erfaringer og informationer med NIVFO’s Kolbjørn Stenødegård og Jan S. Krogh. Avisen Verdens Gang (VG) havde bedt NIVFO om hjælp til at få analyseret Vaags foto. Da SUFOI i en årrække havde fået computeranalyseret formodede ufofotos hos GSW (Ground Saucer Watch) i Arizona i USA, var det naturligt for Jan S. Krogh at spørge, om vi også kunne være behjælpelige med Vaags foto. På denne måde kom SUFOI til at spille en central rolle i en af Norges mest omtalte ufofotosager. Det synlige bevis i dag er et stort ringbind, der bugner af korrespondance, avisudklip, telefonnotater, rapportskemaer, analyser og mange billedaftryk.
Pål Kristian Vaag (født 1963) fotograferet den 27.
august 2004 med to forsidehistorier om hans fupnummer
fra 1983: Forsiden på VG tirsdag den 7. august 1984 med
billedet, som udløste hele sagen og skabte hektisk
aktivitet i både Norge og Danmark. Forsiden på VG onsdag den
20. februar 1985, hvor Pål Kristian Vaag indrømmer,
at hans billede blot viser en model ophængt i en fiskesnøre.
(Billedkilde: Dan Ågren/www.adressa.no/nyheter/moreromsdal/article79312.ece)
Ifølge Dagbladet tjente Vaag „mye penger på historien“.
Afsløringen af Vaags fupnummer kom i stand, efter SUFOI havde betalt Gound Saucer Watch (GSW) for at analysere billedmaterialet — hvilket afslørede antydningen af en tråd/snor over objektet. Det blev i øvrigt den sidste computeranalyse, GSW foretog, da organisationen kort efter indstillede sit arbejde.
I dag har stort set alle computere kapacitet til at foretage de samme analyser, som GSW udførte for 30–40 år siden, og som dengang blev anset for at være avancerede.
han er køkkenleder på Aure Plejecenter. Han
har siden berømmelsen i 1984–85 enkelte
gange udtalt sig offentligt om ufoer o. lign.
SUFOI finansierede GSW’s analyse af Vaags foto. GSW konkluderede, at Vaags billede sandsynligvis viste en model ophængt i en snor, hvilket vi i SUFOI ligesom mange andre havde gættet på — uden dog at have det fældende bevis.
Rapporten med den afslørende konklusion blev sendt til NIVFO og VG. Da de konfronterede Pål Kristian Vaag med GSW’s resultater, gik han straks til bekendelse: Objektet på det nu berømte foto havde han fremstillet af en bogstøtte (drejet i træ af lillebroren, Geir Magne) og en stump af et afsavet vandrør. Modellen havde Vaag hængt op i en fiskesnøre i en stang på et udhustag og derefter taget et billede med sit KODAK Disc 4000.
Mens Vaag-sagen stadig var meget varm og uopklaret, opstod der naturligvis rygter og gætterier. Fx mente nogle, at de kunne se, at objektet på Vaags foto var omgivet af et kraftfelt, ligesom andre påstod, at NASA havde analyseret billedet. Heldigvis fik billedet ikke noget langt liv som uidentificeret og er i dag korrekt kategoriseret som et svindelfoto i fx billedbasen UFO FOTOCAT.
Vaag-sagen blev grundigt behandlet i UFO-Nyt nr. 2, 1985. Artiklens indhold holder endnu og giver et godt indtryk af sagens udvikling. Du kan læse hele artiklen ved at klikke på denne UFO-Nyt forside.
UFO? = UAV
Kinesiske rispapirballoner er årsag til mange ufo-observationer — men den rolle, som fjernstyrede droner har, må ikke overses.
UCAV’er (unmanned combat air vehicles; ubemandede, fjernstyrede kampfly) bliver brugt meget ofte og kontroversielt af både USAF og RAF i operationer i Afghanistan, Yemen og mange andre steder.
I selvsamme uge, som de sidste dokumenter fra MoD UFO files (det engelske forsvarsministeriums ufoarkiver) blev frigivet fra Nationalarkivet, påstod en forsvarskilde, at politiet og Forsvarsministeriet havde kendskab til, at nogle af de „observationer“, der var registreret i databasen, skyldtes en hemmelig test af en oval, fjernstyret drone.
I juni 2013 oplyste Flåden, at man ville modtage sin første ubemandede drone ScanEagle — med et vingefang på tre meter. Den skal opsendes med en katapult fra flådens fartøjer og være et „øje i det høje“ under kamphandlinger.
Forsvarsministeriet har investeret 30 mio. £ i projektet, og ScanEagle indgår i det britiske arsenal af ubemandede fly (UAV’s) og UCAV’s (ubemandede kampfly). Projektet omfatter også Raven eller Corax udviklet af BAE Systems og testet ved Woomera i Australien. Billeder af dette UCAV blev offentliggjort i 2006. Det har en smal krop og store vinger designet for hurtige, offensive aktioner i kampzoner.
Droner bliver også brugt af politiet og private firmaer med henblik på opsporing af kriminalitet og fredelige civile formål. Disse fly må efter al sandsynlighed være udviklet og testet mange steder rundt omkring, ofte også i al hemmelighed nær byer.
Er droner skyld i ufooplevelser?
Nyheden om lukningen af Forsvarsministeriets ufoarkiv fik en pensioneret militærforsker til at skrive et brev til The Times (24. juni 2013), hvori han erkendte sin rolle som “kilde til visse [ufo]-observationer” i Forsvarsministeriets database. Han skrev:
„I 1980’erne udviklede en britisk flyfabrik en lille UAV, som var udstyret med forskelligt udstyr alt efter det formål, det skulle bruges til. Et system var godt til at registrere og ødelægge landminer og IEDs (fx vejsidebomber). UAV’en løste med stor succes mange civile og militære opgaver mange steder i både Storbritannien og andre lande. Når den fløj om natten, var den runde UAV udstyret med navigationslys — to grønne og to røde lys. Det virkede spøgelsesagtigt på grund af den ovale facon. Det har udløst adskillige ‚observationer’ — selv om vi informerede det lokale politi om vores flyvninger.“
Droner som disse kan være skyld i en del såkaldte „ufo“-observationer inklusive det foto, der for nyligt blev bragt i en avis fra Bromley i Kent. En kvinde fortalte den lokale avis, at billedet viste et mærkeligt “fly”, som hun så svæve nær sit hjem tidligt om morgenen den 27. april. Objektet virkede stort og rundt og lød ikke som en helikopter. Hun tilføjede:
„Jeg ved ikke, om der findes andre typer af fly end dem, vi normalt kender, men det lignede i hvert fald ikke noget, jeg nogensinde før har set.“
(Kilde: http://drdavidclarke.co.uk/2013/06/29/ufo-uav/ Oversættelse: -for)
Læs mereDroner findes i alle mulige størrelser, anvendes også til utallige civile formål (og altså ikke kun til krigsførelse, som man oftest hører om i medierne), og så er de mindste droner ikke dyrere, end at de snart kan blive hvermandseje. Nettet vrimler med artikler om droner og deres brug. Læs fx:
|
Fra SUFOI’s Fotoafdeling
4700 Næstved 22. juli 2013
Efter henvisning fra astrofysiker Tina Ibsen, Tycho Brahe Planetarium, henvendte en medarbejder fra Ekstra Bladet sig til SUFOI’s Fotoafdeling med to fotos modtaget fra nogle unge mennesker i Sydsjælland.
Det ene foto (th.) viser helt tydeligt et refleksfænomen i kameraets objektiv (optaget med en Apple iPhone 5 iflg. billedets exif-data) ved fotografering af Månen.
Derimod vakte det andet foto mere besvær.
Fotokonsulenternes umiddelbare vurdering var, at der også her var tale om et refleksfænomen.
Men der var adskillige uoverensstemmelser mellem de to modtagne fotos, der var af vidt forskellig filstørrelse, og det ene helt uden nogen form for exif-data (billeders elektroniske data), samme fil-navne mv.
Det mest interessante af de to modtagne fotos fra Ekstra Bladet.
|
Ekstra Bladet nævnte i henvendelsen til SUFOI, at man fra nogle læsere havde modtaget to billeder, hvorom læserne oplyser:
„En af mine kammerater faldt over det her og tog et billede.
Vi er begge meget nysgerrige om, hvad det kan være, da der er fuldmåne og en halvmåne?
Er det noget I ville undersøge for os, da vi synes det ser meget besynderligt ud.
Vi er fra Næstved samt spottet i Næstved (Sydsjælland) og lidt efter var halvmånen væk, super underligt.“
„Og nu er vi hos Ekstra Bladet også blevet lidt nysgerrige efter, hvorfor det ligner, der er to måner,“ som journalisten skrev i sin henvendelse.
Fotoafdelingens overvejelser
Man var ikke i tvivl om, at der tale om en næsten „fuldmåne“ på billedet. Den ekstra halvmåneformede aftegning var derimod sværere at greje. Der var enighed i, at der sandsynligvis var tale om et refleksfænomen, men hvordan det kunne optræde med det halvmåneformede udseende gav nogle forskelligartede overvejelser.
Nøjagtig en sådan type refleksdannelse var ikke tidligere landet i SUFOIs Fotoafdelings arkiv.
Det er også opfattelsen, at lysfænomenet, som det optræder på fotoet ikke har været observeret på himlen direkte af fotografen eller andre.
Aftegningen på fotoet har en sådan størrelse, at et sådant lysfænomen, hvis det reelt var at observere på himlen, ville have været omtalt overalt i medierne dagen efter — hvilket ikke er tilfældet.
Refleksdannelsen har dog muligvis været synlig i kameraets søger — og måske også givet anledning til at foretage optagelsen.
Umiddelbart ville man forvente flere billeder optaget, hvis der var tale om et ægte observerbart fænomen på himlen. Der var altså på flere måder noget fordægtigt ved historien.
En vigtig bekræftelse på refleksdannelser ville være, hvis fotograferne under samme lysforhold og med samme fotoapparater foretager ekstra optagelser.
Karsten Bomholt ramte plet
I en opfølgende kommentar til sagen skrev fotokonsulent Karsten Bomholt bl.a.:
„Man skal selvfølgelig ikke beskylde nogen for at snyde, men såfremt det havde været et kamera til gammeldags film, ville jeg have sagt, at der er tale om en dobbelteksponering. I dag bruger man Photoshop. Ifølge observatørens beretning kunne ‚halvmånen’ ses med det blotte øje — det lyder meget usandsynligt.
I seneste udgave af UFO-Mail fortalte man om en app, som kunne indsætte en virkelighedstro UFO i en optagelse. Findes der en tilsvarende app til indsættelse af Månen i forskellige faser? “
Og her ramte han i sin skepsis faktisk plet!
Alien Sky på banen
Fotoafdelingen havde endnu ikke hørt om en app, der viste denne form for aftegning og var derfor ikke overbevist om, at en app var løsningen.
Efter at have skrevet om sagen på eb.dk: http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article2048684.ece fik Ekstra Bladets redaktion et par ekstra mails fra de involverede unge mennesker, der til sidst fortalte, at billedet var lavet ved hjælp af en ny app ved navn Alien Sky. Denne forklaring fremgik derefter af en opdatering af eb.dk’s artikel.
De fleste kommentarer til eb.dk’s artikel indeholdt en masse sludder og vrøvl, som det ofte ses. Man skulle tro, folk havde fået solstik.
Men enkelte læserkommentarer tog sagen mere seriøst og fortalte om den anvendte app.
Signaturen R M. vedlagde dette foto og skrev i sin kommentar:
„Haha til grin, alt det bøvl I (eb.dk) har været igennem. Det er lavet med Appen „AlienSky“ som kan hentes i Apple App Store til iPhone. Der kan man bla. lægge planet effekter oven på sine billeder.“ |
Signaturen Daniel W. skrev i sin kommentar til dette foto:
„Jeg har svaret på dette MEGET mærkelige fænomen 🙂 Pudsigt nok har jeg lige set de samme 2 måner ude foran mit vindue på kontoret. Denne APP hedder Alien Sky og kan på mystisk vis købes i iTunes for 13 kr. OMFG LOL!“ |
Efterfølgende har SUFOI’s Fotoafdeling modtaget en beklagende mail fra Marc Lieberkind for at have brugt vor tid. Han havde ikke selv set det fænomen, som hans kammerat påstod at have observeret og fotograferet, og var derfor ikke fra starten klar over, at det var et fupfoto.
Fotoafdelingen har takket for hans mod til at stå ved, hvad der er foregået, og fortalt ham, at der naturligvis blev anvendt rigtigt mange timer på den efterhånden 31 sider lange rapport i Fotoafdelingens arkiv, men samtidig skrevet til ham, at så blev vi så kloge, og omgivelserne dermed forhåbentlig også.
Denne app kan købes via adressen:
https://itunes.apple.com/dk/app/alien-sky/id519529254?mt=8
Men husk: Nu kender man den!
Har du en set en UFO?
Frederiksborg Amts Avis omtaler 25. juli 2013 en henvendelse fra en læser, der havde en oplevelse lørdag den 20. juli:
Claus nød en stille, lun sommeraften med sin kone på deres terrasse. Det var lørdag ved 21-tiden, men deres stille aften blev afbrudt af en mærkelig hændelse.
- Pludselig fik jeg øje på noget, rødt/lysrødt komme flyvende mod os i en højde af 3–500 meter fra vest, skriver Claus i en mail kaldet „UFO over Fredensborg“ til Frederiksborg Amts Avis.
Claus og hans kone bor tæt ved Fredensborg Station, og de så objektet komme fra Fredensborg Slot.
- Det fløj i en stor bue og næsten lige over os uden at lave den mindste lyd, skriver Claus, som ikke vil have sit fulde navn frem.
Han beskriver objektet som værende sort med rødt lys og med en ubestemmelig form.
- Den var ikke rund, ikke firkantet, ikke en kugle og heller ikke en slags fem- eller sekskant. Og så lyste den heller ikke lige kraftigt fra alle steder, fortæller han, da avisen ringer ham op.
Claus gætter på, at objektet var omkring fire til seks meter på dens største led og cirka lige så mange meter i højden. Objektet fløj ikke lige, men forsvandt i en nordøstlig retning, mener Claus.
- Det var fuldstændig vindstille lørdag aften, og objektet bevægede sig for stærkt til at være drevet af vinden, ligesom der ikke var røg eller andet efter det.
Claus synes selv, at oplevelsen var meget mærkelig.
- Farven var for lyserød til at den ledte tanken hen på ild. Hverken min kone eller jeg har nogensinde set noget lignende, og det var absolut ikke hverken fly, modelfly, ballon eller andet kendt.
http://www.sn.dk/Fredensborg/Har-du-set-en-UFO/artikel/342959#.UgecnnrU_cs
Omtalen i Frederiksborg Amts Avis gav anledning til henvendelse fra en anden læser, der fra Dronningmølle også havde set noget ejendommeligt på himlen:
- Jeg stod uden for ved 23-tiden lørdag, da jeg så en kuglerund ting, med en meget stor aura komme flyvende helt lydløst på vej mod Helsingør, fortæller Albert fra Dronningmølle.
- Det var et meget mærkeligt syn. Jeg kaldte endda på min hustru, fordi vi ville tage et billede, men det nåede vi ikke, siger Albert.
I modsætning til Claus, mener Albert, at objektet havde en orange — og ikke lyserød — farve.
http://www.sn.dk/Fredensborg/Billeder-Flere-saa-UFOen/artikel/343196#.Ugec0nrU_cs
Foto fra Jægerspris
Den mest interessante henvendelse kom dog fra overkonstabel af 1. grad Kevin Bachmann, der ville tage nogle billeder af den flotte morgenstund ved Jægersprislejren klokken 5.45 søndag morgen den 21. juli.
På et af Bachmanns billeder ses en meget lille mørk aftegning, som han dog ikke var opmærksom på under fotograferingen, men først så, da han lagde billeder ind på computeren senere.
På billedet fra den smukke morgen ved Jægersprislejren syner den lille aftegning ikke meget, men ses midt på himlen i højre side af billedet.
|
mørke aftegning viser et markant ovalt objekt
med en mere diffus „overbygning“. Kameraets
lukkerhastighed har været 1/2344 sek. SUFOI’s
Fotoafdeling vurderer, at et insekt ret tæt på
kameraet — og ubemærket af fotografen — er
kommet med på optagelsen. Over kroppen ses insektets vinge.
Andre fotos til sammenligning
Lavendelmarker i Valensole-området i Provence, Frankrig, fotograferet i juli 2013. Øverst th. ses i en kraftig udsnitsforstørrelse det lille insekt, der ses tv. over horisonten i det originale billede.
Foto: Ole Henningsen
|
Insekt fotograferet af Hansjürgen Köhler, CENAP, Tyskland.
Foto: www.hjkc.de
|
Sandsynligvis et insekt
Efter vurdering af SUFOI’s fotokonsulenter og sammenholdt med andre fotos i arkivet, er det opfattelsen, at der med stor sandsynlighed er tale om et insekt ret tæt på kameraet.
Billedet har ingen form for sammenhæng med de øvrige observationer, hverken med hensyn til tid, sted eller udseende. De to andre observationer kan ud fra de beskrevne detaljer i udseende, farve og flyvemåde måske være forårsaget af små varmluftballoner — men altså ikke den samme. Dertil er tid og afstand for store.
http://www.sn.dk/Fredensborg/UFOen-var-et-insekt-og-en-ballon/artikel/344045#.UgedX3rU_cs
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.