Projekt UFO — tro, løgne og kold krig
Formand for Skandinavisk UFO Information, Kim Møller Hansen, giver en række bud på disse spørgsmål i SUFOI’s nye bog »Projekt UFO — tro, løgne og kold krig«.
Bogen er på 454 sider, velillustreret med 206 illustrationer — heraf 90 i farve — og udstyret med stikordsregister og en omfattende links- og litteraturliste.
Får vi besøg fra det ydre rum? Det var et af de spørgsmål, som det amerikanske flyvevåben søgte svar på, da det i 1947 begyndte at indsamle og analysere ufooplevelser fra den amerikanske offentlighed. Da flyvevåbnets ufoundersøgelsesprojekt efter 22 års arbejde nåede til vejs ende i 1969, var en af konklusionerne: „Der findes ingen beviser for, at observationer kategoriseret som ‚uidentificerede’, er ikkejordiske fartøjer“. Mon denne konklusion stadig holder? Hvor gode er beviserne for, at ufoer er fremmede rumskibe? Disse spørgsmål giver »Projekt UFO — tro, løgne og kold krig« svar på, ligesom Kim Møller Hansen belyser de mange faktorer, som skaber ufooplevelser og tilfører ufomyten nye elementer.
»Projekt UFO — tro, løgne og kold krig« sælges på to forskellige medier:
- Bestillingsnr B‑073. En digital udgave på fysisk medie (en pdf-fil på cd-rom). Pris: kr. 239,-. Dertil kommer 45 kr. i ekspedition og porto. Denne cd-rom version lagerføres. Medlemmer af SUFOI’s Støttekreds kan købe den digitale udgave til kr. 159,-.
- Bestillingsnr. B‑074. En papirudgave leveret som A4 farveprint i et solidt ringbind med 4 ringe. Pris: kr. 479,-. Dertil kommer 80 kr. i ekspedition og porto. Denne version sendes ikke til adresser uden for Danmark. Bogen lagerføres ikke, men printes først, når SUFOI har et passende antal bestillinger, der gør trykningen rentabel, hvilket giver en længere leveringstid. Medlemmer af SUFOI’s Støttekreds kan købe papirudgaven til kr. 399,-.
Projekt UFO — tro, løgne og kold krig kan ikke bestilles via boghandler eller lign., kun direkte i SUFOI Butikken.
Udgivelsesdato: 5. september 2011, men du kan allerede bestille Projekt UFO — tro, løgne og kold krig bogen nu.
Et evt. overskud fra salget af »Projekt UFO — tro, løgne og kold krig« går til driften af www.ufo.dk.
Læs her bogens indholdsfortegnelse og forord.
Seneste nyt om Area 51
I UFO-Mail nr. 132 anmeldte jeg Annie Jacobsens bog »Area 51. An Uncensored History of America’s Top Secret Military Base«. Bogen er også anmeldt i Tim Printys glimrende tidsskrift »SUNlite« (July-August 2011) af Peter W. Merlin, som er ekspert i eksperimentalfly (se bl.a. www.thexhunters.com).
En af Annie Jacobsens mange kilder er T.D. Barnes, præsident for Roadrunners — en veteranklub for folk, som har arbejdet i Area 51. Peter W. Merlin kan i sin anmeldelse bl.a. fortælle, at Barnes og de øvrige medlemmer af Roadrunners føler sig svigtede af Annie Jacobsen. T.D. Barnes citeres for følgende udtalelse:
„Vi åbnede dørene for Jacobsen og fortalte hende vores livshistorie, som har gjort os til stolte deltagere i de tophemmelige aktiviteter i Area 51 … Vi fortalte hende om vores personlige ofre og bidrag i tidligere krige, herunder Den Kolde krig, og i vores nations fremtidige krige for at bevare vores frihed… Jacobsen og hendes forlag ændrede fuldstændig bogens fokus, så den i stedet for at blive en heltehistorie er blevet en fortælling om skræk og fantasi. Vores ære og tapperhed er blevet stjålet af en forfatter, som nægter at angre sine litterære fejl og mangler.“
Annie Jacobsen har mødt mange kritiske røster, ikke mindst i forbindelse med den famøse Stalin-Roswell-historie, som alene bygger på et vidneudsagn fra en tidligere ingeniør ansat i Area 51. I bogen er han som den eneste kilde anonym. Andre identificerer kilden til 89-årige Alfred O’Donnell.
Jacobsen har forsvaret Stalin-Roswell-historien, bl.a. fortalte hun Bill Weir i »ABC’s Nightline«: „Jeg mener ikke, at det er mit job at bevise historien. Men jeg ved, at det var min opgave at fortælle den, og det er, hvad jeg har gjort.“
Det er lykkedes Bill Weir at få et interview (uden for kamera) med Jacobsens anonyme kilde. Efterfølgende beskrev han personen som forvirret — en person som modsagde sig selv. Kilden følte sig tilskyndet til at fortælle sin historie — „for at hjælpe Annie med bogen“.
I et interview med Earl Swift fra »Popular Mechanics Magazine« siger Annie Jacobsen: „Jeg står helt inde for sandheden af det, han fortalte mig, nemlig at noget styrtede ned i New Mexico, at det blev bragt til Wright-Patterson Air Force Base, og at det i 1951 blev transporteret til Nevadas ørken. Det er derfor, at Area 51 har fået navnet Area 51.“
Som Peter W. Merlin påpeger i sin anmeldelse, så er Annie påstand om, at Area 51 har fået sit navn på grund af årstallet 1951 noget vrøvl. Når man ser nærmere på historien for de øvrige Area’s i Nevada, vil man opdage, at fx Area 52 (Tonopah Test Range) blev oprettet i 1956, en serie atomare sikkerhedsforsøg med kodenavnet Project 56 fandt sted i Area 11 i 1956, Area 13 nordvest for Groom Lake blev oprettet i 1957 med det ene formål at gennemføre Project 57-sikkerhedsforsøget — og endelig blev Area 58 (Central Nevada Test Area) oprettet i 1967. Selv om grænserne for Groom Lake-testområdet blev fastlagt, da basen blev bygget i 1955, fik den først betegnelsen Area 51 i juni 1958.
Den hjemsøgte himmel
Det britiske par John Hanson og Dawn Holloway er sammen med udgiveren Jonathan Downes (forlaget Fortean Words) i fuld gang med et ambitiøst projekt: Udgivelse af en serie bøger, som skal dække britiske ufoobservationer fra 1940 til i dag.
De to første bind er udkommet, hvoraf jeg har pluklæst i bind 1 — »Haunted Skies. The Encyclopedia of British UFOs. Volume 1. 1940–1959« — hvor især britiske piloters observationer under Anden Verdenskrig har haft min interesse.
Forfatterne har lagt vægt på at interviewe observatørerne, hvor det er muligt så mange år efter oplevelserne. Alene det at opspore observatørerne har naturligvis været et stort arbejde, men anstrengelserne har ofte båret frugt. Det er blevet til en ærlig bog, hvor forfatterne forsøger at gengive folks oplevelser sobert og loyalt. Ofte viser det sig, at der er stor forskel på, hvordan observatørerne husker oplevelserne, og hvorledes begivenhederne blev gengivet i datidens presse.
Ved hver beretning er kilden angivet, og kildematerialet omfatter både bøger, tidsskrifter, aviser, breve, personlige interviews og lokale ufoforeningers arkivalier.
Bogen er rigt illustreret i s/h med mange glimrende nytegninger af David Sankey, avisudklip, breve, id-kort, personlige fotos, vidnetegninger, sider fra samtidige ufoblade, og andet som giver bogen et autentisk udtryk. Den kronologiske opbygning og et grundigt stikordsregister gør det nemt at navigere i bogen.
»Haunted Skies. The Encyclopedia of British UFOs.
Volume 1. 1940–1959« er set til en rimelig pris hos Adlibris.
UFO-styrt?
Andy Roberts har skrevet adskillige glimrende bøger om ufomyten og forteanske fænomener — nogle af dem sammen med David Clarke, Jenny Randles eller Nick Redfern. Hans seneste udgivelse hedder »UFO Down? The Berwyn Mountain UFO Crash« og er på trods af sine blot 101 sider en meget vigtig bog, som bør være pligtlæsning for alle ufointeresserede — især hvis man er „nybegynder“ ud i ufologien. Bogen er nemlig et skoleeksempel på, hvordan flere, naturlige og uafhængige hændelser kobles sammen til én begivenhed, som pga. tendentiøs efterforskning, rygtedannelser og mediehysteri vokser til en levende fortælling om et nedstyrtet rumskib og døde aliens, der fjernes i al hemmelighed af militæret.
På denne måde er Andy Roberts’ bog et lige så vigtigt bidrag til ufologien som Arne S. Petersens glimrende efterforskning i forbindelse med det såkaldte ufostyrt på Amager den 27. marts 1985, hvor god efterforskning og lidt held, afslørede, at det, som umiddelbart så ud til at være et objekt, der styrtede ned på Amager og blev undersøgt af militæret, i virkeligheden var en sammenkobling af to uafhængige begivenheder, nemlig observation af en meteor, hvis bane så ud til at ende lige dér, hvor der ulovligt blev afbrændt affald. Sagen er grundigt behandlet i Toke Haunstrups bog »50 år med ufoer« — erfaringer med halvtreds års rapportarbejde og i Projekt UFO — tro, løgne og kold krig, som begge kan købes i SUFOI Butikken.
Myten om ufonedstyrtningen i Berwyn-bjergene i Wales begynder den 23. januar 1974 ved halvnitiden om aftenen, da indbyggerne i byen Bala og nabobyerne Llandrillo og Llanderfel blev skræmt af en eksplosion efterfulgt af en rumlen og jordrystelser, der varede i 4–5 sekunder. Folk styrtede ud på gaderne, og flere så striber af lys på himlen samt oplevede noget, der lignede lyskastere, som lyste op mod himlen ved Berwyn-bjergene. Hundredvis af indbyggere ringede til myndighederne, fordi der måtte være sket en ulykke, måske et flystyrt. En lokal sygeplejerske besluttede at køre op i bjergene for at yde førstehjælp. Hun så et stort, pulserende lys omgivet af mindre, spredte lys. Lysene var så langt væk, at hun opgav at køre derud og vendte derfor hjem.
Selv om hændelsen havde været voldsom, blev den forholdsvis hurtigt glemt af lokalbefolkningen og medierne, men ikke af ufoentusiaster. En gruppe, som kaldte sig APEN (Aerial Phenomena Enquiry Network) sendte det, der lignede officielle dokumenter, til udvalgte britiske ufologer og fortalte dem, at et fremmed rumskib var styrtet ned i Berwyn-bjergene og bjærget af APEN til nærmere undersøgelser. Det samme skete i øvrigt også senere i den såkaldte Rendlesham Forest-sag fra december 1980. Det fik nogle ufologer til at mene, at APEN var en del af en desinformationskampagne, som det britiske forsvarsministerium (MoD) havde iværksat for at bruge ufomytologi til at fjerne opmærksomheden fra hemmelige våbenforsøg. Det er dog langt mere sandsynligt, at APEN var en gruppe ufologer, som drev gæk med andre ufologer ved at fremstille falske ufodokumenter, ligesom MJ-12-dokumenterne.
Der var stille omkring sagen i mange år, men i 1990’erne begyndte nedstyrtningsmyten at tage form. Hændelsen blev omtalt i tv-dokumentarer, tidsskrifter og bøger. Mest omfattende i Nick Redferns bog fra 1997 »A Covert Agenda«. Nu var Berwyn-hændelsen vokset til at blive Storbritanniens Roswell, og den megen omtale lokkede nye vidner frem i lyset.
I tidsskriftet »UFO Magazine« kunne Tony Dodd i 1996 berette om et anonymt vidne, der påstod, at han som soldat havde været med til at transportere to mystiske lig fra nedstyrtningsstedet til MoD’s forskningscenter i Porton Down i Wiltshire. Dodds historie samt andre påstande bragt til torvs af Nick Redfern og Margaret Fry provokerede Andy Roberts til selv at efterforske sagen. Hans hypotese var, at begivenhederne i Berwyn-bjergene måtte have efterladt sig en del dokumentation i diverse arkiver. Det var et godt udgangspunkt, for alene de mange dokumenter — som andre ufologer ikke havde gidet finde — gjorde det rimeligt nemt for Andy Roberts at tegne et billede af, hvad der i virkeligheden skete dengang i 1974.
Optegnelser hos Astronomy Department på Leicester University viste, at der den pågældende aften var adskillige usædvanlige ildkugler (store meteorer) over Storbritannien. Den første blev set kl. 19.25, og den blev efterfulgt af ildkugler kl. 20.15, 20.30 og 21.55.
Præcis kl. 20.38 blev Bala-området rystet af en kraftig eksplosion efterfulgt af en dyb rumlen. Rystelserne kunne mærkes helt i Liverpool. I løbet af nogle timer havde seismologer fastslået, at eksplosionen og rystelserne var forårsaget af et jordskælv på 4–5 på Richter-skalaen, og epicentret lå 8 km under Bala. Hvis rystelserne skulle have været forårsaget af en meteorit eller et andet flyvende objekt, skulle den pågældende genstand have vejet adskillige hundrede ton og ville have skabt et enormt krater på nedslagsstedet.
Lysene, som sygeplejersken og andre så på bjergsiden, stammede fra de kraftige projektører, som lokale krybskytter brugte på netop dette tidspunkt. Senere gennemsøgte politibetjente området med lommelygter for at se, om noget var styrtet ned.
Andy Roberts: “UFO Down?
The Berwyn Mountain UFO
Crash”, 101 sider, Fortean Words
2010. Bogen er set til en rimelig pris hos Adlibris.
Ifølge Berwyn-ufonedstyrtningsmyten blev den hjælpsomme sygeplejerske standset af politi og militær, som forbød hende at køre op i bjergene. I de dokumenter, som Andy Roberts har gravet frem, udtaler sygeplejersken, at hun ikke mødte en levende sjæl denne aften, da hun var ude på vejen. Myten fortæller også om mystiske regeringsembedsmænd, som stillede mærkelige spørgsmål til alle i området. Roberts fandt ud af, at det i virkeligheden havde drejet sig om seks medarbejdere fra British Geological Survey (BGS) i Edinburgh. De ankom til Bala et par dage efter hændelsen og interviewede mere end 200 personer i området, herunder sygeplejersken og en af de lokale krybskytter, som fortalte, at han og kollegerne var fortsat med deres arbejde i omkring 45 minutter efter eksplosionen, hvorefter de var kørt ned mod byen. På vejen havde de mødt den første politibil.
Ligesom med Roswell-sagen har ufologer i Berwyn-sagen tillagt vidneudsagn stor værdi, selv mange år efter hændelserne. I Berwyn-sagen er vidnerne først blevet interviewet til båndoptager mere end 20 år efter begivenhederne — og først efter at UFO Magazine lancerede alienhistorien fra en anonym militærkilde (som i øvrigt ikke ser ud til at eksistere). Derudover kan andre hændelser i området have indvirket på folks hukommelse. Fx er der netop i dette område sket to flystyrt. Den 12. februar 1982 styrtede en RAF Harrier med tophemmeligt udstyr ned ved Cader Berwyn. I adskillige dage var Llandrillo nærmest belejret af militærpersonel, køretøjer og adskillige helikoptere og fly, som skulle bjærge vragresterne. En lignende hændelse fandt sted i vinteren 1972, dvs. to år før Berwyn-hændelsen. Også dengang blev området afspærret af militæret.
»UFO Down? The Berwyn Mountain UFO Crash« er resultatet af et glimrende efterforskningsarbejde, der viser, hvor nemt tre uafhængige fænomener (ildkugler, jordskælv og lys fra lommelygter/projektører) under de rette omstændigheder kan fremstå som et mysterium.
Sidste chance!
I 2003 udgav vi bogen » SUFOI’s Historie 1975–2000«. Vi har kun nogle få eksemplarer tilbage på lager, og dem vil vi gerne tilbyde UFO-Mails læsere til en favorabel pris.
»SUFOI’s Historie 1975–2000« er på 240 sider i A4 format og velillustreret med fotos, tegninger m.m. fra foreningens arkiver. Bogen sælges i to udgaver, en printudgave og som pdf-fil på cd-rom.
»SUFOIs Historie 1975–2000« (bog + cd-rom), normalpris kr. 380,-. Tilbudspris kr. 199,-
SUFOIs Historie 1975–2000 (cd-rom), normalpris kr. 220,-. Tilbudspris kr. 99,-
»SUFOIs Historie 1975–2000« kan kun bestilles ved at sende en mail til Skandinavisk UFO Information — SUFOI.
- Kapitel 1 handler om SUFOI’s udvikling og ledelse.
- Kapitel 2 fokuserer på foreningens arbejde med rapportoptagelse.
- Kapitel 3 gengiver i kort form nogle af de mest spændende observationer og fotos, som SUFOI har arbejdet med gennem perioden.
- Kapitel 4 fokuserer på UFO-Nyt, andre udgivelser samt arrangementer.
- Kapitel 5 omhandler foreningens salgs- og reklamearbejde.
- Kapitel 6 handler om ufo-sagens græsrodsbevægelse og SUFOI’s deltagelse i denne — lige fra lokale grupper rundt om i landet til deltagelse i internationale arrangementer.
- Kapitel 7 handler om den amatørforskning, som SUFOI har udført gennem perioden.
Hilary Evans 1929–2011
Hilary Evans døde den 27. juli 2011, blot et år efter hustruen Marys død. Hilary var en ufologiens mest betydningsfulde personer og har sat sig varige spor — ikke mindst gennem utallige artikler og bøger. Mange af hans artikler har vi gennem årene med Hilarys altid meget venlige tilladelse bragt i »UFO-Nyt« og i »UFO-Vision«. Af hans bøger er en enkelt udkommet på dansk, »Nye Facts om UFOer« (Bogan 1986), men de danske folkebiblioteker har heldigvis mange af hans engelsksprogede titler stående, og de er alle god læsning, man bliver klogere af.
Hilary Evans var fortaler for den såkaldte psyko-sociale tilgang til ufomyten, dvs. at folks ufooplevelser med fordel kan fortolkes ud fra en sociologisk og psykologisk vinkel. Dette syn på ufomyten og beslægtede fænomener er også hans allersidste bog fra 2009 »Outbreak — the encyclopedia of extraordinary social behaviour« et glimrende eksempel på. Det er en mastodont af et opslagsværk, som mange bør få glæde af.
Hilary Evans’ store samling af bøger, tidsskrifter og andre materialer, som har relevans for ufologien, er sikret for eftertiden, idet samlingen, der siges at veje omkring 5 ton, i dag er i gode hænder hos Archives for UFO Research (AFU) i Sverige.
Du kan læse mere om Hilary Evans’ liv og betydning på disse links:
http://drdavidclarke.co.uk/2011/07/28/hilary-evans-1929–2011/
http://www.ufo.se/blogg/14245
http://ufoarchives.blogspot.com/
http://www.cryptomundo.com/cryptozoo-news/evans-obit/
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.