Engelske ufo-arkiver åbnes!
Det britiske Forsvarsministerium besluttede i 2007 snarest at åbne sit arkiv med 7.000 UFO-rapporter, dækkende en periode på 30 år.
Oplysningen om, at Det britiske Forsvarsministerium (MoD) vil offentliggøre sine ufo-arkiver, kom egentlig frem allerede i maj 2007, men har fået fornyet medieomtale verden over her i starten af det nye år, da man nu nærmer sig det tidspunkt, hvor dette materiale kan forventes offentliggjort.
Oplysningerne om frigivelsen kommer fra David Clarke, der har skrevet i alt syv bøger.
Han er ph.d. i folkloristik, underviser på Sheffield Hallam University i journalistik, og har opbygget hjemmesiden www.drdavidclarke.co.uk.
Dr. David Clarke fortæller om Det britiske Forsvarsministeriums beslutning om frigivelse af det store arkivmateriale om ufoer:
Vedvarende forespørgsler til MoD
„Beslutningen er en direkte følge af mine og mine kollegers forsøg på at overtale Forsvarsministeriet (MoD) til at følge det nylige franske eksempel og åbne arkiverne for offentligheden.“
Forurenet af asbest
Et ekstra problem for MoD var, at 24 kartoteker, som var blevet undersøgt af Efterretningstjenesten og DI55 — Defence Intelligence Analysis Staff — Analyseafdelingen i Forsvarets Efterretningstjeneste fra midt-halvfjerdserne op til 2002, var blevet permanent lukket sammen med 63.000 andre dokumenter p.g.a. asbest i kælderen i »The Old War Office« i London.
Dr. David Clarke fra Sheffield Hallam University
Det var frygtet, at disse arkiver var blevet destrueret, men efter 18 måneders arbejde og en regning til skatteyderne på 3 mill. Pund, er hele arkivet blevet reddet.
Der arbejdes nu på at indskanne og gennemgå udvalgte kartoteker til frigivelse og offentliggørelse på websites tilhørende The National Archives og Forsvarsministeriets »Freedom Of Information Act«.
DI55-UFO-arkivet er blevet udvalgt til frigivelse p.g.a. den særligt store offentlige interesse.
I Forsvarsministeriets skrivelse dateret den 26. marts 2007 til David Clarke, anførrte man bl.a.:
„Det er for nylig besluttet, at 24 kartoteker fra DI55-UFO-arkivet skal reddes/genskabes fra det forurenede område og skannes til disk. Hvert dokument (genskabt om nødvendigt) vil derfor blive gjort tilgængeligt for offentligheden via MoDs FOI-website. Det vil vare nogle uger, inden vi ved hvornår dokumenterne vil blive lagt på publikationsplanen.“
7.000 ufo-rapporter og analyser
Dr. David Clarke fortæller videre:
„Da de 24 kartoteker indeholder små 7.000 rapporter plus analyser og korrespondancer, tror jeg, at det vil tage en del tid, før hele arkivet er online.
Efter at have fået smugkigget på indholdet af et af årene (1979), kan jeg forsikre om, at ventetiden vil være det hele værd. Materialet, som er klar til frigivelse, indeholder et antal rapporter fra piloter og andre besætningsmedlemmer, der f.eks. aldrig er blevet set af Forsvarsministeriets offentlige »UFO Desk«.
Arkivet indeholder også alle 3.000 rapporter modtaget af Forsvarsministeriet mellem 1987 og 1997.
Beslutningen om at åbne disse kartoteker for offentligheden er et kæmpe gennembrud for både britisk ufologi og i den videre kampagne for »Freedom of Information Act« i Storbritannien.“
10 års pres på ministeriet
„Det markerer også slutningen på min personlige 10-årige kampagne, for at få MoD til at frigive alle deres UFO rapporter“, siger David Clarke og fortsætter:
„Min første succes var i 2001 (Rendlesham). Efterfulgt af den ene succes efter den anden gennem vedholdenhed og hjælp fra, i særdeleshed Gary Anthony, Joe McGonagle, Chris Fowler, Andy Roberts og venner i medieverden, især James Randerson, Guardians videnskabskorrespondent.
Tak til alle der har hjulpet os.
Så snart jeg hører mere om planerne for MoDs offentliggørelse, vil I blive opdateret“, slutter dr. David Clarke sin meddelelse om offentliggørelsen af de britiske ufo-arkiver.
Den nævnte gruppe af ufo-kolleger, som David Clarke har samarbejdet med, har efter det oplyste ikke direkte koordineret deres forespørgsler til Forsvarsministeriet, men har hele tiden underrettet hinanden, når der skete fremskridt på visse af områderne.
Opdagede hemmelig rapport
I januar 2005 opdagede David Clarke henvisninger til en undersøgelse eller en rapport med kodenavnet CONDIGN, og i september var han og hans kollega Gary Anthony kommet så vidt i deres fælles undersøgelser, at de hver for sig og med forskellige begrundelser kunne indgive hver deres begæring om frigivelse af denne specifikke rapport med henvisning til den britiske lovgivning om offentlighed i forvaltningen — Freedom of Information Act.
De engelske myndigheder valgte derefter under stor mediebevågenhed at offentliggøre den hidtil hemmeligholdte efterretningsrapport om ufo-fænomener i foråret 2006.
Nedbrud på rumcentrets server
Det britiske Forsvarsministerium har endnu i skrivende stund ikke offentliggjort, hvornår man agter at lægge oplysningerne på nettet.
Dette vil formentlig ske over en længere periode, da man frygter samme problem i England, som Det franske Rumcenter, CNES, havde, da de frigav deres ufo-rapportmateriale i starten af 2007 og lagde det ud på Internettet.
Rumcentrets server brød ganske enkelt ned, og man måtte skyndsomst lave en sideløbende henvisning til, hvor materialet kunne ses, så CNES’ andre omfattende aktiviteter ikke blev påvirket af den store og uventede offentlige interesse for disse arkivmaterialer.
Sensationer i vente?
Man skal formentlig ikke vente sig de store sensationer af det offentliggjorte materiale, men et sådant materiale vil bestemt være af stor interesse for ufo-folk verden over — specielt for de mere historisk Interesserede.
Spørgsmålet om den kommende offentliggørelse af det britiske ufo-materiale og dets beskaffenhed blev naturligvis af SUFOIs ledelse også drøftet med den britiske taler Nick Pope i Lyngby den 10. november 2007, ved SUFOIs 50 års Jubilæums UFO Konference.
Nick Pope blev i 1985 ansat i Det britiske Forsvarsministerium, hvor han fra 1991 til 1994 var leder af ministeriets såkaldte »UFO Desk«, hvorfra man koordinerede undersøgelser af modtagne ufo-rapporter. Dette direkte møde med britiske ufo-observationer ændrede totalt hans opfattelse af ufo-fænomener.
Nick Pope havde ved mødet i Lyngby heller ikke kendskab til mere konkrete tidsplaner for offentliggørelsesproceduren.
Han så dog med stor forventning frem til åbningen af arkiverne, da der, som han gjorde opmærksom på, i materialet kunne være en mængde detaljer at arbejde videre med i udvalgte sager.
Nick Pope (th) og ufo-mails Ole Henningsen i samtale om aftenen ved SUFOIs 50 års jubilæum.
Foto: SUFOI Picture Library
|
Klaatu, Barada, Nikto
Med disse magiske ord får robotten Gort sine kommandoer i filmklassikeren »Den dag Jorden stod stille«, der nu genindspilles og får premiere i slutningen af 2008.
Gammel kærlighed ruster åbenbart stadigvæk ikke. Og science fiction-elskere kan se frem til genindspilningen af filmen fra 1951 »The Day the Earth Stood Still«.
Denne film har siden sin premiere uden al tvivl med sin fremtoning, sin karakter og ikke mindst det rumskib, helten Klaatu nødlandede i, haft en utrolig stor indflydelse på og cementeret opfattelsen af flyvende tallerkener, som de uidentificerede flyvende genstande hed i halvtredserne.
Filmen fangede glimrende den paranoia og frygt, der gennemsyrede det amerikanske efterkrigstids samfund i starten af den kolde krig.
Historien er i sin korthed, at den flyvende tallerken lander midt i Washington.
Rummanden Klaatu og hans stærke robot Gort stiger ud af rumskibet, men bliver beskudt af en nervøs amerikansk soldat.
Klaatu har en vigtig besked til hele Jordens befolkning, men han støder ind i uventede kommunikationsproblemer.
Det er nødvendigt for Klaatu at finde en alternativ måde at få sit budskab igennem på: „Mennesker på Jorden — Lev i fred med hinanden — eller bliv tilintetgjort som den trussel, I er og udgør for de andre planeter i universet!“
Budskabet adskiller sig ikke fra indholdet i kontaktpersonen George Adamskis skrifter eller for den sags skyld, hvad der kommer af budskaber fra div. rumskibs-sekter i vore dage.
Skuespilleren Keanu Reeves skal spille rummanden Klaatu
Det er 20th Century Fox, der star bag genindspilningen af Robert Wise’s science fiction klassiker.
Den Golden Globe-nominerede skuespiller Jon Hamm har fået rollen som Dr. Granier, en NASA-medarbejder, der skal samle et forskerhold, da et rumvæsen ankommer til Jorden og truer med at udslette hele planeten, hvis menneskeheden ikke lever i fredelig sameksistens. Keanu Reeves spiller rumvæsenet Klaatu, som eskorteres af en avanceret og farlig robot.
Jennifer Connelly spiller en af forskerne, og Scott Derrickson står for instruktionen på filmen.
David Scarpa har udarbejdet manuskriptet til projektet, der påbegyndte de første optagelser i december måned.
Naturligvis har oplysningerne om denne nyindspilning fået science fiction fans rundt om op på barrikaderne.
Mange mener jo, at Robert Wise’s klassiker fra 1951 ikke kan overgås.
På adressen: http://cde.cerosmedia.com:80/1E478f86dc83077012.cde kan man se klip fra originalfilmen »The Day The Earth Stood Still« fra 1951.
På samme adresse, der er en fin reklame for det fremragende engelsksprogede tidsskrift Fortean Times, kan man se klip fra andre kendte science fiction film.
En pose med varm luft
Efteråret 2007 bød på adskillige observationer med fotos og videoer. Men ak — alle var varm luft — den nye dille: Varmluftballoner!
Den begivenhed, der gav anledning til flest indberetninger til www.ufo.dk, fandt som tidligere omtalt i UFO-Mail nr. 90 sted den 5. august 2007 i Københavns-området.
Ringsted 27. oktober 2007
Næste gang, der var gang i opsendelsen, og mailboksen blev fyldt med fotos og videoer, var kort før SUFOIs 50 års arrangement i Lyngby, hvor der så kunne berettes om tildragelsen som en af de nyeste.
Det er denne gang i Ringsted den 27. oktober 2007 ved godt 20-tiden, at der er mystiske lys på himlen.
To 18-årige unge mennesker fortæller til SUFOI om observationen:
„Vi kommer ud fra min indkørsel i det nordlige Ringsted, hvor min kammerat K.råber af sine lungers fulde kraft, at jeg skal skynde mig ud.
Det jeg ser, er 2 gange 3 synkront placerede lysende og skiftevis aftagende objekter i nordlig retning på himlen, der bevægede sig med rimelig høj fart mod højre.
I midten var nærmest en „leder“ placeret mellem de andre par.
De forsvinder langsomt efter 1 minut.
Jeg har lavet en video-optagelse af fænomenet, men der kan man desværre ikke se dem på optagelsen.
Vi ringede undervejs til en ven S., som også stod og kiggede på det selv samme og var målløs.“
Tager foto
Vennen S. beretter til SUFOI om hændelsen:
„Lørdag d. 27 oktober, befinder jeg mig på en balkon i det nordlige Ringsted med to af mine kammerater.
Vi spotter to orangefarvede lyskugler på den nordlige himmel, hængende lige ved siden af hinanden. For store og for lysende til at være stjerner.
Vi prøver at finde en forklaring, men dette synes umuligt, da vi aldrig har set noget lignende.
Pludselig dukker otte andre op i horisonten og vi er begge meget chokerede.
De to første på himlen forsvinder derefter stille og roligt.
Nogenlunde i samme øjeblik ringer en af mine kammerater. Han og en anden kammerat ser det samme syn, ca. en km. fra, hvor vi befinder os.
De otte lyskugler danner nu, hvad der ligner en formation.
Fem af lyskuglerne danner hvad der ligner et “W” og de tre andre ligger i en snorlige linie, ved siden af.
Disse forsvinder derefter, stille og roligt, i samme formation.
Jeg har taget foto af tre af lysene på himlen.“
Dette foto med ændrede lys- og kontrastforhold viser 3 af de flyvende lys midt i billedet. En udsnitforstørrelse giver ikke flere detaljer.
Foto: S.
|
De unge mennesker gjorde sig den ulejlighed at udarbejde kort over området med markering af deres fotografi og video, krydspejling og andre detaljer i deres iagttagelser.
Af denne for observatører fremragende og usædvanlige rapport fremgik det, at lysene måtte være ret tæt på observatørerne.
Endnu et foto
Michael Andresen, der bor på Herman Bangsvej i Ringsted (nordligere) fortæller til SUFOI:
„Lørdag d. 27–10-07 kl.ca 20:07 oplevede min kone og jeg først 3 ildrøde kugler og derefter 7 mere. De kom fra sydvestlig retning og gik mod nordøst, hvor de bliv opløst. I kikkert kunne det ligne en ildkugle, jeg går ud fra, at det må være nogle meteoritter. Jeg fik taget et billede af de 7 sidste lys, men kvaliteten er ikke den bedste. Måske der er andre der har oplevet det samme denne lørdag aften?“
Michael Andresens originale foto. De lysende streger fremkommer på billedet, fordi eksponeringstiden pga. mørket ved godt 20-tiden har været så lang, at lysene er trukket ud som streger.
|
Denne udgave af Michael Andresens foto er efterfølgende af SUFOIs Fotoafdeling redigeret, således at de lysende streger på himlen er minimeret til enkelte lyspunkter for bedre at illustrere, hvad der rent faktisk blev observeret.
|
SUFOIs Fotoafdeling spurgte de lokale militære myndigheder, om de havde været involveret i øvelsesaktiviteter i området med opsendelse af faldskærmsblus, som nogle af rapporternes bevægelsesmønster måske kunne tyde på.
Der havde dog ikke været lokale militære aktiviteter, så den mulighed kunne udelukkes.
Efterhånden tydede flere af observationsdetaljerne på, at de måtte være varmluftballoner, der var på spil.
Men mange flere måtte have set dem, og måske endda selve opsendelsen.
Resultat af efterlysning
I et forsøg på mere konkret at afklare, hvad det egentlig var, de efterhånden mange mennesker i Ringsted havde observeret, udsendte SUFOIs Fotoafdeling en efterlysning i de lokale medier, der førte til, at endnu flere henvendte sig med fotos og beretninger.
Den mest interessante var nu nok fra Birgitte og Brian Hansen fra det nordlige Ringsted, der skrev:
„Vi har læst et indlæg i Lokalbladet omkring iagtagelser af ufoer over Ringsted d. 27. oktober ca. kl. 20.
Vi vil gøre opmærksom på, at på selv samme tidspunkt sendte vi — i anledning af vores datters fødselsdag — 10 kinesiske rislamper af en slags til vejrs.
Vi ved ikke hvad de hedder, men de fortsætter ud i atmosfæren til ilden er brændt ud.
Det er meget smukt, og kan sikkert godt forveksles med ufoer, da de fortsætter, til man ikke kan skimte dem mere.
Så skulle det vist være opklaret 😉
De bedste hilsner
Brian og Birgitte“
På dette udsnit af et foto taget af Birgitte og Brian
Hansen ved selve opsendelsen, ses 7 af de opsendte
balloner med lys i.
Birgitte og Brian Hansen fortalte efterfølgende, at de havde erhvervet de små varmluftballoner fra en af deres venner, der køber dem over Internettet.
- Det har egentlig været en tradition i familien i flere år — men har så først vakt „røre“ nu. Måske fordi det var så mørkt, da vi sendte dem af sted, fortæller de to „ballon-opsendere“.
Fredericia 18. november 2007
3 uger efter dukker denne beretning op fra Fredericia-området:
Min kone bemærker nogle meget klart lysende prikker på nattehimlen, så vi går ud på terrassen og ser ca. 7 genstande klart, konstant lysende i gul-orange farver, som bevæger sig med en ekstraordinær stor hastighed (hurtigere end alm. flyvemaskiner).
På dette første billede ses et af de flyvende lys som en meget lille lysprik øverst i venstre hjørne.
|
De kommer fra syd sydvest, ikke i nogen formation, men meget spredt, drypvis og vel over flere kilometer, og efter at de har passeret den Nye Lillebæltsbro tager de retning mod øst (mod København).
Og det er ikke rutefly, som vi kender til, idet de til tider kommer fra samme retning. Men dels tager ruteflyene så retning efter Billund Lufthavn, og dels er lyset fra disse genstande ekstremt store, klart og lysende gul-orange — ja det ligner faktisk ufo’er som vi har set fra tv’et.
Vi kan godt se at dette ser mærkeligt ud, og jeg skynder mig ind efter mit digitalkamera, jeg tager et billede, men uheldigvis får jeg ikke slået blitzen fra, så der er ikke noget at se på billedet (umiddelbart i hvert fald).
Jeg tager et mere, denne gang uden blitz og zoomet ind på en at genstandene (og dette er okay).
Jeg ville tage flere billeder med hele nattehimlen på, for at kunne vise et antal af de uforklarlige og mærkelige genstande… MEN inden jeg når at trykke, forsvinder lysene… man skulle tro at “de” har set blitzen fra mit første billede og kommanderet mørklægning til hele flåden.
Kraftig forstørrelse og stærkt ændrede lys- og
kontrastforhold giver kun få ekstra detaljer på et
af de øvrige fotos af de flyvende lys.
Jeg forventede at ville få en forklaring i pressen den kommende dag.… men det skete altså ikke.
Jeg ville så gerne angive min observation.. men hvor og til hvem?
Jeg nævnte hændelsen til en bekendt, og han foreslog, at jeg konsulterede www.ufo.dk — derfor denne indberetning!
Umiddelbart skulle man tro, at der er mange i hvert fald i vort område — Fredericia/Middelfart/Strib, som har set dette?
Og der var flere nysgerrige observatører.
En af henvendelserne kom fra en observatør kun en km vestligere og lød:
„Til rette vedkommende.
Lørdag d. 17. nov 2007- natten til søndag kl. ca. 01:30 (dvs. den 18. nov.red.) så jeg nøjagtig det samme som dem i Ringsted så d. 27.10.07.
Jeg kigger til på himlen om natten og har aldrig set noget lignende.
Det var ikke balloner, og der var ingen stjerner at se på himlen på det tidspunkt. Der var mange. Fra vest mod øst (cirka).
Jeg har set meget “mystisk” i mine 50 år men aldrig noget som dette og det er første gang jeg skriver til Jer eller nogen andre.
Håber jeg kan få en forklaring på hvad det var jeg så.
På forhånd tak og med venlig hilsen“
Patruljevogn så lysene
Et par kommer kørende i bil på Fyn og fortæller:
„Vi kommer kørende på motorvejen mod den nye lillebæltsbro i vestlig retning kl. ca 0:40.
Lige før broen ser vi nogle kraftige lys oppe i luften på linie med broen, i en tilfældig spredning.
Først tror vi, at det kan være noget lys på broen, men i takt med at vi bevæger os over broen og dermed skifter perspektiv, ser vi hovdemængden af objekterne lidt nord for broen. Objekterne bevæger sig mod nord.
Vi ser også nogle objekter i sydlig retning. Vi tæller ikke, men vores skøn er 15
objekter i alt.
Da vi når over broen, er vi ‚kørt under’ objekterne, og da vi kører op af den
første frakørelsesrampe, er de bag os.
På afkørelsesrampen holder der en patruljevogn med blink på og kigger på det samme som vi. (Vi har efterfølgende talt med de betjente fra Odense politi som så dette).
Da vi kommer op af rampen, holder vi midt på motorvejsbroen hvor vi stiger ud og ser på de sidste 2 objekter som lydløst, med god jævn hastighed nu bevæger sig over motorvejen i god højde.
Vi bemærker næsten ingen vind ved jorden.
Alle objekter havde samme kraftige gule lys, og det var lige kraftigt, uanset hvilken vinkel vi så det fra, altså ingen parabol lys.
Der var ingen blink i lyset eller ved siden af.
Håber vi kan få en god forklaring på disse objekter.“
Denne sidste observation er foretaget ca. en km syd for observatøren, der havde mulighed for at tage fotos af de lysende objekter.
Fra SUFOIs side har vi efterfølgende kontaktet Odense Politi for at få deres version af, hvad der måtte være sket, eller i heldigste fald en forkjlaring.
Men politiet har kun kvitteret for modtagelsen af vor mail og ikke reageret på anden måde.
Balloner sandsynlig årsag
Efter at have gennemgået de foreliggende beskrivelser, inklusive fotografier af de observerede lys, vejrdata fra DMI m.v., er vi i SUFOIs Fotoafdeling ikke i tvivl om, at der også i dette tilfælde højst sandsynligt er observeret og fotograferet små varmluftballoner, opsendt fra nærområdet, dvs. i omegnen af f.eks. Sønderskov Campingplads, området sydvest for Gl.Kolding landevej eller Hindsgavl/Galsklint (på Fyn))og flyvende i en SV-NØ retning (følgende vindretningen) over motorvejen lige syd for Fredericia.
De observerede lys var i virkeligheden ret tæt på alle 3 hold observatører, hvoraf det ene hold oven i købet kørte under deres bane hen over himlen.
Varmluftballoner har spillet en stadigt stigende rolle hvad angår rapporter til www.ufo.dk.
Dette er sammenfaldende med tendensen i f.eks. Tyskland, hvor dette også har været tilfældet de senere år.
En gruppe unge fra Gentofte
i færd med at opsende en hjemme-
lavet varmluftballon i 1977.
Her kan ufo-organisationerne CENAP og GEPeV melde om samme tendens til opsendelse af flere og flere balloner med lys eller fyrværkeri i ved festlige lejligheder med efterfølgende rapporteringer fra andre observatører til ufo-foreningerne til følge.
Der kan naturligvis være andre (og også oplagte) rapporter i SUFOIs arkiver, der hidrører fra opsendelse af varmluftballoner, men de ovenfor nævnte var de mest oplagte i den seneste periode.
Startede med at anføre, at det var en ny „dille“.
Måske noget af en overdrivelse: De første foto-dokumenterede tilfælde af ballon-opsendelser i SUFOIs Rapportarkiv daterer sig tilbage til 1977!
Men de thailandske papirballoner er først i stort tal dukket op i de senere år.
Så det er en oplagt identifikationsmulighed, som man sandsynligvis vil se i stort tal fremover i Danmark.
Hvis man i øvrigt har lyst til at se en udenlandsk video af en masseopsendelse af sådanne balloner med lys i — og hvordan de tager sig ud på himlen, kan man gå til adressen: http://www.youtube.com/watch?v=7b1PGVGNrTY&NR=1. YouTube har adskillige videoer med denne form for opsendelser liggende.
Seneste observation indberettet til www.ufo.dk:
8464 Galten 31. januar 2008
En 35-årig mand fortæller:
„Jeg kommer kørende i bil den 31. januar 2008, kl. 22.25, mellem Sjelle og Herskind vest for Århus, og bemærker, at der på himlen 300–400 meter over horisonten i nordøstlig retning ses en genstand.
Jeg troede først, at der var tale om et fly, indtil jeg kort tid derefter undrede mig over, hvor langsomt genstanden bevægede sig henover himlen.
Jeg stoppede bilen midt på vejen i frygt for, at bilen ville sidde fast i den bløde rabat.
Griber mit kamera fra bagsædet (Jeg er pressefotograf, og har altid værktøjet tæt på, da det er brandærgerligt hvis der sker ulykker, og udstyret så ligger derhjemme).
Jeg ruller vinduet ned, og skyder hurtigt de første billeder, som ikke dur, da lukketiden er alt for kort til at opfange det ellers klare lys. Jeg støtter objektivet i kammen i det nedrullede vindue, tjekker bag på kameraet, om lyset er med på billedet, og jeg skyder en stribe på 24 billeder med forskellige lange lukketider, men ingen så korte, at det var muligt at fastfryse den 100 %.
Jeg er derimod 100 % sikker på, at fænomenet var totalt lydløst (På landet er der stilhed mellem støj).
Desuden var lyset konstant i det klare hvide skær. Altså ingen blinkende og farverige lamper, som ellers altid kan ses blinkende langt ude i horisonten.
Jeg har ledt efter SUFOIs mailadresse, så erfarne folk kan se mine billeder.“
Sagen er i øjeblikket ved at blive undersøgt af SUFOIs Fotoafdeling, men skulle ufo-mails læsere have yderligere oplysninger eller kommentarer, hører vi meget gerne herom.
Ildkugle over Danmark
En ildkugle fløj søndag aften den 27. januar klokken 21.18 hen over den danske aftenhimmel. Fanget af automatiske kameraer. Nedfald på Fyn?
Adskillige observatører har fortalt, at ildkuglen kunne ses i adskillige sekunder og havde efter flere af observatørernes udsagn en klar hvidlig eller blålig farve.
Observationerne er gjort mange steder fra i Danmark, og til SUFOI er der via observationsskemaet på adressen www.ufo.dk indrapporteret 2 observationer fra Fåborg og Vadsby ved Hedehusene, der umiddelbart drejer sig om denne ildkugle.
To andre observationer er tidsmæssigt blevet angivet som noget før og efter kl. 21.18. Begge observationer er kortvarige, og kan muligvis være af samme fænomen, men indrapporteret med ukorrekt tidspunkt.
Observationer videresendt
Rapporterne er af SUFOI videresendt til Dansk Ildkuglecentral under Astronomisk Selskabs Meteor Sektion., som vi har et samarbejde med vedr. denne type af observationer. Foreløbig har mere end 300 personer henvendt sig til Dansk Ildkuglecentral om den aktuelle ildkugle 27. januar.
Så mange observationer af ildkuglen som muligt er vigtige, hvis forskere skal kunne afgøre, hvilken bane meteoritten har haft. Hvis banen kan bestemmes, kan forskere måske finde ud af, hvor meteoritten eventuelt har ramt Jorden.
Det sker ofte, at observatører mener, at en ildkugle er faldet ned ret tæt på, hvilket i realiteten sker ret sjældent.
Faldet ned på Fyn?
En mor og hendes 12-årige søn blev måske vidner til en sådan sensation, da de søndag mente at se en meteorit slå ned, formentlig på Fyns Hoved, skriver Fyens Stiftstidende.
„Vi gik og kiggede på stjernebilleder. Pludselig så vi et kraftigt lysglimt og en meget stor ildkugle med en hvid hale efter sig. Ildkuglen kom strygende over Karlsvognen og dykkede med stor hastighed ned mod Kerteminde — det virkede meget voldsomt og meget tæt på“, fortæller Annemette Just til avisen.
Uforglemmelig oplevelse
Annemette Just og hendes 12-årige søn Frederik glemmer aldrig deres spadseretur igennem landsbyen Revninge ved Kerteminde søndag aften ved 21-tiden.
For her blev de øjenvidner til noget så usædvanligt som et meteoritfald med direkte kurs mod Jorden.
„Det var helt vildt, og Frederik og jeg var helt oppe at køre over oplevelsen“, siger Annemette Just.
Første meteoritnedslag i 57 år?
Det er 57 år siden, et øjenvidne har observeret et meteoritfald i Danmark. Det skete seneste gang i Århus i 1951, fortæller lektor Henning Haack fra Geologisk Museum ved Københavns Universitet.
Han fortæller, at meteoren, der formentlig er faldet ned på Fyn, blev observeret over Polen søndag aften klokken 21.17.
Herfra bevægede den sig med en hastighed af 57.600 kilometer i timen — det er ret langsomt for en meteor — i nordvestlig retning over Storebælt med kurs direkte mod Kerteminde.
„Vi har ikke kunnet bestemme nedslagsstedet præcist, men jeg forventer, at det er sket i en radius af 10 til 15 kilometer fra Kerteminde. Og formentlig er Fyns Hoved et rigtigt godt bud“, siger Henning Haack til Fyens Stiftstidende.
Higen og søgen efter stenen
Han opfordrer derfor befolkningen på Nordøstfyn — og specielt på Fyns Hoved — til at holde et vågent øje med meteoritten. Den er nemlig guld værd i forskningsøjemed.
„De fleste meteoritter er fire og en halv milliarder år gamle og kommer fra området mellem Mars og Jupiter. Der er tale om rester af det materiale, som Jorden af skabt af, så derfor er meteoritterne uhyre vigtige for forskningen i solsystemets og Jordens tilblivelse“, siger Henning Haack.
Han vurderer, at der er 50 procents chance for, at meteoritten har ramt landjorden og derfor er mulig at finde. Men man skal søge grundigt, for meteoritten er næppe større end en knytnæve og vejer formentlig ikke over et kilo.
Til gengæld er den rimelig let at kende, da den har en sort smelteskorpe, afrundede former og ingen bobler eller gasblærer i overfladen.
Registreret af automatiske kameraer
Ud over de visuelle observationer foretaget med det blotte øje blev ildkuglen også registreret af to automatiske kameraer, der overvåger himlen.
Disse webkameraer drives af Anton Norup Sørensen fra Astronomisk Observatorium under Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet.
Det var to automatiske kameraer på Juliane Maries Vej i København og i Brorfelde ved Holbæk, der fik billederne af ildkuglen i kassen.
Ildkuglen 27. januar 2008 optaget af de to automatiske kameraer. Øverst optaget fra Brorfelde. Nederst optagelse fra København. Optagelserne dækker i alt 2 sek, og meteorittens lysende bane opdeles automatisk af målemæssige årsager.
Fotos: Anton Norup Sørensen, Niels Bohr Instituttet, Københavns Universitet.
|
Interesserede kan læse mere om kameraerne på Niels Bohr Instituttet og se billeder fra tidligere fangster på denne adresse: http://www.astro.ku.dk/~norup/webcam/trig_log.html
Fordampende småsten
Meteorer (populært kaldet stjerneskud) opstår, når små stenklumper trænger ind i Jordens atmosfære. På grund af den høje fart presses luften sammen foran stenen. Denne sammenpresning gør, at luften bliver meget varm og som oftest får stenen til at fordampe. Den store varme får også luften til at gløde, og det er det, vi ser som stjerneskud.
Når disse stjerneskud har en vis størrelse og lysstyrke, benævnes de ildkugler.
Ildkuglens bane markeret med rødt. De lyse kegler angiver de to
kameraobservationer. Grafik: A. Norup Sørensen (Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet)
|
Så du ildkuglen?
Observationer af ildkuglen er som nævnt meget vigtige for at kunne afgøre, hvilken bane meteoret har haft.
Personer, der mener at have set ildkuglen, bedes derfor indberette deres observation til Dansk Ildkuglecentral på hjemmesiden www.ildkugle.dk/
50 år med ufoer
SUFOI’s store udgivelse om 50 års
rapportarbejde skrevet af Toke Haunstrup.
Rapporten er på 144 sider og velillustreret.
50 år med ufoer er udsolgt, men tilgængelig
som gratis e‑bog.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.