Ekstraordinære påstande kræver ekstraordinære beviser. Derfor er det klart, at SUFOI altid starter med at undersøge, om de ufo-oplevelser, folk deler med os, har en naturlig forklaring. Det ville ikke være seriøst af os at kalde noget ”uidentificeret”, før vi har sikret os, at det rent faktisk er tilfældet.
Af Benny Christen Grandahl
I sin bog ”UFO” citerer den Pulizer-prisvindende forfatter, Garret M. Graff, historikeren David Michael Jacobs for følgende betragtning:
“Der er ikke mange af videnskabens gåder, jeg kan bidrage til – og endnu færre, som jeg kommer til at løse ved et tilfælde. Jeg forstår mig hverken på strengteori eller mørkt stof, mine matematiske evner er ret begrænsede, og det er usandsynligt, at jeg kommer til at bygge en kernereaktor i min garage hen over en weekend. Og alligevel, hver gang nogle af os kigger ud ad et vindue, kaster et blik op på nattehimlen eller kører ned ad en øde motorvej, får vi måske øje på det ene glødende lys, der ændrer alt.”
– David Michael Jacobs, bl.a. forfatter til
”The UFO controversy in America” fra 1975
Det ville være fantastisk, hvis det skete …
Ja, ville det ikke være fantastisk, hvis det skete for dig? At være ham eller hende som så det, der skulle vise sig at være den største opdagelse i menneskets historie: At vi ikke er alene i rummet. Og at ”de” kommer her for at besøge os!
Men selvom den gode Jacobs på sin vis har ret i, at alle har chancen for at se det afgørende bevis, er det ikke ensbetydende med, at alt hvad vi ser på himlen, som vi ikke selv kan forklare, er et bevis på netop det, som så mange ønsker at opleve.
… men ekstraordinære påstande kræver ekstraordinære beviser
For selvom du ikke behøver at have en lang videnskabelig uddannelse bag dig for at blive den heldige, kræver det en vis grundviden om naturfænomener og menneskeskabte objekter at kunne sortere ”det uidentificérbare” fra det identificérbare. Særligt hvis du ser det under usædvanlige forhold.
Der er jo ingen grund til at råbe ulv, hvis der ikke kommer nogen. Og, for nu at bruge et gammelt Carl Sagan-citat, så gælder det, at ”ekstraordinære påstande kræver ekstraordinære beviser.” Specielt når det kommer til at kunne bevise eksistensen af udenjordisk liv – og da i særdeleshed, hvis vi ønsker at bevise, at det besøger os.
Altså er det vigtigt at kunne udelukke alle naturlige forklaringer, før noget kan kaldes ”uidentificeret”. Og selv da er vi langt fra, at det kan kaldes et ”ekstraordinært bevis.”
Men det er en helt anden snak til en anden gang.
Det er tilgangen, der er forskellen
Derfor går vi altid frem efter det velkendte princip bag Ockhams ragekniv* for at udelukke alle naturlige forklaringer, før vi begynder at kalde noget for ”uidentificeret”.
Altså har vi en helt anden tilgang end de såkaldte ”debunkere”. De har jo allerede på forhånd bestemt sig for, at enhver ufo-observation kan forklares. Og skal så ”bare” finde en naturlig forklaring, der passer så godt som muligt.
Her er vores udgangspunkt helt anderledes.
Vi har aldrig ønsket ”at tage folks ufo-oplevelser fra dem”. Men vi starter altid med at holde folks observationsberetninger, billeder og videoer op mod de mest almindelige naturlige og menneskeskabte fænomener, som vi ved, kan give ufo-oplevelser.
Netop fordi vi som minimum kræver, at det ikke er muligt at finde en naturlig forklaring på noget, nogen har set, før vi begynder at kalde det ”uidentificeret”.
Næsten 50 års undersøgelser har ikke bragt noget ekstraordinært på banen
Efter at have brugt denne metode i hvert fald de seneste næsten 50 år af foreningens levetid, er faktum, at det stadig ikke er lykkes os at finde en observation, der kan betegnes som ”uidentificeret”.
Derfor mener vi, at vi har både statistikken og argumentationen i orden til at konkludere, at alle ufo-oplevelser kan forklares som astronomiske fænomener eller menneskeskabte objekter. Samt i nogle tilfælde kan tilskrives vores sanser, tro og forestillinger.
Altså ser vi det på ingen måde som spildt arbejde, at have indsamlet over 18.000 ufo-oplevelser fra danske observatører. For det har givet os en unik indsigt i, hvad det er for fænomener, der skaber ufo-oplevelser hos danskerne. Og formidlingen af denne viden er i dag en af foreningens vigtigste aktiviteter.
Vi tror på observatørerne og behandler alle ufo-oplevelser seriøst
Så på trods af det, i nogles øjne, ”frugtesløse arbejde”, tager vi fortsat de ufo-oplevelser, danskerne deler med os, lige så alvorligt og tror lige så meget på observatørerne, som vi altid har gjort.
Samtidig mener vi, at alle har ret til at få en forklaring på deres ufo-oplevelse, hvis vi har de nødvendige data og sikre beviser for, at vi kan give folk en forklaring, der holder vand.
”Vi i SUFOI tilbyder (…) kun en forklaring, når det efter efterforskning virker som en absolut sandsynlig forklaring.”
– Ole Henningsen, SUFOI’s (og Danmarks) mest erfarne ufo-efterforsker
Og skulle der en dag komme en observation, som viste sig at være ”ekstraordinær”, ville det jo være fantastisk. Så også af den grund er der behov for at fortsætte med at behandle folks ufo-oplevelser, som vi altid har gjort. Og den fremgangsmåde synes vi også, de, som kalder os debunkere, skulle anvende.
*Hvad er princippet bag Ockhams ragekniv
Ockhams ragekniv er et filosofisk princip, der siger, at hvis du står over for flere mulige forklaringer på et fænomen, bør du altid vælge den forklaring, som kræver færrest antagelser.
Med andre ord, hvis to teorier kan forklare det samme fænomen, er det som regel den enkleste teori, der har størst sandsynlighed for at være korrekt.
Princippet understøtter idéen om, at du ikke skal komplicere forklaringer unødigt, og bruges ofte inden for videnskab og filosofi til at træffe beslutninger om, hvilken teori eller hypotese der må antages at være den rigtige.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.