Hvad er det for en kugle på himlen?
„Kan I fortælle mig hvad det er for en kugle man ser på himlen?“
„Det ligner månen, men er det ikke. Den gik nemlig ned kl. 16.33. Billedet af solnedgangen har jeg taget tirsdag, den 7. september 2004, kl. 19.55 i stik vestlig retning mellem Rødby og Rødbyhavn, og jeg så intet unormalt under optagelsen.
Jeg har yderligere sendt billedet til TV2Vejret for at få et bud på, hvad jeg har fotograferet, men de har nu ikke svaret.“
Jørn Pilkjærs flotte billede af vesthimlen efter solnedgang viste en usædvanlig aftegning.
|
En nærmere gennemgang af fotoet og dets billedoplysningerne fortæller, at fotoet er taget med et digitalt kamera af mærket HP PhotoSmart C935 på 1/60 sek., og der er anvendt blitz. Dette kan endvidere ses på billedet.
Form og udseende på denne forstørrelse bekræfter, at der
var tale om en lille partikel i luften, oplyst af blitz nær kameraet.
Den lysende runde plet på Jørn Pilkjærs foto skyldes nu ikke et stort lysende objekt på himlen som f.eks. Månen.
Pletten er opstået, fordi der er anvendt blitz ved optagelsen. Apparatet har selv udløst blitzen. Samtidig har der været en meget lille partikel i luften — støvkorn el.lign. — lige foran kameraet. Den lille — af blitzen oplyste — partikel aftegnes uskarpt pga. den korte afstand til objektivet på kameraet.
Vi har tidligere til ufo-mail fået tilsendt flere fotos af denne type, og der er offentliggjort en artikel om denne type fænomen i vort tidsskrift ufo-nyt nr. 1/2004 med titlen »Orberne kommer«.
Har andre læsere taget lignende fotos — eller måske helt andre med mærkelige ting på, vil vi i Skandinavisk UFO Information meget gerne kigge nærmere på dem.
Fotos og oplysninger kan fremsendes via www.ufo.dk
Blimp i luften over Baltimore
For få dage siden blev den amerikanske alarmtelefon 911 i Baltimore-området i USA oversvømmet med opkald fra nervøse borgere, der ville gøre opmærksom på en usædvanlig gæst på nattehimlen.
Om dagen vækker
det nye luftskib ikke
så stor opmærksomhed.
WBAL-TVs nyhedsreporter Lowell Melser fortalte efterfølgende, at U. S. Army havde testet sit nye luftskib dagen igennem over Washington D.C.-området. I løbet af aftenen havde luftskibet fortsat sin testflyvning over Baltimore-området, og det var her luftskibet med sine navigationslys m.v. på den mørke himmel havde vakt postyr.
Luftskibet, der på amerikansk benævnes „blimp“, er bl.a. udstyret med infrarøde kameraer og kan holde sig i luften i 24 timer. Det hvide, 178 fod lange, luftskib koster 2 — 4 mio. US dollars at fremstille og anvendes som et nyt led i det amerikanske terror-beredskab.
Har man Media Player, Real Player eller lignende afspiller installeret på sin computer, kan man se nyhedsindslaget med det nye militære luftskib på himlen i WBAL-TV på denne adresse:
http://www.thewbalchannel.com/news/3772071/detail.html
Toutatis forbi i sikker afstand
„Asteroiden 4179 Toutatis gled forbi Jorden i sikker afstand onsdag den 29. september“, fortæller astrofysiker Michael J. D. Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetarium og fortsætter: „Knapt et halvt døgn før asteroiden Toutatis passerede forbi Jorden, blev den samtidigt observeret fra to observatorier i Chile. Derved kunne asteroidens afstand direkte bestemmes.“
Michael Linden-Vørnle fortæller videre:
„Onsdag d. 29. september kl. 15:37 dansk tid gled den godt fire kilometer store asteroide Toutatis forbi Jorden i en afstand på 1,55 mio. km svarende til fire gange gennemsnitsafstanden til Månen.
Passagen var den nærmeste af et så stort objekt i dette århundrede, hvilket naturligvis blev udnyttet for at studere asteroiden i stor detalje. Dette blev bl.a. gjort med radarobservationer, men også observationer i almindeligt synligt lys blev gennemført.“
Samtidige observationer
Billedet er en kombination af de to samtidige optagelser af Toutatis fra ESO’s to observatorier i Chile: Paranal (rødt spor) og La Silla (grønt spor). Asteroiden ses som en streg, fordi den bevæger sig under den 60 sekunder lange optagelse.
Foto: ESO
|
Parallakseeffekt
Fordi asteroiden befandt sig så tæt på Jorden (ca. 1,64 mio. km) så de to observatorier på tilsvarende vis asteroiden under forskellige vinkler i forhold til de langt fjernere stjerner. Denne vinkelforskel kan bruges til at udregne afstanden til asteroiden — en teknik, der også bruges til at måle afstanden til de nærmeste stjerner.
På denne illustration kan man se, hvordan asteroiden Toutatis 4179’s bane i rummet skærer Jordens bane på visse tidspunkter.
|
„For Toutatis’ vedkommende var den enestående samtidige observation fra ESO-observatorierne tilstrækkelig god til at bestemme asteroidens afstand under optagelsen til 1.607.900 km. Denne værdi er i god overensstemmelse med den, der kan beregnes ud fra asteroidens formodede bane. Der er således tale om en uafhængig måling af afstanden, der sammen med radarmålingerne udbygger vores kendskab til Toutatis’ bane“, siger Michael Linden-Vørnle og slutter:
„Studierne af Toutatis er både værdifulde for at lære mere om asteroider, men også for løbende at kunne vurdere risikoen for, at Toutatis rammer Jorden. Til alt held ser det ud til, at denne store asteroide (4,6 x 2,4 x 1,9 kubikkilometer) i de kommende århundreder ikke vil være på kollisionskurs med vores planet. Indtil videre er Toutatis således ikke en trussel, men en fantastisk mulighed for at studere en større asteroide i detaljer.“
Michael J. D. Linden-Vørnles artikel om denne specielle asteroide-passage kan i sin helhed ses på adressen: http://www.tycho.dk/article/articleview/2490/1/32/
Sådan forestiller man sig, at passagen af Jorden så ud set fra asteoriden Toutatis.
Illustration: E. De Jong and S. Suzuki, JPL, NASA
|
På NASAs Near Earth Object Program’s hjemmeside http://neo.jpl.nasa.gov/news/news144.html#animation kan man på animationer se Toutatis bevæge gennem himmelrummet med stjernerne som baggrund.:
Har man et par blå/røde briller liggende til at se 3‑D fotos og illustrationer med, kan man få et godt indtryk af overflade og udseende af asteroiden 4179 Toutatis på denne gengivelse.
Illustration: School of Electrical Engineering and Computer Science, Washington State University
|
Ufoer i medierne
Med mellemrum ser man omtale af ufo-fænomener i danske trykte medier — både uge- og dagblade.
Omtalen kommer som oftest i forbindelse med ufo-observationer og efterlyser måske ekstra vidner til en aktuel observation.
Til andre tider er der tale om artikler omhandlende ufo-fænomener generelt eller måske interviews med lokale ufo-interesserede.
Når vi i Skandinavisk UFO Information — SUFOI — modtager og registrerer udklip om ufo-fænomener, skrives en kort notits om indholdet på vor hjemmeside www.ufo.dk under rubrikken „avisklip“.
Her kan alle vore læsere stifte bekendtskab med, hvad vi har modtaget, og hvad der skrives om ufo-fænomener i danske trykte medier.
SUFOI — har i mere end 45 år samlet avisomtale fra danske trykte medier om ufoer. Langt de fleste af årene er indsamlingen sket ved hjælp af abonnement hos et avisudklipsbureau på danske ufo-udklip. Nogle af disse udklip får SUFOI tilsendt, når der eksempelvis blot er nævnt ordet „ufo“ i forbindelse med helt andre emner i en artikel eller en notits. Denne type af udklip har vi ikke megen brug for. Andre måske mere væsentlige artikler overses af bureauet, og vi stifter så ikke bekendtskab med indholdet, eller dette sker kun ved et rent tilfælde.
Ser du derfor som læser af et dagblad eller tidsskrift omtale af ufo-fænomener, vil vi i SUFOI gerne have materialet til vort arkiv.
Du er derfor meget velkommen til at sende det til vor adresse:
SUFOI
Eilekiersvej 14
4100 Ringsted
På denne måde kan du være med til at gøre indsamlingen og registreringen mere komplet til glæde for alle læsere.
Naturligvis sker det også, at der optræder programmer med ufoer i de elektroniske medier, både radio- og TV. Erfarer du om kommende programmer i radio og TV, der evt. kunne være af interesse for ufo-mails læsere, så send en mail herom til info@sufoi.dk. Hvis det sker i god tid, kan endnu flere måske nå at få nyheden og oplysningerne via ufo-mail.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.