Nyt fra SUFOI’s Fotoafdeling
Af Ole Henningsen
2720 Vanløse — 28. juni 2016
Jeg befinder mig i min baghave og er ved at hænge vasketøj op ca. 14 — 14.30. Jeg hører en lyd bag mig og vender mig efter lyden mod syd. En sort pilespidsformet genstand flyver vandret mod syd over trætoppene og forsvinder med en lyd som et missil.
Jeg ser undrende efter det og tænker: Fuck nu går det galt, og venter en brag, men der sker intet. Jeg har efterfølgende fortalt det til nogle få personer, men ingen har fundet en fornuftig forklaring.
Jeg har selvfølgelig selv vendt og drejet begivenheden for at få noget forståeligt frem, men uden held.
Jeg har lige læst om en indberetning fra Vanløse d. 28–6‑2016 kl. 14:00 — 14:30.
Måske kunne det være denne „trekantede flyver“, som jeg fotograferede fra Herlev 9. juli 2016 kl. 15.17, som larmede meget, ligesom lyden fra en stor knallertmotor.
Den fløj fra ca. syd retning mod nordlig retning.
Det passer ca. med at Vanløse ligger syd for Herlev, hvor jeg bor, og hvor de 2 vedhæftede fotos er taget.
Det er ikke samme dato hændelserne er sket, men måske denne trekantede flyver har været ude at flyve flere gange.
To fotos med „en trekantet flyver“ fotograferet fra Herlev 9. juli 2016 kl. 15.17. Indsat øverst tv. ses på begge fotos en udsnitsforstørrelse af „flyveren“, der tager sig lidt forskellig ud på de to optagelser. En drone ligner det ikke umiddelbart. Kan det være den fra Vanløse den 28. juni 2016 observerede genstand?
|
Men hvad er det for en tingest?
Et af SUFOI’s mangeårige medlemmer, Hans Bødker, der er tidligere jagerpilot og overflyveleder og i en lang årrække har analyseret formodede ufo-fotos for SUFOI, gør UFO-Mail opmærksom på, at der faktisk findes en række fly med højderoret forrest på kroppen.
De kaldes Canard, og der er efterhånden en del af dem. De fås endda som selvbygger sæt og naturligvis også som modelfly i forskellige størrelser.
Ligheden med de modtagne billeder er meget slående, og man kan læse mere om Canard her:
https://en.wikipedia.org/wiki/Canard_(aeronautics) og
https://www.google.dk/search?q=canard+wing&rlz=1C1GGGE_daDK433DK433&source=lnms&tbm=
isch&sa=X&ved=0ahUKEwiustrK5YzOAhVEEiwKHY3mBjIQ_AUICCgB&biw=1372&bih=879.
Udgaver af fly med højderoret forrest på flykroppen.
Sandsynligheden taler for, at det er en sådan type fly, der er observeret og fotograferet.
Men måske læserne har ekstra oplysninger?
6853 Vejers Strand 13. februar 2016
Hvad mon jeg har fået med på mit billede, spørger en fotograf, der sender sine fotos til SUFOI’s Fotoafdeling:
Har taget dette billede af et objekt udover havet ved Vejers Strand… Det er taget med en Sony Xperia™-smartphone og er taget kl. 16.21.….. Og 16.30 er den væk igen.….
Billedet er ikke redigeret overhovedet… Var egentlig bare meningen det var den flotte solnedgang, på weekendtur med familien… Men fik objektet med.…
Fotografen har med en pil selv markeret den aftegning, der er fundet på fotografiet fra Vejers Strand. Indsat øverst th. en udsnitsforstørrelse af aftegningen, der ikke er bemærket under fotograferingen af solnedgangen.
|
Indrammet ses den „originale“ aftegning indsat på et udsnit af et af fotografens øvrige billeder. Her ses dels en mørk og skarpt aftegnet måge til forskel fra den mere diffuse aftegning af en lille sky, der har stor lighed med den „originale“ aftegning.
|
SUFOI’s kommentarer og konklusion
Fotografens billeder blev modtaget i april, men undersøgelsen blev af forskellige årsager desværre forsinket. Billederne blev i juni lagt ud på Debatforum på Facebook for at få gode bud på en forklaring på aftegningen i billedet.
Aftegningen har en vis lighed med små skyformationer andre steder på billedet, men optræder ret markant og „pixelleret“ med Solens lys som baggrund. På et andet af fotografens fotos ses en lille skyformation med samme udseende.
Fotoafdelingen konkluderer derfor, at der er tale om samme skyformation.
4913 Horslunde 6. juni 2016
En observatør skrev i en mail til Tycho Brahe Planetarium bl.a.:
I går nat kl. ca. 23.50 til 00.30 observerede jeg noget meget gult lys på nattehimlen. Jeg bor på Nordlolland siden 1987 og har aldrig set dette lys før. Jeg har taget 11 billeder, de 8 er fra stueplan og de sidste 3 fra 1. sal.
Billederne er taget med min Iphone 5. igennem vinduesglas, når jeg bruger kompasset i telefonen kan jeg se det er 190º syd.
Lyset stod det samme sted hele tiden, jeg ved ikke hvornår det kom og hvornår det forsvandt.
Da jeg i dag fik dem overført til min computer kan jeg se at lyset har forskellige former og på nogle af billederne er der et blåligt skær.
Jeg håber disse billeder har Jeres interesse og at I vil vende tilbage med en forklaring snarest muligt.
Vi har et glimrende samarbejde med Tycho Brahe Planetarium, der derfor henviste fotografen til SUFOI’s Fotoafdeling.
Fire af fotografens optagelser af et lys på sydhimlen den
6. juni kl. 23.50. Billederne er for tydelighedens skyld her
ændret mht. lys- og kontrastforhold.
Udskrift af planetarieprogrammet Starry Night viser
på samme tidspunkt og i samme retning som anført af
fotografen et nøjagtigt sammenfald med planeten Mars,
der i forsommeren har været at se markant på sydhimlen
ved midnatstid. Samtidig har man på vesthimlen kunnet
se den stærktlysende planet Jupiter.
Fotografen melder tilbage om forklaringen:
Jeg er glad for det blev opklaret hvad jeg havde fotograferet og det er lidt sjovt at man kan fotografere Mars med en alm. mobiltelefon.
Fotoafdelingen gør dog samtidig opmærksom på, at fotografering gennem vinduesglas absolut ikke øger kvaliteten af optagelser af et lille lys på en mørk himmel.
24. juni 2016 2300 København S.
Fra en tidligere observatør fik SUFOI’s Fotoafdeling denne henvendelse:
Jeg var ude og gå aftentur da jeg observeret lyset i nærheden af Christmas Møllers Plads på Amager. Så jeg skyndte mig at tage telefonen op for at filme det, men jeg fik ikke taget så mange sekunder. Aner faktisk ikke hvad det er, derfor jeg sendte det til jer for at få en vurdering.
Enkeltbillede med indsat udsnitsforstørrelse fra en af de modtagne videosekvenser.
|
SUFOI’s kommentarer og konklusion
På de to modtagne videosekvenser ses et hurtigtblinkende lys, der med rimelig hurtig fart flyver hen over den del af himlen, der er synlig for fotografen. Lyset er synligt i 3 billedruder, hvorefter det er slukket i 3, inden det igen bliver synligt. Med en optagelseshastighed på 25 b/sek. er der tale om ret hurtige blinkintervaller.
Fotoafdelingen har gennemgået og ændret videosekvensernes lys- og kontrastforhold, ligesom der er lavet forstørrelser af det blinkende lys, uden at dette har givet indicier for den korrekte forklaring. Også det mørke område (mellem blinkene) er nærmere gennemgået, uden at det har været muligt at konstatere ekstraordinære aftegninger af nogen art i luften. Dette kan skyldes optagelsernes kvalitet i halvmørket med mobiltelefonen.
På Facebook findes et Debatforum i relation til Skandinavisk UFO Information:
https://www.facebook.com/groups/112842926337/.
Dette debatforum har ofte vist sig at kunne bidrage med gode ideer og forslag til løsninger af visse fotosager, hvorfor Fotoafdelingen lagde videoerne ud på dette medie.
Indlægget giver anledning til debat og kommentarer, men da man fra fotografen efterhånden har fået oplyst, at der ikke er filmet gennem en rude, kan forslag om refleksioner i en rude af en blinkende cykellygte hurtigt affærdiges. Andre debatdeltagere henviser bl.a. til, at der pågældende aften har været en større festival i gang i nærheden af observationsstedet, CopenhagenHell, hvor man ud fra optagelser fra stedet ved, at der er anvendt droner med kameraer.
En af deltagerne henviser i til, at han selv har en drone, hvor det blinkende lys skifter afhængigt af, hvor meget den hælder. Jo større hældning, des hurtigere blink.
Ud fra de ekstra oplysninger og debatten i øvrigt har der med stor sandsynlighed været tale om optagelser af en drone med blinkende lysføring.
De modtagne videosekvenser kan p.t. ses på det anførte link under datoen 25. juni 2016.
31. maj 2016 3100 Hornbæk
Observatøren skriver:
Jeg ser en hvid lysende cirkel komme flyvende i forholdsvis lav højde.
Først tror jeg, at det er en satellit, men så indser jeg, at den flyver for lavt. Og så er den en helt hvid, lysende kugle. Så forventer jeg at høre motorlyd fra et fly, men der er helt stille. Dernæst lægger jeg mærke til, at den ikke flyver langsomt og dovent som et fly, der lægger an til landing.
Det ser ud som om, at den hopper lidt op og ned engang imellem. Men det kan være synsbedrag. Jeg indser, at det er en ufo og løber ind efter min mobiltelefon. Jeg prøver at tage et billede, men da jeg ikke har læsebriller på, kan jeg ikke se, om det bliver til noget.
Så indstiller jeg min iPhone til video, og prøver at filme den lysende cirkel mens det flyver mod Sverige. Der kommer ikke en lyd, og den flyver forholdsvis hurtigt. Til sidst forsvinder den i horisonten. Det hele tager 2–3 minutter. Jeg har ikke kunnet få bekræftet, om der var andre, der så den flyvende genstand — og om det kunne være en drone. Men droner siger vel også en lyd i ca. 500 meters højde.
Der mærkelige er, at der ikke er noget som helst at se på hverken fotografi eller video… Lyset var nok lidt for langt væk, men jeg sender det gerne. Der er bare ikke noget på optagelserne, heller ikke nogen lyd.
De to modtagne videosekvenser er begge for mørke til, at der selv med kraftige ændringer af lys m.v. i videoredigeringsudstyr kan registreres aftegninger af nogen art.
Det modtagne foto ses her i en stærkt lysnet udgave, der viser det observerede lys fastholdt af fotografens iPhone som en lille lysende streg på den mørke himmel. Lyset bevæger sig fra midt i billedet, syd-sydvestlig retning, op og ud af billedfeltet tv., mod syd-sydøst.
24. juli 2016 4600 Køge
Natten til søndag d. 24. juli 2016 kl. 01.33 — var jeg ude i haven med min hund.
Pludselig så jeg fra vest en ildkugle komme mod øst. På grund af nogle træer troede jeg først at det var et fly der lyste — og undrede mig over at lysene var så kraftige.
Det viste sig så at det var et eller andet objekt på himlen. Det holdt stille i et par sekunder hvorefter det drejede mod venstre altså nord.
Og så var det væk. Det var rimeligt stort og ganske roligt på himlen.
Jeg skyndte mig ind og prøvede at optage fænomenet med min mobiltelefon. Men for det første er det på videoen kun en lille prik og så hopper den og danser hele tiden — så jeg kunne ikke rigtigt får det til at passe sammen med det jeg så på himlen.
Kan I forklare mig hvad det eventuelt kan være — på forhånd tak.
Sådan skriver en observatør i sin henvendelse til Tycho Brahe Planetarium. SUFOI har et samarbejde med planetariet, der derfor beder observatøren tage kontakt til Fotoafdelingen.
Stillbillede fra den modtagne videosekvens viser (her i indzoomet udgave) et lille lys på en mørk himmel.
|
SUFOI’s Fotoafdelings kommentarer og konklusion
Efter at have haft lejlighed til at gennemgå observationsdataene og gennemset det modtagne fotomateriale i begge disse fotosager kan det med meget stor sandsynlighed fastslås, at der er tale om observation og fotografering af Den Internationale Rumstation, ISS, som på begge tidspunkter kunne observeres og fremtrådte ret markant på den sydlige nattehimmel.
Fotoafdelingen har tidligere modtaget flere optagelser af samme type, hvor ISS har været årsagen til observationen/optagelsen.
Læs mere om ISS og hvordan og hvornår rumstationen kan ses på himlen fra danske breddegrader: http://www.sufoi.dk/arkiv/arkiv-hn/iss-obs.php.
I fotosager, hvor det har været muligt med rimelig sikkerhed at fastslå, hvad der har givet anledning til ufo-oplevelsen og dermed, hvad der er at se på optagelserne, er det interessant at hæfte sig ved, hvorledes observatører med egne ord beskriver deres oplevelse. Således også i disse to fotosager.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.