Hvad betyder ufoerne?
Ovenstående citat står i forlagets omtale af bogen Intimate Alien — The Hidden Story of the UFO, og det er en meget dækkende beskrivelse af denne fremragende og anbefalelsesværdige bog.
Forfatteren David J. Halperin har indtil sin pensionering i 2000 undervist på Department of Religious Studies på University of North Carolina, og hans tilgang til emnet bliver grundigt præsenteret i bogens indledning. Han redegør fint for, hvad han mener med, at ufoerne er en myte, og at han ikke forstår og bruger ordet myte på samme måde, som folk almindeligvis gør, nemlig at der skulle være tale om sludder og vrøvl. Halperin skriver bl.a.:
„Ufoerne er ikke noget vrøvl. De er så langt fra vrøvl, som de overhovedet kan komme. De er skabt af rumalderen og alligevel så reelle, så vitale, så universelle som enhver anden myte, der har talt fra vores underbevidsthed siden tidernes morgen. Det centrale spørgsmål, der skal stilles om dem, er ikke, hvad er de?, eller hvor kommer de fra? eller omvendt: Hvordan kan en fornuftig person tro på sådan noget vrøvl? Spørgsmålet er: Hvad betyder de?“
Halperins tilgang til ufo-emnet er den samme som SUFOI’s. Vi bliver i foreningen jævnligt anklaget for at bruge ordet myte — netop fordi folk så mener, at vi ikke tror på de mennesker, der fortæller om deres ufooplevelser, eller at vi ikke tager fænomenet alvorligt. Intet kunne være mere forkert. I SUFOI’s formål står der bl.a.:
„Ved ufomyten forstår SUFOI de beretninger, oplevelser og forestillinger, der knytter sig til begrebet ufo, og som udvikler sig over tid i samspil med fx historiske og kulturelle forhold. Selve ordet ‚ufo’ opfattes af SUFOI som en samlebetegnelse for de mangeartede fænomener, der kan indgå i beretninger om usædvanlige himmelfænomener.“
David J. Halperin: „Intimate Alien -
The Hidden Story of the UFO“, 304 sider,
Stanford University Press 2020. Bogen
har få, men velvalgte illustrationer, og
ikke mindst et spændende noteapparat med
mange interessante kildehenvisninger.
Ovenstående definition stemmer fint overens med Halperins tilgang til ufooplevelserne og er den røde tråd gennem hele bogen.
I sin analyse og fortolkning af ufomytens mange aspekter kommer Halperin vidt omkring og demonstrerer stor baggrundsviden og fagligt overskud. Han behandler mange klassiske hændelser og tematikker, bl.a. ufobølgen i Belgien (1989–1990), masseobservationen på Papua New Guinea (1959), bortførelsessagerne Betty og Barney Hill (1961) og Whitley Strieber (1985), Men in Black-fænomenet, Shaver-mysteriet og Roswell-nedstyrtningen (1947). De grundige analyser giver en velbegrundet indsigt i, hvorfor disse oplevelser er opstået, og hvordan de kan forstås i en større psykologisk, sociologisk, kulturel og religiøs sammenhæng. Kort sagt: Ufomyten i en nøddeskal.
David J. Halperin skriver om
ufomyten, religion og beslægtede
emner på https://www.davidhalperin.net/.
Det afgørende år i ufomytens historie
Maurizio Verga har brugt 13 år på at undersøge ufomytens fødsel gennem analyser af mere end 23.000 artikler i fortrinsvis amerikanske aviser — og dette er kun toppen af isbjerget. Interessen for de flyvende tallerkener i 1947 og mediedækningen var langt mere omfattende, end hvad de tusindvis af artikler er et billede på. Mange artikler refererer til radioudsendelser (ofte af 10–30 minutters varighed), der desværre ikke er bevaret for eftertiden og derfor ikke kan indgå i det omfattende kildemateriale. I 1947 fandtes der omkring 11.000 aviser i Nordamerika, og af disse har Project 1947 støvsuget 4.700 for tallerken-nyheder. Udfordringen er, at langt de fleste artikler ikke er digitaliserede og derfor besværlige eller umulige at fremskaffe.
Maurizio Verga er gennem hele bogen
i noteapparatet meget omhyggelig med
at angive kilder. Derfor kan de undre, at
han ikke angiver kilden til bogens forside-
billede, som er sakset fra „UFO Journal“.
Maurizio Vergas analyse i bogen Flying Saucers In The Sky — 1947: When UFOs Came From Mars dokumenterer, at da Kenneth Arnolds oplevelse skabte avisoverskrifter, var forestillingen om besøg udefra allerede en del af den amerikanske offentligheds mindset. Faktisk havde historier og videnskabelige artikler om muligt liv på Mars og besøg derfra, rygter om epokegørende opfindelser samt historier om fremmede eller mystiske luftfartøjer på nattehimlen været populære siden slutningen af 1800-tallet. Så man kan sige, at Arnolds oplevelse var katalysatoren, der med ét satte gang i processen.
Som det også er kendt fra datidens meningsmålinger, var det dog et meget lille mindretal, som i 1947 mente, at der var tale om besøg udefra. Men for pressen var emnet godt stof. Allerede to dage efter Arnolds oplevelse blev nye ufooplevelser knyttet sammen med besøg fra Mars. Nogle gange for at gøre grin med observatørerne. Andre gange for at understrege det mystiske ved oplevelserne.
Inden længe blev de flyvende tallerkener også en naturlig del af tidens tegneserier, science fiction, reklamer, fastfoodretter, legetøj, vittighedstegninger, annoncer og temaer for fester og parader — ja, som et forfriskende og spændende indslag i populærkulturen. Omkring 1950 er troen på flyvende tallerkener som fartøjer fra det ydre rum rodfæstet i det amerikanske samfund. Man kan sige, at ufobølgen for længst var ovre, men den efterlod troen på besøg udefra.
De flyvende tallerkeners popularitet i 1947 blev også en kærkommen mulighed for Nordamerikas mange særlinge, selvbestaltede eksperter, opfindere, loger og okkulte grupperinger til at komme frem i dagens lys og få 15 minutters berømmelse. Maurizio Verga beskriver i Flying Saucers In The Sky — 1947: When UFOs Came From Mars flere af disse — for det meste ukendte — personer, som opmuntret af pressens behov for fantastiske og underholdende historier bl.a. beretter om møder med marsmænd eller ture ud i verdensrummet — mange år før George Adamski og andre såkaldte kontaktpersoner eller ufoprofeter blev berømte og ville frelse verden for atomtrusler, forurening og almindelig dårskab.
Flying Saucers In The Sky — 1947: When UFOs Came From Mars er et væsentligt bidrag til belysning af ufomytens historie og kan anbefales. Bogen afsluttes med en kort, men virkelig interessant tidslinje over højdepunkter i 1947, begyndende med 7. februar og afsluttes med 22. december. Den viser, hvad der gik forud for sommerens ufobølge, og ikke mindst hvad der formede ufomyten i månederne derefter.
Maurizio Verga: „Flying Saucers In
The Sky — 1947: When UFOs Came
From Mars“, 404 sider, Self Published
via Amazon 2020. Bogen er rigt illustreret
i s/h. Den har også et indeks, som er et
navneregister ordnet efter fornavn og
derfor ganske uanvendeligt.
Sådan redder du en fortabt ven
Hole How to Debunk Conspiracy
Theories Using Facts, Logic, and
Respect“, 278 sider,
Skyhorse Publishing 2018
Mick West er manden bag sitet Metabunk.org og har i mange år beskæftiget sig med konspirationsteorier og været i tæt dialog med mennesker, hvis liv har været dedikeret til en eller flere konspirationsteorier. Nogle er selvfølgelig uden for pædagogisk rækkevidde, men det er Mick Wests erfaring, at de fleste er meget gennemsnitlige og lige så normale, som du og jeg, men af en eller anden grund er de dumpet ned i kaninhullet — hvilket refererer til den bizarre verden for enden af det kaninhul, som Alice falder ned i i Lewis Carrolls eventyr „Alice i Eventyrland“.
Forbavsende mange konspirationsteoretikere er blevet fanget i kaninhullet ved blot at se en enkelt „dokumentar“ på YouTube på et tidspunkt i deres liv, hvor de var særligt modtagelige for fake news, halve sandheder og lignende.
Mick West øser af sine erfaringer i bogen Escaping the Rabbit Hole — How to Debunk Conspiracy Theories Using Facts, Logic, and Respect, som er noget anderledes end mange andre bøger inden for genren. Mick West vil nemlig gerne vise, hvordan det er muligt at få folk op af kaninhullet igen, så de kan få et bedre liv, uden paranoia, frygt, angst etc. og genoprette tilliden til deres medmennesker. Foruden at give meget grundige og kompetente gennemgange af de mest udbredte konspirationsteorier — baseret på fakta, videnskabelige teorier og sund fornuft — gennemgår han også adskillige eksempler på personer, som er kommet ud af kaninhullet. Mick Wests metode er klar kommunikation baseret på gensidig respekt, ærlighed, åbenhed og tålmodighed.
Sir John Tenniel (1820–1914) er kunstneren bag 92 tegninger i Lewis Carroll’s „Alice’s Adventures in Wonderland“ (London: Macmillan, 1865).
|
Mick West skriver fremragende, er meget vidende. Han har sat sig grundigt ind i både det naturvidenskabelige og psykologiske vidensfelt og virker som et meget sympatisk menneske, der forsøger at se det gode i sine medmennesker og forsøger ikke at være fordømmende. Og så må han være vanvittig tålmodig under sin dialog med konspirationstilhængere, som ofte er meget svære at nå, og som hurtigt går i selvforstår, når de møder modstand i form af fakta.
Metabunk blev er oprettet for 10 år siden og har dagligt 10.000 besøgende.
|
Konspirationsteorier på ufo.dkVi har tidligere her i UFO-Mail behandlet konspirationsteorier i forskellige sammenhænge. Læs bl.a.: UFO-Mail nr. 134, |
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.