Når du ser noget uforklarligt på himlen, er det vigtigt at overveje naturlige og menneskeskabte årsager, før du konkluderer, at der var tale om en ufo. Ved at være opmærksom på disse almindelige fænomener kan du ofte finde en logisk og jordnær forklaring på det observerede.
Mellem 95 og 98 % af alle ufo-oplevelser kan forklares som naturlige og menneskeskabte fænomener. I de resterende 2–5 % af tilfældene mangler der vigtige detaljer ved observationen, som gør det umuligt for os at afgøre, hvad og hvorvidt der er en naturlig forklaring på oplevelsen.
Denne guide gennemgår nogle af de mest almindelige årsager til observationer, som folk fejlagtigt kan tolke som ufoer. Og linker til uddybende artikler om emnet.
Astronomiske fænomener
De fleste rapporter omhandler lys på himlen, som typisk er naturlige og menneskeskabte fænomener på himlen, der ses under usædvanlige forhold. Det drejer sig typisk om:
- Planeter og stjerner: Kraftigt lysende astronomiske objekter som Venus, Jupiter, og Sirius kan virke meget lysstærke og ses ofte nær horisonten. Det kan forvirre observatøren, især hvis de observerede himmelfænomener skinner gennem atmosfæriske forstyrrelser.
- Meteorer og meteoritter: Meteorer (stjerneskud) ses som hurtige lysstriber på himlen. Når større meteoritter (ildkugler) indtræder i atmosfæren, kan de skabe bolider, som er meget lysstærke og kan eksplodere med et lysglimt.
Meteorologiske fænomener
Der findes også flere meteorologisk fænomener, der opstår i så sjældne tilfælde, at folk oftest ikke kender dem, og derfor forbavses over dem. Blandt de mest udbredt er:
- Skyer: Såkaldte lentikulære skyer, der ofte formes nær bjerge eller under specielle vindforhold, kan have en disk-lignende form og kan derfor nemt misforstås som flyvende tallerkener.
- Atmosfæriske lysfænomener: Haloeffekter omkring solen eller månen kan også skabe spektakulære lysfænomener.
- Dobbelt- eller Bisole (Parhelia): Dette fænomen opstår, når sollys brydes af iskrystaller i atmosfæren, hvilket skaber lyspletter på begge sider af solen. Bisole kan derfor se ud som små, falske sole eller lysende objekter på hver side af den rigtige sol, ofte med en regnbue-lignende effekt. De ses ofte ved solopgang eller solnedgang og kræver bestemte atmosfæriske forhold.
- Lyn og kuglelyn: Almindelige lyn kan skabe kortvarige, intense lysglimt, mens det sjældnere fænomen kuglelyn kan ses som lysende kugler, der bevæger sig langsomt og kan forekomme i forbindelse med tordenvejr.
Menneskeskabte fænomener
Også helt almindelige menneskeskabte fænomener kan under særlige forhold give anledning til ufo-oplevelser. Det handler bl.a. om:
- Fly og droner: Fly og droner kan have lys, der forvirrer observatører, især når de ses om natten. Flylys, positionslys og nødblus kan give usædvanlige lysmønstre. Samtidig kan fly højt på himlen, der ses i direkte sollys, være svære eller umulige at se hale og vinger på, så de ligner Tic-Tac-formede objekter.
- Kondensstriber: Kondensstriber – såkaldte contrails – opstår, når jetflys udledning fortættes til vanddamp. Det kan over tid udvikle sig til besynderligt udseende striber på himlen. Læs mere om kondensstriber her.
- Lanterner og fyrværkeri: Små lanterner som opsendes med et lille fyrfadslys i og fyrværkeri kan stige til betydelige højder og skabe lysfænomener, der kan forveksles med ufoer. Læs mere om små varmluftballoner her.
- Vejrballoner og Forskningsballoner: Også større vejrballoner og andre forskningsballoner kan nå høje højder og reflektere sollys på en måde, der gør dem synlige over store afstande. Og derfor kan medføre ufo-oplevelser.
- Satellitter: Mange satellitter reflekterer sollys og kan ses som lysende prikker, der bevæger sig hurtigt hen over himlen. Iridium-satellitter kan give kraftige lysglimt kendt som Iridium flares. Og den internationale rumstation ISS kan i særlige tilfælde også give anledning til ufo-oplevelser. Læs mere om den internationale rumstation her.
- Satellittog: Elon Musks Starlink projekt, som leverer internet via små satellitter i lave baner omkring jorden, anvender en særlig opsendelsesteknik, hvor der sendes flere Starlink-satellitter op på en gang. Efter opsendelsen distribueres satellitterne ved hjælp af såkaldte satellittog til deres endelige placering. Disse satellittog ses som adskillige lysende prikker på en lang række, hvilket også er skyld i mange ufo-oplevelser. Læs mere om Starlink satellittog her.
- Satellitopsendelser: Satellitopsendelser kan skabe spektakulære lysfænomener, som kan observeres tusinder af kilometer væk. De er kendt for at give ufo-oplevelser – også her i landet. Læs f.eks. om denne satellitopsendelse som skabte masser af ufo-oplevelser for danskerne tilbage i 2022.
Guide til himlens fænomener
Ønsker du en mere detaljeret gennemgang af de himmelfænomener, som oftest giver ufo-oplevelser, kan du med fordel hente vores guide ”Når du ser et stjerneskud”.
Og kan købes som trykt hæfte her (du betaler kun porto og ekspedition).
Tekniske detaljer ved kameraer, som skaber ufoer på billeder
Fotografering kan ofte føre til misforståelser, især når det gælder uidentificerede flyvende objekter (UFO’er). Mange gange ser folk objekter på deres fotos, som de ikke så, da de tog billedet. Dette kan skyldes en række tekniske detaljer og optiske fænomener i kameraet.
- Lens flares og refleksdannelser: Lens flares og refleksdannelser opstår, når stærkt lys, som sollys eller andre kraftige lyskilder som f.eks. gadelamper, månen eller bilers forlys, rammer kameraets optik i en vinkel, så det skaber refleksioner i linsen. Disse refleksioner kan tage form af lyspletter, cirkler eller andre geometriske figurer, der kan se mystiske ud på fotos. Læs mere om refleksdannelser her.
- Sensorstøj: Sensorstøj kan opstå, især i dårlige lysforhold eller ved brug af høj ISO. Det kan føre til dannelser af såkaldte billedartefakter, som skyldes elektronisk støj fra kameraets CCD-chip. De ses typisk som farvede prikker, linjer eller tilfældige mønstre
- Bevægelser under langtidseksponering: Hurtige bevægelser under langtidseksponering kan skabe uventede og mærkelige former på billeder, fordi kameraet eller objektet bevæger sig under eksponeringen. De ses typisk som slørede, stribede eller forvrængede former.
- Forstørrelse og bokeh: Kraftig forstørrelse (zoom) under fotograferingen kan få små lysende objekter i baggrunden til at virke større og mere markante. Eller blive metalliske i udseendet. Det skyldes typisk, at lyset dels er ude af fokus og dels, at der ikke er pixels nok i billedet, til at give et detaljeret billede af det forstørrede lysende objekt.
Brug for links til mere saglig viden om ufoer?
Har du brug for links til gode hjemmesider om ufoer, hvor du er sikker på at finde saglig og faglig korrekt information om både de fænomener, der kan give anledning til ufo-oplevelser. Og andre emner inden for ufomyten.
Så tjek vores samling med gode links og yderligere baggrundsinformation om de forskellige emner, vi har samlet links til.
Brug for et hurtigt svar på hyppigste spørgsmål om ufoer?
Har du brug for svar på de mest almindelige spørgsmål om ufoer?
Så tjek vores FAQ med saglige og nøgterne svar på de spørgsmål, folk oftest stiller os om ufoer.
Vil du køre et undervisningsforløb om ufoer?
Skal du undervise om ufoer — enten i folkeskolen eller i en forening — har Skandinavisk UFO Information været med til at udvikle seriøst og velovervejet undervisningsmateriale om ufoer. Som hverken vildleder eller spiller med med sensationelle historier og tendenser i samtiden.
Så læs mere om at undervise om ufoer her. Siden er også interessant for dig, som ønsker dig, at komme i gang med at arbejde seriøst og sagligt med ufoer.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.