Nogle gange afhænger det af øjnene, der ser. Og den kontekst det ses i. Det er en observation fra Odense i starten af april i år et godt eksempel på.
Af Karsten Bomholt
I starten af april modtog vi en observationsberetning fra Odense, hvor en observatør havde set et objekt, der blev beskrevet ”Som en kæmpe stjerne der kom frem ud af det blå. Svævede meget langsomt og lyste så klart. Et helt ufatteligt smukt syn. Den skiftede fra rød til hvid med små mellemrum…”.
Videoen viser et langsomtflyvende, lysende objekt på himlen over Odense.
Beretningen var ledsaget af et par fotos og et par korte videoer. Sidstnævnte bekræfter den langsomme bevægelse, og en sammenkopiering af stillbilleder fra video’en bekræfter ligeledes den røde og hvide farve.

Still-billeder fra video’en med fire sekunders mellemrum. Bevægelsen går mod venstre, og den første afbildning har tydeligvis en rødlig farve.
Røgring skyldes mobilkameraet
Rapportøren fortsætter imidlertid sin beretning: ”… ikke som et fly. Tog et billede, hvor den ligner en røgring, og der er den hvid”.

Billedet af røgringen er ude af fokus, hvorved lyset fra objektet bliver spredt ud over de omgivne pixels, så det fremstår langt større, og har et andet udseende end i virkeligheden.
Det pågældende billede af ’røgringen’ skyldes kameraet i mobiltelefon, fordi fotografen zoomer ind på objektet, for at få flere detaljer med. Det mislykkes stort set altid, for kameraet kan ikke fastholde fokus på et (næsten) punktformet lys på en mørk baggrund.
Rapportøren afslutter: ”Videoen jeg tog, var lidt kort, men billedet var perfekt. Med egne øjne lignede det et kæmpe skinnende objekt, men jeg kunne desværre ikke få den oplevelse på kamera.”
Det var da heller ikke et fly
Rapportøren har ret i, at det ikke var et fly, selv om bevægelsen og det rød/hvide blink peger i den retning. Det var dog næsten et fly. For FlightRadar viser, at det var en helikopter, nærmere bestemt en lægehelikopter på vej fra Billund til Odense Universitets Hospital.

Flightradar viser, at det var en helikopter, nærmere bestemt en lægehelikopter på vej fra Billund til Odense Universitets Hospital.
Odense Universitets Hospital fik for nogle år siden etableret en helikopterlandingsplads på parkeringspladsen direkte foran Akutmodtagelsen. Søværnets redningshelikoptere er for store til at kunne lande på det cirkulære landingsområde med en diameter på 14 meter. Så de må benytte den nærliggende dyrskueplads.
Derimod kan de små lægehelikoptere uden problemer lande, og for at hjælpe helikopterpiloterne er der opsat en vindpose, så piloterne kan bedømme vindretningen og vindstyrken. På de høje bygninger i nærheden af landingspladsen er der opsat røde markeringslys, som tændes, når en helikopter er på vej.
Kompasretningen fra observationsstedet angives som nord/vest. I den retning ligger Odense Universitets Hospital, og i samme retning ligger Munkebjergskolens Observatorium. Hvilket også kan ses af Flightradar billedet ovenfor.
Set til fra Munkebjergskolens observatorium
Fra Observatoriet på Munkebjergskolen er det adskillige gang iagttaget, når de røde lys tændes om aftenen, og en lægehelikopter enten letter eller lander med landingsprojektørerne tændt. For hospitalet ligger kun to kilometer i luftlinje fra observatoriet.

Hospitalet ligger kun to kilometer i luftlinje fra observatoriet.
Observatoriet var ikke åbent den aktuelle aften. Men eftersom rapportøren så helikopteren fra næsten samme afstand og retning, er det et godt eksempel på, hvordan flere uafhængige observatører opfatter det samme fænomen på to helt forskellige måder. Samt hvordan fortolkningen bliver farvet af det, som efterfølgende kan ses på de optagelser, som blev foretaget.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.