En ny begyndelse for amerikansk ufologi?
UFOs — Reframing the Debate er en artikelsamling med 15 bidragydere fra Nordamerika, hvoraf de mest kendte er Robbie Graham, Chris Rutkowski, Jack Brewer og Greg Bishop. Bidragene er meget forskellige både indholdsmæssigt og i sproglig kvalitet, men kan forenklet sagt inddeles i to kategorier: den videnskabelige tilgang til ufomyten og den tilgang til ufomyten, der også vi favne alle mulige slags usædvanlige eller paranormale, personlige oplevelser.
Robbie Graham (ed.): UFOs — Reframing
the Debate, 262 sider, White Crow Books 2017.
Størstedelen af bidragene argumenterer for, at ufovidnet skal i fokus: Hvilke personer har ufooplevelser? Hvorfor? Hvordan var deres liv før oplevelsen? Og hvad har oplevelsen betydet for dem efterfølgende? Det er her, man finder det største brud med nutidens nordamerikanske ufologi. I øjeblikket interesserer den amerikanske ufoorganisationen MUFON og den faste skare af ufoforedragsholdere, der turnerer rundt til alverdens konferencer, sig ikke synderligt om ufovidnet — mennesket bag ufooplevelsen. De er alene fokuseret på, at nogen har set noget, som umiddelbart virker uforklarligt. Jo flere, der har en sådan oplevelse, des bedre. Kvantitet vinder over kvalitet. De egocentrerede og ofte selvsmagende foredragsholdere er kun interesseret i mængden af uforklarligheder for at give deres luftige påstande tyngde og gør dermed ufovidnerne til statister.
Fælles for næsten alle bogens bidragydere er, at de ikke vil afvise, at der findes et eller andet ukendt — en mystisk stimulus — som er ufofænomenets kerne. Den psykosociale tilgang til ufomyten er således ikke lige på trapperne i USA.
Altid velskrivende Greg Bishop står for bogens bedste og mest nyskabende bidrag, som handler om perceptionens og hukommelsens betydning for ufooplevelser. Som forfatteren Gray Barker engang har udtalt: „Hvis du leder efter de flyvende tallerkener i dit allerinderste, så vil du også finde dem dér.“
Curt Collins tager fat på et følsomt spørgsmål: Hvor meget skader svindelsager ufologien? Som eksempel bruger han de berygtede Roswell Slides, som han sammen med mange andre i internetgruppen Roswell Slides Research Group (RSRG) var med til at afsløre. Hele sagsforløbet gennemgås detaljeret i artiklen What’s Wrong with this Picture?.
Set med danske øjne er der ikke meget nyt i bogen. Den vil virke langt mere provokerende i USA — uden at man dog skal være så naiv at tro, at de rumskibstroende i Guds eget land vil skifte synsvinkel og bryde med gamle vaner. Den jordnære og kritiske del af forfattergruppen står heldigvis ikke alene i kampen mod mainstream-ufokulturen i USA, men kan finde gode argumenter og dybdeborende research hos mange dygtige amerikanere, heriblandt Tim Printy, Robert Sheaffer, Joe Nickell og Michael Shermer.
Læs mere Greg Bishop: Project Beta — The Story of Paul Bennewitz, National Security, and the Creation of the Modern UFO Myth, Paraview Pocket Books 2005, Jack Brewer: The Greys Have Been Framed — Exploitation in the UFO Community, CreateSpace Independent Publishing Platform 2015 og Robbie Graham: Silver Screen Saucers: Sorting Fact from Fantasy in Hollywood’s UFO Movies, White Crow Books 2015. |
Er der nogen derude?
Leading Scientists on the Search for
Extraterrestrial Life
232 sider, Picador 2017.
I 19 eksemplarisk korte og meget velskrevne artikler forsøger astrobiologer, zoologer, fysikere, psykologer, planetforskere, genforskere, SETI-forskere m.fl. at give svar på store spørgsmål som fx: Hvad gør en planet beboelig? Hvad let opstår liv? Hvordan kan man identificere tegn på liv? Det sker i bogens fire dele: Close Encounters, Where to look for Life Elsewhere, Life as We Know It og Alien Hunting.
Bogen har et kapitel, som omhandler ufomytens historie med fokus på fem centrale hændelser/emner: Kenneth Arnolds observation, Roswell-hændelsen, Area 51, Rendlesham Forest-sagen samt Betty og Barney Hill bortførelsessagen. Gennemgangen er kortfattet, men nøgtern og ret præcis og giver læseren det klare indtryk, at der endnu ikke findes beviser for, at Jorden har fået besøg udefra.
Vores forestillinger om, hvordan fremmed liv kan se ud og opføre sig, behandles bl.a. i et kapitel om science fiction-film, skrevet af Adam Rutherford. Filmenes indhold ligger ofte meget langt fra videnskabens forestillinger om, hvordan fremmed liv vil kunne se ud og agere. Undtagelsen er dog sf-filmen Contact fra 1997.
Rutherford afslutter sin artikel med ordene: „… Hvis der er intelligent liv i universet, er vi tvunget til at vente i lang tid, før vi møder det. I mellemtiden leder vi. Er vi alene? Andre bidragydere i denne bog vil have givet begrundede eller matematiske svar. For mig er det virkelige svar, at jo mere vi leder, des mere lærer vi om os selv, både inden for videnskab og science fiction …“
Aliens kan varmt anbefales til alle, som vil have aktuel viden om, hvad naturvidenskaben i dag rent faktisk ved, gætter sig til og tror om livets opståen, udvikling og beskaffenhed både på Jorden, i Jordens nærmeste omegn og helt derude, hvor kun fantasien kan nå ud.
Læs mere Alene igen? De leder efter ET og På jagt efter liv i rummet. |
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.