Det lysner for Brøndby?
En henvendelse fra Philip Bern Aller fra Hvidovre til ekstrabladet.dk om et mystisk lys på himlen http://ekstrabladet.dk/nationen/article1705985.ece gav efterfølgende en stribe kommentarer på netavisens hjemmeside.
I henvendelsen fortalte Philip Bern Aller, at han den 8. februar kl. 23.30 tog billeder fra sin altan på Gl. Køge Landevej af et lys på himlen i vestlig retning.
Han har haft svært ved at forklare, hvad lyset skyldes og gør opmærksom på, at det stod helt stille, som en kegle op i himlen, og nogle gange lyste det hele stuen op iflg. Philip Bern Aller.
Han observerede det i en times tid og forsøgte ved hjælp af Krak at lokalisere det og mener, det var et eller andet sted nær Glostrup.
Han har overvejet nordlys, men er ikke helt sikker, selvom han tilføjer til ekstrabladet.dk, at nordlys vist godt kan virke, som om det kommer nedefra.
En hurtigt opfølgende artikel i eb.dk fortalte, at redaktionen var blevet bestormet med henvendelser fra andre læsere, der også havde taget billeder af det ejendommelige lys. http://ekstrabladet.dk/nationen/article1706646.ece
Tæt på 200 kommentarer til de to første artikler blev det til, de fleste dog rene tåbeligheder uden relation til artiklerne.
Ekstra fotos og tilhørende kommentarer
- Jeg kørte selv nordpå ad Helsingørmotorvejen onsdag aften kl. 23.30 og undrede mig også over lyset, indtil jeg kom tættere på og kunne se, at det var projektørlysene på Brøndby Stadion, men flot så det ud ;), skriver Søren fra Nivå og det er der mange, der er enige med ham i.
Peter Kolding tror også, det var Brøndby Stadion:
- Jeg så lyset, da jeg kørte fra job lidt efter 23:00, det kunne ses ca. fra krydset Ellebjergvej/Gl. Køge Landevej ! MEN, det var desværre hverken en UFO eller noget andet spændende. Det var såmænd bare genskin fra lysene på Brøndby Stadion, som jeg antager blev afprøvet i går aftes. Det kunne man se fra Motorring 3, skriver han til eb.dk.
Mikael Jensen kommer til samme konklusion:
- Så også lyset i går, da jeg kørte ad Amagermotorvejen mod Ishøj. Det fangede også min interesse, da det så mærkeligt ud. Men kunne konkludere, at der intet overnaturligt var i „fænomenet“. Lyset kom fra træningsanlægget omkring Brøndby Stadion; tror det var de lavtliggende skyer, der gav det flotte syn, skriver han.
Steffen fra Albertslund så også lyset:
- Her er lyset fotograferet kl 21.00 fra Albertslundvej i Vallensbæk. Det var i østlig retning, skorstenen er Brøndby Varmeværk, skriver han.
Kirsten Schwartz har også undret sig:
- Jeg har også set det mystiske lys på himlen i nat, men det var kl. 01.05; få minutter efter var det helt væk!, skriver hun og har sendt ovenstående foto til eb.dk.
- Jeg så også lyset og tog et billede på Holmelundsvej i Hvidovre — Retning: Vest.
Er ret sikker på, det er Brøndby Stadion. Det passer med retningen, og der plejer at komme ret meget lys der fra, når der sker et eller andet, skriver Anders i sin kommentar til ovenstående billede.
Kenn Hammer tog ovenstående foto fra Ishøj.
- Jeg er en af dem der også så denne „lyskegle“? Jeg fik også taget et par billeder fra 5. Sal på Valby Langgade! Dette lys stod på himlen fra kl. 21 (der så jeg det først) og var der stadigvæk indtil klokken ca. 24:00 (Der gik jeg i seng), skriver Michael Hertz til eb.dk
Uddrag af kommentarer hos eb.dk
Johnny L.
Hvis det er et ægte foto, må det da udløse en seriøs efterforskning af, hvad har skabt dette fantastiske lys, og mange andre må have set det?
Jeg vil ikke gætte!
Lars C.
Lyset kunne ses på Bornholm. Det var meget lyst, selvom sneen væltede ned og snestormen lige begyndt.
Henrik P.
Det er lyset ude fra de drivhuse, der ligger hos det gartneri ved motorvejen i Hundie… Har set det masser af gange.
Tobias P.
Det er ikke et nyt fænomen. Ser det ofte fra Vallensbæk strand! Og sammen med ungerne står vi så og råber, lortestadion, lorte lortestadion…
Peter N.
Hej, jeg vil bare lige sige, at jeg bor 2 min. fra Brøndby Stadion, og de havde lyset tændt derover, og grundet de lavtliggene skyer fik lyset fra Brøndby Stadion alle veje omkring stadion til at være godt oplyste.
Lars S.
Det var Brøndby stadion. — Jeg kørte forbi den aften på Motorring 3, og der kunne man fint se lamperne.
Det var i øvrigt synligt helt nede fra Køge af og måske endda endnu længere… Det er så ikke første gang, det har set sådan ud, det må være skyer/vejret der arter sig, og så tilpas mængde lys der sørger for dette „fænomen“.
Dan M.
Det er da vores smukke Brøndby Stadion.
Jeg kørte på motorvejen et lille stykke derfra, og der var det tydeligt, at det var Brøndby Stadion. Denne artikel har ingen værdi lige bortset fra, at lyset vi så, vil symbolisere den lyse fremtid. som BIF vil gå i møde i den kommende sæson.
Belinda S.
Jeg bor i Brøndby Nord, og vi kunne se lyset fra ved 18 tiden af, gik derfor ud fra at der var kamp på stadion, selv om lyset så meget anderledes ud end normalt :-).
Til jer der ikke bor i nærheden er der ikke byggepladser eller lign. ved den strækning, hvor lyset kom fra.
Morten J.
Det er altså bare et stadion… man kan også se det fra Herlev, og hver gang, der er skyer, så er der helt lyst der, hvor arenaerne ligger. Undrer mig, han ikke har bemærket det før. Som født landsbyboer lægger jeg hele tiden mærke til det, når der er den slags på himlen, for det er sgu lysforurening, der vil noget.
Kristina L.
Ok, jeg kan fortælle, at det var på Brøndby Stadion, at der var lys.
Jeg bor ca. 700 meter væk og så det, da klokken var 00:40.
SUFOI’s konklusion
Det er sjældent, at et lysfænomen på himlen bemærkes og kommenteres af så mange. Ret fint er det også, at så mange snuppede et foto og videresendte det til offentligheden. I dette tilfælde eb.dk, der har en stor læserskare.
Nationen/eb.dk har talt med Brøndby Stadion, der umiddelbart syntes det lød sært, at der skulle have været lys klokken 23.30 en onsdag aften. De undersøger sagen nærmere og vender tilbage mandag forlød det. I skrivende stund er der dog ikke dukket ekstra oplysninger op fra Brøndby Stadion.
Med dette uddrag af læserhenvendelserne behøver vi vist i SUFOI ikke foretage yderligere undersøgelser.
Det må være Brøndby, der har set lyset.
Nordlys var det i hvert fald ikke.
Sidste: Der VAR Brøndby Stadion
Få minutter inden deadline på denne udgave af UFO-Mail fremkom ekstrabladet.dk med denne ekstra information:
- Der var filmoptagelse til en reklamefilm på Brøndby Stadion. De brugte det almindelige stadion-lys og det varede til 0.30 om natten, så jeg er helt sikker på, at det er det, læserne har taget billeder af, siger David Azlak fra Brøndby Stadion.
http://ekstrabladet.dk/nationen/article1709111.ece
Fra SUFOI’s Fotoafdeling
8340 Malling 11. februar 2012 kl. 17.57
Hvad er det vi har observeret og filmet i aftes spørger familien Guldhammer i Malling syd for Århus i en mail til TV2 Østjylland den 12. februar 2012.
TV2 Østjylland lægger videoen ud på tv-stationens hjemmeside med overskriften Er dette en UFO? sammen med en kort omtale af henvendelsen fra familien Guldhammer http://www.tv2oj.dk/artikel/101956.
Stillfoto af en af de to modtagne videosekvenser fra 11. februar 2012.
|
TV2 Østjylland henvender sig efterfølgende telefonisk til SUFOI’s Fotoafdeling om en kommentar og få minutter senere tikker familiens to optagne videosekvenser ind pr. mail til en foreløbig undersøgelse.
Kraftig udsnitsforstørrelse (th.) af stillfoto fra en af de modtagne 2 videosekvenser har meget stor lighed med andre optagelser af små varmluftballoner.
Der ses et markant lysere område nederst i aftegningen, der kan svare til flammen, der sørger for opdrift og lys i en varmluftballon.
Over den gul/orange aftegning lidt til venstre ses en mere mørk (rødlig) aftegning, der kan være den øverste oplyste del af ballonen.
Flyvemåden, som den ses på videoerne og er beskrevet af familien via journalisten fra TV2 Østjylland, adskiller sig heller ikke fra andre observationer af varmluftballoner.
SUFOI’s Fotoafdeling oplyser til tv-stationen, at lysaftegningens oprindelse ikke ud fra selve det modtagne videomateriale (mgl. kvalitet) kan fastslås med 100%, men at det med meget stor sandsynlighed drejer sig om en lille varmluftballon og henviser til andre optagelser af samme fænomenm der bl.a. kan ses på www.ufo.dk under Himlens fænomener/Små varmluftballoner http://www.sufoi.dk/info/balloner.php.
TV2 Østjylland vælger at bringe to indslag om observationen og kontakter i den forbindelse planetarieleder Ole J. Knudsen, Steno Museet i Århus, for at få hans vurdering af sagen.
Efter at have set videosekvenserne på tv-holdets computer er han heller ikke i tvivl om, at der er tale om en varmluftballon.
Intervieweren fra TV2 Østjylland betoner, at der må være tale om en ufo, når man ikke kan være helt sikker, men som Ole J. Knudsen afslutningsvis tilføjer: Jeg vil godt sætte en hel del ind på, at jeg har identificeret den efter at have set filmen et par gange.
Planetarieleder ved Steno Museet, Århus, Ole J. Knudsen, var i en meget lang årrække en særdeles aktiv og effektiv leder af SUFOI’s daværende Alarmcentral.
Hvis man på TV2 Østjyllands hjemmeside søger på „ufo“, får man p.t. disse tre resultater øverst.
Som man kan se, ændrer overskriften karakter undervejs i forløbet. |
TV-indslagene med videoer og kommentarer m.v. kan ses på denne adresse:
http://www.tv2oj.dk/arkiv/2012/02/13?video_id=25385&autoplay=1
5620 Glamsbjerg 3. juni 2011
Jeg sad og kiggede billeder på min computer og opdagede en genstand (øverst på himlen i venstre side) på det vedhæftede billede, der er taget den 3. juni 2011 i Flemløse.
Det kan ligne et UFO, men også være en fugl! Kan SUFOI indentificere det nærmere? |
Henvendelsen kom i september 2011 fra HB i Flemløse ved Glamsbjerg på Fyn og SUFOI’s Fotoafdeling har for nylig haft mulighed for at kigge nærmere på billedet.
Den lille aftegning på billedet ses herover (tv.)i kraftig udsnitsforstørrelse og i en udgave, hvor der er ændret på skarphed, lys og kontrast i billedbehandlingsprogram.
Aftegningen er meget lille, og det har ikke været muligt at fremhæve den bedre med de forhåndenværende pixels for derved at afgøre, hvad der er tale om.
Billedet er taget på 1/1250 sek. det er SUFOI’s Fotoafdelings vurdering, at der er tale om en fugl på en vis afstand af kameraet.
Solsort fra Torsted
I sommeren 2011 modtog vi i SUFOI en hilsen fra Lars Henrik Andersen, der i midten af 1994 fik et BBS system op at stå, hvor SUFOI fik plads til at lægge sine elektroniske informationer. Blandt de første filer var visse gamle artikler fra tidsskriftet UFO-Nyt, som alle altså kunne gå ind og downloade. Snart blev det udvidet med nyhedsformidling direkte fra det netværk som MUFON havde startet i USA (MUFONet).
Dette gav danske ufo-interesserede adgang til relativt friske nyheder fra det store udland.
Dette såkaldte BBS-systemer (Bulletin Board System) blev afløst af en web-side i 1996, som var starten på det, vi i dag ser som www.ufo.dk.
Affødt af sin læsning af UFO-Mail og Fotoafdelingens omtaler af fugle skriver vor tidligere medarbejder Lars Henrik Andersen i sin mail til SUFOI bl.a.:
„Jeg har vedlagte et ‚ægte’ UFO-foto til jer, som jeg selv har taget. Det var den 19. december 2010 i Torsted, hvor jeg var på pletten med et foto af landsbyens kirke, som jeg bor lige ved siden af.
Jeg kunne jo godt bruge standardforklaringen med, at da jeg tog fotoet, så jeg ikke noget usædvanligt, men da jeg så havde downloadet det til min PC, ja så fik jeg jo pludselig øje på det ‚mystiske’ objekt i venstre side af fotoet.
Men men men, det er skam ikke et UFO jeg havde formået at ‚fange’. Det var såmænd bare en solsort, som fløj forbi, netop jeg tog fotoet. Men hvis ikke man vidste det, så ser det da lidt mystisk ud. Tænk bare de overskrifter det kunne trække. ‚UFO set over kirkegård’ :-)“
Vi er glade for denne hilsen fra vor gl. flittige og vidende medarbejder.
Og må medgive, at hvis alle fotohenvendelser var af denne kvalitet og med „aftegningen“ så tæt på, var arbejdet betydeligt nemmere — men altså heller ikke så udfordrende!
Sandheden — mon dog?
Det er altid forfriskende, når en forfatter i forordet til sin bog klart melder ud, hvad hans holdning er, og hvad formålet er med at skrive den pågældende bog. Så ved man som læser, hvad man går ind til. Det er både fair og sympatisk. Og det var så det positive ved UFO Conspiracy.
UFO Conspiracy er skrevet af amerikaneren Carmen McLaren, der siden sit 9. år angiveligt har læst alt om ufoer og deltaget i alle de ufomøder og ufokonferencer, han har kunnet overkomme. Som 11-årig blev han medlem af APRO, og i 1999 blev han rapportoptager i MUFON.
Carmen McLaren skriver, at UFO Conspiracy er resultatet af hans 30 år lange „forskning“ i ufoerne. Hvis det virkelig er korrekt, så er der mange i dette land, som straks skal indstille kritikken af den danske folkeskole, som tit beskyldes for, at ungerne ikke har lært en rygende fis efter 9–10 års skolegang. Jo, de har faktisk lært ikke så lidt i sammenligning med Carmen McLaren, som har brugt 30 år på at nå frem til de samme letkøbte konklusioner, som en gennemsnitsskoleelev i Danmark kan nå frem til i et emnearbejde efter at have brugt nogle timer på kritikløs surfen på nettet.
McLaren lover i sin indgangsbøn til bogen, at læseren vil få hele sandheden om ufoerne at vide — den sandhed, som myndigheder, videnskaben og skeptiske ufologer skjuler. Han fremlægger som et almindeligt accepteret faktum, at myndighederne skjuler sandheden, at de er fulde af løgn, gør grin med ufovidner og har nedsat ufokommissioner og projekter alene med det formål at bortforklare alt og fylde befolkningen med løgn. Derfor virker det selvmodsigende, at Carmen McLarens afsluttende kapitel er en opfordring til læseren om at få myndighederne til at sige sandheden og at presse dem nedefra, ved at alle skal indberette deres ufooplevelser til de amerikanske ufoorganisationer og få lokale, politiske repræsentanter til at bringe ufospørgsmålet videre op i systemet. Hvis myndighederne virkelig er så rådne, som McLaren forudsætter, hvorfor skulle de så pludselig lade sig presse til at fortælle „sandheden“, bare fordi endnu flere siger, at de har haft en ufooplevelse?
McLaren ser ud til at kunne leve med de selvmodsigelser og ulogiske følgeslutninger, som desværre er typiske for folk i konspirationsmiljøet. Fx læste jeg for nylig, at konspirationstilhængere mener, at astronauterne på Apollo 16 mødte fremmede rumfartøjer, da de gik på Månen, men at det holdes hemmeligt af NASA. Samtidig er det i konspirationskredse en alment accepteret „sandhed“, at mennesket aldrig har gået på Månen, men at månevandringerne blev optaget i et studie eller i Nevada-ørkenen!
McLarens bog er en omfattende opremsning af ufooplevelser fra Bibelens Ezekiel til i dag. Og med ufooplevelser forstås i McLarens optik besøg fra rummet. Antallet af observationer er for ham bevis nok. Folk fortæller, hvad de har set, og de menneskelige sanser og hukommelse er som et videokamera, så folk har naturligvis set et rumskib, når de fortæller om et rumskib. Desuden er militærfolk, piloter, politibetjente m.fl. de allerbedste ufovidner, for de er trænede observatører og tager aldrig fejl. Intet kunne være mere forkert! Dette vil læsere af Toke Haunstrups bog 50 år med ufoer være bekendt med.
Der er ingen tvivl om, at McLaren har lagt et stort arbejde i at gengive de mange ufooplevelser — desværre uden at udnytte de mangfoldige illustrationsmuligheder — men bogen bringer intet nyt på banen, gentager blot gamle myter og fordomme samt forstenede opfattelser af ufomyten, som desværre ser ud til at være et udbredt fænomen i amerikanske ufokredse.
Carmen McLaren: UFO Conspiracy, Schiffer Publishing 2011, 352 sider, ikke illustreret. Pris £24,95 (+ porto på £8,50).
Folk vil gerne fuppes
Den amerikanske psykolog og forfatter, Michael Shermer, mener, at det er lettere at tro på absurde ting — såsom parapsykologiske medier, horoskoper og flyvende tallerkener — end at tænke og stille spørgsmål. Forskellen mellem en magiker og et medium er, at magikeren indrømmer, at han bruger tricks, mens det paranormale medium siger, at hans evner gør ham i stand til at læse tanker, forudsige fremtiden eller tale med døde.
„Alt det, et medium behøver at sige, er, at han har de omtalte evner, så tror folk på ham. Det er en del af den menneskelige natur,“ siger den amerikanske psykolog og forfatter Michael Shermer, 57 år, direktør for Skeptic Society og Skeptic Magazine. „Vi har ikke udviklet os til at tvivle og se skeptisk på tingene. Det kræver uddannelse og eftertanke. Det er lettere at tro.“
I dette interview fortæller Michael Shermer om emnerne i sin bog Why People Believe Weird Things og angriber det farceagtige bag troen på flyvende tallerkener, hekse, kiromanti og parapsykologiske medier.
ÉPOCA: Hvorfor tror folk på disse absurde ting?
Michael Shermer: Den væsentligste grund til det ligger i vores hjerne, som er programmeret af evolutionen til at se på vores omgivelser på en ganske bestemt måde og finde en overnaturlig forklaring på selv naturlige begivenheder.
ÉPOCA: Kan du give et eksempel?
Shermer: I stammesamfund er heksedoktoren den person, som har den viden, der kan redde stammens medlemmer ud af kritiske situationer. Heksedoktorer er dem, som ved, hvilke planter og rødder der har specielle, helbredende virkninger. De bestemmer, om et bestemt område er tabu, så de på den måde kan forhindre folk i at gå ind i en bestemt zone. På den måde giver de områdets fauna mulighed for at genrejse sig. År senere, hvor der er knaphed på føde, er det heksedoktoren, som har magten til at sende jægerne ind i området og på den måde redde stammen fra hungersnød. Den magt tilhørte altid magikere, heksedoktorer og præster. Når heksedoktoren sagde, at han kunne se ind i fremtiden, og at stammens medlemmer skulle jage og samle vand i et bestemt område, og at den enkeltes redning var afhængig af, at man gjorde, som han sagde, var alt, hvad han sagde, ikke mere end en selvopfyldende profeti. Så simpelt er det.
ÉPOCA: Der er dem, der siger, at de kan se overnaturlige ting, og andre, som siger, at de kan høre englene synge og afdødes sjæle sørge.
Shermer: Vi er sociale dyr, og hjernen er programmeret til at genkende ansigter og ansigtsudtryk. Derfor har vi en tendens til at se ansigter optræde i skyerne, på et ligklæde eller på en klippe på Mars’ overflade. Af samme grund har vi alle det med at kigge op på skyerne for at se konturerne af forskellige dyr. Det er også en evolutionær arv, da mennesket i tusinder af år har haft evnen til opdage dyr skjult i landskabet, hvilket kunne betyde forskellen på liv og død. Alle og enhver kan sige, at han taler med de døde. Det er der ikke noget særligt i. Det sværeste er at få den døde til at svare. Disse påstande har været undersøgt seriøst, og det viste sig, at der var skjult mikrofoner i møbler, vægge og ovne. Intet fotografi af en formodet flyvende tallerken har overlevet en grundig undersøgelse. De drejer sig alle om falske påstande og opdigt. Det er muligt, at nogle påstande, som omhandler det paranormale, ufologiske eller psykiske hændelser kan vise sig at være sande, men sandheden er indtil videre, at de er falske, og måske de fleste af dem endda blot er en farce.
ÉPOCA: Hvorfor er kvinder mere tilbøjelige til at tro på absurde ting end mænd?
Shermer: Det er ikke rigtigt. Mænd og kvinder har i bund og grund den samme tendens til at tro på den slags ting. Forskellen ligger i typen på de absurde ting. Kvinder tror på parapsykologiske medier, spiritister, spåkoner/mænd, heksekraft, amuletter, alternativ medicin og healere. Mænd foretrækker at tro på det paranormale, pseudovidenskab, kreationisme og ufoer.
ÉPOCA: Hvorfor skelner folk mellem en professionel magiker, som udfører magiske tricks, og et medium, der siger, at han bruger det paranormale?
Shermer: Fordi magikeren indrømmer, at han burger tricks, men ikke røber sin hemmelighed. Det sker af historiske grunde. Magi er lige så gammel som det at forudse fremtiden. For mange hundrede år siden, under inkvisitionen, var de magikere, som tjente til livets ophold på markeder rundt omkring i det middelalderlige Europa, fornuftige nok til at sige, at de ikke var hekse. De indrømmede, at de brugte tricks for ikke at ende på bålet. Disse indrømmelser fra de professionelle magikere fjernede en glød af overnaturlig aura, som de aldrig helt op til i dag har været i stand til at få tilbage.
ÉPOCA: Hvad med spåkoner/mænd?
Shermer: Mange af dem endte på bålet. Spåkoner/mænd og medier blev forfulgt, fordi de hævdede, at de havde overnaturlige evner. De hævdede, at de kunne forudsige fremtiden og dens indflydelse på folks skæbne. Den slags var dog kun noget, der fandt sted inden for den katolske kirke. De samme inkvisitorer, som var milde over for magikere, var ikke tilgivende over for spåkoner/mænd og sandsigere, alle blev betegnet som hekse og udøvere af sort magi. Vore dages medier og fidusmagere løber ikke den samme risiko. Derfor kan de uden frygt sige, at de har visioner, at de kan tale med de døde, se fortid, nutid og fremtid; eller de kan påstå, at de kan læse fremtiden, eller hvad der sker ved at se på Tarot-kort, linjerne i håndfladen, planeternes stilling i et astrologisk kort, i en krystalkugle eller i kaffegrums.
ÉPOCA: Hvorfor vælger folk at tro på disse påstande?
Shermer: Fordi mediet siger, at de er sande. Alle medier, heksedoktorer og helgener er nødt til at sige, at de har visioner og kan forudsige fremtiden, og folk tror på dem. Det er en del af menneskets natur. Vi er ikke interesserede i at tvivle og stille spørgsmål. At udvikle en kritisk hjerne og have sit eget syn på verden kræver uddannelse, eftertanke og tid. Det er meget lettere blot at tro. Folk foretrækker at blive narret.
ÉPOCA: De, som kræver penge i bytte for en vare eller en serviceydelse, som ikke findes, kan retsforfølges. Hvorfor sker det ikke med „det professionelle arbejde“, som spåkoner/mænd og medier udfører?
Shermer: Fordi spåkoner/mænd og paranormale beskytter sig selv bag universelle rettigheder som frihed til at tale, udtrykke sin mening, mødes og have sin egen religion. Det er meget svært for ikke at sige umuligt at bevise, at en person ikke hører indre stemmer eller taler med engle, hvis han siger, at han gør det. Religion og tilhængerne af de officielle religioner kunne undersøges og retsforfølges for nøjagtigt de samme påstande, fordi deres religioner accepterer donationer på samme måde som spåkoner/mænd. Deres medlemmer hævder at have direkte kontakt med det overnaturlige lige som spåkoner/mænd.
ÉPOCA: Hvorfor tror intelligente mennesker på disse absurde ting?
Shermer: I titlen til min bog valgte jeg at kalde denne samling af overtro og bedrag, der kommer fra medier og paranormale, for “absurde”. Et mere korrekt ord ville nok være farce eller bedrag. De er handlinger sædvanligvis udført for at unddrage og bedrage. Under visse omstændigheder kan de klassificeres som en illusion, når deres fanatikere tror, at de havde eller har en ekstraordinær oplevelse, uforklarlig og oversanselig. Der er imidlertid en forklaring på alt. Enhver, som er blevet oplyst om og tror på disse fantasier, gør det som følge af to muligheder. Enten er han en person, der tager del i farcen, eller han er en person, der har mistet sin forstand, er skizofren og derfor syg eller har hallucinationer. Den ændrede bevidsthedstilstand kan være en følge af noget hallucinationsagtigt som ayahuasca (en stærkt hallucinerende drik, der bl.a. bruges af shamaner i Amazon-området i Sydamerika og kendt siden 500 f. kr.), mescal (et hallucinogent alkaloid udvundet af kaktusarten Peyote) eller LSD. Psykotiske episoder kan også udløses af søvnmangel og af ekstrem træthed. For der er en forklaring på alt. Om det overbeviser en troende eller en syg person, er et andet spørgsmål.
ÉPOCA: Hvad mener du om religiøs og menneskelig synkretisme (religionsblanderi)?
Shermer: Jeg er ateist og optimist. Op til middelalderen var vi en art kontrolleret at tro og domineret af en vis tro og frygt. I dag er millioner af mennesker i de rige lande erklærede ateister. I Europa og USA taber religionerne terræn år efter år.
ÉPOCA: Det er ikke sådan i Brasilien og andre udviklingslande.
Shermer: Når levestandarden bliver bedre, og folk får en højere uddannelse, og videnskaben udvikler sig, vil befolkningen blive mindre religiøse. Det er uundgåeligt. Alle lande må investere i uddannelser af høj kvalitet.
ÉPOCA: Et argument, som de religiøse ofte bruger for at diskvalificere ateister, er, at de har valgt ikke at tro på Gud, og at det er deres tro.
Shermer: Jeg er egentlig ligeglad med, om de religiøse ønsker at tro på en slags gud i et paradis med hundrede tusinde jomfruer. Det påvirker mig ikke. Religion interesserer mig ikke. Det, der interesserer mig, er de hundrede millioner af mennesker, som ikke har nogen religion og ikke går i kirke.
ÉPOCA: Betyder det, at religion efter din mening er harmløs?
Shermer: Problemerne begynder, når de religiøse bruger religionen til at angribe skyskrabere med fly, bringe bomber til sprængning i abortklinikker (i USA), mishandler kvinder, indskrænker den enkeltes frihed og ændrer lovgivningen for at forhindre undervisning i evolutionslæren.
Interviewet blev bragt første gang på portugisisk i magasinet ÉPOCA den 16. januar 2012. Oversat fra portugisisk til engelsk af Michael Silva.
Kilde:www.skeptic.com/eskeptic/12–01-25/#feature
Løst og facts
Spøgelseshistorier efterlyses
21 procent af danskerne tror på spøgelser. 16 procent siger, at de har set et spøgelse. 24 procent kender nogen, der hævder at have set et spøgelse. 28 procent af danskerne tror, at det er muligt at nogle mennesker har evner til at kommunikerer med afdøde. 54 procent afviser dette. 18 procent svarer ved ikke?.
Kilde: YouGov Zapera for metroXpress på baggrund af 1.013 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18–74 år http://politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/livsstil/ECE1193225/hver-femte-dansker-tror-paa-spoegelser/.
„Møderne med det paranormale forsvandt ikke med 1800-tallet. De bliver stadig diskuteret i mange chatrum og tv-programmer. Vi vil gerne indsamle folks oplevelser, så vi i fremtiden kan have historier fra i dag,“ siger Anne Mia Steno, forskningsassistent ved Dansk Folkemindesamling til Videnskab.dk: http://ekstern.videnskab.dk/kultur-samfund/forskere-efterlyser-oplevelser-med-spogelser.
Anne Mia Steno og hendes kollegaer har netop lavet et website, hvor alle danskere kan skrive om deres oplevelser med „det overnaturlige“ http://www.minhistorie.net/
Fejltagelsen
Radiofortællinger 11. februar 2012 kl. 13:03 på P1
- Følg den der søger sandheden, og frygt den der har fundet den, sådan sagde marsforskeren Jens Martin Knudsen altid, fortæller astrofysikeren Anja C. Andersen i en ny radioudsendelse i Danmark Radio på P1.
Astrofysikeren Anja C. Andersen (tv.) ved foredrag på Fuglsang Kunstmuseum den 17. januar 2012.
Man kan høre Anja C. Andersens interessante foredrag efter overrækkelsen af Rosenkjærprisen fra Danmarks Radio i 2006 om bl.a. følgende emner: Hvad sker der, når en stjerne dør? Ligner andre galakser vores Mælkevej? Og er der liv i universet. Hør udsendelserne eller download dem i mp3-format på denne adresse: http://www.dr.dk/P1/rosenkjaer/Anja%20Andersen/ Foto: Ole Henningsen
|
Anja C. Andersen er forsker i støv og planeter. Hun hvirvler stjerner rundt på todimensionelle computere, og får publiceret vigtige artikler om planeternes opståen. Hør hendes fortælling om, at det ikke nødvendigvis altid er rigtigt, det hun og andre videnskabsmænd finder frem til. Det er en del af den videnskabelige proces.
En anden historie i samme udsendelse starter i 1984 på et toilet. Robert Dam er 19 år, arbejdsløs og drømmer om at blive musiker. Men da han ser et postkort af en vulkan og får et introtilbud på 10 timers samtaleterapi, drømmer han på ny. Nu vil han lære at forlade sin krop og det koster 500.000 kr. Han bobler af glæde, da han gør sin entre i Scientology…
Hør udsendelsen Fejltagelsen (27:22)
http://www.dr.dk/P1/Radiofortaellinger/Udsendelser/2012/02/10103938.htm
Mystik på himlen … eller i folks hoveder?!
„Tror du på ufoer?“ Dette klassiske spørgsmål giver lige så lidt mening som spørgsmålet: “Tror du på uopklarede biltyverier i Danmark?”. Forklaringen på denne umiddelbart noget underlige sammenligning er dybt forankret i en grundlæggende fejlopfattelse af ufoer som begreb og det forhold, at mystikken omkring ufoer måske snarere skal søges i vore hoveder end i verdensrummets uendelige dybder.
Sådan indleder astrofysiker Michael Linden-Vørnle sin artikel om ufoer i Nyhedsbrev nr. 1, februar 2012, for medlemmer af Tycho Brahe Planetarium, http://www.tycho.dk/
Læs hele den spændende artikel her:
http://planetariet.dk/sites/planetariet.dk/files/pdf/AktuelAstronomiOnline_Februar2012.pdf
Venus og Jupiter på aftenhimlen
Planeterne Venus og Jupiter ses i den kommende tid på aftenhimlen og har allerede givet anledning til indrapportering af ufo-observationer både i Tyskland og Danmark.
Venus ses meget lysstærk på den vestlige himmel efter solnedgang og går under horisonten ved 21-tiden.
Senere følger Jupiter, der går ned ved midnatstid.
Læs mere om planeterne hos Tycho Brahe Planetarium http://www.tycho.dk/
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.