Sen­sa­tio­nelt fund af ny dansk mete­o­rit

Lek­tor Hen­ning Haa­ck næv­ner ofte, at man sta­ti­stisk set reg­ner med fund af en dansk mete­o­rit en gang for hvert 100 år. Det er der­for helt sen­sa­tio­nelt, at der med det sene­ste fald den 6. febru­ar 2016 nu inden­for 7 år er fun­det 2 dan­ske mete­o­rit­ter, og det medens han selv har været kura­tor for den dan­ske mete­o­rit­sam­ling på Geo­lo­gisk Muse­um.

Af Ole Hen­nings­en

 
På det­te stil­l­bil­le­de fra en over­våg­nings­vi­deo i Sko­vlun­de ses hele områ­det samt him­len klart oplyst af him­mel­fæ­no­me­net lør­dag den 6. febru­ar 2016 kl. 22.07.
Foto: Bri­an Mans­feldt
Stil­l­bil­le­de fra over­våg­nings­vi­deo fra Ho nord­vest for Esb­jerg. Ild­kug­len kom­mer skråt ned fra høj­re side af bil­le­det og „lan­der“ næsten bag træ­er­ne. Den er dog ca. 200 km bor­te.
Pga. sky­dæk­ket er den­ne video p.t. ene­ste dan­ske opta­gel­se, der viser sel­ve ild­kug­len på dens færd ned gen­nem atmos­fæ­ren.
Foto: Kim Øster­gaard

 

Lør­dag aften den 6. febru­ar 2016 kl. 22.07 obser­ve­re­des over sto­re dele af Køben­havns­om­rå­det og Nord­s­jæl­land et kraf­tigt­lys­fæ­no­men, der oply­ste områ­det og him­len efter­fulgt af lyd­murs­brag og man­ge sekun­ders rum­len.

Dis­se sam­le­de fæno­me­ner gav håb om ned­fald af en mete­o­rit, og hur­tigt opfor­dre­de eks­per­ter­ne via medi­er­ne folk om at kig­ge godt efter på fla­de tage, græs­plæ­ner og ter­ras­ser for at se, om der skul­le være fal­det noget udsæd­van­ligt ned i omgi­vel­ser­ne.

Lek­tor Hen­ning Haa­ck modt­og hur­tigt en bun­ke mails og fotos af sten, der var fun­det og som så ander­le­des ud.

Geo­fy­si­ke­ren Hen­ning Haa­ck
syn­ligt glad og til­freds med
den hjem­brag­te Ejby-mete­o­rit.
Foto: Anders Peter Schultz,
Sta­tens Natur­hi­sto­ri­ske Muse­um

 

Mel­lem dis­se man­ge hen­ven­del­ser var der bid. Alle­re­de søn­dag ved aften­s­tid kun­ne Hen­ning Haa­ck efter at have set et foto af en fun­den sten besø­ge en fin­der i Ejby ved Glo­strup vest for Køben­havn, hvor han straks kun­ne kon­sta­te­re, at der var tale om frag­men­ter på 56 gr. af en ægte mete­o­rit, der hav­de over­le­vet den vold­som­me rej­se gen­nem Jor­dens atmos­fæ­re.

Den fund­ne Ejby-mete­o­rit med et lyst indre og yderst en tynd mørk smel­teskor­pe fra mete­o­rit­tens vold­som­me fart ned gen­nem atmos­fæ­ren.
Foto: Anders Peter Schultz, Sta­tens Natur­hi­sto­ri­ske Muse­um

 

Der er til­sy­ne­la­den­de tale om en almin­de­lig kon­drit, den mest almin­de­li­ge type af mete­o­rit­ter, men alli­ge­vel et spæn­den­de fund.

Et styk­ke af den nye mete­o­rit, der for­ment­lig kan få nav­net Ejby efter fin­de­ste­det, vil straks bli­ve sendt til Ita­li­en til de før­ste målin­ger og under­sø­gel­ser på et spe­ci­al­la­bo­ra­to­ri­um.

På den­ne opta­gel­se fra Ster­nwar­te Gah­berg øst for Salz­burg i Østrig ses over hori­son­ten mete­o­rets lysen­de stri­be i luf­ten over Dan­mark på 900 kilo­me­ters afstand.
Foto: Erwin Fili­mon, Ster­nwar­te Gah­berg

Fle­re mete­o­rit­ter

Der kan sag­tens lig­ge fle­re dele af mete­o­rit­ten i det områ­de, hvor den blev fun­det. Der­for opfor­drer Geo­lo­gisk Muse­um til, at alle i områ­det omkring Ejby og omegn tjek­ker en ekstra gang, om der ikke skul­le lig­ge en mete­o­rit på deres grund.

- Vi er fak­tisk helt sik­re på, at de styk­ker, vi har fået ind­le­ve­ret, ikke er hele ste­nen. Så det er helt oplagt, især for dem, der bor i Ejby-områ­det, at de kig­ger sig ekstra godt for, om ikke der skul­le lig­ge lidt mere der­u­de, siger lek­tor Hen­ning Haa­ck.

Nøj­ag­ti­ge obser­va­tions­be­skri­vel­ser kan sta­dig indrap­por­te­res til for­sker­ne via http://www.ildkugle.dk/

Har du selv fun­det en mete­o­rit?

Hvis du mener at have fun­det en mete­o­rit, må du meget ger­ne tage et godt bil­le­de af den og sen­de det til pro­fes­sor Mar­tin Bizzar­ro fra Sta­tens Natur­hi­sto­ri­ske Muse­um.

Du kan også kon­tak­te SUFOI, der straks videre­for­mid­ler kon­tak­ten til for­sker­ne.
http://snm.ku.dk/SNMnyheder/alle_nyheder/2016/2016.2/send-os-dine-meteorit-billeder/

Udstil­les igen

Ejby-mete­o­rit­ten blev helt ekstra­or­di­nært udstil­let man­dag den 8. febru­ar i 2 timer uden for åbnings­tid, og vil bli­ve udstil­let igen på Geo­lo­gisk Muse­um, når den kom­mer til­ba­ge fra under­sø­gel­ser­ne i Ita­li­en.

Der kan læses fle­re detal­jer om mete­o­rit­fun­det under nyhe­der på Sta­tens Natur­hi­sto­ri­ske Muse­ums hjem­mesi­de på http://snm.ku.dk/

Sid­ste nyt:

I skri­ven­de stund er det net­op ble­vet med­delt, at der fun­det end­nu fle­re dele af den ned­fald­ne mete­o­rit. De nye styk­ker er duk­ket op på en par­ke­rings­plads i Her­lev.

Det bekræf­ter Hen­ning Haa­ck, der er ansvar­lig for mete­o­rit­sam­lin­gen på Sta­tens Natur­hi­sto­ri­ske Muse­um, over for DR Nyhe­der.

- Vi har hørt fra en mas­se, der mener at have fun­det noget, og vi har haft en af vores ph.d.-studerende ude og føl­ge op på en af de her sager, og mel­din­gen er, at der er et styk­ke mere af den mete­o­rit, der faldt i lør­dags, siger han.

Dagens styk­ke er stør­re end det, der blev fun­det i søn­dags.

- Det er ramt ned i noget beton og gået i rig­tig man­ge styk­ker, så det er lidt svært at sige, hvor stort det var, hvis man fik sam­let det sam­men igen. Men det er i hvert fald mere end det, der blev fun­det i går. Væsent­ligt mere, siger Hen­ning Haa­ck.

Iføl­ge den ansat­te, som har sam­let styk­ker­ne op på par­ke­rings­plad­sen i et indu­strik­var­ter i Her­lev, så er der et lil­le kra­ter på jor­den, hvor den er lan­det.

Der er ind­til nu fun­det mete­o­rit­stum­per mindst 4 for­skel­li­ge ste­der. Se kor­tet på Muse­ets hjem­mesi­de http://snm.ku.dk/SNMnyheder/alle_nyheder/2016/2016.2/kort-her-kan-du-lede-efter-meteoritter/.

http://www.dr.dk/nyheder/indland/nye-meteoritstykker-fundet-i-herlev,
http://www.stjerneskud.info/,
https://www.dr.dk/tv/se/tv-avisen-med-sporten/tv-avisen-med-sporten-og-vejret-2016–02-07#!/,
http://www.dr.dk/nyheder/indland/brugernes-videoer-se-braendende-meteorit-lyse-sjaelland-op,
http://nyheder.tv2.dk/samfund/2016–02-07–56-gram-og-millioner-af-aar-gammel-meteorit-fundet-foran-hoveddoer,
http://www.dr.dk/nyheder/viden/video-overvaagningsvideo-viser-meteorittens-fald#!/00:05 og
http://www.dr.dk/nyheder/indland/video-sten-eller-meteorit-saadan-tester-du-et-potentielt-rum-fund

Også ild­kug­le 3 dage tid­li­ge­re

For­sker­ne efter­ly­ser fort­sat øjen­vid­ner til den kraf­ti­ge ild­kug­le der af man­ge blev obser­ve­ret sidst på efter­mid­da­gen den 3. febru­ar — alt­så 3 dage før ned­fal­det den 6. febru­ar.

Det er ind­kom­met et par hund­re­de obser­va­tio­ner af ild­kug­len via www.ildkugle.dk.

Den­ne ild­kug­le ser ud til at have pas­se­ret fra øst ind over Køben­havn og er fort­sat på en VSV bane med kurs mod det syd­lig­ste Jyl­land. Det er muligt, at den er fort­sat ud over kysten, og så er der selvsagt ikke mulig­he­der for at fin­de mete­o­rit­ter. Det kan dog også tæn­kes, at den er fal­det et sted nord for græn­sen.

For­sker­ne er sta­dig meget inter­es­se­re­de i øjen­vid­ne­be­ret­nin­ger fra det aller­syd­lig­ste Jyl­land. Hvis man har set ild­kug­len fra Søn­derjyl­land, vil de meget ger­ne vide, om man så den pas­se­re hen over hove­d­et eller alter­na­tivt, at den hav­de kurs ned mod jor­den øst for obser­va­tions­ste­det.

Man er også sta­dig meget inter­es­se­ret i at høre om obser­va­tio­ner af over­lyds­brag i Søn­derjyl­land.
http://snm.ku.dk/SNMnyheder/alle_nyheder/2016/2016.2/kraftig-ildkugle/.

Løst og facts

X‑files på banen igen

Star­ten på den nye serie af »X‑files« brag­te en stor medi­e­in­ter­es­se med sig, og fle­re af SUFOI’s med­lem­mer blev i den anled­ning inter­viewet i avi­ser, radio og TV.

SUFOI’s for­mand Kim Møl­ler Han­sen blev inter­viewet 25. janu­ar i et direk­te indslag i på DR’s P4 fra kl. 11.35 til 11.50. Hør udsen­del­sen her.

24. janu­ar 2016 beret­te­de DR’s nyheds­si­de om Micha­el Jep­pe­sen, Næst­ved, og hans sto­re inter­es­se for X‑files. Micha­el Jep­pe­sen har siden 1994 været fan af »X Files«. Han ser sta­dig seri­en i dag og under­sø­ger de myter, kult­se­ri­ens epi­so­der hand­ler om.

http://www.dr.dk/nyheder/kultur/film/michael-elsker-x-files-fascinerende-saa-meget-serien-afspejler-virkeligheden og
http://www.dr.dk/nyheder/kultur/film/manden-bag-x-files-overvaagning-og-paranoia-har-bragt-serien-tilbage.

Micha­el Jep­pe­sen med­vir­ke­de end­vi­de­re i et direk­te indslag i TV2’s Go’­Mor­gen Dan­mark den 28. janu­ar og den 29. janu­ar om efter­mid­da­gen i DR’s P4 Sjæl­land.

Fra Poli­ti­kens til­læg om X‑Files 28. janu­ar 2016
 

Poli­ti­kens Pop­til­læg udkom­met

Poli­ti­ken er gået „i luf­ten“ med et nyt „Pop­til­læg“. Som jour­na­list Chri­sti­ne Runøe Jen­sen, Poli­ti­ken Podcast, bl.a. for­mu­le­rer det 1. febru­ar 2016:

Vel­kom­men til før­ste afsnit af Poli­ti­kens Pop­til­læg — en popkul­tu­relt begej­stret podcast, hvor vi hver tors­dag dyk­ker ned i film eller pop­fæ­no­me­ner, tv-seri­er, pla­deud­gi­vel­ser og tids­ty­pisk støj fra inter­net­tet.

I før­ste afsnit dyk­ker vi ned i emnet Electro­nic Dan­ce Musik, også kendt som EDM — er af tidens mest domi­ne­ren­de popu­lær­gen­rer.

Vi taler også om den nye sæson af den kæm­pepo­pu­læ­re tv-serie »X‑files«, hvor mak­ker­par­ret Mul­der og Scul­ly igen sæt­ter sig for at lede efter sand­he­den. Vores repor­ter, Agent Runøe, mødes med den dan­ske ækvi­va­lent til Fox Mul­der: Ole Hen­nings­en fra Skan­di­na­visk Ufo Infor­ma­tion, som hver uge dyk­ker ned i de dan­ske X‑filer på Rigs­ar­ki­vet i Køben­havn.

Gæster: DJ og pla­de­sel­skab­se­jer Jose­fi­ne Win­ding, Poli­ti­kens tv- og fil­man­mel­der Joakim Grunda­hl og klubpro­mo­ter Lars LP.
Redak­tion: Lucia Odoom, Chri­sti­ne Runøe og Katri­ne Horn­strup Yde.

Indsla­get med Ole Hen­nings­en kan høres cir­ka 25 minut­ter inde i pro­duk­tio­nen:
http://politiken.dk/podcast/politikens _po­p­til­la­eg/E­CE3044328/e­lectro­nic-dan­ce-music-dan­ske-x-filer-og-hatewat­chin­g/ og
http://viaplay.dk/

Astro­nau­ten Ed Mit­chell død

Edgar Mit­chell, sjet­te mand på Månen med Apol­lo 14 i 1971.

Den ame­ri­kan­ske astro­naut Ed Mit­chell — en af bare 12 per­so­ner, der har gået på Månen — er død den 4. febru­ar, oply­ser hans fami­lie og rum­fart­sor­ga­ni­sa­tio­nen Nasa. Han blev 85 år.

Mit­chell var en del af Apol­lo 14-mis­sio­nen i 1971 sam­men med Alan She­pard Jr. og Stu­art Roosa. Mit­chell var den sid­ste over­le­ven­de af de tre, og var på sin måne­mis­sion med til at sæt­te rekord for at have gået længst på Månens over­fla­de og for at have opholdt sig længst tid på Månen — 33 timer.

Mit­chell blev det sjet­te men­ne­ske til at sæt­te sine støv­ler på Månen. Han hjalp med at sam­le over 40 kilo måne­sten og jord­ma­te­ri­a­le.

Iføl­ge NASA var Mit­chell en af pio­ne­rer­ne inden for rum­forsk­ning. I sin bog „The Way of the Expl­o­rer“ skrev Mit­chell iføl­ge Reu­ters:

- Der var en følel­se af, at vores til­ste­de­væ­rel­se som rum­rej­sen­de og eksi­sten­sen af sel­ve uni­ver­set ikke var til­fæl­dig, men at der var en form for ska­ber­kraft.

Mit­chell har også i inter­views sagt, at rumvæs­ner fle­re gan­ge skul­le have været i kon­takt med Jor-den, men han har erkendt, at han aldrig selv har set nogen, skri­ver ritzau bl.a. i sin omta­le af astro­nau­tens død.

Ed Mit­chell har gen­nem åre­ne i for­bin­del­se med sine udta­lel­ser om ufo-fæno­me­ner været stærkt omtalt i ufo-kred­se, og UFO-Mail brin­ger en læn­ge­re arti­kel om Ed Mit­chell i en af de kom­men­de udga­ver.

http://www.palmbeachpost.com/news/news/local/apollo-14-astronaut-edgar-mitchell-85-dies-in-west/nqKdg/.

Til salg

Ufo-nyt kom­plet­te årgan­ge

1980: kr. 300,-
1981–1984, pr. årgang: kr. 200,-
1985–2001, pr. årgang. Kr. 150,-

Ufo-Aspekt:

1977 og 1979, pr. årgang: kr. 250,-

Ufo-Aspekt, enkelt­num­re

1976 nr. 1–2‑3–5
1978 nr. 1–4‑5–6
1980 nr. 1–2‑3
stykpris kr. 30,-

Omkring 20 engel­ske bøger, diver­se om ufo­er, haves også til salg. Hør nær­me­re!

Kon­takt:
René Jen­sen
Bir­ke­al­le 19
4760 Vor­ding­borg
Mobil: 23961929
E‑mail: Rene Jen­sen

Beta­ling kan ske via Mobile­Pay.

Bliv støt­te­med­lem for SUFOI

Vil du støt­te sag­lig og nøg­tern for­mid­ling af viden om ufo­er? Så vælg en gra­tis bog, og tegn et støt­tea­bon­ne­ment for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.

Hvert år mod­ta­ger du efter­føl­gen­de:

  • En af vores nye­ste, tryk­te udgi­vel­ser om ufo­myten
  • 4 årli­ge onli­ne­mø­der — og adgang til opta­gel­ser af tid­li­ge­re møder
  • Rabat­ko­der til gra­tis down­lo­ad af udvalg­te e‑bøger fra vores butik
  • SUFOI’s års­rap­port, som opsum­me­rer den for­gang­ne år

Vælg din før­ste gra­tis bog neden­for — og tegn abon­ne­ment i dag:

Den sto­re ufo-afslø­ring

Tro­en på, at Jor­den får besøg ude­fra, har fun­det vej til den ame­ri­kan­ske kon­gres. Både Pen­ta­gon og NASA har ned­sat eks­pert­grup­per til at udfor­ske, om der er noget om snak­ken. Og det lig­ger i luf­ten, at sand­he­den snart bli­ver afslø­ret.

Eller hand­ler det i vir­ke­lig­he­den om noget helt andet?

Temp­let og Gra­len

I den­ne bog påvi­ser Klaus Aars­l­eff bl.a. nog­le under­li­ge lig­heds­punk­ter mel­lem ste­nal­der­kul­tu­ren på Mal­ta og en til­sva­ren­de 5.000 år gam­mel kul­tur i Irland. Samt ser nær­me­re på en mas­se andre legen­der, hel­lig­dom­me og relik­vi­er, der kred­ser om ønsket om udø­de­lig­hed.

Hvor er de hen­ne?

Claus Hem­mert Lund har skre­vet en glim­ren­de bog om, hvad nog­le men­ne­sker tro­e­de engang om liv i Mæl­ke­vej­en, hvad man­ge fore­stil­ler sig i dag, og hvor­dan viden­ska­ben i dag opstil­ler betin­gel­ser for liv og udfor­sker Uni­ver­set med bl.a. rum­son­der og telesko­per.” Citat fra anmel­del­sen i UFO-Mail 391.

UFO’er — myter og viden

Bogen er udgi­vet i anled­ning af SUFOI’s 60 års jubilæum.

Den inde­hol­der spæn­den­de artik­ler om ufo­myten og dens udvik­ling, og sam­ler op på den viden, for­e­nin­gen har sam­let om ufo­er. Og tager nog­le af de mest kend­te ufo-obser­va­tio­ner gen­nem tiden op til for­ny­et revi­sion.