De sidste dage af august og hen gennem september måned bragte os både et par gamle travere, og nogle lidt mere usædvanlige forklaringer på folks indsendte videoer og billeder. Bl.a. fik vi lukket et 10 år gammel sag, hvor vi havde være usikre på årsagen. Og så fik vi en ny uopklaret sag (uden foto) – selv om vi er rimelig sikre på, vi har fundet forklaringen.
Af Benny Christen Grandahl
Vi har tidligere skrevet om, at ”vi i SUFOI tilbyder (…) kun en forklaring, når det efter efterforskning virker som en absolut sandsynlig forklaring.” Det gælder også i de tilfælde, hvor vi ikke helt kan få tidspunkter og hændelsesforløb på det, vi mener er forklaringen, til at passe med det observatøren har opgivet.
Derfor har vi rent faktisk ufo-sager, som er journaliserede som ”uopklarede”. Og sådan én fik vi en ny af i denne måned, da vi så nærmere på en ufo-observation fra Fredericia, som fik spalteplads i det lokale dagblad over et par dage midt i september.
Den sag – som faktisk ikke er en fotosag (men observatøren havde tegnet en tegning) – vender jeg tilbage til sidst i denne artikel.
Først skal vi lige se nærmere på nogle af månedens foto- og videosager, som omfatter både gamle kendinge og har lidt mere usædvanlige forklaringer.
En dansende måne over Græsted
Til en fest i Græsted d. 24. august opdagede indsenderen ved midnatstid, at det han troede var månen, “pulserede” og bevægede sig i små ryk. Da han havde fået noget at drikke, tænkte han først, at det var hans øjne, der spillede ham et puds. Derfor optog han en kort film af, hvad han så på himlen. Og da han så den næste morgen, viste den helt det samme, som han så aftenen inden: At det han troede var månen, bevægede sig, og nogle gange udvidede sig i små ryk.
Ved første øjekast lignede det månen – men så blev indsenderen i tvivl.
Et hurtigt tjek i månekalenderen på kalender365.dk bekræftede os dog i, at det rent faktisk var månen, indsenderen havde optaget. Og de små ryk der ses på optagelsen, skyldes autofokus på kameraet, som zoomer ind og ud for at skabe et skarpt billede. Det underbygges af to stillbilleder fra videoen, der viser, at når skyerne står skarpt på optagelsen, gør månen det også og vice versa.
Når skyerne står skarpt på optagelsen, gør månen det også og vice versa. (Stillfotos fra videoen sammensat af Karsten Bomholt).
En usædvanlig kondensstribe over Kronborg
Indsenderen vidste godt, at der nok var tale om en kondensstribe, da han indsendte et billede, han havde taget d. 27. august præcist kl. 11:13:28 ved Rudolf Tegners skulptur nær Kronborg. Men hvad var den mørke streg foran flyet, som det synes at følge?
En mystisk mørk streg foran flyet vakte undren i Helsingør (Foto taget af indsenderen).
Det vidste fotoafdelingens Karsten Bomholt, som havde set fænomenet før på et andet billede.
Det var simpelthen skyggen fra kondensstriben, som så ud til at ligge foran flyet, fordi flyveretningen set fra iagttagerens placering synes at være næsten eller nøjagtig direkte mod eller væk fra Solen. Hvilket er tilfældet på billedet. Samtidig skal der også være en smule dis i luften, hvilket også fremgår af billedet.
Læg i øvrigt mærke til, at kondensstriben er bredest øverst på fotoet. Det er den tidligere del af kondensstriben. Flyet befinder sig nederst.
Et insekt over Tårs Sognegård
Den 31. august kl. 14.05 var indsenderen på besøg på Tårs kirkegård. Her tog han et billede af Tårs sognehus. Og da han kom hjem, opdagede han et mystisk objekt, der fløj over sognehuset.
Netop fordi indsenderen ikke havde bemærket objektet på optagetidspunktet, men først da han genså billedet, var vores første tanke et insekt. Hvilket en hurtig forstørrelse bekræftede.
En hurtig forstørrelse af billedet bekræftede vores mistanke om, at der var tale om et insekt (Foto: Indsenderen — Indsat forstørrelse udført af Ole Henningsen).
Der sker noget vildt med jægernes vildtkameraer
Den næste sag var af en noget anden karakter. Her kom den første videooptagelse om fredagen, dagen efter den var optaget d. 19. september. Og den anden kom om mandagen d. 23. og var ganske frisk fra fad. Optagelserne stammede henholdsvis fra et overvågningskamera i et sommerhus i Kulhuse og et vildtkamera placeret udsigt over en mark i nærheden af tunnelbyggeriet i Rødbyhavn.
To forskellige videoer indsendt med få dages mellemrum og optaget langt fra hinanden gengav nøjagtigt det samme fænomen.
På begge videoer kom der to små lysende hvide prikker svævende som to glødende øjne i mørket. Og dansende rundt foran kameraet. Snart tæt på, snart længere væk.
Vi har faktisk set noget lignende før. Tilbage i maj måned 2014. Dengang var det en hel lille række af lysende pletter. som så ud til at flyve i luften. Ja, det så næsten ud som en meget kraftig udgave af de Starlink-satellittog, som tit giver ufo-oplevelser på himlen i dag.
De var også optaget med et vildtkamera – dog kun som stillbilleder.
Forklaringen dengang blev journaliseret som en mystisk refleks fra den række LED-lys, som udgjorde blitzen på vildtkameraet. Det fandt Karsten Bomholt og Ole Henningsen ud af, da de fik et billede af vildkameraet.
Her var det nemt at se, at den mystiske række lys på billederne meget nøje svarede til den øverste trække LED-lys på blitzen på kameraet. Men lige præcis hvordan reflektionen var opstået, var lidt at en gåde. Måske var dækslet på kameraet ikke lukket korrekt?
Enten måtte lysene stamme fra ”en eller anden form for indre refleks fra blitzen,” som Ole Henningsen skrev dengang. Eller insekter? Eller spindelvæv?
Præcis det samme gjorde sig gældende denne gang. Da vi fik fremsendt et billede af vildtkameraet, sad der 2 LED-lys og to infrarøde dioder, der matchede lyspletterne på billedet. Og så måtte autofokus-funktionen på kameraet få lysene til at bevæge sig rundt.
Det er kameraets IR- og/eller LED-lys, der reflekteres på optagelserne. Men hvad er det, der skaber reflektionen?
Flyvende sommer skabte flyvende tallerkener ved nattetide
Men hvorfor og hvad det helt præcist var, der rent fysisk skabte reflektionen, var stadig en gåde for os her 10 år senere. I hvert fald indtil sommerhusejeren, som havde indsendt den første optagelse, kom retur med endnu en videooptagelse. Denne gang fra overvågningskameraet inde i sommerhuset.
Videoen viser en edderkop, som kommer glidende ned foran overvågningskameraet om natten i en tråd, den har spundet fra en placering over kameraet. Og pludselig dukker der to hvide prikker op i billedet. Det er de infrarøde dioder på overvågningskameraet, der spejles i tråden fra edderkoppens spind.
Bemærk, hvordan kameraets infrarøde dioder spejler sig i edderkoppetråden – og flytter sig i takt med, at edderkoppen trækker tråden med rundt.
Så nu kendte vi også årsagen.
Det fik mig til at tænke på fænomenet flyvende sommer, som netop kan opleves på markerne i august, september og nogle gange helt ind i november. Og tit også ses i maj og starten af juni.
Altså var det muligvis derfor, vi fik to henvendelser med ganske få dages mellemrum
Flyvende sommer opstår, når et kuld edderkoppeæg klækker, og de små edderkopper spinder en tråd, som bliver grebet af vinden, så edderkopperne kan svæve ud og finde føde et andet sted end sine søskende.
Det skaber en masse tråde, som hænger i bevoksning og plovfurer på marken, og skaber illusionen af et bølgende hav af edderkoppetråde, når solens stråler spejler sig i dem i løbet af dagen. Det kan ses på denne optagelse fra TV-Østs hjemmeside fra 2020.
På samme måde spejler edderkoppetrådene lyset fra de to infrarøde sensorer fra vildtkameraet på marken – og overvågningskameraet udenfor sommerhuset – og autofokus-funktionen får så de to lysende pletter til at bevæge sig rundt mellem de forskellige tråde, når kameraet forsøger at fokusere på lysene.
At det er en sandsynlig forklaring, synes afslutningen på overvågningsvideoen fra Kulhuse at bevise. Her forsvinder lyspletterne hurtigt til sidst i optagelsen. Det mener indsenderen, måske kan være en f.eks. flagermus, der flyver ind i spindelvævet udenfor billedet, hvorfor det forsvinder.
Case solved.
“Flyvende sommer” kan opleves helt ind i november måned. Og så tidligt som midt i april. Her fotograferet en solrig, kølig lørdagsmorgen i oktober på vores daglige morgenluftetur med hunden.
En vaskeægte flyvende tallerken over Fredericia
Bedst som Julie Bøttern Larssen sad ude på sin altan og talte i telefon med sin mor omkring kl. 21.10 – plus/minus 10 minutter – fredag d. 13. september, kom der noget flyvende, der lignede en klassisk ufo.
I hvert fald forklarede hun journalisten fra Fredericia Dagblad, at den så ud præcis som en flyvende tallerken, og lød som en flyvende tallerken. Men desværre blev hun så befippet, at hun ikke fik taget et billede. Måske især fordi hun ellers ikke “tror på den slags” og jo allerede havde gang i en samtale på telefonen.
Hun sad ude på altanen og så mod østnordøst, da hun opdagede objektet. Det havde et stort rødt lys på toppen, vinduer på siden og et gulligt lysskær nedenunder. Som en slags kraftfelt, synes hun.
Objektet bevægede sig hen over cirka en fjerdedel af observatørens synsfelt på 7–8 sekunder (Collage af screenshots fra Google Street View).
Og på bare 7–8 sekunder tilbagelagde det afstanden fra det dukkede op lige bag et hus ved siden af den lokale grillbar i østnordøstlig retning til det forsvandt om bag et højhus i nordlig retning med kurs mod vest. Svarende til omkring en fjerdedel af observatørens synsfelt. Og i øvrigt imod vindretningen.
Samtidig hørte hun en dyb, brummende lyd, som først forsvandt et lille stykke tid efter hun tabte objektet af syne bag højhuset. Altså måtte der være noget afstand mellem hende og objektet.
Størrelsen hersker der dog en vis berettiget tvivl om. Til Fredericia Dagblad har hun udtalt, at det var lige så stort som en håndflade i udstrakt arm – bare uden fingrene. Det ville gøre det til et meget stort objekt, som der var ret stor sandsynlighed for, mange andre også ville bemærke. Men endnu har ingen andre vidner stået frem, selv om sagen har været omtalt i avisen over et par dage.
Senere har hun nævnt, at det var på størrelse med en bil – og at det var svært at vurdere størrelsen, fordi hun ikke vidste, hvor langt væk objektet fløj. Men en bil på blot et par hundrede meters afstand er kun ca. ½ cm i udstrakt arm – lidt afhængig af bilens størrelse, selvfølgelig.
Et fragtfly fra Istanbul som var under indflyvning til landing i Billund Lufthavn kunne være et godt bud på, hvad det var Julie så. Men passagen af flyet i hendes synsretning ligger lige uden for det tidsinterval, som hun har angivet.
I fotoafdelingen har vi undersøgt forskellige muligheder, og det passer ret perfekt på et fragtfly fra Istanbul som var under indflyvning til landing i Billund Lufthavn. Men passagen af flyet i hendes synsretning ligger lige uden for det tidsinterval, som observatøren har angivet, hvorfor vi ikke med sikkerhed kan konkludere, at det var det, hun så. Selv om alt andet passer meget godt med både retning, flyveretning og lyd.
Så på de præmisser er sagen indtil videre journaliseret som ”uopklaret” i SUFOI’s Fotoafdeling.
Mærkeligt udseende fly over Odense
Fra Odense blev der delt en video på vores Facebook-gruppe. Den var optaget d. 26. sept. Kl. 19.01, hvor indsenderen observerede et lys, som kom i østlig retning og bevægede sig mod nord.
Indsenderen kunne ikke umiddelbart se noget fly på FlightRadar, som kunne forklare lyset. Kunne det så være en ballon?
Indsenderen kunne ikke umiddelbart se nogen fly på FlightRadar under observationen. Og der var ingen blinkende positionslys at se. Heller ikke i kikkert. Og et tjek efter ISS gav heller ikke noget resultat.
Et umiddelbart bud kunne være en heliumballon af den slags, der sælges i tivolier og på markedspladser. Fordi det fløj med vinden, og objektets hastighed nogenlunde så ud til at svare til vindhastigheden.
Men på trods af at observatøren ikke umiddelbart havde bemærket et fly på FlightRadar under selve observationen, afslørede et tjek på samme tjeneste, at der faktisk var et fly fra Polen på vej til landing i Billund, som netop kom fra øst og føj ”mod nord” på det nævnte tidspunkt.
Det er ikke første gang, vi oplever, at observatører ikke kan finde det fly, som er forklaringen på deres observation. Det skyldes typisk, at FlightRadar ses på mobilen, hvor kortudsnittet ikke er så stort som på en computer. Eller fordi der er zoomet for tæt ind på den lokation, observatøren befinder sig på.
Endelig kan FlightRadars tidsangivelse i UTC (Universal Time Coordinated) også snyde utrænede brugere. Det betyder, at du skal angive tidspunktet 2 timer før tidspunktet i Dansk Sommer Tid (DST) – og 1 time resten af året.
Det viste sig alligevel, at der var et fly på vej fra Polen til Billund, som var en god forklaring (screenshot fra FligthRadar24.com).
At det ikke var muligt at se blinkende positionslys – selv i kikkert – skyldes sandsynligvis, at nogle dele af skroget blev kraftigt belyst af den nedgående sol. Ligesom landingslyset var tændt. Det gjorde det umuligt at kunne skimte positionslyset.
En kraftig forstørrelse af området omkring lyset på videoen viser da også en fly-lignede silhuet. Selv om det ikke var nemt at finde et sted på videoen, hvor billedet var roligt. Og Facebook havde mindsket billedkvaliteten og dermed muligheden for at trække data nok ud af billedet til en bedre forstørrelse.
En kraftig forstørrelse af området omkring lyset på videoen viser da også en fly-lignede silhuet. Selv om optagelsen var ret rystet. Og Facebook havde ædt en god del af opløsningen på videoen.
Præsenteret for resultatet af vores undersøgelser, takkede observatøren for svaret.
Bliv støttemedlem for SUFOI
Vil du støtte saglig og nøgtern formidling af viden om ufoer? Så vælg en gratis bog, og tegn et støtteabonnement for SUFOI for Dkr. 400,- pr. år.
Hvert år modtager du efterfølgende:
- En af vores nyeste, trykte udgivelser om ufomyten
- 4 årlige onlinemøder — og adgang til optagelser af tidligere møder
- Rabatkoder til gratis download af udvalgte e‑bøger fra vores butik
- SUFOI’s årsrapport, som opsummerer den forgangne år
Vælg din første gratis bog nedenfor — og tegn abonnement i dag:
Den store ufo-afsløring
Troen på, at Jorden får besøg udefra, har fundet vej til den amerikanske kongres. Både Pentagon og NASA har nedsat ekspertgrupper til at udforske, om der er noget om snakken. Og det ligger i luften, at sandheden snart bliver afsløret.
Eller handler det i virkeligheden om noget helt andet?
Templet og Gralen
I denne bog påviser Klaus Aarsleff bl.a. nogle underlige lighedspunkter mellem stenalderkulturen på Malta og en tilsvarende 5.000 år gammel kultur i Irland. Samt ser nærmere på en masse andre legender, helligdomme og relikvier, der kredser om ønsket om udødelighed.
Hvor er de henne?
”Claus Hemmert Lund har skrevet en glimrende bog om, hvad nogle mennesker troede engang om liv i Mælkevejen, hvad mange forestiller sig i dag, og hvordan videnskaben i dag opstiller betingelser for liv og udforsker Universet med bl.a. rumsonder og teleskoper.” Citat fra anmeldelsen i UFO-Mail 391.
UFO’er — myter og viden
Bogen er udgivet i anledning af SUFOI’s 60 års jubilæum.
Den indeholder spændende artikler om ufomyten og dens udvikling, og samler op på den viden, foreningen har samlet om ufoer. Og tager nogle af de mest kendte ufo-observationer gennem tiden op til fornyet revision.