Når Solen står lavt på him­len mor­gen eller aften, ses ofte små lys­stri­ber, der kan se ejen­dom­me­li­ge ud. Der er tale om kon­dens­stri­ber (også kal­det con­trails) efter højt­gå­en­de fly.

Af Ole Hen­nings­en

Kon­dens­stri­ber skyl­des en for­tæt­ning af atmos­fæ­rens vand­damp, som for­år­sa­ges af fly­mo­to­rer­nes udled­ning af vand­damp og små uren­he­der. Ved for­tæt­nin­gen kan vand­dam­pen bli­ve syn­lig som et kor­te­re eller læn­ge­re hvidt spor efter fly­et.

I almin­de­lig­hed ses kon­dens­stri­ber på den skyfrie him­mel som lan­ge, hvi­de, dif­fu­se linjer eller stre­ger efter højt­gå­en­de fly. I klart vejr kan de ses på utro­lig lang afstand, og i vis­se til­fæl­de se helt glø­de­n­de ud, belyst af især den lav­t­stå­en­de sol om mor­ge­nen eller afte­nen. Kon­dens­stri­ber befin­der sig i stor høj­de og kan der­for optræ­de sol­be­lyst et styk­ke tid før sol­op­gang eller efter sol­ned­gang. Under de ret­te belys­nings­for­hold kan kon­dens­stri­ber også optræ­de som mør­ke stre­ger på him­len.

Selve flyet er ikke altid synligt, medmindre sollyset reflekteres fra vinge eller krop, hvor man ser en endnu stærkere lysende plet i den ene ende af kondensstriben.
Kon­dens­stri­ber kan tage sig højst for­skel­li­ge ud, helt afhæn­gig af bl.a. hvil­ke luft­lag fly­et aktu­elt befin­der sig i under flyv­nin­gen. Ofte ses der lan­ge kon­dens­stri­ber efter fly, til andre tider er der abso­lut ingen at se. Hvor­dan stri­ber­ne oplø­ses og for­svin­der, kan også vari­e­re meget. Det aktu­el­le foto er taget kort efter sol­ned­gang og viser både lyse og mør­ke stri­ber.
Foto: Ole Henningsen/SUFOI Pic­tu­re Library

Sel­ve fly­et er ikke altid syn­ligt, med­min­dre sol­ly­set reflek­te­res fra vin­ge eller krop, hvor man ser en end­nu stær­ke­re lysen­de plet i den ene ende af kon­dens­stri­ben.

Foto modtaget af SUFOI's Fotoafdeling til undersøgelse, taget 2. august 2016 fra Svenstrup, SV for Aalborg.<br />
Der er tale om en kort kondensstribe (contrail) fra et fly stærkt oplyst af den lavtstående sol. Af perspektiviske årsager kan fænomenet ofte se ud som opsendelse af en raket eller en nedstyrtning. I det aktuelle tilfælde er flyet i stor højde på vej bort fra observatørens position.<br />
Foto: SUFOI Picture Library
Foto mod­ta­get af SUFOI’s Foto­af­de­ling til under­sø­gel­se, taget 2. august 2016 fra Sven­strup, SV for Aal­borg. Der er tale om en kort kon­dens­stri­be (con­trail) fra et fly stærkt oplyst af den lav­t­stå­en­de sol. Af per­spek­ti­vi­ske årsa­ger kan fæno­me­net ofte se ud som opsen­del­se af en raket eller en nedstyrt­ning. I det aktu­el­le til­fæl­de er fly­et i stor høj­de på vej bort fra obser­va­tø­rens posi­tion.
Foto: SUFOI Pic­tu­re Library

Der er tid­li­ge­re i SUFOI’s gra­tis nyheds­brev „UFO-Mail“ beret­tet om, hvor­le­des en kraf­tigt sol­be­lyst kon­dens­stri­be fra et fly den 8. novem­ber 2010 lig­ne­de en mis­silaf­fy­ring ud for USA’s vest­kyst og vak­te stor opsigt i medi­er­ne: http://www.sufoi.dk/ufo-mail/ufo-mail-2010/ufo-mail-123.php.

Var det en UFO eller et fly i brand?

TV2 Østjyl­land spurg­te 8. janu­ar 2018 i en dra­ma­tisk overskrift:VIDEO: Var det en UFO eller et fly i brand?

Ole J. Knud­sen, kom­mu­ni­ka­tions­me­d­ar­bej­der ved Stel­lar Astrop­hy­si­cs Cen­tre, SAC, Aar­hus Uni­ver­si­tet, og tid­li­ge­re man­ge­årig med­ar­bej­der hos Skan­di­na­visk UFO-infor­ma­tion, kun­ne bero­li­ge med, at der er tale om et fly og dets sol­be­ly­ste kon­dens­stri­be.

Se foto og kort video: https://www.tv2ostjylland.dk/artikel/video-var-det-en-ufo-eller-et-fly-i-brand.

Kon­dens­stri­ber fra tid­li­ge­re fotosa­ger:

Se andre kon­den­stri­be-/con­trail-fotos fra tid­li­ge­re fotosa­ger:
http://www.sufoi.dk/ufo-mail/ufo-mail-2014/ufo-mail-170.php,
http://www.sufoi.dk/ufo-mail/ufo-mail-2012/ufo-mail-150.php og
http://www.sufoi.dk/ufo-mail/ufo-mail-2016/ufo-mail-217.php.