Lør­dag den 24. juni var afte­nen lun. Det var næsten vindstil­le i Nord­jyl­land, og man­ge nød det gode vejr uden­dørs. Der­for lag­de en del mær­ke til nog­le tyde­li­ge lys, der bevæ­ge­de sig lang­somt på den sky­e­de him­mel kort efter kl. 23.30.

Af Tor­ben Bir­ke­holm

To gul­li­ge eller rød­li­ge lys bevæ­ge­de sig lyd­løst over Aal­borg-områ­det og fik straks efter føl­ge­skab af end­nu et lys, der steg op mod de før­ste. Sam­men fulg­te de tre lys et ind­vik­let møn­ster i luf­ten, hvor de på et tids­punkt dan­ne­de spid­ser­ne i en flot tre­kant.

Lyse­ne kun­ne ses i adskil­li­ge minut­ter, og fle­re vid­ner undre­de sig såre. Ved 23.45-tiden begynd­te tele­fo­ner­ne så at kime hos Fly­ve­sta­tion Aal­borg og SUFOI’s loka­le repræ­sen­tant Tor­ben Bir­ke­holm. Nog­le rap­por­te­re­de om lysen­de ufo­er over byen, mens andre vil­le høre, om man hav­de en for­kla­ring på de tre mær­ke­li­ge lys.

På et tids­punkt efter mid­nat rin­ge­de per­so­nel fra Fly­ve­sta­tio­nen til SUFOI’s repræ­sen­tant for at drøf­te sagen. Der var ingen fly­tra­fik i områ­det, men på bag­grund af de tele­fo­ni­ske oplys­nin­ger blev fle­re teo­ri­er dis­ku­te­ret.

Umid­del­bart kun­ne der være tale om projektørlys/laserlys, idet de blev set med sky­er­ne som bag­grund (sky­ba­sen lå i omkring 6.000 fod). Dog var fle­re vid­ner sik­re på, at mindst et af lyse­ne blev set med him­len som bag­grund. Til­sy­ne­la­den­de hav­de poli­ti­et også mod­ta­get hen­ven­del­ser fra vid­ner. Nog­le vid­ner men­te, at der kun­ne være tale om bal­lo­ner.

Video­op­ta­gel­ser af de tre lys

SUFOI fik tid­ligt en meget inter­es­sant hen­ven­del­se. En fami­lie i Nør­re­sund­by hav­de kold­blo­digt opta­get ca. fem minut­ter af hæn­del­sen på video, og alle tre lys kun­ne tyde­ligt ses!

Opta­gel­sen viste sig at være meget god, bl.a. hav­de man sik­ret sig, at omgi­vel­ser­ne kun­ne ses sam­ti­dig med lyse­ne, selv om der blev zoo­met ind på de tre lys adskil­li­ge gan­ge. Når man både kan se ufo­fæ­no­me­ner og omgi­vel­ser, er det muligt at lave bereg­nin­ger af stør­rel­se og afstand, noget som ellers vil være van­ske­ligt.

En hen­ven­del­se via SUFOI’s hjem­mesi­de afslø­re­de en opsigtsvæk­ken­de nyhed. End­nu et hold vid­ner hav­de set lyse­ne og opta­get en læn­ge­re sekvens på video. I alt fem voks­ne og tre børn var sam­let, da de så lys­fæ­no­me­ner­ne. Den ene voks­ne har været ansat på Fly­ve­sta­tion Aal­borg og er nu ansat i Poli­ti­et. Han syn­tes, at lyse­ne min­de­de om lan­dings­lys på fly, og han rin­ge­de til Fly­ve­sta­tio­nen sam­ti­dig med, at de optog lyse­ne på video.

Sam­ling på data

SUFOI-Aal­borg tog søn­dag aften kon­takt til »Nord­jy­ske Stift­s­ti­den­de«, der man­dag mor­gen brag­te en arti­kel om sagen på for­si­den. Det blev under­stre­get, at det omfat­ten­de vid­ne­ma­te­ri­a­le (obser­va­tio­ner fra mindst 20 for­skel­li­ge ste­der i Sto­raal­borg) samt de to video­op­ta­gel­ser tyde­de på en natur­lig for­kla­ring, og både teo­ri­en om pro­jek­tør­lys og bal­lo­ner blev nævnt. Den­ne omta­le gav yder­li­ge­re et par vid­ne­be­ret­nin­ger.

En sam­men­stil­ling af de hid­ti­di­ge data viste, at lyse­ne stort set kun var obser­ve­ret fra Aal­borg og Nør­re­sund­by. Efter avi­som­ta­le i »Nord­jy­ske Stift­s­ti­den­de« hav­de SUFOI’s alarm­te­le­fon fået hen­ven­del­ser fra andre vid­ner, der men­te, at de hav­de set fæno­me­ner­ne fra Fre­de­riks­havn og Sæby, men også her mang­le­de præ­ci­se oplys­nin­ger.

De kon­tan­te data fra de aktu­el­le vid­ner viste, at ret­nin­ger­ne til lyse­ne var for­skel­li­ge, afhæn­gigt af hvor i Sto­raal­borg vid­ner­ne befandt sig. Fra vest­by­en så man de tre lys i øst og nor­døst, mens man fra den syd­li­ge del af byen så lys i nord og nor­døst. Vid­ner i Nør­re­sund­by beret­te­de om fæno­me­ner­ne i syd­vest og syd­lig ret­ning. Alt det­te tyde­de på, at der var tale om fæno­me­ner, der sand­syn­lig­vis var ret tæt på sel­ve byen.

Vid­ner vest for midt­by­en — tæt ved cen­trum — opfat­te­de lyse­ne som noget, der blæ­ste for vin­den, og de gæt­te­de på, at der kun­ne være tale om varm­luft­bal­lo­ner. Man­dag rin­ge­de et par fra Nør­re­sund­by, tæt på Lim­fjor­den, og for­tal­te, at de hav­de kun­net se lyse­ne lodret over huset, og de kun­ne se detal­jer i en kik­kert, som ingen andre vid­ner hidtil hav­de beskre­vet. De kun­ne tyde­ligt se „oran­ge flam­mer med en mørk kant rundt om“.

Kort efter rin­ge­de end­nu en per­son, der til­sy­ne­la­den­de hav­de været tæt på. I kik­kert hav­de han set noget, han beskrev som „en mørk kup­pel“ over hvert lys. Det­te vid­ne gæt­te­de på, at der var tale om en slags son­de­bal­lon.

Det var nu klart, at bal­lon­te­o­ri­en var et godt bud på en for­kla­ring, selv om de ind­byr­des bevæ­gel­ser vir­ke­de under­li­ge, for­ud­sat der var sam­me vin­dret­ning i områ­det. Des­u­den opsen­des ikke læn­ge­re son­de­bal­lo­ner fra mete­o­r­o­lo­ger­ne på Fly­ve­sta­tion Aal­borg. Hvad var det så?

Thailand­ske ufo­er

For­kla­rin­gen kom alle­re­de næste mor­gen. Nord­jy­ske Stift­s­ti­den­de var ble­vet kon­tak­tet af en mand, der men­te, at han var ansvar­lig for de mysti­ske ufo­er over byen. Under over­skrif­ten „UFO’er­ne kom fra Thailand“ beskrev avi­sen, hvad der var sket. Stu­di­e­le­de­ren på Aal­borg Uni­ver­si­tets Insti­tut for Arki­tek­tur og Design beret­te­de, at omkring 150 stu­de­ren­de og lære­re lør­dag aften sat­te punk­tum for seme­stret ved en som­mer­fest.

Insti­tut­tet har til huse på Gam­melt­orv i Aal­borgs cen­trum, og i løbet af afte­nen opstod der helt spon­tant en ide om at opsen­de tre thailand­ske varm­luft­bal­lo­ner — en for hver årgang af ele­ver.

I den for­gang­ne vin­ter var en grup­pe stu­de­ren­de i Thailand, hvor de blev ind­vi­et i den thailand­ske fest­tra­di­tion med at sen­de bal­lo­ner op. Bal­lo­ner­ne tager alle onde ånder og bør­ne­syg­dom­me med sig. Stu­den­ter­ne fik nog­le bal­lo­ner med sig hjem, og det var dem, der blev afprø­vet lør­dag aften, opsendt fra sel­ve Gam­melt­orv.

Bal­lo­ner­ne bræn­der kraf­tigt i omkring et kvar­ter, mens de lang­somt hæver sig opad for til sidst at fuse ud og for­svin­de.

Her­med var alle spørgs­mål besva­ret. De to bal­lo­ner blev sendt op først, mens den sid­ste fulg­te lidt efter. Det­te blev doku­men­te­ret af nog­le fotos, som til­ste­de­væ­ren­de tog af begi­ven­he­der­ne. Avi­sen gen­gav dem i flot­te far­ver, så ingen kun­ne være i tvivl. Foto­gra­fi­er­ne viste med al tyde­lig­hed, at de nord­jy­ske vid­ner hav­de beskre­vet fæno­me­net ret præ­cist!

Hvad angår bal­lo­ner­nes ind­byr­des bevæ­gel­se er det nu slå­et fast, at selv sva­ge vin­de kan bevæ­ge sig i for­skel­li­ge ret­nin­ger i for­skel­li­ge høj­der, og at loka­le vind­for­hold kan bety­de meget.

Kil­der: Den­ne arti­kel kan læses i sin ful­de læng­de i »UFO-Nyt« 3/2000 side 4–6.

De gen­giv­ne stills fra den ene video­op­ta­gel­se samt de to videoklip er gjort til­gæn­ge­li­ge tak­ket være hjælp fra SUFOI’s foto­kon­su­lent Hans Bød­ker.

Sådan ople­ve­de vi det

Vid­ne fra Aal­borgs vest­by:
„Først så jeg to gul­ligt lysen­de ‚stjer­ner’, der kom fra øst. De bevæ­ge­de sig lang­somt på him­len nogen­lun­de sam­let. Plud­se­lig kom end­nu et lys til, og de før­ste to bevæ­ge­de sig der­ef­ter tæt ind mod hin­an­den. Til sidst bevæ­ge­de alle tre lys sig i hver sin ret­ning. Jeg har net­op talt med Fly­ve­sta­tio­nen, der alle­re­de hav­de mod­ta­get tre opkald om det sam­me.“

 

Vid­ne fra den syd­li­ge del af Aal­borg:
„Jeg obser­ve­re­de to lysen­de objek­ter fra mit sove­væ­rel­ses­vin­due på 3. sal i nor­døst­lig ret­ning. De bevæ­ge­de sig skråt opad mod nord i et roligt tem­po. Min før­ste tan­ke var, at jeg kig­ge­de på to heli­kop­te­re, men det gul­li­ge lys og de mang­len­de blink undre­de mig. Et godt styk­ke over Skan­se­bak­ken i Nør­re­sund­by nær­me­de det neder­ste objekt sig det øver­ste, og et kort øje­blik var de meget tæt på hin­an­den, for igen et øje­blik sene­re at læg­ge afstand til hin­an­den.
Lyse­ne fulg­tes ad i en lige linje, men stod plud­se­lig stil­le med noget stør­re afstand. Da kom et tred­je objekt frem over Skan­se­bak­ken, bevæ­ge­de sig i linje med det øver­ste objekt, bare lidt lave­re. For­ma­tio­nen stod stil­le i fle­re minut­ter og begynd­te så at svæ­ve lang­somt op mod sky­er­ne. De gled stil­le fra hin­an­den, og som de gled op gen­nem sky­er­ne, blev de sva­ge­re og sva­ge­re. Til sidst kun­ne jeg kun se et objekt. Set gen­nem kik­kert var der kun tale om et slø­ret lys. Jeg rin­ge­de til bekend­te nord for Aal­borg, men de kun­ne ikke se noget.“

Vid­ne fra Nør­re­sund­by:
„Vi så tre gul­ligt lysen­de objek­ter, der lang­somt bevæ­ge­de sig over him­len. Objek­ter­ne var under det lave sky­dæk­ke. De skif­te­de ind­byr­des posi­tion, men fulg­tes ad. På et tids­punkt for­svandt de ind i sky­dæk­ket. Der var ingen motor­støj, og de bevæ­ge­de sig ikke som noget kendt.

Nog­le af vid­ner­ne gav ret detal­je­re­de beskri­vel­ser. Fx den­ne fra en århu­si­a­ner, der hav­de været til Vikin­ge­træf på Lind­holm Høje, som fra 41 meters høj­de giver mulig­hed for et godt udsyn over både Nør­re­sund­by og Aal­borg (for­kor­tet):
„Fem af os gik op på vikin­ge­grav­plad­sen for at sid­de lidt (det er en spe­ci­el følel­se som vikin­ge­kri­ger at sid­de der, hvor „de rig­ti­ge“ og ens for­gæn­ge­re lig­ger begra­vet…). Efter en times tid fik jeg øje på et skar­pt lys mel­lem to skor­ste­ne nede i Nør­re­sund­by, til­sy­ne­la­den­de læn­ge­re væk end skor­ste­ne­ne. Jeg undrer mig, da der plud­se­lig er to lys, og så tre. Jeg gør mine ven­ner opmærk­som på det, og fle­re har alle­re­de set det. En af dem er heli­kop­ter­pi­lot i for­sva­ret, og han har set alt, der bør fly­ve i dansk luftrum, men hver­ken han eller vi andre kan iden­ti­fi­ce­re ufo­er­ne. De tre gul-oran­ge lys fly­ver ad en kurs mod os og sti­ger til 5–7.000 fod, før de for­svin­der i sky­er­ne. Indi­mel­lem byt­ter de plads i for­ma­tio­nen med en hastig­hed nogen­lun­de som heli­kop­te­re. Lyse­ne var stær­ke­re end nogen pla­net.“

En anden beskrev hæn­del­sen, som den blev ople­vet fra gade­ni­veau i Aal­borg:
„Jeg kom hjem fra arbej­de lør­dag aften, da en af mine nabo­er bad mig kig­ge mod him­len. Der så jeg tre ‚ild­kug­ler’ — run­de objek­ter, med vari­e­ren­de lys­in­ten­si­tet — der bevæ­ge­de sig høje­re og høje­re op. Det så ud, som om de fløj i en fast for­ma­tion, en retvink­let tre­kant, men det ene objekt bevæ­ge­de sig også frem og til­ba­ge mel­lem de to sid­ste, i en meget kon­trol­le­ret bevæ­gel­se. Det, der undre­de mig mest, var måden objek­ter­ne var i stand til at navi­ge­re på. Det ‚akti­ve’ objekt cirk­le­de rundt om et af de andre i en blød bue, mens de sta­dig steg. Det­te fort­sat­te, ind­til de for­svandt ud af syne bag sky­dæk­ket, som var ved at træk­ke sam­men.“