Så er vores under­sø­gel­ser af dan­sker­nes ufo-ople­vel­ser for 2. kvar­tal 2024 net­op offent­lig­gjort på vores hjem­mesi­de. Og Elon Musk’s Falcon X‑raketter har end­nu engang givet anled­ning til ufo-rap­por­ter. Der­u­d­over er det de sæd­van­li­ge natur­fæ­no­me­ner og men­ne­ske­skab­te objek­ter, som giver anled­ning til undren hos vak­se dan­ske­re, som kig­ger op.

Af Ben­ny Chri­sten Gran­da­hl

Hver dag ser dan­sker­ne noget på him­len, som de undrer sig over. Og i fle­re og fle­re til­fæl­de skyl­des det raket­brænd­stof fra opsen­del­se af Elon Musk’s Falcon X raket­ter i USA, der bræn­der op i atmos­fæ­ren.

Det giver en karak­te­ri­stisk rote­ren­de hvid sky, som den der ses på bil­le­det øverst på siden (bil­le­det er dog taget i Grøn­land).

Både d. 2. maj og 29. maj fik vi ind­be­ret­nin­ger om sådan­ne opsen­del­ser. Flest d. 29. maj, hvor der ind­kom i alt 4 obser­va­tions­be­ret­nin­ger fra hen­holds­vis Nord­by, Aulum, Kalund­borg og Sla­gel­se.

Er det ikke en Falcon X raket, er det Star­link satel­lit­ter

Raket­ter­ne anven­des pri­mært til at opsen­de en anden af de men­ne­ske­skab­te fæno­me­ner, som giver årsag til rig­tig man­ge ufo-ople­vel­ser i dis­se år. Nem­lig de sær­li­ge Star­link-satel­lit­tog, som opstår, når Elon Musk’s rum­ba­se­re­de inter­net­sa­tel­lit­ter lige er sendt op, og skal fin­de hen til deres kom­men­de pla­ce­ring på him­len.

Dog var der ingen obser­va­tio­ner af satel­lit­tog i årets andet kvar­tal.

Men ser du en ræk­ke lys på him­len, der fly­ver som per­ler på en snor, er det højst sand­syn­lig­vis et Star­link-satel­lit­tog. Og er du i tvivl, kan du tjek­ke det her.

Star­link-satel­lit­tog lig­ner de prik­ker, der ses øverst på skærm­bil­le­det. Væl­ger du en dansk loka­tion i indstil­lin­ger­ne på siden, får du en kom­plet over­sigt over kom­men­de og tid­li­ge­re pas­sa­ger af Star­link-satel­lit­ter over den valg­te posi­tion.

Mere natur­li­ge årsa­ger

Af de mere natur­li­ge årsa­ger til 2. kvar­tals ufo-ople­vel­ser er bl.a. fug­le, der er oplyst af bylys. Det lig­ner små lysprik­ker, som fly­ver kao­tisk rundt mel­lem hin­an­den. Det er også en ople­vel­se, vi tit får video­er og bil­le­der ind af i SUFOI’s foto­af­de­ling. Samt i vores Face­book-grup­pe.

Ende­lig bød 2. kvar­tal på en enkelt ild­kug­le. Den blev obser­ve­ret fra Aal­borg alle­re­de i sep­tem­ber sid­ste år. Men vi fik først en rap­port ind om ople­vel­sen i løbet af 2. kvar­tal i år.

Ser du et klart lys på him­len med hale efter, er der sand­syn­lig­vis tale om en ild­kug­le. De kan ind­be­ret­tes her, lige­som du kan se en over­sigt over alle de ild­kug­ler, der er obser­ve­ret over hele jor­den for nyligt.

Læs dan­sker­nes obser­va­tions­be­ret­nin­ger fra 2. kvar­tal 2024

Som altid har vi sam­let en over­sigt over alle kvar­ta­lets obser­va­tio­ner i en let over­sku­e­lig tabel på vores hjem­mesi­de. Samt offent­lig­gjort alle obser­va­tions­be­ret­nin­ger­ne i ano­ny­mi­se­ret form.

Så kun­ne du tæn­ke dig at dyk­ke ned i de man­ge spæn­den­de ufo-sager, kan du se over­sig­ten over dan­sker­nes ind­be­ret­nin­ger og læse de til­hø­ren­de obser­va­tions­be­ret­nin­ger her.